Algemene informatie

Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen

Wanneer u aankomt in Longyearbyen van overzee of voor u vertrekt vanuit Longyearbyen voor een van de scheepsreizen, wilt u misschien ook een paar dagen in en rondom Longyearbyen doorbrengen.
In Longyearbyen zijn een viertal hotels, drie pensions, een appartementengebouw en er is een camping. Voor een goed diner of lunch kunt u terecht in de hotels of in Huset, een eetcafe dat buiten de dorpskern ligt. Het restaurant bij Hotel Basecamp heet Kroa. Voor eenvoudigere maaltijden kunt u terecht in de broodjeszaak in het kleine winkelcentrum. Wilt u zelf uw maaltijden bereiden, dan kunt u de meest gebruikelijke ingrediënten in de supermarkt kopen.
Enige jaren geleden is het nieuwe museum geopend. Er worden hier verschillende onderwerpen belicht, waaronder de natuur en de geschiedenis van Spitsbergen.
In de galerie is een tentoonstelling waarin diverse kunstenaars een impressie van Spitsbergen geven. Tevens wordt er met regelmaat een beeldpresentatie gegeven over alle jaargetijden op Spitsbergen.

Excursies (zie ook tabblad excursies)

In de zomerperiode (juni tot half september) worden er diverse excursies vanuit Longyearbyen aangeboden. U kunt de excursies ter plaatse boeken, maar ook vooraf bij de boeking van uw overnachting(en) en/of vluchten.
Er is een aantal bootexcursies waarmee u de fjorden rondom Longyearbyen kunt verkennen. Er zijn ook wandelexcursies in de omgeving, zoals naar de Plateauberg en naar Bjørndalen.
Helaas zijn de mijnen voorlopig gesloten voor toeristisch bezoek.
Er zijn ook meerdaagse excursies mogelijk, zoals een bezoek aan Isfjordradio aan de ingang van de Isfjord en het Wildmarkskamp aan de overzijde van Barentsburg.

Vluchten naar Spitsbergen

Buiten een enkele chartervlucht, kunt u op dit moment uitsluitend met SAS en Norwegian naar Spitsbergen vliegen.
In de zomerperiode (half juni tot eind augustus) zijn er dagelijks vluchten van Oslo naar Longyearbyen, soms met tussenstop Tromsø, soms rechtstreeks.
Op de meeste dagen vertrekken de vluchten vanuit Oslo en vanuit Longyearbyen op een dusdanig tijdstip dat u niet op één dag vanuit Nederland/België op Spitsbergen kunt komen of andersom. U heeft dan een overnachting in Oslo of Tromsø nodig.

Excursies Beschrijving en Prijzen 2016

ZOMEREXCURSIES VANUIT LONGYEARBYEN

Deze excursies worden gewoonlijk van half juni tot half september aangeboden.
De prijzen zijn ter indicatie. Indien u de excursies ter plaatse boekt en met een creditcard of contant betaalt, moet u rekening houden met een koers voor de Noorse Kroon (NOK) van ca. € 0,12.

Dagboottocht Barentsburg en Esmarkgletsjer.

Transfer van pension/hotel naar de kade waar u aan boord van één van de twee excursieboten gaat. Door de Isfjord naar Barentsburg. Hier kunt u deelnemen aan een sightseeingtour o.l.v. een Engelssprekende gids. De boot steekt daarna de Isfjord over naar Ymerbukta waar de Esmarkgletsjer met een imposant front eindigt.
De excursie is incl. warme lunch aan boord.
Duur excursie: 9-10 uur. 
Min. 08 passagiers.
Vertrek: 08.30u.

Vertrek Polargirl: dinsdag, donderdag en zondag. 
Volwassene: NOK 1850
Kind 2-13 jaar: NOK 950.
Senior (vanaf 67 jaar): NOK 1450.
Vertrek Langøysund: maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag.
Volwassene: NOK 1850.
Kind 2-13 jaar: NOK 950.
Senior (vanaf 67 jaar): NOK 1450.

Dagboottocht Pyramiden en Nordenskiöldgletsjer.

Transfer van pension/hotel naar de kade alwaar u aan boord van één van de excursieboten gaat. Vanuit Longyearbyen wordt de Adventfjord uitgevaren naar de Isfjord. Van daar richting de Billefjord. Vooral de bergen van de Billefjord zijn spectaculair. De Billefjord eindigt tegen het imposante front van de Nordensjöldgletsjer. Links van de gletsjer ligt de in 1998 verlaten Russische mijnwerkersstad Pyramiden. Hier kunt u een wandeling maken.
De excursie is incl. warme lunch aan boord.
Duur excursie: 9-10 uur. 
Min. 08 passagiers.
Vertrek: 08.30u.

Vertrek Polargirl: maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. 
Volwassene NOK 1850.
Kind 2-13 jaar NOK 950.
Senior (vanaf 67 jaar) NOK 1450.
Vertrek Langøysund: dinsdag, donderdag en zondag.
Volwassene NOK 1850.
Kind 2-13 jaar NOK 950.
Senior (vanaf 67 jaar) NOK 1450.

Avondboottocht Boregletsjer

U wordt opgehaald bij uw pension/hotel en naar de kade gebracht, waar u aan boord van de excursieboot gaat.  
De boot maakt een tocht door de Isfjord naar de Boregletsjer. Onderweg wordt een diner geserveerd. (Fris)drankjes zijn niet inbegrepen.
LET OP: tijdens deze tocht gaat u uitsluitend langs de gletsjer en gaat u NIET aan land.
Vertrek: vrijdag om 18.45u.
Volwassene: NOK 1450.
Kind 2-13 jaar: NOK 900.
Senior (vanaf 67 jaar): NOK 1090.

Dagtocht per rubberboot naar de Tuna en Von Postgletsjer. (ST)

Transfer van pension/hotel naar de kade waar u in de rubberboot gaat. U vaart vanaf Longyearbyen de Adventfjord uit naar de Isfjord. Voor de boot de Sassenfjord invaart, wordt gestopt bij de vogelkliffen bij Diabasodden. Het geluid van duizende vogels is overweldigend. De Sassenfjord gaat over in de Tempelfjord die eindigt bij het werkelijk fenomenale front van de (dubbele) Tuna- en Von Postgletsjer. Op de terugweg wordt voor het verlaten van de Tempelfjord aan land gegaan bij Bjonahamna, waar een "expeditielunch" wordt geserveerd.
Duur excursie: 6-7 uur.
Min. 04 / max. 11 passagiers.
Min. leeftijd: 14 jaar. 
Vertrek 14.00u: maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. 
Volwassene: NOK 1495.
* LET OP: Deze tocht is niet aan te bevelen voor mensen met rugklachten.

Rubberbootsafari fossielen zoeken bij Deltaneset (ST)

Transfer van pension/hotel naar de kade waar u in de rubberboot (Polarcircleboot) gaat. De tocht per rubberboot is niet erg lang. U gaat aan land op de hoek van de Adventfjord en de Sassenfjord. Hier bij Deltaneset maakt u een wandeling over de toendra en langs verschillende rotswanden die fossielen bevatten tot 150 miljoen jaar oud. Inclusief: lunch, warme drankjes, gebruik drijfpak, begeleiding door bewapende gids.
Duur excursie: ca. 6 uur.
Min. 02 / max. 11 passagiers. Min. leeftijd: 8 jaar.
Vertrek 09.00u: dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.
Volwassene: voor 2016 nog niet bekend.
Kind 8 - 14 jaar: voor 2016 nog niet bekend.
** LET OP: deze tocht is niet geschikt voor mensen met rugklachten. 

Rubberboottocht Isfjord Hiorthamna (ST)

Transfer van pension/hotel naar de kade waar u in de rubberboot (Polarcircleboot) gaat. Eerst wordt de Adventfjord uitgevaren om vervolgens de zuidoever van de Isfjord te volgen tot de verlaten kolenmijn Grumant. Op de hoge richels op de bergen langs de oever van de Isfjord zijn immense vogelkolonies. Zeker in juni en juli zullen de vogels onophoudelijk heen en weer vliegen. Daarna vaart de boot terug de Adventfjord in naar de rond 1900 verlaten kolenmijn bij Hiorthhamna. De gelijknamige berg is 924m hoog. Na aankomst volgt een wandeling over de toendra met prachtige bloemen. Misschien lopen er rendieren rond of is er een nieuwsgierige poolvos. De bewapende gids zal u onder het genot van een warm drankje graag de verhalen over de mijn vertellen. De tocht eindigt met de korte oversteek naar Longyearbyen.
Duur excursie: ca. 3 uur.
Min. 04 / max. 11 passagiers. Min. leeftijd: 8 jaar.
Vertrek 09.00u: maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.
Vertrek 16.00u: zondag.
Volwassene: NOK 895.
Kind 8 - 13 jaar: NOK 450.

Rubberbootsafari Isfjord Radio (BC)

Vanaf Hotel Basecamp wordt u naar de kade gebracht waar u aan boord van de rubberboot (Polarcirkelboot) gaat. De tocht naar Isfjord Radio gaat langs de kust. U ziet de vogelkiffen, de toendra en verlaten en nog bewoonde mijnwerkersplaatsen, zoals Barentsburg en Festningen.
Bij Isfjord Radio gaat u aan land. In het gastenverblijf van het radiostation wordt een warme lunch geserveerd. De omgeving is prachtig: bergen, toendra met een meertje en uitzicht op zee. Tijdens de wandeling kunt u rendieren, poolvossen en verschillende vogels zien, zoals eidereenden (misschien wel een enkele Koningseider), Paarse Strandlopers, Rosse Franjepoten, Sneeuwgorzen. Heel misschien wordt er wel een ijsbeer gezien. Langs de kust komen nogal eens Beluga's voor. Daarna keert u per rubberboot terug naar Longyearbyen.
Duur excursie: ca. 8 uur.
Min. 10 passagiers. Min. leeftijd: 12 jaar, mits begeleid door een volwassene.
Vertrek: op aanvraag van 01 juli t/m 30 sep., 09.00u.
prijs volwassene: NOK 2300.
* LET OP: deze tocht is niet geschikt voor mensen met rugklachten.

Wandelexcursie door Björndalen of Endalen.

Wandeling door deze bijzonder bloemrijke valleien o.l.v. een deskundige gids.
Duur excursie ca. 3 uur.
Min. 04 /max. 16 deelnemers.
Vertrek: dinsdag, woensdag en zaterdag.
Volwassene Bjorndalen NOK 500.
Volwassene Endalen NOK 550.

Wandelexcursie Plateauberg bij Longyearbyen.

Vanaf het Radisson BLU Polar Hotel wandelt u o.l.v. een gewapende gids naar de Plateauberg, die zich recht voor u bevindt. Vanaf de top van deze ca. 450m hoge berg heeft u een fantastisch uitzicht over Longyearbyen, de Longyeargletsjer, Adventdalen en de Isfjord. 2 á 3 meter onder de klifrand broeden in juni / juli Kleine Alken. Het is een stevige klim over vaak los gesteente. Goed, stevig schoeisel is aan te raden.
Duur excursie: ca. 4 uur.
Min. 04 deelnemers.
Vertrek: dagelijks.
Volwassene NOK 500.

Wandeltocht Sarkofagen (SW)

Achter Longyearbyen ligt de Larsgletsjer. Hier wordt circa 500m omhoog geklommen. Het uitzicht over het dal waarin Longyearbyen ligt is fantastisch. Onderweg kunnen verschillende fossielen gevonden worden. Op de richels van de bergwanden broeden Kleine Alken. U zult verbaasd zijn hoe en hoeveel planten hier tussen de rotsen groeien.
U wordt opgehaald bij uw hotel of pension. Warme drankjes zijn inclusief. De tocht wordt begeleid door een bewapende gids.
Duur excursie: ca. 6 uur. 
Min. 08 / max. 12 deelnemers. Min. leeftijd: 11 jaar.
Vertrek: dinsdag en vrijdag 09.30u, zondag 16.00u.
Volwassene: NOK 680.
Kind tot 15 jaar: NOK 390.

Kajakken op de Adventfjord (ST+SW)

Nadat u bent opgehaald bij uw hotel of pension krijgt u bij het loodsje bij het strand eerst een korte instructie voor het kajakken. Tevens kunt u uw wetsuite en schoenen passen. Daarna gaat u met de kajak op weg naar de overzijde van de Adventfjord. Tijdens het kajakken kunnen vogels en zeehonden van dichtbij gezien worden. Inclusief huur kajak, materiaal en instructie. Onderweg wordt een eenvoudige warme lunch geserveerd.
Duur ca. 7 uur.
Min. 02 / max. 16 deelnemers. Min. leeftijd: 12 jaar.
Vertrek 09.00u: maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. 
Volwassene: NOK 980.
Kind: NOK 710.

Kajakken naar Hiorthhamna, beklimming van Hiorthfjellet (ST)

Deze combinatie van kajakken en het beklimmen van de 924m hoge Hiorthfjellet is gemaakt voor de sportieve reiziger. Zonder goede conditie zult u de top niet halen en mist u het prachtige uitzicht.
U wordt opgehaald bij het hotel of pension waar u verblijft. Na een korte instructie en het uitzoeken van materiaal kunt u de kajak in.
De Hiorthfjellet ligt aan de overzijde van de Adventfjord. Na aankomst in de baai wandelt u over de bloemrijke toendra naar de helling. Vanaf dat punt gaat het letterlijk alleen nog maar bergopwaarts. Maar eenmaal boven is daar het magnifieke uitzicht!
Duur excursie: ca. 10 uur.
Min. 02 / max. 12 deelnemers. Min. leeftijd: 16 jaar. 
Vertrek dinsdag, donderdag en zondag om 08.00u.
Volwassene: NOK 1225.

Wandeltocht met huskies op zoek naar fossielen (ST)

Ook in de zomer willen de huskies werken. Ze gaan dan ook graag mee op deze tocht vanaf de parkeerplaats bij Nybyen. Vanhier gaat u te voet naar de Longyeargletsjer die achterin het dal ligt. In de morenen is de kans groot om brokstukken te vinden met fossielen van planten.
Voor deze op zich korte wandeling heeft u wel een goede conditie nodig, omdat het geen gemakkelijk terrein is met alle losse stenen en stroompjes die overgestoken moeten worden.
Duur excursie: ca. 3 uur.
Min. leeftijd 13 jaar.
Vertrek: dagelijks om 09.00u en 14.00u.
Volwassene: voor 2016 nog niet bekend.
Kind: voor 2016 nog niet bekend.

Wandeling naar Trollsteinen (ST)

Transfer van pension/hotel naar de startplaats vande trekking is, achter in de vallei achter Longyearbyen. Vanhier klimt u omhoog naar de Larsgletsjer. Na de oversteek van de gletsjer is het echte klimmen aan de beurt. De top van de Trollsteinen ligt op 849 m. Rond de top is het tijd voor de lunch, die bij goed weer door een fantastisch uitzicht wordt gecompleteerd. Als de lunch genuttigd is en iedereen foto's gemaakt heeft, wordt de afdaling ingezet. De terugweg naar Longyearbyen loopt via de Longyeargletsjer.
Een goede lichamelijke conditie is een vereiste evenals bergschoenen met camashes.
Inclusief warme drankjes en een broodje.
Duur trekking: ca. 7 uur.
Vertrek: maandag, donderdag en zaterdag om 09.30u.
Min. 02 / max. 08 deelnemers. Min. leeftijd 14 jaar.
Volwassene: NOK 780

Zomeractiviteiten met de huskies (GD)

Alleen in de hele vroege zomer is het soms nog mogelijk om een hondensledetocht te maken op een van de gletsjers die Longyearbyen omringen. Om de honden in conditie te houden, heeft men karretjes op wieltjes (tot een VW-kever cabrio aan toe) gemaakt. Hiermee kunnen in de zomer korte tochten gemaakt worden.
Net als bij een winterse sledehondentocht wordt er van u verwacht dat u meegaat naar de kennels. Hier worden de honden voor de kar gespannen en gaat het span op wweg. De tocht voert langs de oever van de Adventfjord naar bijvoorbeeld Bjørndalen, een prachtige bloemrijke vallei. Onderweg kunt u rendieren en verschillende vogels zien.
Duur excursie: ca. 4 uur.
Vertrek: dagelijks om 09.00u en 15.00u.
Volwassene: voor 2016 nog niet bekend.
Kind tot 14 jaar: voor 2016 nog niet bekend.

Hondensledetocht Foxfonna (ST)

Als er in de vroege zomer nog voldoende sneeuw ligt op de ijskap Foxfonna, kunnen er nog korte hondensledetochten gemaakt worden. U wordt opgehaald bij het hotel of pension waar u verblijft en naar de kennels gebracht. Hier worden de honden ingespannen en vervolgens gaat u op pad. De gids met zijn slede gaat voorop. De deelnemers gaan in teams van twee per slede. De één voorin de ander staand achterop de slede. Onderweg kunt u van positie wisselen. Halverwege de tocht wordt gestopt voor een warm drankje. Een warme overall, laarzen, handschoenen en muts worden ter beschikking gesteld.
Duur excursie: ca. 4 uur.
Vertrek: dagelijks om 08.30u en 15.00u.
Volwassenen: NOK 1390.
Kind tot 13 jaar: NOK 1090.

Hotels, pensions en de camping Beschrijving en Prijzen 2016

Longyearbyen Camping

Niet ver van de luchthaven, ligt op een plaats met zeer fraai uitzicht de camping van Longyearbyen. Een kleine camping met een geheel gerenoveerd servicegebouw. Het gebouw is voorzien van een keuken, eetzaaltje, toiletten en douches.
De camping is in principe open van april tot ver in september.
Vanaf juni 2014 is het tevens mogelijk om een tent te huren. Deze tenten bieden slaapplaats aan max. 6 personen. Vooraf boeken wordt aangeraden. Huur per nacht van de tent bedraagt NOK 150.

Longyearbyen Camping

Prijs per persoon per nacht

AccommodatiePrijs
in eigen tent€ 15,00
in gehuurde tent€ 18,00

Hotel Basecamp

Hotel Basecamp is geheel gebouwd in de stijl van de pelsjagers met veel hout en huiden. De meeste 2-pers. kamers zijn voorzien van twee 1-pers.bedden, die soms op verschillende manieren in de kamer geplaatst staan. In enkele kamers is dit in de vorm van een stapelbed. De suites zijn voorzien van twee slaapkamers met twee 1-pers.bedden. Alle kamers zijn voorzien van een badkamer met douche, toilet en wastafel. Er zijn in totaal 16 kamers.
Het ontbijt wordt geserveerd in een sfeervol eetzaaltje op de begane grond.
Het hotel ligt bij het dorp en op ca. 15 min. lopen van de kade. Het aangrenzende restaurant Kroa is zeer goed. 

Hotel Basecamp

prijzen per persoon per nacht, op basis van logies/ontbijt
van 15 mei t/m 30 september 2016

KamertypePrijs
2-pers. kamer d/t€ 132,00
1-pers. kamer d/t€ 210,00
3-pers. kamer d/t€ 107,00
4 pers. kamer d/t€ 101,00

Spitsbergen Hotel

Het Spitsbergen Hotel ligt op ca. 15 min. lopen van de dorpskern en op ca. 25 min lopen van de kade. Het hotel heeft een aantal gezellige "zitkamers" en een goed restaurant met uitzicht over Longyearbyen. Alle kamers (88) zijn voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet.

Spitsbergen Hotel

Prijzen per persoon per nacht, op basis van logies/ontbijt.
van juni t/m september 2016

KamertypePrijs
2-pers. kamer d/t€ 132,00
1-pers. kamer d/t€ 227,00
Suite 2 -pers. kamer d/t€ 234,00

Radisson BLU Polar Hotel

Het Radisson BLU Polar Hotel ligt bij het dorp aan het begin van de winkelstraat en op ca. 10 min. lopen van de kade. Het hotel heeft een gezellig en goed restaurant met uitzicht op de Isfjord. De inpandige bar wordt vooral in het weekend druk bezocht. Alle kamers (97) zijn voorzien van badkamer met douche of bad en toilet. Er zijn kamers met een 2-pers.bed en kamers met twee 1-pers.bedden. Ook zijn er enkele superiorkamers. Op verzoek kan, tegen een kleine meerprijs, een extra (kinder)bed in de kamer geplaatst worden.

Radisson BLU Polar Hotel

Prijzen per persoon per nacht, op basis van logies/ontbijt
van juni t/m september 2016

KamertypePrijs
2-pers. kamer d/t€ 132,00
1-pers. kamer d/t€ 227,00
Suite 2-pers. kamer d/t€ 234,00

Svalbard Hotel

Het Svalbard Hotel is zeer centraal gelegen en vormt daarmee een prima uitvalsbasis voor een verblijf in Longyearbyen. Er zijn zeventien 2-pers.kamers waarvan twee kamers met faciliteiten voor gehandicapten. Alle kamers zijn ruim en voorzien van privé douche/toilet.

Svalbard Hotel

Prijzen per persoon per nacht, op basis van logies/ontbijt,
Periode juni t/m september 2016

KamertypeVanafprijs
2-pers. kamer d/t€ 114,00
1-pers. kamer d/t€ 191,00

Coalminers' Cabins

De Coalminers' Cabins liggen aan het einde van de weg naar de Longyeargletsjer op ca 30 min. lopen van de dorpskern en ca. 40 min. lopen van de kade. De kamers zijn ondergebracht in verschillende gebouwen. Alle kamers zijn voorzien van een wastafel. Op iedere etage bevinden zich voldoende douches en toiletten.
Het ontbijt is in buffetvorm in de eetzaal bij de receptie.
Het gehele gebouw is in 2015 gerenoveerd.

Coalminers' Cabins

Prijzen per persoon per nacht, op basis van logies/ontbijt
van juni t/m september 2016

KamertypePrijs
2-pers. kamer€ 78,00
1-pers. kamer€ 119,00

Gjestehuset 102

Gjestehuset 102 ligt tegenover de Coalminers'Cabins aan het einde van de weg naar de Longyeargletsjer op ca. 30 min. lopen van de dorpskern en ca. 40 min. lopen van de kade. Alle kamers zijn voorzien van een wastafel. Op beide etages bevinden zich op de gangen voldoende douches en toiletten. Er is tevens per etage een "huiskamer".
Het ontbijt is in buffetvorm op de eerste etage. Op de tweede etage bevindt zich een keuken die kunt  gebruiken om zelf een middag- of avondmaaltijd te bereiden en te nuttigen.

Gjestehuset 102

Prijzen per persoon per nacht, op basis van logies/ontbijt
van juni t/m september 2016

Kamertypevan maandag t/m
vrijdag
zaterdag en zondag
2-pers. kamer€ 54,00€ 55,00
1-pers. kamer€ 72,00€ 74,00
op indeling in 4-pers. kamer€ 40,00€ 40,00

Mary Ann's Polarigg

Mary Ann's Polarrigg is een pension dat iets dichter bij de dorpskern ligt. Echter door de uitbreiding van opslagplaatsen ligt het nu op een soort industrieterrein. Er zijn verschillende kamers, van eenvoudige 1-pers. kamers met gedeelde douche/toilet tot luxe suites met douche/toilet, geschikt voor 2 tot 4 personen.

Mary Ann's Polarrigg

Prijzen per persoon per nacht, op basis van logies/ontbijt
van juni t/m september 2016

Kamertypevanafprijs op basis
van logies
vanafprijs op basis
van logies/ontbijt
2-pers. kamer€ 71,00€ 78,00
1-pers. kamer€ 120,00€ 136,00
2-pers. suite€ 360,00

Svalbard Lodge (appartementen)

Sindskort zijn er ook appartementen beschikbaar voor reizigers die twee of meerdere nachten in Longyearbyen willen doorbrengen. Het complex ligt dichtbij de dorpskern. Er zijn verschillende appartementen te huur: 
2-kamerappartement: woonkamer met keuken, een slaapkamer met max. 6 slaapplaatsen.
3-kamerappartement: woonkamer met keuken, twee slaapkamers met max. 7 slaapplaatsen. 
Voor beide appartementen geldt dat u voor minimaal twee nachten en drie personen moet betalen. 

Svalbard Lodge

Prijzen per persoon per nacht op basis van logies,
van juni t/m september 2016.
Min. 2 nachten / min. 3 personen per appartement

Kamertypemaandag t/m
woensdag
donderdag t/m
zondag
3-kamer appartement€ 78,00€ 90,00