Reisinformatie

Reisbeschrijving Trekking langs de rand van de ijskap in Zuid-Groenland

Op het vliegveld van Narsarsuaq wordt u verwelkomd en ontmoet u de andere deelnemers. Direct daarna wordt alles in gereedheid gebracht voor vertrek. Per zodiac wordt u via de Tunulliarfikfjord naar het Qaleraliqkamp gebracht dat op een prachtig strand te midden van twee grote gletsjers ligt. Overnachting in tenten.
De volgende dag wordt er een wandeling naar het Tasersuatsiaqmeer gemaakt. Vanaf dit hoog gelegen meer heeft u een prachtig uitzicht op de ijskap. Tijdens de wandeling verandert het landschap van een kaal maanlandschap in een weelderig groene toendra. Na aankomst bij het meer wordt een 400 m wand beklommen om een nog mooier uitzicht te krijgen op de grote Groenlandse IJskap. De witte sneeuwdeken wordt alleen onderbroken door enkele solitaire rotspunten (nunataks). Onderweg zult u menig rendier tegenkomen. Als aanvulling op de avondmaaltijd worden paddenstoelen en bessen geplukt. Overnachting in tenten.
Na een goede nachtrust wordt een tocht per zodiac langs de gletsjerfronten gemaakt. Op een geschikt punt gaat de groep aan land en met stijgijzers onder wordt een van de oudste en betrouwbaarste delen van de gletsjer beklommen. Tijdens de wandeling staan we stil bij de gletsjermolens (drainageputten in een gletsjer die in de mooiste vormen geslepen zijn door kolkend water), gletsjerspleten (waar je diep in het binnenste van de gletsjer kunt kijken) en de azuurblauwe meertjes op de gletsjer. Met de uitleg van de gids, die tevens gletsjerkundige is, wordt dit avontuur alleen maar interessanter.
Na een dag op het ijs keert u terug naar het kamp voor het avondeten en overnachting.
De vierde dag gaat de groep per zodiac naar de bruisende stad Qaqortoq. Hier wonen veel beeldend kunstenaars. De kleurrijke huizen, de vele sculpturen en het prachtige landschap creëren een bijzondere sfeer. Overnachting in een pension.
De volgende morgen ligt de zodiac al weer klaar voor een tocht door het fjordenstelsel waar veel ijsbergen drijven. Onderweg naar Uunartoq passeert u Alluitsup Paa, een pittoresk dorpje dat bekend staat om de vele walvissen die hier rondzwemmen. Uitkijken dus!
Na aankomst in Uunartoq kunt u 's middags een heerlijk ontspannend bad nemen in de warme bronnen met uitzicht op de voorbijdrijvende ijsbergen. Overnachting in tenten.
Op de zesde dag wordt vanhier naar de monding van de Kuusuaq gewandeld, een rivier die bekend staat om de grote hoeveelheden zalm die hier leeft. Vervolgens wordt er een wandeling door het alpiene landschap naar het meer Tasersuaq en naar de nederzetting Tasiusaq gemaakt. Dit pittoreske dorpje met slechts 80 inwoners, wordt omringd door een spectaculair landschap. Overnachting is in privéhuizen of in de school.
De volgende dag zijn de Tasermiutfjord en -gletsjer het doel. Per zodiac wordt de fjord overgestoken. Tegen de horizon tekent zich het silhouet van drie indrukwekkende bergtoppen, Ketil (2.010m), Ulamertorssuaq en Tinitertuup af.
De gletsjer heeft een enorm verval: over een afstand van nog geen drie kilometer overbrugt de gletsjer 1.400m; de gletsjer lijkt hierdoor meer op een immense bevroren waterval.
Voor overnachting wordt het kamp opgezet aan de voet van de Ulamertorsuaq (vrij vertaald 'grote cilinder'), een immense steile wand van meer dan 900 m hoogte, die zelfs de wereldbekende 'Capitàn' in het Yosemite NP (USA) overtreft. Het massief is 1,8 miljoen geleden gevormd en is opgebouwd uit het zogenaamde Ketilgraniet, een hard kwartsarm graniet.

De volgende dag wordt een wandeling gemaakt naar de oorsprong van de gletsjer in het Nalumasortoqmassief. Een wandeling van gemiddelde inspanning, maar met een werkelijk adembenemend uitzicht als beloning.
Overnachting in het Ulamertorssuaqkamp, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de westelijke wand van de Ulamertorssuaq. Bij zonsondergang kleurt de wand oranjerood, een beeld om nooit te vergeten.
De volgende dag wordt in de omgeving van de Ulamertosuaq rondgetrokken. Overnachting in het kamp.
Op de tiende dag gaat u weer terug naar de bewoonde wereld. De zodiac brengt u het zuidelijkste stadje Nanortalik gevaren. Met circa 2300 inwoners is het de tweede stad van Zuid-Groenland. Een bezoek aan het Museum of Inuit Culture and Traditions leert u meer over de gebruiken en levenswijze van de Groenlanders. De verdere dag is ter vrije besteding. U kunt in de omgeving wandelen of een bezoek brengen aan de lokale markt. Hier worden de dagelijkse vangst aan de man gebracht. Overnachting in een privéhuis of jeugdherberg.
De elfde dag gaat u per boot naar het stadje Narsaq. Het spectaculaire landschap blijft uw aandacht vragen, maar ook een plots opduikende walvis of zadelrob. Na aankomst in het stadje met 1700 inwoners, heeft u alle tijd om rond te wandelen, het museum te bezoeken en de kledingzaak waar de mooiste kleding van (volwassen) zeehondenbont wordt gemaakt. Voor geologie geïnteresseerden is de souvenirwinkel waar allerlei halfedelstenen en mineralen tentoongesteld en verkocht worden een must. Ook het zeldzame Tugtupit is hier te koop. U overnacht hier in een pension of herberg.
De twaalfde dag begint met een zodiactocht naar Itilleq. Daarna wordt te voet de Koningsweg naar Igaliku gevolgd. U komt dan langs de overblijfselen van de stoel van de aartsbisschop Gardar. Later is er een bootexcursie naar de Qorooqgletsjer, een van de spectaculairste gletsjers van Zuid-Groenland. Enorme ijsmassa's drijven als voorboden in de gelijknamige fjord. U overnacht in het Leif Eriksson Hostel in Qassiarsuk.
De volgende morgen vertrekt u richting de boerderij Tasiusaq. Het is een redelijk makkelijke wandeling over een gebaand pad. De boerderij ligt bij de Sermilikfjord (hetgeen betekent: 'de fjord met veel ijs'). Er is een mogelijk om hier op zalm te vissen en soms is er de mogelijkheid om te kajakken tussen de ijsbergen. Aan het einde van de middag keert de groep terug naar Qassiarsuk. Bij mooi weer kan er besloten worden om via Brattahlid te gaan, waar de overblijfselen van de bewoning door Erik de Rode te zien zijn, evenals een replica van het kerkje van zijn vrouw Todhild. Overnachting is weer in Leif Eriksson Hostel.
De laatste wandeldag wordt een tocht naar de Bloemenvallei achter Narsarsuaq gemaakt. Als het weer meezit, kunt u doorlopen tot aan een uitzichtpunt over Kiattutgletsjer en in de verte de ijskap. Na terugkomst wacht een diner met lokale specialiteiten zoals zeehond, walvis, rendier en mattak. Overnachting is in Leif Eriksson Hostel.
De vijftiende dag wordt u per zodiac naar van Qassiarsuk naar Narsarsuaq gebracht voor de vlucht naar Kopenhagen of naar Reykjavík, waarmee uw reis eindigt.

Moeilijkheidsgraad

Op een aantal dagen worden wandelingen gemaakt van circa 8 uur, waarbij u tot maximaal 600 m hoogteverschil moet overbruggen. Op deze trekkingdagen moet tevens kampeeruitrusting en persoonlijke spullen meegenomen worden.
Er wordt van iedereen verwacht dat hij of zij meehelpt de tenten op te zetten en af te breken. Maaltijden worden gezamenlijk bereid en genuttigd.

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze reis begint en eindigt op de luchthaven Kopenhagen of op de luchthaven van Reykjavík (IJsland).

Data op aanvraagVertrek vanafReisduur
in juliKeflavík / Kopenhagen14 nachten

indicatieprijzen per persoon

Reis vanafIndicatieprijs
Reykjavík€ 3.695,00
Kopenhagen€ 4.005,00

De prijzen zijn inclusief:

retourlijnvluchten Kopenhagen of Reykjavík - Narsarsuaq (luchthavenbelastingen vanaf Reykjavík € 200,- en vanaf Kopenhagen € 200,-), Engelssprekende gids, 8 overnachtingen in tenten op basis van volpension, 6 overnachtingen in pensions/jeugdherbergen op basis van logies/ontbijt, 6 lunchpakketten, transfers per zodiac en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten van Amsterdam of Brussel naar Kopenhagen of Keflavík (IJsland), benodigde overnachting in Kopenhagen of IJsland op heen- en terugreis, eventuele brandstoftoeslag, overige transfers, excursies, overige maaltijden, (fris)drankjes en fooien, verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking) en reserveringskosten (€ 25,00 per boeking).

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten van Amsterdam of Brussel naar Keflavík, de benodigde overnachtingen Keflavik en eventuele verlenging in Groenland of op IJsland. 
Het is ook mogelijk om via Kopenhagen te vliegen of op de heenweg via Kopenhagen en terug via Keflavík of v.v. Prijzen hiervoor op aanvraag.
Indicatieprijs vluchten:
van Amsterdam of Brussel naar Kopenhagen, afhankelijk van de beschikbare klasse en aanbiedingen, van € 130,- tot € 550,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen
van Amsterdam of Brussel naar Keflavík, afhankelijk van de beschikbare klasse en aanbiedingen, van € 300,- tot € 1030,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.