Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Op zoek naar Keizerspinguïns in de Weddellzee..

Vroeg in het voorjaar, als langzaam het ijs begint open te breken, zal het expeditiecruiseschip Ortelius drie reizen ondernemen naar de Weddellzee op zoek naar Keizerspinguïns.
Na vertrek vanuit Ushuaia in het zuidelijkste puntje van Argentinië en een oversteek van ruim twee dagen over de Drake Passage komt de ijsbreker in het pakijs rond Antarctica terecht. Langzaam baant het krachtige expeditiecruiseschip zich een weg door het dikke ijs en de daarin vastgevroren immense ijsbergen om uiteindelijk Snow Hill te bereiken.
De helikopters zullen worden ingezet om de route te verkennen. Bij goed weer kunnen er rondvluchten gemaakt worden om zo het immense, adembenemende landschap vanuit een ander perspectief te bekijken. Zodra de eerste pinguïnkolonie in zicht komt, zal men een landing plannen, waarbij u in de omgeving van de kolonie per helikopter wordt afgezet en u het laatste stuk moet lopen om de dieren niet te verstoren.
Drie volle dagen zijn gepland in de omgeving van deze kolonies. Het geeft u alle gelegenheid om te observeren en te fotograferen. De kuikens zullen al zo groot zijn dat ze niet meer op de poten van hun ouders vertoeven, maar in grote crèches bij elkaar staan. De ouders kunnen zich nu weer vrijer bewegen en gaan regelmatig al wandelend en op hun buik glijdend naar zee om voedsel te vergaren.
Zodra ze met een krop vol terugkeren, voltrekt zich het luide ritueel van roep en herkenning.
Op de achtste dag verlaat u de Weddellzee om rond het noordelijk deel van het Schiereiland een aantal landingen te maken. U kunt dan zien hoe andere pinguïns terugkeren en al baltsend en nesten bouwend het nieuwe zomerseizoen inluiden.
Uiteindelijk zult u afscheid moeten nemen van dit indrukwekkende gebied en haar bijzondere bewoners. Tijdens de oversteek op de heen- en terugweg over de Drake Passage zullen albatrossen rond het schip zweven en wellicht kruisen walvissen het zeepad.
De reizen beginnen en eindigen in Ushuaia.

Benodigde vluchten, overnachten en eventuele verlenging in Argentinië en/of Chili

Indien gewenst, kunt u deze reis verlengen met een verblijf in Argentinië en/of Chili. Op deze site kunt u onder bestemming Argentinië en Chili al enige ideëen opdoen. U kunt ons ook telefonisch of per e-mail raadplegen. Wij leggen u graag de mogelijkheden voor.
Wij kunnen ook de benodigde vluchten naar Ushuaia voor u verzorgen.

Het superijsversterkte expeditiecruiseschip Ortelius

De Ortelius heeft jaren als de veerboot Marina Tsvetaeva gevaren aan de oostkust van Rusland. Hier ploegde zij zich 's winters door het dikke ijs. Enkele jaren geleden is het van eigenaar gewisseld en zijn er al de nodige verbeteringen aangebracht. Onlangs is het schip toegevoegd aan de vloot van Oceanwide Expeditions en is omgedoopt tot Ortelius. Lees meer...

Helikoptervluchten:

Tijdens de reizen zullen indien nodig twee helikopters ingezet worden om passagiers van het schip naar de landingsplaats te brengen en v.v. Er bestaat geen recht op een bepaalde tijd of een aantal helikoptervluchten. Alle helikoptervluchten zijn onder voorbehoud van weersomstandigheden en ijscondities. 

Reis van dag tot dag

Dag 01 Ushuaia

Rond 16.00u wordt u verwacht op de kade in Ushuaiavoor inscheping aan boord van de Ortelius.
Aan het begin van de avond vertrekt ht schip richting Drake Passage. Omdat het lang licht is, kunt u de hele avond genieten van de tocht door het Beaglekanaal.
In en langs het Beaglekanaal leven Magelshaenspinguïns, zeeleeuwen, Wenkbrauwalbatrossen, aalscholvers en pijlstormvogels.

Dag 02 + 03 Drake Passage

Twee volle dagen worden op de Drake Passage doorgebracht. De beruchte golven zorgen tevens voor de thermiek die albatrossen nodig hebben om te kunnen zweven. Ongeveer halverwege passeert de Ortelius de convergentiezone. Hier botsen het koude, zeer voedselrijke water van Antarctica op het warmere, voedselarmere water uit het noorden. Hier zult u de Reuzenalbatrossen kunnen zien zweven. Zonder een enkele vleugelslag zweven ze in enorme cirkels boven het water.
Maar ook walvissen, dolfijnen en andere zeevogels komen af op de enorme voedselrijkdom. Vanaf de verschillende buitendekken of vanaf de brug kunt u ze allemaal volgen.
Ook zullen er lezingen gehouden worden over de meeste uiteenlopende onderwerpen.
In de loop van de tweede dag zullen de eerste ijsbergen in zicht komen. Aan het einde van de tweede dag worden de contouren van het landschap zichtbaar.  

Dag 04 Antarctic Sound + Brown Bluff

De ingang naar de Weddellzee heet Antarctic Sound, maar wordt ook wel Iceberg Alley genoemd. Enorme tafelijsbergen drijven hier richting open zee. Op de kop van het Antarctische Schiereiland ligt Brown Bluff. Als hier een landing gemaakt kan worden, is dat de kans om op het continent Antarctica te staan.
Net in de Weddellzee ligt het eiland Paulet. Hier broeden Adéliepinguïns en Keizersaalscholvers. Vanuit de tijd van de ontedekking van Antarctica dateert de overwinteringshut van de mannen van de Nordenskiöld-expeditie.
 

Dag 05 + 06 Keizerspinguïns in de Weddellzee

De Keizerspinguïnkolonie bevindt zich in de omgeving van het eiland Snow Hill, dat diep in de Weddellzee ligt. Afhankelijk van de ijssituatie zal het schip op een gunstige plek in het ijs geparkeerd worden om van daaruit per helikopter of wandelend naar de kolonie te gaan.
U moet rekenen dat de helikopter nog steeds 45 min lopen van de kolonie vandaan mogen landen.
Bij goed weer zullen deze twee dagen gebruikt worden om iedereen zoveel mogelijk en zo lang mogelijk bij de kolonie te laten verblijven.

Dag 07 Weddellzee

Afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens de voorgaande dagen, zal vandaag nog een poging gedaan worden om naar de Keizerspinguïnkolonie te gaan of om nog enkele andere eilanden in de Weddellzee te bezoeken zoals Devil en Vega.

Dag 08 Half Moon & Deception

Voordat de Ortelius Antarctica verlaat, zal er nog een dag doorgebracht worden op de South Shetlandeilanden. Het prachtige Half Moon en Deception staan op het programma.
Op Half Moon zijn de Kinband- en Ezelspinguïns gearriveerd. De dieren zoeken hun partner op, proberen het nestje van steentjes weer in orde te maken en ze beginnen met het paren. Sommige vogels zullen hun eieren al gelegd hebben. Vooral tijdens de laatste reis zullen de meeste dieren op eieren zitten. Met enig geluk liggen er enkele zeeolifanten en Weddellzeehonden op het strand.
Tijdens het invaren van het kratermeer van Deception zijn verschillende kraterpijpen te zien evenals de verschillende kleuren van vulkanisch gesteente. 

Dag 09 - 10 Drake Passage

Tijdens de oversteek zullen de ijsbergen verdwijnen, maar de Reuzenalbatrossen verschijnen weer, misschien komen wel enkele walvissen voorbij.
Tijd om de mooie momenten langzaam te laten inzinken. Nog wat foto's uitwisselen en langzaam wennen aan het feit dat de reis bijna ten einde is.

Dag 11 Ushuaia

Vroeg in de ochtend ligt de Ortelius weer aan de kade in Ushuaia. Zodra de douane het schip vrijgeeft, kunt u van boord.

Data & Prijzen 2015

Vertrek

Deze reizen beginnen en eindigen in Ushuaia (Argentinië).

DataReisduurReiscode
26 nov - 06 dec 201510 nachtenOTL 23

Ortelius // max. 120 passagiers

Prijzen per persoon

AccommodatiePrijsBeschikbaar
BP 4-pers. hut€ 8.650,00VOL
BP 3-pers. hut€ 9.600,00ja
BP 2-pers. hut€ 10.150,00ja
BW 2-pers. hut€ 10.600,00ja
C 2-pers. hut€ 11.100,00ja
Suite 2-pers.€ 12.100,00ja

Beschikbaarheid:

De genoemde bechikbaarheid is bijgewerkt t/m 17 juni 2015.

Hutdeling:

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 
In een 3- c.q. 4-pers. hut kunt u uitsluitend met drie c.q. vier personen tegelijk of op indeling boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3- c.q. 4-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de ander in een dameshut. 

Toeslag alleengebruik hutten:

Wilt u een hut voor alleengebruik dan betaalt u een toeslag van 70%. 

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies (met helikopters en zodiacs) gedurende de scheepsreis, gebruik rubberlaarzen tijdens de scheepsreis,  uitgebreide informatie met onder andere de Elmar Wereldwijzer Antarctica en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvluchten van Amsterdam of Brussel naar Buenos Aires en van Buenos Aires naar Ushuaia, overnachting voorafgaand aan de scheepsreis in Ushuaia, transfers in Buenos Aires en Ushuaia, verzekeringen, (fris)drankjes en fooien aan boord, uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Oceanwide Expeditions behoudt zich het recht voor om indien de prijs van een vat Brent-olie boven de US$ 120 per vat komt, een brandstoftoeslag te heffen van € 18,00 per persoon per nacht aan boord

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel, eventuele overnachtingen en gewenste verlenging in Argentinië, Chili of op de Falklandeilanden.
Prijsindicatie vluchten
retourlijnvlucht Amsterdam - Buenos Aires (rechtstreeks), retourlijnvlucht Buenos Aires - Ushuaia, vanaf € 1.300,- p.p. incl. belastingen en toeslagen. Tijdens aanbiedingsacties van bijv. KLM kunnen de prijzen lager uitkomen.

*** KLM vliegt drie tot vier keer per week rechtstreeks van Amsterdam naar Buenos Aires en v.v. ***

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.