Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditie Basecamp Plancius & Ortelius

Wilt u Antarctica zien en ook veel activiteiten ondernemen? Dan zijn de expeditiecruiseschepen Plancius en Ortelius voor u de basis voor een spannend en actief avontuur. In kleine groepjes kunnen passagiers deelnemen aan verschillende activiteiten.
Doordat er veel tijd aan land (of op water met de kajaks) zal worden doorgebracht, wijkt het reisschema duidelijk af van reizen als "Antarctica, de Klassieke Route". Het betekent echter niet dat de hoogtepunten worden overgeslagen. Een bezoek aan Port LockroyParadise Bay, het Lemairekanaal, Petermann en Neko Harbour staan ook op het programma.
U kunt tijdens deze reis wandelen, wandelen met sneeuwschoenen, kajakken, fotograferen, bergbeklimmen en een nachtje kamperen op het continent Antarctica. 

De activiteiten

Er dient vooraf geboekt te worden voor de diverse activiteiten. Als er plaats over is, kunt u ter plekke besluiten om aan nog andere activiteiten deel te nemen. Deelname aan het duikprogramma kan tegen meerprijs en alleen als dit vooraf geboekt is.

Kamperen
Per keer kan een groep van minimaal 08 en maximaal 30 passagiers een nacht kamperen aan land. Alle benodigde materialen zoals tent, slaapzakken en isomatjes om comfortabel buiten te slapen, worden ter beschikking gesteld. U kunt kiezen om in een tent of onder de blote hemel te slapen.
Deelname is gratis. 

Wandelen
Extra lange en stevige wandelingen worden aangeboden daar waar het landschap en de sneeuwcondities het toelaten. Over het algemeen zullen deze wandelingen 2 tot 3 uur duren.
Deelname is gratis.

Wandelen met sneeuwschoenen
Ligt er teveel sneeuw om gewoon te wandelen dan worden sneeuwschoenen ter beschikking gesteld. Het is even wennen, maar daarna zult u zien hoe goed dit werkt.
Deelname is gratis.

Kajakken
Er is plaats voor minimaal 04 en maximaal 14 deelnemers. Er zijn 1-pers. en 2-pers. kajaks. Kajaks, peddels en neopreen wetsuites, handschoenen, overwanten en zwemvest worden ter beschikking gesteld. U dient zelf een waterdicht zakje mee te nemen voor persoonlijke spullen.
Voor deelname dient u over enige kajakervaring en een goede conditie te beschikken.
Deelname is gratis. 

Bergbeklimmen
Deze tochten worden in 2 groepen met maximaal 6 deelnemers gemaakt. Iedere groep staat onder leiding van een ervaren gids. Ervaring is niet noodzakelijk, een goede lichamelijke conditie is wel vereist.
De benodigde materialen en uitrusting zoals harnassen, touwen en stijgijzers worden ter beschikking gesteld. U dient zelf uw bergschoenen die geschikt zijn voor het gebruik van stijgijzer mee te nemen.
De planning is om 3 tot 4 tochten uit te zetten.
Deelname is gratis.

Fotoworkshop
Voor enthousiaste fotografen is er een fotoworkshop. Om voldoende aandacht aan iedere deelnemer te kunnen geven, is  er plaats voor maximaal 14 deelnemers. Een professionele fotograaf zal tijdens deze workshop lezingen geven over hoe u uw fotografie kunt verbeteren. De gemaakte foto's kunnen tijdens de workshop beoordeeld worden. 
Deelname is gratis. 

Benodigde vluchten, overnachting(en) en eventuele verlenging

Indien gewenst verzorgen wij ook de benodigde vluchten, overnachting(en) in Buenos Aires en Ushuaia, alsmede gewenste verlenging op de Falklandeilanden, in Argentinië en/of Chili.
NB KLM vliegt vrijwel dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Buenos Aires en v.v.! 

De schepen Plancius & Ortelius

De expeditieschepen Plancius & Ortelius nemen beiden maximaal 120 passagiers mee in het seizoen 2019-2020. Vanaf het seizoen 2020-2021 zal dit maximaal 108 passagiers zijn. 

Reis van dag-tot-dag

Dag 01 Ushuaia

Rond 16.00u wordt u aan boord verwacht. Het schip ligt aan de kade in Ushuaia (Argentinië).
Na het inschepen verlaat het schip de haven en vaart het Beaglekanaal uit. U passeert Puerto Williams, de zuidelijkste nederzetting van Chili. Onderweg zullen Wenkbrauwalbatrossen, aalscholvers en Magelhaenpinguïns te zien zijn. Rond middernacht zal het schip het Beaglekanaal verlaten om aan de oversteek van Drake Passage te beginnen.

Dag 02 en 03 Drake Passage

Deze twee dagen zullen op volle zee worden doorgebracht. Zeevogels zoals albatrossen en Kaapse duiven zullen steeds rond het schip te zien zijn. Misschien komt er een groep dolfijnen langs of wordt er een walvis gezien. Buiten is er dus van alles te zien.
De tijd op zee wordt ook gebruikt om u te instrueren voor het verblijf op Antarctica. Zo worden de regels van IAATO uitgelegd en wordt u bekend gemaakt met het in- en uitstappen in de zodiacs.
Verder zal de expeditiestaf u onderhouden met lezingen over verschillende onderwerpen die met Antarctica te maken hebben.
Halverwege de derde dag zal de Convergentiezone overgestoken worden. Hier ontmoeten koud en warmer water elkaar. Het gevolg is dat zeer voedselrijk water uit de diepte hier tot dicht onder de oppervlakte komt. Het trekt dan ook veel dieren aan. Dit is ook de plaats waar de Reuzenalbatrossen rondzweven. Ook Grijskop-, Roetkop- en Wenkbrauwalbatrossen en Reuzenstormvogels laten hier hun zweefkunsten zien.
Niet veel later zullen de eerste ijsbergen in zicht komen. Aan het einde van de dag wordt het silhouet van de South Shetlandeilanden zichtbaar.

Dag 04 t/m 09 Antarctica

Het exacte programma kan pas ter plaatse ingevuld worden. IJscondities, lokale en weersomstandigheden kunnen afwijkingen noodzakelijk maken. Het basisprogramma ziet er als volgt uit:

Langs de Melchioreilanden en het Scholaertkanaal tussen de eilanden Brabant en Anvers gaat het schip naar het Neumeyerkanaal. Hier maakt u kennis met het indrukwekkende landschap van Antarctica. Besneeuwde bergen met immense gletsjers omzomen het natuurlijke kanaal.
De eerste stopplaats is bij Wiencke. Er zullen hier twee nachten doorgebracht worden. Hierdoor is er meer dan een volle dag beschikbaar om aan verschillende aciviteiten deel te nemen.Vanuit de beschutte baai kunnen de activiteiten ontplooid worden. Er kan gewandeld worden, met en zonder sneeuwschoenen, er kan gekajakt worden en voor de bergbeklimmers biedt het alpiene landschap vele uitdagingen.
Ook het nabij gelegen station Port Lockroy kan bezocht worden. Het station herbergt een klein museum en een postkantoor. Rondom het station broeden Ezelspinguïns en Keizersaalscholvers. Tevens vliegen er altijd wel Zuidpoolkippen en Antarctische jagers rond de pinguïnkolonie. Op het aangrenzende eiland ligt een walvisskelet op het strand.

Vanhier wordt via het Lemairekanaal verder in zuidelijke richting gevaren. Tijd om aan dek te staan! De passage van het zeer smalle kanaal tussen de steile rotswanden levert menig spectaculaire foto op. Hierna kunnen landingen gemaakt worden op Pleneau en Petermann waar Adéliepinguïns en Keizersaalscholvers broeden. Het landschap is hier werkelijk adembenemend.
Daarna wordt de weg vervolgd naar het zuidelijkste punt van de reis.
Op een beschutte plaats in de omgeving van Waddington Bay gaat het schip weer voor twee dagen voor anker. Ook hier is voor elk wat wils. De bergbeklimmers kunnen wellicht een poging wagen om de 640 meter hoge Demaria te bedwingen.

Weer in noordelijke richting varend kan er mogelijk een bezoek gebracht worden aan het Oekraïense station Vernadsky. Vlakbij staat het nu volledig gerestaureerde Wordie House. Het landschap is imponerend en hier gestrande ijsbergen nodigen uit tot een zodiaccruise. 

De volgende stop is in het prachtige Paradise Bay. Deze geheel door hoge bergen omgeven fjord is de plaats om Bultruggen en Dwergvinvissen te ontmoeten. Het is een uitgelezen plek voor een zodiactocht. Pinguïns en aalscholvers zwemmen dan vaak om de bootjes heen. 
Vanhier wordt overgestoken naar Neko Harbour waar u het continent Antarctica kunt betreden. Zowel Paradise Bay als Neko Harbour zijn goede plaatsen om een nachtje te kamperen.
De laatste excursie zal bij de Melchioreilanden gemaakt worden. Een schitterende archipel met allerlei kanaaltjes die met een zodiac te bevaren zijn. Vaak zitten hier pelsrobben. Maar het allermooiste zijn de gestrande ijsbergen met diep ingesleten gleuven van de belletjes die onderwater ontsnapten en langs de wand omhoog borrelen.   

Dag 10 en 11 Drake Passage

Weer twee volle dagen op zee. De Drake Passage moet weer overgestoken worden. Het geeft u de tijd om alle belevenissen te laten bezinken. Ook nu weer zal de expeditiestaf u onderhouden met lezingen. Maar buiten is natuurlijk nog steeds van alles te zien: albatrossen en andere stormvogelachigen, de laatste ijsbergen en misschien nog walvissen of dolfijnen.
Aan het einde van de elfde dag zal het Zuid-Amerikaanse continent weer in zicht komen. Hier gaat het schip het Beaglekanaal in voor de laatste (rustige) nacht.

Dag 12 Ushuaia

Vroeg in de ochtend zal het schip afmeren aan de kade in Ushuaia. Na het laatste ontbijt aan boord zal, nadat de douane het schip vrijgegeven heeft, ontscheept worden.

Data & Prijzen 2019-2020

Vertrek

Deze scheepsreizen beginnen en eindigen in Ushuaia (Argentinië).

DataBeschikbaarReisduurSchip
05 dec - 16 dec 2019BW 1x vrouw11 nachtenOrtelius
18 dec - 29 dec 2019VOL11 nachtenPlancius
29 dec - 09 jan 2020VOL11 nachtenPlancius
27 feb - 09 mrt 2020VOL11 nachtenPlancius
09 mrt - 20 mrt 2020BP 4 1man
BW 2 1 hut
C 2 1 hut
11 nachtenPlancius

Ortelius // max. 120 passagiers

Prijzen per persoon

Accommodatie05 dec 2019
11 nachten
BP 4-pers. hut€ 6.550,00
BP 3-pers. hut€ 7.400,00
BP 2-pers. hut€ 8.100,00
BW 2-pers. hut€ 8.400,00
Deluxe 2-pers.€ 8.950,00
C 2-pers. hut€ 9.650,00
Alle activiteiten
GRATIS

Plancius // max. 120 passagiers

Prijzen per persoon

Accommodatie27 feb 2020
09 mrt 2020
11 nachten
18 dec 2019
29 dec 2019
11 nachten
BP 4-pers. hut€ 6.550,00€ 6.900,00
BP 3-pers. hut€ 7.400,00€ 7.750,00
BP 2-pers. hut€ 8.100,00€ 8.450,00
BW 2-pers. hut€ 8.400,00€ 8.800,00
Deluxe 2-pers. hut€ 8.950,00€ 9.450,00
C 2-pers. hut€ 9.650,00€ 9.950,00
Deelname activiteiten
GRATISGRATIS

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 22 november 2019.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies en activiteiten gedurende de scheepsreis begeleid door Engelssprekende expeditieleiding, logboek, gebruik van rubberlaarzen tijdens de scheepsreis, uitgebreide informatie, met onder andere de Elmar Wereldwijzer Antarctica, en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht van Amsterdam of Brussel naar Buenos Aires en retourvlucht van Buenos Aires naar Ushuaia, eventuele brandstoftoeslagen, transfers, verzekeringen, (fris)drankjes, fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking.)

Hutdeling:

Bovengenoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren).
In een 3- c.q. 4-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie c.q. vier personen tegelijk boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3- c.q. 4-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in een herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslagen alleengebruik hutten:

Indien u alleen reist en geen hut wenst te delen met een medepassagier, dan wordt een toeslag van 70% in rekening gebracht.
U kunt uitsluitend de BP 2-pers, BW 2-pers, Deluxe en de C 2-pers. hutten voor alleengebruik boeken.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel, eventuele overnachtingen en gewenste verlenging in Argentinië, Chili of de Falklandeilanden.

Eventuele brandstoftoeslag

Indien stijging van de brandstofprijzen het noodzakelijk maakt, behoudt de rederij Oceanwide Expeditons zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Data & Prijzen 2020-2021

Vertrek

Deze scheepsreizen beginnen en eindigen in Ushuaia (Argentinië).

DataBeschikbaarReisduurReiscode
08 nov - 19 nov 2020geen BP411 nachtenOTL21-20
21 nov - 02 dec 2020BW 2 1 vrouw
C2 3 hutten
11 nachtenPLA22-20
29 nov - 10 dec 2020geen BP411 nachtenOTL23-20
10 dec - 22 dec 2020geen BP412 nachtenOTL 24-20
22 dec - 03 jan 2021VOL12 nachtenOTL25-21
25 feb - 08 mrt 2021geen BP4
BP2 1xman
11 nachtenPLA29-21
08 mrt - 19 mrt 2021alle huttypen11 nachtenPLA30-21

Plancius // max. 108 passagiers

Prijzen per persoon.

Accommodatiealle data
11 nachten
BP 4-pers. hut€ 6.800,00
BP 2-pers. hut€ 8.400,00
BW 2-pers. hut€ 8.750,00
Deluxe 2-pers. hut€ 9.300,00
C 2-pers. hut€ 9.950,00
Alle activiteitenGRATIS

Ortelius // max. 108 passagiers

Prijzen per persoon

Accommodatie08 nov 2020
11 nachten
10 dec 2020
12 nachten
22 dec 2020
12 nachten
BP 4-pers. hut€ 6.800,00€ 7.150,00€ 7.600,00
BP 2-pers. hut€ 8.400,00€ 8.800,00€ 9.300,00
BW 2-pers. hut€ 8.750,00€ 9.200,00€ 9.700,00
Deluxe 2-pers.€ 9.300,00€ 9.800,00€ 10.300,00
C 2-pers. hut€ 9.950,00€ 10.500,00€ 10.950,00
Alle activiteiten
gratisgratisgratis

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 22 november 2019.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies en activiteiten gedurende de scheepsreis begeleid door Engelssprekende expeditieleiding, logboek, gebruik van rubberlaarzen tijdens de scheepsreis, Elmar Handboek Antarctica en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht naar Buenos Aires en retourvlucht van Buenos Aires naar Ushuaia, hotelovernachtingen, transfers, verzekeringen, eventuele brandstoftoeslag, (fris)drankjes en fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking.)

Hutdeling:

Bovengenoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht. Wilt u een hut voor u alleen dan gelden onderstaande toeslagen. In een 4-pers. hut kunt u uitsluitend met vier personen tegelijk of op indeling boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 4-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in een herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslagen alleengebruik hutten:

Indien u alleen reist en geen hut wenst te delen met een medepassagier, dan wordt een toeslag van 70% in rekening gebracht.
U kunt alleen de BP 2-pers. BW 2-pers. en de C 2-pers. hutten voor alleengebruik boeken.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Ushuaia en terug, inclusief eventuele overnachtingen en gewenste verlenging in Argentinië en/of Chili.

*** KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Buenos Aires en v.v. ***

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van de olieprijzen hiertoe aanleiding geeft, behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.