Reisinformatie

Reisbeschrijving kajakken en trekking Zuid-Groenland

Vanaf de luchthaven Keflavík op IJsland of vanuit Kopenhagen vliegt u in de morgen naar Narsarsuaq in het zuiden van Groenland. Na ontmoeting met de andere deelnemers gaat de groep naar Narsaq. Daar aangekomen, wordt direct begonnen met de voorbereiding en instructies voor de tocht. De groep overnacht hier in het pension.
De volgende twaalf dagen zult u afwisselend wandelen, trekken en kajakken in het hartje van het Zuid-Groenlandse fjordengebied. Afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden zal de tocht er als volgt uitzien:
Vanaf Narsaq per kajak naar het eiland Tuqtutoq. Tijdens de tocht zal er gestopt worden bij de hut van de visser Ujaraq en op mooie of interessante plaatsen om te wandelen. Aan het einde van de middag zullen de tenten opgezet worden voor overnachting.
De volgende dagen zal de Ikerssuaqfjord overgestoken worden. Hier komen veel walvissen voor, dus er is een goede kans dat ze gezien zullen worden. Vervolgens wordt de Qaleraliqfjord ingegaan waarin de gelijknamige gletsjer met drie fronten van in totaal bijna 10 km breedte uitkomt. In deze omgeving zult u wandelen en genieten van het overweldigende uitzicht. Als de condities goed zijn, kunt u een klein stukje de gletsjer oplopen om te ervaren hoe immens groot deze is. Tijdens de wandelingen kunt u rendieren tegenkomen.
Tijdens de eerste en tweede reis zullen alle planten op de toendra in volle bloei staan. Tijdens de laatste reis zullen de bessenstruikjes langzaam oranjerode herfsttinten krijgen en vol met eetbare bessen zitten.
Vanuit de Qaleriqfjord zal er door het immense stelsel van fjorden verder gekajakt worden. Van dag-tot-dag zullen de beste opties voorgelegd worden voor het kajakken, trekkings, wandelingen en overnachtingen. Onderweg zal gevist worden op Arctische zalm en zullen paddenstoelen en bessen verzameld worden om 's avonds te verwerken in een heerlijke maaltijd.
Voor de laatste reis geldt dat als het 's nachts donker is, er al kans is op het zien van noorderlicht. Ver van alle lampen heeft u optimale omstandigheden om dit fenomeen waar te nemen.
Op de weg terug naar Narsaq komen we door een gebied waar het drijfijs dichter wordt. Dit is tevens een gebied waar zich veel zeehonden ophouden. Voor we in Narsaq aankomen, wordt gestopt in Manitsuarsuaq waar overblijfselen van een Inuit winterkamp zijn.
In Narsaq heeft u nog twee overnachtingen in het pension. De laatste dag wordt u per zodiac teruggevaren naar Narsarsuaq vanwaar u terugvliegt naar Keflavík of Kopenhagen.

Accommodatie en verblijf

In Narsaq verblijft u in een pension op basis logies/ontbijt.
Onderweg verblijft u in 2-pers. tenten op basis van volpension.

Het kajakken

U peddelt 3 tot 5 uur per dag in 2-pers. of 1-pers. kajaks, afhankelijk van wind en stroming. In totaal wordt er twaalf dagen gekajakt en gewandeld. Op een aantal plaatsen zal de kajak over land gedragen moeten worden.
Kajakervaring is niet nodig, maar wel aanbevolen. Doorzettingsvermogen, een goede conditie en teamgeest is wel vereist. Ervaren kajakkers kunnen verzoeken om een 1-pers. kajak.

Vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten naar IJsland, alsmede de overnachtingen op IJsland op de heen- en terugreis. U kunt deze reis eenvoudig verlengen of combineren met andere delen van Groenland of met een verblijf op IJsland. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.

BELANGRIJK

De Groenlandse IJskap speelt een grote rol in het weer op Groenland. Waar de ijskap niet ver van zee af ligt, komt regelmatig mist voor. Dit kan tot grote vertragingen op de vluchten leiden. Plan daarom nooit belangrijke afspraken direct na terugkomst van uw reis.

Dag-tot-dag

Dag 01. Keflavik - Narsarsuaq - Narsaq

Van de luchthaven bij Keflavík vliegt u naar Narsarsuaq in het zuiden van Groenland. Bij aankomst worden u en de andere medereizigers opgewacht door een van de gidsen. Per zodiac wordt de groep naar Narsaq gebracht. U maakt nu al kennis met het prachtige fjordenlandschap. 
In Narsaq wordt ingecheckt in Narsaq Hostel. Daarna gaat u meteen naar de opslagplaats van de kajaks en de kajakuitrusting. Hier wordt voor iedereen de kajak en de uitrusting in orde gebracht. Er volgt nog een controle van de meegebrachte materialen, die zonodig vervangen danwel aangevuld worden.
Overnachting in hostel. 

Dag 02 - 04 Narsaq - Tuttutooq

Na het ontbijt worden de kajaks gepakt en te water gelaten. De brede Narsaqfjord wordt overgestoken richting het eiland Tuttutooq. Een indrukwekkend berglandschap met verschillende watervallen. Regelmatig zullen nieuwsgierige zeehonden te zien zijn. 
Bij het eiland aangekomen, wordt langs de kust verder gepeddeld en kan er een korte wandeling gemaakt worden. Bij de hut van Ujaraq, een lokale visser, wordt afhankelijk van het weer besloten om het eiland rond te peddelen of om de korte route te nemen. Bij de korte route moeten de kajaks over ca. 400m over landengte gedragen worden naar de Qaleraliqfjord. Vanaf dat punt heeft u een panoramisch uitzicht op de imposante Qaleraliqgletsjers.
Overnachting in tenten.  

Dag 05 + 06 Torsukattakfjord

Vanaf het tentenkamp wordt de brede, met ijsberg en ijsbergjes bezaaide, Kerssuaqfjord overgestoken. Het is tevens een gebied waar met enige regelmaat walvissen gezien worden. Dus met enig geluk duikt er een op. 
Twee dagen staan gepland om de baai en de monding van de Torsukattakfjord te verkennen. De tocht eindigt in de Qaleraliqfjord, waar in tenten wordt overnacht.  

Dag 07. Naar de Qaleraliqgletsjer

De eerste 15 km van de tocht gaat langs immense kliffen om daarna bij de drie enorme Qaleraliqgletsjers uit te komen. De gletsjers vormen de zuidelijkste uitloper van de Groenlandse IJskap. 
Tegenover de gletsjers wordt het kamp opgezet. Vandaar wordt naar het Tasersuatsiaqmeer gewandeld. Vanhier heeft u een geweldig uitzicht op de eindeloze witte vlakte van de Groenlandse IJskap. Tijdens de wandeling is er ook tijd om de planten en dieren die u tegenkomt te bekijken en te fotograferen. Er leven hier rendieren, poolvossen, lemmingen, poolhazen en natuurlijk verschillende vogels.
Overnachting in tenten.

Dag 08 + 09 Op de Groenlandse IJskap

Na het ontbijt wordt het kamp opgebroken. Per kajak wordt de laatste 4 km gepeddeld naar het punt waar de Groenlandse IJskap op geklommen kan worden. Daarna volgt een wandeltocht over het ijs van ca. 4 uur waarbij u grote scheuren en uiteindelijk morene tegenkomt. U dient de instructies van de gids uiterst zorgvuldig op te volgen. Er wordt vervolgens terug gewandeld naar de kajaks. Aldaar worden de tenten opgezet.
Na een nacht bij het ijs, wordt afhankelijk van de weersomstandigheden en de fitheid van de groep, nog een stuk verder de ijskap op gewandeld. 

Dag 10. Gletsjerfronten

Vandaag is waarschijnlijk de makkelijkste en spectaculairste dag. Er wordt per kajak langs de fronten van de Qaleraliqgletsjers gevaren. Natuurlijk wordt dit op veilige afstand gedaan, maar het uitzicht is fenomenaal. De afgekalfde ijsbrokken drijven als ijsbergen rond en hebben alle kleuren blauw en wit.
De tocht eindigt op het Rendiereiland, waar in de tenten zal worden overnacht. 

Dag 11. Sermiat Naajaat

De terugweg vanuit de Qaleraliqfjord gaat in noordoostelijke richting. Er wordt rondom het eiland Akuliaruseq (Rendiereiland) gepeddeld. Op het eiland verblijven veel rendieren, die dan ook vaak gezien worden.
De tocht eindigt, na een flinke wandeling in de omgeving bij de tweelinggletsjer Sermiat Naajaat. 
Overnachting in tenten. 

Dag 12 Qingaarsuup

De voorlaatste dag wordt naar het eiland Qingaarsuup gepeddeld. Het groene eiland heeft weer nieuwe elementen in petto. Niet alleen planten maar ook kleine dieren zoals lemmingen en vogels zijn hier aanwezig.
Voor het avondmaal kan er ook gevist worden en in het veld kunnen paddestoelen en bessen geplukt worden.
Overnachting in tenten nabij de blauwe hut. 

Dag 13. Qingaarsuup - Narsaq

Vanaf de idyllische overnachtingsplaats wordt per kajak de Ikersuaqfjord overgestoken naar Stephensensbaai op het eiland Tuttutooq. Hier kan nog een wandeling gemaakt worden in de omgeving van Manitsuarsuk waar overblijfselen te zien zijn van een Inuitnederzetting.
Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt van hier naar Narsaq gepeddeld of wordt de groep opgehaald met een zodiac of boot.
Overnachting in Narsaq Hostel. 

Dag 14. Narsaq

Dag ter vrije besteding in Narsaq. Dit stadje heeft een mooi, klein museum en een interessante kerk, maar u kunt ook de lokale markt waar verse vis, rendier- en zeehondenvlees wordt aangeboden, bezoeken. 
Overnachting Narsaq Hostel. 
Optionele excursies:
Qaqortoq en Hvalsey. Qaqortoq is een levendig en kleurrijk stadje in een prachtige omgeving. Tijdens de tocht naar Qaqortoq is er een stop bij Hvalsey, waar restanten zijn uit de tijd van de Noormannen (Vikingen) te zien zijn. Kosten circa € 180,- p.p. (min. 4 deelnemers).
Wilt u alleen Qaqortoq bezoeken? Dat kan ook: circa € 125,- p.p. (min. 4 deelnemers).

Dag 15. Narsaq - Narsarsuaq - Keflavík

Vanaf Narsaq wordt de groep per RIBboot via de met ijsbezaaide Tunulliarfikfjord naar Narsassuaq gebracht. Hier kunt u het Tweede Wereldoorlogmuseum Blue West One bezoeken of een optionele helikoptervlucht over de fjorden en de ijskap. Vluchttijd ca. 30 min en een stop op een uniek uitzichtspunt van ca. 30 min. (min. 4 deelnemers). Prijs ca. € 400,- p.p.
Aan het einde van de middag wordt u naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Keflavík of Kopenhagen. 

Data & Prijzen 2018

Vertrek

Deze reis begint en eindigt op de luchthaven van Kopenhagen of op de luchthaven van Keflavík (IJsland).
De reisduur is 14 nachten

Data vertrek
ReisduurVertrek vanaf
03 juli - 17 juli 201814 nachtenKeflavík / Kopenhagen
17 juli - 31 juli 201814 nachtenKeflavík / Kopenhagen
31 juli - 14 aug 201814 nachtenKeflavík / Kopenhagen
14 aug - 28 aug 201814 nachtenKeflavík / Kopenhagen
16 aug - 30 aug 201814 nachtenKopenhagen
28 aug - 11 sept 201814 nachtenKeflavík

Prijzen per persoon

Reis vanafPrijs
Keflavík€ 2.695,00
Kopenhagen€ 2.995,00

De prijzen zijn inclusief:

retourvlucht Keflavík of Kopenhagen - Narsarsuaq, luchthavenbelastingen vanaf Keflavík € 200,- en vanaf Kopenhagen € 200,-, rondreis zoals omschreven, accommodatie op basis van volpension, gebruik van kampeeruitrusting, materialen voor gletsjertochten en kajakken, transferboot, Engelssprekende gidsen en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten van Amsterdam of Brussel naar Keflavík of Kopenhagen, benodigde overnachting op IJsland of in Kopenhagen op heen- en terugreis, eventuele verhoging van de brandstoftoeslag en/of belastingen, overige transfers, excursies, overige maaltijden, (fris)drankjes en fooien, verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).
Kosten ontstaan door vertraging in vervoer vanwege weersomstandigheden wanneer u reist vanaf Reykjavík (vluchten met Air Iceland). U kunt dit risisco afdekken door het afsluiten van een annuleringsverzekering met aanvullende optie voor samengestelde reis.

Benodigde vlucht, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten van Amsterdam of Brussel naar Keflavík, de benodigde overnachtingen in Keflavik en eventuele verlenging in Groenland of op IJsland.  
Het is ook mogelijk om via Kopenhagen te vliegen of op de heenweg via Kopenhagen en terug via Keflavík of v.v. Prijzen hiervoor op aanvraag.
Indicatieprijs vluchten:
van Amsterdam, Eindhoven of Brussel naar Kopenhagen, afhankelijk van de beschikbare klasse en aanbiedingen, van € 130,- tot € 550,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen.

van Amsterdam of Brussel naar Keflavík, afhankelijk van de beschikbare klasse en aanbiedingen, van € 300,- tot € 1030,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.