Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Basecamp Plancius en Ortelius op Spitsbergen

Deze scheepsreis begint in Longyearbyen. Aan het einde van de middag wordt u aan boord verwacht. Na inscheping en veiligheidsinstructie vertrekt het schip richting westkust.
De eerste nacht zult u meteen merken dat het rond middernacht nog net zo licht is als overdag. Dit betekent voor de meesten dus dat er lange dagen gemaakt worden.
Bijna iedere dag zal er tijd aan land worden doorgebracht. Tijdens de landexcursies kunnen de kajakkers vrijwel altijd een tocht in beschutte baaien maken, terwijl de duikers een mooie stek uitzoeken om juist onderwater te gaan. Wandelaars worden meegenomen op verschillende tochten die in zwaarte kunnen variëren. Voor de fotografen zullen er steeds nieuwe thema's zijn waaraan in de workshop en aan land aandacht wordt geschonken.
Omdat er meer activiteiten zijn dan gebruikelijk zal er een afwijkende route gevaren worden. Dit wil niet zeggen dat de bekendste plaatsen overgeslagen worden. Plaatsen als de 14e juligletsjer, Ny-Ålesund, Smeerenburg, de Raudfjord en de Hinlopenstraat met Nordaustlandet staan op het programma. Er worden echter ook minder bekende plekjes, zoals de Bockfjord en Prins Karls Forland, bezocht die minstens zo mooi en interessant zijn.
De reis eindigt op de negende dag in Longyearbyen.   

Kajakken

Er kunnen maximaal 14 passagiers per kajaktocht deelnemen. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Deelname dient vooraf opgegeven te worden.

Duiken (alleen mogelijk aan boord van de Plancius)

Duiken in deze koude, soms tropisch heldere wateren, is uitsluitend weggelegd voor zeer ervaren droogpakduikers. Deelnemen aan het duiken kan tegen de vermelde meerprijs. 
U kunt deelnemen aan het duiken tegen de in de prijslijst vermelde prijs. Het minimaal aantal deelnemers bedraagt zes. Er is plaats voor max. 18 duikers. 
Deelname dient reeds bij boeking van de scheepsreis opgegeven te worden waarbij ook benodigde certificaten (brevet + logboek) overlegd moeten worden.

Sneeuwschoenwandelingen

Als de sneeuwcondities het toelaten, zal er op verschillende plaatsen de mogelijkheid geboden worden om een wandeling met sneeuwschoenen te maken. Iedereen kan hieraan deelnemen, er zijn voldoende sneeuwschoenen aanwezig. U bind deze eenvoudig onder uw laarzen, ze passen dus altijd.
Deelname is gratis.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Vraag ons naar de mogelijkheden of kijk op deze site onder Longyearbyen of onder bestemming Lapland voor enkele voorbeelden.

De schepen Plancius en Ortelius

Het expeditiecruiseschip Plancius dient in 2015 als basiskamp voor de verschillende activiteiten. In 2016 zal de Ortelius het basiskamp zijn.

Reis van dag tot dag

BELANGRIJK

Onderstaand dag-tot-dagprogramma is slechts een richtlijn. IJscondities en weersomstandigheden kunnen afwijkingen noodzakelijk maken. Plaatsen waar dieren zich normaliter ophouden, kunnen gewijzigd zijn. De expeditieleider kan daarom in overleg met de kapitein besluiten om andere plaatsen dan beschreven aan te doen.

Dag 01 Longyearbyen

Inschepen om ca. 16.00u aan de kade in Longyearbyen (Spitsbergen).

Dag 02 Krossfjord

Bij het opstaan vaart het schip langs de indrukwekkende westkust. Hoge bergruggen met de typische spitse bergtoppen vormen het decor van vandaag. Het eerste bezoek zal aan de Krossfjord zijn. Hierin komt onder andere de 14e Juligletsjer uit. Met een front van enkele meters hoog is het een indrukwekkend gezicht. Zeker als je hier op gepaste afstand met een zodiac langs vaart. Op de kliffen aan de linkerzijde van de baai broeden Zwarte zeekoeten en enkele papegaaiduikers. Op de hogergelegen richels is een Drieteenmeeuwenkolonie. Op de ijsbrokken die in de baai drijven zijn regelmatig deze mooie meeuwtjes te zien. Een enkele keer ligt er een Baardrob te rusten.
Onderaan de helling zijn zeer vruchtbare gedeelten. Hier groeit zelfs het Eenbloemig Klokje, Sneeuwsteenbreek, Stengelloze Silene en de meer algemene Paarse Steenbreek, Groenlands Hongerbloempje en Achtster.
Na een ochtend in deze mooie baai te hebben doorgebracht, is het tijd om naar de Kongsfjord over te steken voor een bezoek aan Ny-Ålesund. Hier herinnert veel aan de vroege ontdekkingsreizen van het noordpoolgebied. Zo is er een buste van Roald Amundsen en een plaquette waarop het overvliegen van de Noordpool met een Zeppelin door Amundsen, Ellsworth en Nobile is vastgelegd. Tegenwoordig verblijven er hoofdzakelijk onderzoekers.  
Voor vogelliefhebers is dit de plaats om op zoek te gaan naar Ivoormeeuwen, Rosse Franjepoten, Roodkeelduikers, Brandganzen en Kleine Rietganzen. Noordse Sterns hoef je niet op te zoeken, die melden zich vanzelf.

Dag 03 Smeerenburg

Smeerenburg is een van de bekendste plaatsen uit de tijd van de walvisvaart. Er zijn nog verschillende overblijfselen te zien van traanovens en de huizen die er gestaan hebben. Op Ytre Norskøya zijn behalve de historische overblijfselen ook verschillende zeevogelkolonies. Zo zijn er Kleine Alken, Zwarte Zeekoeten en Dikbekzeekoeten te vinden.

Dag 04 Raudfjord

Deze dag zal doorgebracht worden in de Raudfjord. Deze fjord wordt omringd door bergen met uiterst steile hellingen en spitse toppen. Hier zijn grote kolonies met onder andere Dikbekzeekoeten. Het is een prachtig wandelgebied met mogelijkheden voor iedereen.
Als de omstandigheden het toelaten, kunnen echte diehards een oversteek maken van de Raudfjord naar de Liefdefjord. (Een driedaagse trekking met overnachting in tenten). Anderen kunnen deelnemen aan andere wandelingen.
Zo vroeg in het seizoen zal er wellicht nog sneeuw liggen. Een wandeling met sneeuwschoenen behoort dan ook tot de mogelijkheden.   

Dag 05 Liefdefjord

In loop van de nacht vaart het schip om naar de Liefdefjord. 
In de Liefdefjord ligt het eiland Andøya en het indrukwekkende front van de Monacogletsjer. Een prachtige plaats voor (makkelijke) wandelingen en kajaktochten en een plaats met ongekende foto-onderwerpen. Langs de stranden zitten vaak Eidereenden met zo hier en daar zelfs een Koningseider. Het is tevens een geliefde broedplaats van Kleine Rietganzen. Op de toendra beginnen inmiddels de eerste bloemen te ontluiken. De Paarse Steenbreek, het Groenlands hongerbloempje en de Achtster zijn vaak als eersten te zien.
Tijdens de zodiac- of scheepscruise langs het vijf kilometer lange front van de Monacogletsjer kunnen Baardrobben en mogelijk een ijsbeer gezien worden.

Dag 06 Bockfjord

Dieper in de Liefdefjord is een aftakking die Bockfjord heet; een plaats die jarenlang overgeslagen werd. In het basecampprgramma is deze gelukkig weer opgenomen. Het is een fjord omringd door prachtig roodpaars gekleurde bergen. Het is een van de weinige plaatsen op Spitsbergen waar nog wat geothermische activiteit is. Er zijn twee heel kleine warmwaterbronnen.
De fjord biedt veel beschutting waardoor hier een zeer weelderige begroeiing is ontstaan. De Cypres Dopheide groeit hier in overvloed en bloeit met kleine witte kelkjes. Ook de Achtster is hier volop aanwezig. Voor wie wat verder door de knieën gaat, zijn er verschillende polletjes Wollig Kartelbad te vinden. Voor fotografen vormen deze paarse bloemen een prachtige voorgrond voor de bijna gelijkgekleurde bergen aan de overzijde van de fjord.
Er kan een prachtige lange wandeling gemaakt worden naar het einde van de fjord. Hier bevinden zich de restanten van een grote warmwaterbron. De kalkterrassen zijn nog steeds zichtbaar. Jarenlang hebben hier Poolvossen gewoond. Wellicht is er nu ook weer een familie aanwezig. De jonge dieren zijn nieuwsgierig en speels. Ze zijn geweldig om naar te kijken en om te fotograferen.
Kajakken in deze fjord is eveneens een feest.
Aan het einde van de dag wordt naar de Liefdefjord teruggevaren om daar de deelnemers van de trekking op te halen.   

Dag 07 Hinlopenstraat

Verder naar het oosten loopt het schip de Hinlopenstraat in. Beide zijden van deze nauwe doorgang tussen Nordaustlandet en het eiland West-Spitsbergen bieden prachtige wandelmogelijkheden. Hier zal voornamelijk het pakijs bepalen waar aan land gegaan kan worden. Op het pakijs kunnen Baardrobben, walrussen en wellicht ijsberen gesignaleerd worden.
Op Nordaustlandet zijn onmetelijke grindvlakten waar zo nu en dan rendieren rondlopen. Er zijn verschillende steensoorten te onderscheiden in vele vormen, met vele kleurschakeringen en begroeid met felgekleurde korstmossen. 
Palanderbukta is een favoriete "hangplaats" van walrussen.
Aan de overzijde bevindt zich de Lomfjord. Een diepe fjord met eveneens indrukwekkende bergwanden. Iets noordelijker ligt Alkefjellet. Een vrij steile wand met duizenden Dikbekzeekoeten en Zwarte Zeekoeten. 

Dag 08 Phippsøya

Ten noorden van Nordaustlandet ligt de eilandengroep Sjuøyane (Zeven Eilanden), met als noordelijkste eiland Phippsøya. Hier zal ongetwijfeld nog veel pakijs drijven. Een zeer goede kans om ijsberen en Ivoormeeuwen te zien.
Dit zal tevens het noordelijkste punt van de reis zijn. Daarna zal het schip terugvaren naar de westkust van Spitsbergen. Onderweg kunnen ijsberen, walrussen en walvissen voor de nodige opwinding zorgen!
Dus op de uitkijk met verrekijker op een van de buitendekken!

Dag 09 Prins Karls Forland

Aan de westkust wordt nog een stop gemaakt bij Prins Karls Forland, het langgerekte eiland voor de westkust van Spitsbergen. Naar verluidt maakte Willem Barentsz hier voor het eerst kennis met het gebied dat hij later Spitsbergen zou noemen.
Het eiland en de tegenoverliggende kust van Spitsbergen is erg rijk aan vegetatie. Op de toendra broeden verschillende ganzen en groepen rendieren scharrelen er hun kostje bijeen. Ook Kleine Jagers nestelen hier. Zij zullen u meteen duidelijk maken dat u hier vandaan dient te blijven. Met duikvluchten proberen ze iedereen (ook rendieren) te verjagen.
Op de hoge kliffen zijn enorme zeevogelkolonies. Poolvossen hebben hun holen dichtbij deze rijke voedselbron. Begin juli zijn de jonge vosjes zo groot dat moeder ze soms dagen alleen laat om te jagen. Ze gaan dan op verkenning of spelen met elkaar in de omgeving van het hol.
Op Alkhornet (op de hoek van de Isfjord) is een prachtig toendra die weer goede wandel- en kajakmogelijkheden biedt. Voor fotografen zijn er verschillende uitdagingen in het fotograferen van de vele bloemen in combinatie met bijvoorbeeld de polygonen (vorstringen). Ook de rendieren, Kleine Jagers of misschien wel een vosje zijn mooie objecten.
Laat in de avond zal het schip bij Longyearbyen aankomen.    

Dag 10 Longyearbyen

Ontschepen en groepstransfer naar de luchthaven voor uw vlucht naar Oslo of Tromsø.

Data & Prijzen 2016

Vertrek

Deze scheepsreis begint en eindigt in Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduurSchip + code
29 juni - 08 juli 201609 nachtenOrtelius OTL08-16

Ortelius // max. 120 passagiers

Prijzen per persoon

AccommodatiePrijsBeschikbaar
BP 4-pers. hut€ 3.700,00ja
BP 3-pers. hut€ 4.500,00ja
BP 2-pers. hut€ 5.250,00ja
BW 2-pers.hut€ 5.650,00ja
Deluxe 2-pers.hut€ 6.050,00ja
C 2-pers. hut€ 6.800,00ja

Het schip Ortelius

Bekijk hier het dekkenplan van de Ortelius en lees meer over het schip.

Beschikbaarheid:

De genoemde beschikbaarheid is bijgewerkt t/m 04 juni 2015.

Hutdeling :

Nevengenoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht. In de 3- of 4-pers. hut kunt u uitsluitend met drie personen tegelijk of op indeling boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3-of 4-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u alleen reist en u geen hut wenst te delen delen met een andere passagier dan kunt u een 2-pers. hut voor alleengebruik boeken. U betaalt hiervoor dan een toeslag van 70%.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord op indeling, op basis van volpension (incl. koffie/thee), alle excursies gedurende de scheepreis, groepstransfer van de luchthaven van Longyearbyen naar de kade en v.v., gebruik van rubberlaarzen tijdens de scheepsreis, de aangeboden activiteiten, uitgebreid informatiepakket, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht van Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen, eventueel benodigde overnachtingen, overige transfers, (fris)drankjes en fooien aan boord, verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

Voor deze reis geldt:
Indien 90 dagen voor vertrek de prijs van een vat Brent-olie meer dan US$ 120 bedraagt in Longyearbyen, dan behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag van € 162,00 per persoon te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam, Brussel, Oslo of Tromsø naar Longyearbyen (Spitsbergen), evenals overnachtingen en eventuele verlenging op Spitsbergen en/of Noorwegen. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.
Prijsindicatie vluchten van Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen, afhankelijk van de beschikbare klasse van € 330,- tot € 900,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen. Bij tijdelijke aanbiedingen, kan de prijs lager uitvallen.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Meer weten over uw volgende reis? 
Op 24 en 25 oktober wordt het Verre Reizen Event in Den Haag gehouden. Hier vindt u ons op het Maatwerkspecialistenpaviljoen. Bezoek onze stand en praat met onze specialisten. We houden tevens presentaties over onze bestemmingen. Komt u ook? 

Verre Reizen Event te Den Haag