Algemene informatie

Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen

Wanneer u aankomt in Longyearbyen van overzee of voor u vertrekt vanuit Longyearbyen voor een van de scheepsreizen, wilt u misschien ook een paar dagen in en rondom Longyearbyen doorbrengen.
In Longyearbyen zijn een viertal hotels, drie pensions, een appartementengebouw en er is een camping. Voor een goed diner of lunch kunt u terecht in de hotels of in Huset, een eetcafe dat buiten de dorpskern ligt. Het restaurant bij Hotel Basecamp heet Kroa. Voor eenvoudigere maaltijden kunt u terecht in de broodjeszaak in het kleine winkelcentrum. Wilt u zelf uw maaltijden bereiden, dan kunt u de meest gebruikelijke ingrediënten in de supermarkt kopen.
Enige jaren geleden is het nieuwe museum geopend. Er worden hier verschillende onderwerpen belicht, waaronder de natuur en de geschiedenis van Spitsbergen.
In de galerie is een tentoonstelling waarin diverse kunstenaars een impressie van Spitsbergen geven. Tevens wordt er met regelmaat een beeldpresentatie gegeven over alle jaargetijden op Spitsbergen.

Excursies (zie ook tabblad excursies)

In de zomerperiode (juni tot half september) worden er diverse excursies vanuit Longyearbyen aangeboden. U kunt de excursies ter plaatse boeken, maar ook vooraf bij de boeking van uw overnachting(en) en/of vluchten.
Met excursieboten heeft u de mogelijkheid om de fjorden rondom Longyearbyen te verkennen, op zoek te gaan naar walrussen bij Prins Karls Forland. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om een dagtocht naar Ny-Ålesund te maken.
Ook worden er veel excursies aangeboden met zogenaamde polarcirkelboten, rubberboten met stoelen of steunmogelijkheden. Deze zijn echter niet geschikt voor mensen met rugklachten, omdat de boten nogal heftig op het water kunnen klappen tijdens het varen.
Wandelexcursies zijn er te kust en te keur: in de omgeving, zoals naar de Plateauberg en naar Bjørndalen of naar de top van de Trollsteinen. Wilt u alleen of samen met uw reisgenoot (of reisgenoten) een wandeling naar eigen kunnen en keuze maken? Ook dit kan met een privé gids geregeld worden.
Verder is er de mogelijkheid om een rit te paard te maken, met een Quad of er met een moutainbike opuit te gaan.
Wie Longyearbyen voor enkele dagen wil verlaten, kan een meerdaagse excursie maken naar Isfjordradio aan de ingang van de Isfjord of naar het Wildmarkskamp aan de overzijde van Barentsburg.

Vluchten naar Spitsbergen

Buiten een enkele chartervlucht, kunt u op dit moment uitsluitend met SAS en Norwegian naar Spitsbergen vliegen.
In de zomerperiode (half juni tot eind augustus) zijn er dagelijks vluchten van Oslo naar Longyearbyen, soms met tussenstop Tromsø, soms rechtstreeks.
Op de meeste dagen vertrekken de vluchten vanuit Oslo en vanuit Longyearbyen op een dusdanig tijdstip dat u niet op één dag vanuit Nederland/België op Spitsbergen kunt komen of andersom. U heeft dan een overnachting in Oslo of Tromsø nodig.

Excursies Beschrijving en Prijzen 2017

ZOMEREXCURSIES VANUIT LONGYEARBYEN

Onderstaande excursies worden gewoonlijk van half mei/begin juni tot eind september aangeboden. Het is slechts een greep uit de vele mogelijkheden. Heeft u andere wensen? Bel + 31 10 2950126 of stuur een bericht met uw wensen. We helpen u graag verder.
De prijzen zijn ter indicatie.
Indien u de excursies ter plaatse boekt en met een creditcard of contant betaalt, moet u rekening houden met een koers voor de Noorse Kroon (NOK) van ca. € 0,12..

Dagboottocht Barentsburg en Esmarkgletsjer.

Transfer van pension/hotel naar de kade waar u aan boord van één van de twee excursieboten gaat. Door de Isfjord naar Barentsburg. Hier kunt u deelnemen aan een sightseeingtour o.l.v. een Engelssprekende gids. De boot steekt daarna de Isfjord over naar Ymerbukta waar de Esmarkgletsjer met een imposant front eindigt.
De excursie is incl. warme lunch aan boord.
Duur excursie: 9-10 uur. 
Min. 08 passagiers.
Vertrek: 08.30u.

Vertrek Polargirl: dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag. 
Volwassene: NOK 1700 
Kinderen 6-15 jaar: NOK 700
Senior (vanaf 67 jaar): NOK 1500.
Vertrek Langøysund: maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag.
Volwassene: NOK 1950.
Kind 2-15 jaar: NOK 1000.
Senior (vanaf 67 jaar): NOK 1650.

Dagboottocht Pyramiden en Nordenskiöldgletsjer.

Transfer van pension/hotel naar de kade alwaar u aan boord van één van de excursieboten gaat. Vanuit Longyearbyen wordt de Adventfjord uitgevaren naar de Isfjord. Van daar richting de Billefjord. Vooral de bergen van de Billefjord zijn spectaculair. De Billefjord eindigt tegen het imposante front van de Nordensjöldgletsjer. Links van de gletsjer ligt de in 1998 verlaten Russische mijnwerkersstad Pyramiden. Hier kunt u een wandeling maken.
De excursie is incl. warme lunch aan boord.
Duur excursie: 9-10 uur. 
Min. 08 passagiers.
Vertrek: 08.30u.
Deze excursie wordt in principe aangeboden van mei tot september. Maar ijs in de fjorden naar Pyramiden kan het soms onmogelijk maken om Pyramiden te bereiken.   

Vertrek Polargirl: maandag, woensdag en zaterdag. 
Volwassene NOK 1700.
Kinderen 6 - 15 jaar NOK 700.
Senior (vanaf 67 jaar) NOK 1500.
Vertrek Langøysund (of vergelijkbaar): maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag.
Volwassene NOK 1950.
Kinderen 2-13 jaar NOK 1000.
Senior (vanaf 67 jaar) NOK 1650.

Avondboottocht Boregletsjer (SW)

Voor de excursie wordt u opgehaald bij uw pension/hotel en naar de kade gebracht, waar u aan boord van de excursieboot gaat.  
De boot maakt een tocht door de Isfjord naar de Boregletsjer. De boot vaart langszaam langs het gletsjerfront, zodat u een goed uitzicht heeft. Bij de gletsjer wordt tevens een BBQ gehouden. (Fris)drankjes zijn niet inbegrepen.
Daarna vaart de Polargirl terug naar Longyearbyen. Vanaf de kade wordt u teruggebracht naar uw hotel of pension.
LET OP: tijdens deze tocht gaat u uitsluitend langs de gletsjer en gaat u NIET aan land.
Vertrek: vrijdag om 18.45u. Duur ca. 4-5 uur.
Volwassenen: NOK 1200.
Kinderen 06 - 15 jaar: NOK 650.
Senior (vanaf 67 jaar): NOK 1200.

**NIEUW ** Walrussafari (BM)

Deze excursie per overdekte, snelle boot neemt u mee naar Prins Karls Forland. Op dit eiland voor de kust van Spitsbergen bij Poolepynten is bijna altijd een groep walrussen te vinden.
Tijdens de excursie is er voldoende tijd om tijd bij de walrussen door te brengen, van een lunch te genieten en een wandeling op het eiland te maken.  
Duur excursie: ca. 7 uur.
Vertrek: dagelijks om 09.00u. (Mogelijk van 01 mei tot 06 aug 2017)
Max. 12 personen.
Prijs vanaf NOK 2190 p.p. 

** NIEUW ** Dagtocht naar Ny-Ålesund (BM)

Met de snelle, overdekte boot is het mogelijk om een dagtocht naar Ny-Ålesund te maken. Deze noordelijke plaats was in het verleden de laatste bewoonde plaats die expedities opweg naar het hoge noorden aandeden. Er woonden mijnwerkers die de rijke kolenlagen exploiteerden.
Nu wonen er wetenschappers, onderzoekers en studenten om er o.a. de geologie, dieren, planten te bestuderen. In het prachtig landschap van de Kongsfjord kunt u van de lunch genieten.
Onderweg naar het noorden zal een kort bezoek aan Poolepynten op Prins Karls Forland worden gebracht op zoek naar walrussen.
Duur excursie: 11 uur.
Min. 05 passagiers.
Vertrek: 08.00u
Vertrek: vrijdag en zondag (05 mei - 27 aug 2017)
Volwassene: NOK 3990 p.p.

Op donderdag en zaterdag wordt de excursie ook aangeboden, echter deze kost NOK 4450 p.p. (16 mei - 14 sep 2017).

Dagtocht per rubberboot naar de Tuna en Von Postgletsjer. (ST)

Transfer van pension/hotel naar de kade waar u in de rubberboot gaat. U vaart vanaf Longyearbyen de Adventfjord uit naar de Isfjord. Voor de boot de Sassenfjord invaart, wordt gestopt bij de vogelkliffen bij Diabasodden. Het geluid van duizende vogels is overweldigend. De Sassenfjord gaat over in de Tempelfjord die eindigt bij het werkelijk fenomenale front van de (dubbele) Tuna- en Von Postgletsjer. Op de terugweg wordt voor het verlaten van de Tempelfjord aan land gegaan bij Bjonahamna, waar een "expeditielunch" wordt geserveerd.
Deze excursie wordt aangeboden van 18 mei tot 10 sep 2017.
Duur excursie: 6-7 uur.
Min. 02 / max. 11 passagiers.
Min. leeftijd: 14 jaar. 
Vertrek 14.00u: in mei, juni juli en aug dagelijks, in sep op aanvraag. 
Prijs: NOK 1495.
* LET OP: Deze tocht is niet geschikt voor mensen met rugklachten en zwangere vrouwen.

Rubberboottocht Vogelkliffen Isfjord & Hiorthamna (ST)

Transfer van pension/hotel naar de kade waar u in de rubberboot (Polarcircleboot) gaat. Eerst wordt de Adventfjord uitgevaren om vervolgens de zuidoever van de Isfjord te volgen tot de verlaten kolenmijn Grumant. Op de hoge richels op de bergen langs de oever van de Isfjord zijn immense vogelkolonies. Zeker in juni en juli zullen de vogels onophoudelijk heen en weer vliegen. Daarna vaart de boot terug de Adventfjord in naar de rond 1900 verlaten kolenmijn bij Hiorthhamna. De gelijknamige berg is 924m hoog. Na aankomst volgt een wandeling over de toendra met prachtige bloemen. Misschien lopen er rendieren rond of is er een nieuwsgierige poolvos. De bewapende gids zal u onder het genot van een warm drankje graag de verhalen over de mijn vertellen. De tocht eindigt met de korte oversteek naar Longyearbyen.
Deze excursie wordt aangeboden van 18 mei tot 12 augustus 2017.
Duur excursie: ca. 3 uur. 
Min. 02 / max. 11 passagiers. Min. leeftijd: 8 jaar, max. 1 kind per ouder.
Vertrek 09.00u: dagelijks.
Volwassenen: NOK 895.
Kinderen jonger dan 14 jaar: NOK 495.
** LET OP: deze tocht is niet geschikt voor mensen met rugklachten en zwangere vrouwen. 

Rubberbootsafari Isfjord Radio (SB)

Vanaf Hotel Basecamp wordt u naar de kade gebracht waar u aan boord van de rubberboot (Polarcirkelboot) gaat. De tocht naar Isfjord Radio gaat langs de kust. U ziet de vogelkiffen, de toendra en verlaten mijnwerkersplaatsen, zoals Festningen. Onderweg wordt gestopt in Barensburg voor een bezoek.
Bij Isfjord Radio gaat u aan land. In het gastenverblijf van het radiostation wordt een warme lunch geserveerd. De omgeving is prachtig: bergen, toendra met een meertje en uitzicht op zee. Tijdens de wandeling kunt u rendieren, poolvossen en verschillende vogels zien, zoals eidereenden (misschien wel een enkele Koningseider), Paarse Strandlopers, Rosse Franjepoten, Sneeuwgorzen. Heel misschien wordt er wel een ijsbeer gezien. Langs de kust komen nogal eens Beluga's voor. Daarna keert u per rubberboot terug naar Longyearbyen.
Duur excursie: ca. 10 uur.
Min. 10 passagiers. Min. leeftijd: 12 jaar, mits begeleid door een volwassene.
Vertrek: om 08.30u dinsdag en zaterdag van 16 mei t/m 30 sep.
prijs volwassene: NOK 1800.
* LET OP: deze tocht is niet geschikt voor mensen met rugklachten.

Wandelexcursie door Björndalen of Endalen.

Wandeling door deze bijzonder bloemrijke valleien o.l.v. een deskundige gids.
Duur excursie ca. 3 uur.
Min. 04 /max. 16 deelnemers.
Vertrek: dinsdag, woensdag en zaterdag.
Volwassene Bjorndalen NOK 500.
Volwassene Endalen NOK 550.

Wandelexcursie Plateauberg bij Longyearbyen.

Vanaf het Radisson BLU Polar Hotel wandelt u o.l.v. een gewapende gids naar de Plateauberg, die zich recht voor u bevindt. Vanaf de top van deze ca. 450m hoge berg heeft u een fantastisch uitzicht over Longyearbyen, de Longyeargletsjer, Adventdalen en de Isfjord. 2 á 3 meter onder de klifrand broeden in juni / juli Kleine Alken. Het is een stevige klim over vaak los gesteente. Goed, stevig schoeisel is aan te raden.
Duur excursie: ca. 4 uur.
Min. 04 deelnemers.
Vertrek: dagelijks.
Volwassene NOK 500.

Wandeltocht Sarkofagen (SW)

Achter Longyearbyen ligt de Larsgletsjer. Hier wordt circa 500m omhoog geklommen. Het uitzicht over het dal waarin Longyearbyen ligt is fantastisch. Onderweg kunnen verschillende fossielen gevonden worden. Op de richels van de bergwanden broeden Kleine Alken. U zult verbaasd zijn hoe en hoeveel planten hier tussen de rotsen groeien.
U wordt opgehaald bij uw hotel of pension. Warme drankjes zijn inclusief. De tocht wordt begeleid door een bewapende gids.
Duur excursie: ca. 5 uur. 
Min. 02 / max 12 deelnemers. Min. leeftijd: 10 jaar.
Vertrek: dinsdag en vrijdag 09.30u, zondag 16.00u.
Volwassene: NOK 750.
Kind tot 15 jaar: NOK 390.

Kajakken op de Adventfjord (ST+SW)

Nadat u bent opgehaald bij uw hotel of pension krijgt u bij het loodsje bij het strand eerst een korte instructie voor het kajakken. Tevens kunt u uw wetsuite en schoenen passen. Daarna gaat u met de kajak op weg naar de overzijde van de Adventfjord. Tijdens het kajakken kunnen vogels en zeehonden van dichtbij gezien worden. Inclusief huur kajak, materiaal en instructie. Onderweg wordt een eenvoudige warme lunch geserveerd.
Duur ca. 7 uur.
Min. 02 / max. 12 deelnemers. Min. leeftijd: 12 jaar.
Vertrek 09.00u: dinsdag, vrijdag en zondag. 
Volwassene: NOK 1050.
Kinderen 12 - 14 jaar: NOK 810.

Er is ook een korte tocht  van ca. 4 uur mogelijk in de avond.
Vertrek 19.00u: dagelijks, behalve zaterdag.
Min. 02 / max. 12 deelnemers. Min. leeftijd 12 jaar. 
Volwassene: NOK 980
Kinderen 12 - 15 jaar: NOK 590. 

Kajakken naar Hiorthhamna, beklimming van Hiorthfjellet (ST)

Deze combinatie van kajakken en het beklimmen van de 924m hoge Hiorthfjellet is gemaakt voor de sportieve reiziger. Zonder goede conditie zult u de top niet halen en mist u het prachtige uitzicht.
U wordt opgehaald bij het hotel of pension waar u verblijft. Na een korte instructie en het uitzoeken van materiaal kunt u de kajak in.
De Hiorthfjellet ligt aan de overzijde van de Adventfjord. Na aankomst in de baai wandelt u over de bloemrijke toendra naar de helling. Vanaf dat punt gaat het letterlijk alleen nog maar bergopwaarts. Maar eenmaal boven is daar het magnifieke uitzicht!
Duur excursie: ca. 7 uur.
Min. 02 / max. 12 deelnemers. Min. leeftijd: 16 jaar. 
Vertrek juni - september: dinsdag, vrijdag en zondag om 08.00u.
Volwassene: NOK 1050.
Kinderen 12 - 14 jaar: NOK 710. 

Wandeltocht met huskies over de Foxfonna (ST)

Ook in de zomer willen de huskies werken. Ze gaan dan ook graag mee op deze tocht. U wordt met een busje naar de kolenmijn Gruve 7 gebracht, die op ca. 400m hoogte ligt. Vanaf hier wandelt u over de Foxfonnagletsjer richting Foxdalen.
In de pelsjagershut die hier staat wordt de lunch genuttigd. Daarna wordt de tocht voortgezet richting Adventdalen en eindigt bij Camp Barentz.
Hier wordt de groep weer opgehaald en met een busje naar Longyearbyen gebracht.
Voor deze wandeling 11 km lange heeft u wel een goede conditie nodig, omdat het geen gemakkelijk terrein is met alle losse stenen, gletsjers en stroompjes die overgestoken moeten worden. 
Duur excursie: ca. 7 uur.
Min. leeftijd 12 jaar.
Vertrek: dagelijks behalve ma en di om 10.00u, gedurende juli en augustus.
Volwassene: NOK 790.
Kinderen: NOK 790.

Wandeling naar Trollsteinen (ST)

Transfer van pension/hotel naar de startplaats vande trekking is, achter in de vallei achter Longyearbyen. Vanhier klimt u omhoog naar de Larsgletsjer. Na de oversteek van de gletsjer is het echte klimmen aan de beurt. De top van de Trollsteinen ligt op 849 m. Rond de top is het tijd voor de lunch, die bij goed weer door een fantastisch uitzicht wordt gecompleteerd. Als de lunch genuttigd is en iedereen foto's gemaakt heeft, wordt de afdaling ingezet. De terugweg naar Longyearbyen loopt via de Longyeargletsjer.
Een goede lichamelijke conditie is een vereiste evenals bergschoenen met camashes.
Inclusief warme drankjes en een broodje.
Duur trekking: ca. 6 uur.
Vertrek: maandag, donderdag en zaterdag om 09.30u.
Min. 02 / max. 12 deelnemers. Min. leeftijd 14 jaar.
Volwassene: NOK 795.

Zomeractiviteiten met de huskies (GD)

Alleen in de hele vroege zomer is het soms nog mogelijk om een hondensledetocht te maken op een van de gletsjers die Longyearbyen omringen. Om de honden in conditie te houden, heeft men karretjes op wieltjes (tot een VW-kever cabrio aan toe) gemaakt. Hiermee kunnen in de zomer korte tochten gemaakt worden.
Net als bij een winterse sledehondentocht wordt er van u verwacht dat u meegaat naar de kennels. Hier worden de honden voor de kar gespannen en gaat het span op weg. De tocht voert langs de oever van de Adventfjord naar bijvoorbeeld Bjørndalen, een prachtige bloemrijke vallei. Onderweg kunt u rendieren en verschillende vogels zien.
Duur excursie: ca. 4 uur.
Vertrek: van 21 juni - 31 okt dagelijks om 09.00u en 15.00u.
Min. 01 / max. 12 deelnemers. Min. leeftijd: 8 jaar.
Volwassene: NOK 990. 
Kinderen tot 12 jaar: NOK 495.

Hondensledetocht Foxfonna (GD)

Als er in de vroege zomer nog voldoende sneeuw ligt op de ijskap Foxfonna, kunnen er nog korte hondensledetochten gemaakt worden. U wordt opgehaald bij het hotel of pension waar u verblijft en naar de kennels gebracht. Hier worden de honden ingespannen en vervolgens gaat u op pad. De gids met zijn slede gaat voorop. De deelnemers gaan in teams van twee per slede. De één voorin de ander staand achterop de slede. Onderweg kunt u van positie wisselen. Halverwege de tocht wordt gestopt voor een warm drankje. Een warme overall, laarzen, handschoenen en muts worden ter beschikking gesteld.
Duur excursie: ca. 4 uur.
Vertrek: van 26 mei tot 11 juni, dagelijks om 08.30u en 15.00u.
Min. 01 / max. 12 deelnemers. Min. leeftijd 08 jaar.
Volwassenen: NOK 1390.
Kinderen 08 - 12 jaar: NOK 695.

Bezoek aan de kolenmijn (ST)

Tijdens deze excursie brengt u een bezoek aan een Gruve nr. 3. Hier leert u hoe de mijnwerkers de kolenaders opzochten, uitgroeven en ook hoe men leefde in het dorpje Longyearbuyen.
U wordt opgehaald bij het hotel of pension waar u verblijft. Met een busje wordt u naar de mijn gebracht. Onderweg komt u langs de Zadenkluis, waar inmiddels heel veel zaden uit de hele wereld onder gecontroleerde omstandigheden, liggen opgeslagen.
Vanaf de ingang van de mijn heeft u bij helder weer een prachtig uitzicht over de Adventfjord.
Na het bezoek aan de mijn wordt u weer teruggebracht naar Longyearbyen.
Duur excursie: ca. 3 uur.
Vertrek: hele jaar, dagelijks om 09.00u en 13.00u.
Min. 02 deelnemers. 
Volwassenen: NOK 590.
Kinderen 04 - 15 jaar: NOK 290.
Kinderen tot 04 jaar: gratis.

Adventdalen & Endalen per Quad (ST)

Wilt u liever de omgeving bekijken vanaf een gemotoriseerd voertuig dan is deze Quadtocht de excursie voor u. 
Vanuit Longyearbyen wordt richting Adventdalen gereden. Na ca 3 km, waar vroeger het vliegveld was, wordt Endalen in gereden. Hier gaat u de berg op naar de ingang van Gruve nr. 7.
Op de top van de berg ligt het Kjell Henriksen Observatory waar onderzoek naar het verschijnsel noorderlicht (Aurora Borealis) wordt gedaan. Vanaf hier heeft u met helder weer een fantastisch uitzicht over Adventdalen.
Op de terug wordt een bezoek gebracht aan de kennel in Bolterdalen.
De tocht is inclusief transfer van en naar de accommodatie waar u verblijft, gebruik en brandstof van de Quads, benodigde uitrusting, warme drankjes en kaakjes, bewapende, Engelssprekende gids.
Voor het besturen van een Quad dient u in het bezit te zijn van een geldig auto- of motorrijbewijs.
Duur excursie: ca. 4 uur.
Vertrek: van mei tot september, dagelijks om 08.00u en 13.00u.
Min. leeftijd 08 jaar.
Bestuurder: NOK 1190.
Passagier: NOK 790.  

Camping, pensions, apartementen & hotels

Prijzen apartementen, pensions & hotels

Omdat tegenwoordig alle pensions, apartementen en hotels tegen steeds variërende prijzen worden aangeboden, hebben we geen prijzen meer opgenomen. Voor uw aanvragen of boekingen zullen we altijd uitgaan van de op dat moment geldende beste aanbieding. 

Longyearbyen Camping

Niet ver van de luchthaven, ligt op een plaats met zeer fraai uitzicht de camping van Longyearbyen. Een kleine camping met een geheel gerenoveerd servicegebouw. Het gebouw is voorzien van een keuken, eetzaaltje, toiletten en douches.
De camping is in principe open van april tot ver in september.
Het is het tevens mogelijk om een tent te huren. Deze tenten bieden slaapplaats aan max. 6 personen. Huur per nacht van de tent bedraagt ca. NOK 150. Wij raden u aan dit vooraf te boeken.

Gjestehuset 102

Gjestehuset 102 ligt aan het einde van de weg naar de Longyeargletsjer op ca. 30 min. lopen van de dorpskern en ca. 40 min. lopen van de kade. Alle kamers zijn voorzien van een wastafel. Op beide etages bevinden zich op de gangen voldoende douches en toiletten. Er is tevens per etage een "huiskamer".
Het ontbijt is in buffetvorm op de eerste etage. Op de tweede etage bevindt zich een keuken die kunt  gebruiken om zelf een middag- of avondmaaltijd te bereiden en te nuttigen.

Coal Miner's Cabins

De Coal Miners' Cabins liggen aan het einde van de weg naar de Longyeargletsjer op ca 30 min. lopen van de dorpskern en ca. 40 min. lopen van de kade. De kamers zijn ondergebracht in verschillende gebouwen. Alle kamers zijn voorzien van een wastafel. Op iedere etage bevinden zich voldoende douches en toiletten.
Het ontbijt is in buffetvorm in de eetzaal bij de receptie. Hier kunt u 's middags en 's avonds tevens kleine maaltijden zoals hamburgers kopen.
De gebouwen zijn in 2015 geheel gerenoveerd.

Haugen Pensjonat Svalbard

Dichtbij het Spitsbergen Hotel ligt het Haugen Pensjonat Svalbard. Met 9 kamers is dit het kleinste pension in Longyearbyen. De kamers zijn zeer verschillend van indeling. Er zijn gemeenschappelijke douches en toiletten en een grote gemeenschappelijke, goed geoutilleerde keuken. 

Mary-Ann's Polarigg

Mary Ann's Polarrigg is een pension dat iets dichter bij de dorpskern ligt. Echter door de uitbreiding van opslagplaatsen ligt het nu op een soort industrieterrein. Er zijn verschillende kamers, van eenvoudige 1-pers. kamers met gedeelde douche/toilet tot luxe suites met douche/toilet, geschikt voor 2 tot 4 personen.

Svalbard Lodge

Er zijn ook appartementen beschikbaar voor reizigers die twee of meerdere nachten in Longyearbyen willen doorbrengen. Het complex ligt dichtbij de dorpskern. Er zijn verschillende appartementen te huur: 
2-kamerappartement: woonkamer met keuken, een slaapkamer met max. 6 slaapplaatsen.
3-kamerappartement: woonkamer met keuken, twee slaapkamers met max. 7 slaapplaatsen. 
Voor beide appartementen geldt dat u voor minimaal twee nachten en drie personen moet betalen. 

Svalbard Hotel

Het Svalbard Hotel is zeer centraal gelegen en vormt daarmee een prima uitvalsbasis voor een verblijf in Longyearbyen. Er zijn zeventien 2-pers.kamers waarvan twee kamers met faciliteiten voor gehandicapten. Alle kamers zijn ruim en voorzien van privé douche/toilet.

Hotel Basecamp

Hotel Basecamp is geheel gebouwd in de stijl van de pelsjagers met veel hout en huiden. De meeste 2-pers. kamers zijn voorzien van twee 1-pers.bedden, die soms op verschillende manieren in de kamer geplaatst staan. In enkele kamers is dit in de vorm van een stapelbed. De suites zijn voorzien van twee slaapkamers met twee 1-pers.bedden. Alle kamers zijn voorzien van een badkamer met douche, toilet en wastafel. Er zijn in totaal 16 kamers.
Het ontbijt wordt geserveerd in een sfeervol eetzaaltje op de begane grond.
Het hotel ligt bij het dorp en op ca. 15 min. lopen van de kade. Het aangrenzende restaurant Kroa is zeer goed.

Radisson Blu Polar Hotel

Het Radisson BLU Polar Hotel ligt bij het dorp aan het begin van de winkelstraat en op ca. 10 min. lopen van de kade. Het hotel heeft een gezellig en goed restaurant met uitzicht op de Isfjord. De inpandige bar wordt vooral in het weekend druk bezocht. Alle kamers (97) zijn voorzien van badkamer met douche of bad en toilet. Er zijn kamers met een 2-pers.bed en kamers met twee 1-pers.bedden. Ook zijn er enkele superiorkamers. Op verzoek kan, tegen een kleine meerprijs, een extra (kinder)bed in de kamer geplaatst worden.

Spitsbergen Hotel

Het Spitsbergen Hotel ligt op ca. 15 min. lopen van de dorpskern en op ca. 25 min lopen van de kade. Het hotel heeft een aantal gezellige "zitkamers" en een goed restaurant met uitzicht over Longyearbyen. Alle kamers (88) zijn voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet.