Reisinformatie

Reisbeschrijving expeditiecruise van Edinburgh langs de Noorse kust via Bereneiland naar Spitsbergen

De Expedition vertrekt voor deze reis vanuit Edinburgh in Schotland. Vanhier vaart zij naar de Orkey- en Shetlandeilanden. Daarna steekt het schip over naar de Noorse kust.
Het adembenemend mooie landschap zal de komende week het decor zijn voor de dagelijkse activiteiten. De eerste fjord die aangedaan wordt is de Nordfjord. U kunt hier deelnemen aan een excursie naar de Briksdalgletsjer.
Ook de beroemde Geirangerfjord zal bezocht worden. Deze 1000m diepe fjord is een van de grote trekpleisters van Noorwegen. In de omgeving van Trondheim zal een bezoek worden gebracht aan het Monnikeneiland en Austratt.
De volgende stop is het eiland Torgatten (het eiland met het grote gat in de rotsen). Hier kan een mooie wandeling gemaakt worden om het fenomeen van dichterbij te bekijken. Terug aan boord duurt het niet lang voor u de noordpoolcirkel passeert. Tijd voor een kleine viering!
Nog voor de stad Bodø wordt de Holandfjord ingevaren. Aan het einde van deze prachtige fjord ziet u het front van de Svartisen, één van de grootste ijskappen op het vasteland van Europa. Ondanks dat u denkt dicht bij de gletsjer aan land te gaan, is het nog een redelijke wandeling om het blauwe ijs van dichtbij te bekijken.
Op de Lofoten wordt het zuidelijkste plaatsje Å bezocht en wordt er een cruise gemaakt door de fabelachtig mooie Trollfjord. In de omgeving van de Lofoten en de Vesterålen kunnen Potvissen en andere walvissen en dolfijnen opduiken.
Tromsø is een moderne stad en wordt ook wel "Parijs van het Noorden" genoemd. In de tijd van de grote poolexpedities was Tromsø een belangrijke bevoorradingshaven. Geen wonder dat juist hier een Poolmuseum gebouwd is. 

Daarna steekt de Expedition over naar Bereneiland. Een eiland met een ruige kust van kliffen en diepe inhammen. Ook hier zijn grote zeevogelkolonies. De begroeiing bestaat voornamelijk uit Arctische planten zoals steenbreek, maar in deze tijd staat de Rozenwortel in bloei, waardoor de toendra op veel plaatsen geel en oranje gekleurd is.

De laatste dagen van de reis worden bij Spitsbergen doorgebracht. Waar aan land gegaan kan worden, hangt sterk af van de ijscondities. Plaatsen als de Hornsund, Bellsund, Alkhornet en zijarmen van de Isfjord bieden geweldige mogelijkheden om het mooie landschap, de net ontluikende planten, rendieren, poolvossen en misschien zelfs een ijsbeer te zien.
De reis eindigt aan de kade in Longyearbyen.

Benodigde vlucht, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, kunt u vooraf enkele dagen in Schotland doorbrengen. Na ontscheping kunt u ook uw reis op Spitsbergen verlengen. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.
De benodigde vluchten en overnachtingen kunnen wij, desgewenst, ook voor u verzorgen.

Het schip Expedition

Deze reis wordt uitgevoerd door expeditiecruiseschip Expedition. Het schip biedt plaats aan maximaal 124 passagiers. Lees meer....

Reis van dag tot dag

Dag 01 Edinburgh

Inschepen aan boord van de Expedition in Edinburgh (Schotland).

Dag 02 Orkney-eilanden

Op de Orkey-eilanden staan bussen klaar om vanuit Kirkwall een bezoek te brengen aan Skara Brae waar 5000 jaar oude overblijfselen van stenen hutten zijn opgegraven en blootgelegd. De bewoners maakten gereedschappen en wapens van steen en (walvis)botten. Ze maakten rijk gedecoreerd aardewerk. Er werden schapen en koeien gehouden. Verder leefde men van de visvangst en de jacht op edelherten. Deze tot het steentijd behorende nederzetting is bewoond geweest van circa 3100 v.Chr tot circa 2500 v.Chr.
Onderweg wordt tevens gestopt bij de "Standing Stones o' Stenness" en de "Ring o' Brogdar". Beide "bouwwerken"dateren uit dezelfde tijd, rond 3100 v. Chr. Op de Orkney-eilanden zijn vier stenen ringen te zien, waarvan Stenness de grootste is. De grootste steen is 6 meter hoog. Bij opgravingen is gebleken dat de ring bij Stenness nooit helemaal is afgemaakt. Er zijn 12 stenen gevonden die nooit rechtop zijn geplaatst.
Ring o' Brogdar is gebouwd op een smalle strook tussen Loch Harray en Loch Stenness. De stenen van Brogdar zijn kleiner dan die van Stenness. De grootste is 4,7m hoog. Van de originele 60 stenen staan er nu nog 27. De ring heeft een diameter van 103,6m en is daarmee de derde in grootte in Engeland en Ierland. 

Dag 03 Shetlandeilanden

De Shetlandeilanden zijn een verzameling eilanden ten noordoosten van Schotland met een totale 1466 km2. De hoofdplaats is Lerwick. Er wonen ca. 21.000 mensen, waarvan het merendeel in Lerwick woont en werkt. Van de meer dan 100 eilanden zijn er maar 15 bewoond.
Deze eilandegroep biedt tal van mogelijkheden voor een cultureel bezoek aan de stad Lerwick en wandelingen in de natuur. Er zijn kliffen met kolonies Papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen en Noordse Stormvogels en op de lager gelegen gebieden broeden Kleine en Grote Jagers. De velden zijn in deze tijd geel van de Dotterbloem en voor de liefhebber zijn er op verschillende plaatsen moerasorchideeën te vinden.
Tijdens het varen kunnen groepen dolfijnen, Orka's en soms een Dwergvinvis opduiken. 

Dag 04 Nordfjord (Noorwegen)

De Nordfjord is misschien niet zo bekend als de Geiranger- en Hardangerfjord maar de fjord is minstens zo indrukwekkend. De imposante bergwanden die de smalle fjord omsluiten maken de tocht nog spectaculairder. Bij het plaatsje Olden meert de Expedition af. Per bus wordt u naar de Briksdalgletsjer gebracht. Ter plaatse kunt u wandelend of per speciaal wagentje naar de voet van de gletsjer. Het front is diepblauw. Vanuit de grot in het midden stroomt het smeltwater met donderend geraas het rivierdal in.   

Dag 05 Geirangerfjord

De Geirangerfjord is de koningin onder de fjorden. Vanaf de hoge bergwanden storten watervallen zich in het diepblauwe fjord. De "Zeven Zusters" is een van de bekendste watervallen. Het landschap is fenomenaal. De hele tocht door de fjord zult u van de ene verbazing in de andere vallen. De fjord is niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. 

Dag 06 Monkholmen & Austråttsborgen

Voor de kust van Trondheim ligt een eiland waar in de 11e eeuw Benedictijnermonniken een klooster hebben gebouwd. Het kreeg de Nidarholmen, hetgeen later gewijzigd werd in Munkholmen. Rond 1200 was er niet veel meer over van het klooster dan een ruïne.
Rond 1660 werd op de plaats van het klooster een fort gebouwd. Later is het in gebruikgenomen als gevangenis en werden er doodvonnissen voltrokken. Het fort staat er heden ten dage nog en het eiland heet nog steeds Munkholmen.
Een 100 km verderop ligt Austråttsborgen. Het is een van de oudste en bestbewaarde kastelen in Noorwegen. De huidige gebouwen dateren uit de 16e eeuw.  

Dag 07 Torngatten & Alstahaug

Torngatten is een eiland voor de Noorse kust met een bijzonder natuurlijk fenomeen. In berg op het eiland zit een enorm gat. Het is een van de meeste gefotografeerde landschappen van Noorwegen.
Alstahaug is een gemeente in de provincie Nordland. Deze kleine gemeente is bekend om het 12e eeuwse kerkje en vanwege de Helgelandbergen die het landschap domineren. De bergrug bestaat uit zeven bergkammen die allen rond de 1000m hoog zijn. Ze worden ook wel de Zeven Zusters genoemd.

Dag 08 Svartisen

De Svartisen is een van de grootste ijskappen van Noorwegen. Vanaf zee is het intense blauwe ijs te zien. Er loopt een pad richting de gletsjer, maar het laatste deel tot aan het front en het gletsjermeer gaat over ruige stenen. Indien u de wandeling kunt maken is dit zeker aan te bevelen.

Dag 09 Lofoten, Svolvær & Trollfjord

Het onderste deel van de eilandenreeks voor Nordland heet Lofoten. De bewoners van deze eilanden leven voor een groot deel nog van de visvangst. Er zijn dan ook veel visdrogerijen en visverwerkingsfabrieken. De belangrijkste plaats is Svolvær.
In het zuiden bevindt zich een van de meest spectaculaire fjorden van Noord-Noorwegen, de Trollfjord. De doorvaart zal een grote indruk op u maken.  

Dag 10 Tromsø

Verder noordwaarts komt u langs de Vesteralen en door het gebied waar in de zomer veel Potvissen verblijven. Het is dus zaak om hier op de uitkijk te staan. Na het eiland Senja gaat de Expedition richting Tromsø. Deze noordelijke stad heeft een van de mooiste kathedralen van Noorwegen. Verder is er het Poolmuseum (poolhistorie) en het Polaria, met een zeer groot beelscherm waar films over beide poolgebieden getoond worden gecombineerd met een soort dolfinarium. Verder is er een zeeaquarium met voornamelijk arctische vissen en ander arcticsch zeeleven. 

Dag 11 op zee & Bereneiland

De zee rond Bereneiland is een van de voedselrijkste in de Arctisch. Het is dan ook geen wonder dat er zoveel zeevogels broeden op Bereneiland. Ze vliegen af en aan en zult zeker grote groepen voorbij zien vliegen. Ook de kans op het zien van walvissen en dolfijnen is hier heel groot.
Er zal geen landing gemaakt worden op Bereneiland, maar wel zult u de vaak met mist omgeven kust kunnen zien.

Dag 12 + 13 Hornsund & Bellsund (Spitsbergen)

In het zuiden van Spitsbergen zijn twee prachtige fjordenstelsels. De zuidelijkste is de Hornsund. De ingang wordt gevormd door hoge bergen met spitse toppen: u weet meteen dat u op Spitsbergen bent!. Hier bevindt zich tevens het poolse weerstation Arctowski. Op de achterliggende berghelling is een kolonie Kleine Alken. Op de onderliggende toendra zijn vaak ganzen en poolvossen te vinden.
Zowel aan de zuidzijde als de noordzijde van de fjord komen gletsjers uit. De diepblauwe muren worden afgewisseld met bergen. Helemaal achterin de fjord bevindt zich het enorme front van de Brepollen. Hier kun je uren met een zodiac rondvaren zonder je ook maar één minuut te vervelen. IJsbrokken in alle kleuren en vormen, verschillende zeevogels die op het water dobberen, Baardrobben die rusten op ijsplaten en misschien zelfs een ijsbeer die op zoek is naar een prooi. 
Het tweede fjordenstelsel bestaan uit de Bellsund met de zuidelijke armen Van Keulen- en Recherchefjord. Hier zijn prachtige wandelgebieden. Echter vroeg in het seizoen zal er nog veel sneeuw liggen en worden de mogelijkheden beperkt. Op plaatsen waar de sneeuw verdwenen is, beginnen onmiddellijk platen te groeien en te bloeien. Rendieren laten zich dit jonge groen graag smaken. Op verschillende plaatsen zijn er overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart te zien, vaak in de vorm van een vervallen hut, roestige machinedelen en walvisbotten.

Dag 14 Isfjord & Alkhornet

Bij de ingang van de Isfjord ligt een toendragebied aan de voet van de bergwand. Vanwege de karakteristieke vorm van een van de bergen die lijkt op een alkensnavel heeft dit gebied de naam Alkhornet gekregen. Tegen de bergwanden broeden verschillende zeevogels, inclusief een klein aantal papegaaiduikers. Het is dan ook niet vreemd dat er een aantal poolvossen hier een hol hebben. Op de toendra broeden veelal Kleine jagers en Kleine Rietganzen. Vaak loopt er ook een kleine groep rendieren te grazen op de bloeiende toendra.
Een wandeling over deze vlakte geeft ook de mogelijk om de polygonen te zien. Dit zijn veelhoekige structuren in de bodem die door vriezen en dooien van de ondergrond ontstaan.
Aan het einde van de dag zal de Expedition verder de Isfjord en vervolgens de Adventfjord in varen om voor anker te gaan of aan de kade af te meren bij Longyearbyen.

Dag 15 Longyearbyen

Ontschepen in Longyaerbyen.

Data & Prijzen 2016

Vertrek

Deze scheepsreis begint in Edinburgh (Schotland) en eindigt in Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduurSchip
30 mei - 13 juni 201614 nachtenExpedition

Expedition // max. 124 passagiers

Prijzen per persoon

AccommodatiePrijsBeschikbaar
Cat 1A 4-pers. hut€ 3.749,001x man
Cat. 1 3-pers. hut€ 4.149,00ja
Cat. 2 2-pers. hut€ 4.999,00VOL
Cat. 3 2-pers. hut€ 5.749,00ja
Cat. 4 2-pers. hut€ 6.599,00VOL
Cat. 5 2-pers. suite€ 7.399,00VOL

Beschikbaarheid:

Genoemde beschikbaarheid is bijgewerkt t/m 20 april 2016.

Hutdeling:

Nevengenoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 
In de 4- en 3-pers. hut kunt u uitsluitend met vier c.q. drie personen tegelijk of op indeling boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 4- of 3-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u alleen reist en u geen hut wilt delen met een medepassagier, wordt u onderstaande toeslag in rekening gebracht:
Voor de 2-pers. hutten in categorie Cat. 2 t/m Cat. 5: 60%.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord op indeling, op basis van volpension (incl. koffie/thee), alle excursies gedurende de scheepreis, gebruik van rubberlaarzen tijdens de scheepsreis, een expeditieparka die u na de reis mag houden, fooien aan boord, informatiepakket, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten en andere transfers van Amsterdam of Brussel naar Edinburgh (Schotland) en vluchten vanaf Longyearbyen (Spitsbergen) naar Amsterdam of Brussel, eventuele brandstoftoeslag, overige tranfers, verzekeringen, (fris)drankjes aan boord, uitgaven van persoonlijke aard en publieksbijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel en terug naar Amsterdam of Brussel, evenals benodigde overnachtingen en eventuele verlengingen. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.