Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Cultuur en natuur aan de rand van de Inside Passage

De scheepsreis begint in Ketchikan, de vijfde grootste stad van Alaska. Ketchikan staat niet alleen bekend om de vele kleine winkels met lokale kunst, maar vooral ook om de grootste collectie totempalen van Alaska die in de stad verzameld is.
Eenmaal aan boord van de Alaskan Dream vaart u het natuurreservaat met de naam Misty Fjords National Monument in. Dit gebied bestaat uit uitgestrekte oerbossen (Tongass National Forest), diepe fjorden gemaakt door de terugtrekkende gletsjers in de laatste ijstijd en hoge bergen. Hier komen beren, walvissen, berggeiten en herten voor. Tijdens de tocht zult u ongetwijfeld ontdekken waarom het gebied de naam Misty Fjords heeft gekregen.
De volgende dagen staan in het teken van kleine dorpjes die langs de Inside Passage liggen. Cultuur en natuur wisselen elkaar af, maar zijn steeds onlosmakelijk met elkaar verbonden.
U brengt een bezoek aan Kasaan, waar het enige overgebleven Haidahuis nog staat. Ook Thorne Bay wordt bezocht, de plaats waar eens het grootste tentenkamp van de houthakkers heeft gestaan. In Wrangell gaat u met een jetboot de Stikine op. Deze rivier begint in British Colombia (Canada) en eindigt bij Wrangell in Alaska. Tijdens de tocht zult u regelmatig ijsbrokken, afkomstig van verschillende gletsjers, voorbij zien drijven. Petersburg is een historisch stadje. Tijdens het bezoek zal een folkloreshow opgevoerd worden, die het verleden weer tot leven brengt.
Nabij Hobart Bay staat een wilderniskamp. Hier kunt u kajakken, met ATV's rondrijden en varen met een Zego (een kleine boot voor 1 of 2 personen). Tracy Arm is een diepe fjord waarin de dubbele gletsjer, North Sawyer en South Sawyer uitkomen. In dit gebied broeden verschillende alken en sternen.
De volgende stop is in de hoofdstad Juneau. Opmerkelijk is dat de hoofdstad alleen per boot en per vliegtuig te bereiken is. Met een kabelbaan (Mount Roberts Tramway) kunt u naar een uitzichtspunt, vanwaar u schitterend uitzicht heeft over Juneau en de fjorden.
Skagway is het bekendste stadje uit de tijd van de goudkoorts. Van hieruit begonnen velen aan de reis naar de goudvelden. Een rit per stoomtrein (White Pass & Yukon Route) brengt u op historische wijze door een prachtig gebied.
Een reis naar Alaska kan eigenlijk niet zonder een bezoek aan Glacier Bay NP. De hoge, met sneeuw bedekte bergen, de immense gletsjers die de baai inlopen en het spectaculaire ijs en de ijsbergen vormen de achtergrond van de vele foto's die u hier zeker zult nemen. De Muir, de bekendste gletsjer, heeft een drie kilometer lang front dat ook nog eens 80 meter hoog is.
De scheepsreis eindigt in Sitka. Vandaar kunt u via Anchorage huiswaarts vliegen of kunt u uw reis verlengen met bijvoorbeeld een fly-drive door Alaska en/of Canada.

De reizen van 24 juni, 11 juli en 16 aug worden in omgekeerde volgorde gedaan. 

Aanvullende overnachtingen voor en na de scheepsreis

Om te zorgen dat u "de boot niet mist", is het verstandig om vooraf een overnachting in Ketchikan c.q. Sitka bij te boeken. Ook raden wij u ook aan om na de scheepsreis een nacht in Sitka c.q. Ketchikan te verblijven alvorens u verder reist.
Onderstaand vindt u enkele overnachtingsmogelijkheden. Indien gewenst, verzorgen wij deze aanvullende overnachtingen ook voor u.

Ketchikan
Gilmore Hotel:
Hotel gelegen in het centrum en dichtbij de haven. Het hotel is eenvoudig maar wel schoon. Doordat het dichtbij de haven ligt en in het centrum kan er geluidsoverlast zijn. Er wordt een continentaal ontbijt aangeboden in het restaurant. Er is geen lift aanwezig.

Super 8 Motel Ketchikan:
Motel net iets buiten het centrum gelegen, maar nog steeds dichtbij de haven. Het is een motel, dus de kamers zijn schoon maar eenvoudig ingericht. Doordat het dichtbij de haven ligt kan er geluidsoverlast zijn. Het ontbijt bestaat uit een bagel, yoghurt en koffie/thee. Er is een lift aanwezig.

Sitka
Westmark Sitka:
Goed hotel gelegen in het centrum en de haven is dichtbij. Het hotel is schoon en modern ingericht. Er is een shuttleservice van de luchthaven naar het hotel en v.v. Tegen betaling kunt u gebruikmaken van het ontbijt. Er is een lift aanwezig.

Super 8 Motel Sitka:
Motel net iets buiten het centrum en de haven gelegen. Het is een motel, dus de kamers zijn schoon, maar eenvoudig ingericht. Het ontbijt bestaat uit een bagel, cornflakes, sap en koffie/thee, welke u bij de receptie kan ophalen en naar uw kamer kan meenemen. Er is een geen lift aanwezig.

Het schip Alaskan Dream

De Alaskan Dream is een klein expeditiecruiseschip met plaats voor maximaal 40 passagiers.

Benodigde vluchten, eventuele verlenging in Alaska & Canada

Een bezoek aan Zuidoost-Alaska is goed te combineren met andere delen van Alaska en Canada, zoals bijvoorbeeld Yukon. Zo kunt u naar Anchorage vliegen en vanuit daar een fly-drive maken. Maar ook een uitstapje naar de Pribilofeilanden of het ver noordelijk gelegen Barrow enz. behoort tot de mogelijkheden.
Indien gewenst, kunnen wij zowel de benodigde vluchten als de gewenste verlenging voor u verzorgen.
Wilt u een voorstel voor uw reis ontvangen? Stuur dan een bericht met uw wensen of bel 010 - 2950126 voor telefonisch overleg of een afspraak op ons kantoor te Pernis.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Ketchikan

Ketchikan is naar Alaskaanse begrippen een grote stad. Met slechts ca. 8000 inwoners, zullen de meesten er echter een idyllisch plaats aan het water tegen een prachtig berglandschap zien. Tot aan het inschepen aan boord van de Alaskan Dream kunt u het stadje verkennen. Vanwege de grote hoeveelheid zalm die hier verwerkt wordt, wordt de stad wel de Zalmhoofdstad van de wereld genoemd. Ook heeft de stad de grootste verzameling totempalen ter wereld. Ze staan niet alleen verspreid door de stad maar tevens in vier parken. 

Dag 02 Misty Fjords

In de omgeving van Ketchikan ligt het Tongass National Forest. Een deel hiervan wordt gevormd door het Misty Fjord National Monument. Het is een typisch fjordengebied met granieten bergwanden die bijna loodrecht omhoog komen met een hoogte tot 1500m. De valleien kennen dichte oerbossen van naaldbomen (Tsuga, Piceas en Thuja). Het zijn regenwouden die ontstaan zijn door de grote hoeveelheid vocht in de vorm van mist. Grote flarden mossen hangen aan de takken en maken de bomen tot mysterieuze silouhetten in de mist. In de bossen leven onder andere zwarte beren, grizzly's, berggeiten en herten.

Dag 03 Kasaan & Thorne Bay

Het doel van vandaag is de nederzetting Kasaan. In de taal van de oorspronkelijke bevolking de Tlingit betekent dit idyllische plaats. Na uw bezoek aan de nederzetting zult u deze benaming alleen maar kunnen beamen. In Kasaan wordt er een bezoek gebracht aan Chief Son-I-Hat Whale House. Het enige overgebleven Haidahuis in Alaska. Samen met de revalerende Tlingit zijn de Haida de oorspronkelijke bewoners van dit gebied.
Vanhier deze mooie plaats wordt doorgevaren naar Thorne Bay, een kleinere fjord in het eiland Prince of Whales. Onderweg wordt natuurlijk uitgegeken naar walvissen, beren en zeearenden.

Dag 04 Petersburg

Bij de naam Petersburg denken veel mensen meteen aan Rusland, maar de naam is afkomstig van een Noorse immigrant die zich in de 19e eeuw op deze plaats vestigde. Deze Peter Buschmann ontwikkelde hier een levendige gemeenschap als visserijhaven. Gebruikmakend van natuurlijke bronnen zoals gletsjerijs afkomstig van de LeContegletsjer kon de binnengebrachte vis bewaard blijven en verder verwerkt worden. 

Dag 05 Wrangell

Het plaatsje Wrangell op het gelijknamige eiland is een van de eerste nederzettingen die in Alaska gesticht is. In het begin van de 19e eeuw begon de bonthandel met Tlingit. Wrangell fungeerde als opslag en handelspost. In 1834 werd in opdracht van Baron Ferdinand Petrovich Wrangel een versterkt fort gebouwd ten noorden van de nederzetting. Het kreeg de naam Fort Stikine, naar de rivier op het eiland.
Nog geen vijf jaar later huurde de Hudson Bay Company het fort voor de opslag van otter- en beverpelzen. In tien jaar tijd waren er zoveel otters en bevers gedood dat er weinig handel overbleef. De Hudson Bay Company trok zich terug. In 1867 de verenigde staten kocht het fort voor militaire doeleinden en gaf het de naam Fort Wrangell.
De oorspronkelijke bewoners, de Tlingit, leefden al duizenden jaren in dit gebied. Voor de Stikine was een belangrijke voedselbron. Een groot aantal petroglyphen op rotsen en stenen zijn vandaag de dag op het strand nog ter hoogte van getijdelijn te zien.
Na verkenning van de nederzetting kunt u deelnemen aan een tocht per jetboot de Stikine op, op zoek naar beren.

Dag 06 Hobart Bay & Tracy Arm

Hobart Bay is een kleine zijfjord in de Stephens Passage. Het regenwoud reikt tot aan de oevers van de fjord. In dit oerbos leven beren, elanden en vooral veel vogels. In de baai is een klein basiskamp opgezet waar vanuit verschillende activiteiten aangeboden worden zoals kajakken en tochten met ATV´s.
Na de active dag wordt doorgevaren naar Tracy Armfjord, waar u tussen de enorme steile, granieten bergwanden vaart naar de gletsjers die achterin de fjord eindigen in enorme fronten van blauw ijs.

Dag 7 Juneau

Als hoofdstad van Alaska wordt vaak Anchorage genoemd, maar Juneau komt deze titel toe. Ondanks dat er in Juneau nog geen 33.000 mensen wonen, is het qua oppervlakte de één na grootste stad van de Verenigde Staten. De stad ligt in de luwte van de berg Juneau aan het Gastineaukanaal. 
De Alaskan Dream legt hier aan voor de dag. U kunt de stad verkennen. Bij helder weer is een "ritje" met de Mount Robert Tram voor een panoramisch uitzicht over de stad en omgeving.
Later op de dag zal ook de nabij gelegen Mendenhallgletsjer bezocht worden. Het is een van de grootste gletsjers die van de Juneau-ijskap afvalt.

Dag 08 Skagway

Skagway is vooral bekend geworden als startpunt voor goudzoekers die rond 1900 richting de Klondike goudmijnen vertrokken. Vanwege de bereikbaarheid over water en de rijkdom aan prooidieren in het water en in de bossen, woonden er sinds duizenden jaren Tlingit in deze omgeving.
Tegenwoordig is het een populaire aanleghaven voor cruiseschepen. Ook de Alaskan Dream zal hier afmeren. U kunt op eigen gelegenheid het stadje verkennen en de verschillende gebouwen etc. uit de tijd van de goudkoorts. U kunt tevens een treinrit over de White Pass & Yukon Route maken.

Dag 09 Gustavus

Gustavus is een kleine gemeenschap aan de rand van het Glacier Bay NP. Het merendeel van de inwoners is afhankelijk van vis- en krabbenvangst en toerisme voor levensonderhoud.
Langs het strand en langs de gletsjerrivier, Slmon, die middendoor het dorp stroomt groeien veel planten die in mei in knop of net in bloei staan. In augustus beginnen al de eerste herfstkleuren te ontstaan. Een gids neemt u langs de rivier en de omgeving van het dorp.

Dag 10 Glacier Bay NP

Het beroemdste park van Alaska, is Glacier Bay NP. Bekend van de enorme gletsjers die hier in de fjorden uitkomen. U zul de indrukwekkende ijsmuren van verschillende kanten kunnen zien. Imposant zijn de brokken die afbreken en met donderend geraas in het water storten. 
Deze omgeving is tevens bekend om de grote hoeveelheid Bultruggen die hier in de zomer voorkomen. Deze machtige walvissen kunnen op ieder moment opduiken en zelfs uit het water springen om vervolgens met een enorme plons in het water terug te vallen. Tijd om buiten aan dek te staan!

Dag 11 Sitka

De scheepsreis eindigt in Sitka. Sitka speelde al vroeg een grote rol in de Russische en Amerikaanse geschiedenis van Alaska. Uit de beginperiode zijn een twintigtal gebouwen bewaard gebleven. Veel ouder is de bewoning door Tlingit. Ook nu nog is de aanwezigheid en de geschiedenis van de Tlingit duidelijk te zien. Zo staan er verspreid door de stad verschillende totempalen.

Data & Prijzen 2019

Vertrek

De reis van 26 mei, 29 juni en 20 aug begint in Sitka en eindigt in Ketchikan.
Alle overige reizen beginnen in Ketchikan en eindigen in Sitka.

DataBeschikbaarReisduurSchip
26 mei - 05 juni 2019VOL10 nachtenAlaskan Dream
29 juni - 09 juli 2019VOL10 nachtenAlaskan Dream
25 juli - 04 aug 2019VOL10 nachtenAlaskan Dream
20 aug - 30 aug 2019VOL10 nachtenAlaskan Dream

Alaskan Dream

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
AccommodatieAlle data
AA 2-pers. hut€ 5.930,00
AAA 2-pers. hut€ 6.102,00
Vista View 2-pers. hut€ 7.994,00
Owner's 2-pers. hut€ 8.080,00

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 02 mei 2019.

Hutindeling

Het is niet mogelijk om op indeling te boeken. Indien u alleen reist, geldt er een 1-persoonstoeslag. Toeslag is 50% voor de A en AA-hutten. Andere hutten op aanvraag.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord in gekozen huttype op basis van volpension (inclusief koffie/thee/chocolademelk), dagelijks aangeboden excursies, gebruik van regenjas, regenbroek, laarzen en paraplu tijdens de cruise, informatiepakket en SGR-dekking

De prijzen zijn exclusief:

vluchten vanaf Amsterdam of Brussel via Anchorage naar Sitka/Ketchikan, lokale belastingen en havengelden (variërend van US$ 90 tot  US$ 150),(fris)drankjes en fooien aan boord, eventuele overnachtingen in Anchorage, Ketchikan en Sitka, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking), reserveringskosten (€ 25,00 per boeking).

Benodigde vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten en eventuele verlenging in Alaska en of Canada.
Indicatieprijs vluchten:
van Amsterdam of Brussel naar Anchorage, afhankelijk van de beschikbare klasse, van € 800,- tot € 1.800,- p.p. inclusief belastingen en toeslagen. Van Anchorage naar Ketchikan/Sitka, afhankelijk van de beschikbare klasse, van € 350 tot € 600 p.p., inclusief belastingen en toeslagen.
Bij tijdelijke aanbiedingen van de luchtvaartmaatschappijen kunnen de prijzen lager uitvallen.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.