Reisinformatie

Totale zonsverduistering

Een totale zonsverduistering is een zeer indrukwekkend natuurverschijnsel. Midden op de dag wordt het heldere oppervlak van de zon afgedekt door de maan. Een paar minuten lang is het onheilspellend donker, en rond het inktzwarte silhouet van de maan is de betoverende, zilverwitte stralenkrans van de corona zichtbaar - de ijle dampkring van de zon. Totale zonsverduisteringen zijn zeldzaam, en bovendien moet je precies op het juiste moment op de juiste plaats zijn om van het schouwspel te genieten. De eclips van 4 december 2021 is helemaal bijzonder: hij is alleen te zien vanuit Antarctica en de Zuidelijke IJszee, laag boven de horizon. 

Govert Schilling

Wetenschapsjournalist Govert Schilling verzorgt tijdens deze reis diverse boeiende astronomische lezingen en bereidt u uitgebreid voor op het waarnemen van dit spectaculaire hemelverschijnsel.
U kent hem wellicht van de in het voorjaar van 2019 uitgezonden zesdelige NTR-televisieserie 'Govert naar de grenzen van het heelal'.Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waarvan er vele zijn vertaald in onder andere het Engels, Duits, Italiaans, Russisch, Chinees en Japans.
Regelmatig is hij te gast in radio- en tv-programma's om toelichting te geven op nieuwe astronomische ontdekkingen.
Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen, waaronder de Eureka-prijs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de David N. Schramm Award van de American Astronomical Society.
In 2007 is planetoïde (10986) Govert naar hem genoemd door de Internationale Astronomische Unie.

Reisbeschrijving Expeditiecruise Eclips bij Antarctica.

Deze reis begint in Ushuaia. Na het inschepen wordt het Beaglekanaal uitgevaren. Er volgt een dag op zee. Bijwonen van lezingen, op de uitkijk staan aan dek, of genieten van het zonnetje en de vogels die langs vliegen worden afgewisseld met lunch en diner.
Op de Falklandeilanden wordt een bezoek gebracht aan Stanley. Tevens zullen er twee eilanden bezocht worden waar u bijvoorbeeld Wenkbrauwalbatrossen of Rotsspringers zal kunnen zien.
Daarna volgt de oversteek naar South Georgia. Op South Georgia worden natuurlijk de plaatsen bezocht waar de immense Koningspinguïnkolonies zijn (o.a. Salisbury Plain, Saint Andrews Bay). En er zal ook zeker aandacht zijn voor albatrossen, zeeolifanten en het museum bij Grytviken.
De zonsverduistering begint op dag 12 vroeg in de ochtend ten oosten van de Falklandeilanden. Vanaf hier gaat de maanschaduw met 10.000 km per uur naar het zuiden richting South Orkney-eilanden en Antarctica. Er is gekozen voor een observatiepositie ten oosten van de South Orkney-eilanden. De zon staat hier 11 graden boven de horizon. Dit wonderbaarlijke fenomeen duurt bijna 2 minuten.
Hierna volgt de oversteek naar Antarctica. Bij en op het Antarctisch Schiereiland zullen landingen gemaakt worden op plekjes waar pinguïnkolonies zijn. Ook zullen er zodiaccruises gemaakt worden langs de in groten getale aanwezige ijsbergen en het indrukwekkende ijs- en sneeuwlandschap.
De reis eindigt na de oversteek van de Drake Passage in Ushuaia.

Kajakken

Tijdens deze reis wordt een aantal kajaktochten aangeboden. Die uitsluitend aan boord te boeken zijn voor US$ 235 per persoon per tocht. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar ligt tijdens deze langere reizen al snel op een keer of tien. Voor het deelnemen is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Nadere informatie hieromtrent is op aanvraag beschikbaar.

Schip

Deze reis wordt gemaakt met de Ocean Atlantic (max. 198 passagiers).

Vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten, benodigde overnachtingen in Ushuaia en eventueel overnachting in Buenos Aires, alsmede eventuele verlenging in andere delen van Argentinië en of Chili. Voor ideeën kunt u verder kijken onder bestemming Argentinië en Chili. U kunt ons ook een bericht sturen of bellen +31 10 295 0126. We leggen u graag de mogelijkheden voor.

Reis van dag tot dag

BELANGRIJK

Het hieronder beschreven dag-tot-dagprogramma van de reis aan boord van de Ocean Atlantic is slechts een leidraad. De ijssituatie, weersomstandigheden en ontmoetingen met dieren kunnen afwijkingen noodzakelijk of wenselijk maken. De expeditieleider zal steeds in overleg met de kapitein de best mogelijke route volgen om u op een veilige manier zoveel mogelijk te laten zien en beleven. 

Dag 01 Ushuaia - Beaglekanaal

Rond 16.00u wordt u verwacht op de kade in Ushuaia. Inschepen aan boord van de Ocean Atlantic. Na het inschepen volgt een veiligheidsinstructie en gaat het schip op weg door het Beaglekanaal.

Dag 02 Op zee

Bij het ontwaken, zult u merken dat u op volle zee bent. Het is even wennen, maar meestal herstellen de meeste mensen zich (met of zonder hulp van medicijnen) al snel en kunt u naar het ontbijt. Daarna zullen er informatieve lezingen gehouden worden. Onder andere ter voorbereiding op de eclips. Bij mooi weer kunt u buiten op dek de vogels bekijken die het schip volgen. Misschien duiken er dolfijnen of walvissen op.

Dag 03 - 04 Falklandeilanden

Stanley is niet alleen de hoofdstad van de Falklandeilanden, maar ook het administratieve hoofdkwartier van alle Engelse Zuid-Atlantische eilanden. Tijdens een wandeling door Stanley kunt u bijvoorbeeld de kerk met toegangspoort van walviskaken bekijken en een. bezoek brengen aan het museum. U kunt hier de lokale munten krijgen: Falklandponden. Deze hebben dezelfde waarde als de Britse pond, maar zijn buiten de Falklandeilanden alleen op South Georgia, Sint Helena en Ascension te gebruiken, NIET in Engeland!
De Falklandeilanden bestaan uit meerdere eilanden. Op de tweede dag zullen er nog twee landingen op andere eilanden gemaakt worden. Bijvoorbeeld Westpoint, Sea Lion, Carcass, Saunders. 

Dag 05 - 06 Op zee

Deze dagen vaart het schip naar South Georgia. Onderweg kunt u weer albatrossen en walvissen tegenkomen.

Dag 07 - 11 South Georgia

De dagen op South Georgia zullen gevuld zijn met zoveel mogelijk landingen en zodiaccruises. Bij Grytviken krijgt u paspoortcontrole (met stempel!). U gaat hier het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland binnen. Beschut in de baai ligt een verlaten walvisverwerkingsstation. Op weg naar het graf van Shackleton zult u zich een weg moeten banen door het hoge Boendergras waartussen de nodige (lichtgeraakte) robben liggen te luieren. Met enig geluk ziet u hier ook Koningspinguïns. In het museum (bij de kerk) kunt u diverse souvenirs kopen en er is een kleine tentoonstelling over de walvisvaart.
Bij bijvoorbeeld St. Andrews Bay en Salisbury Plain kunt u oog in oog staan met enorme hoeveelheden Koningspinguins. Voor echte vogelliefhebbers zijn er nog enkele juweeltjes zoals de South Georgia Pijlstaart. Verder zijn er zeeolifanten, pelsrobben, Macaronipinguïns en een kleine kolonie Kinbandpinguïns. Ook zullen enkele overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart bezocht worden. 

Dag 12 Zonsverduistering (eclips)

Vroeg opstaan! Nog een laatste mogelijkheid om het schip in een nog betere positie te brengen en dan is het zover: de zonsverduistering! Na deze heugelijke gebeurtenis die natuurlijk op gepaste wijze gevierd wordt, vaart het schip in noordwaartse richting de Weddellzee uit.

Dag 13 Op zee

Een volle dag op zee, het foerageergebied van de albatrossen. U zult ze in alle maten en soorten zien, van de prachtige, kleinere Roetkopalbatros tot de Reuzenalbatros die zweeft op de thermiek van de golven.
Het voedselrijke water trekt ook walvissen en dolfijnen. En die kunnen overal zomaar opduiken. Wie meer wil leren over de geschiedenis, de dieren, ecologie of andere aan Antarctica gerelateerde onderwerpen kan de presentaties bijwonen die geregeld gehouden worden. 

Dag 14 - 17 Antarctisch Schiereiland

Gedurende deze dagen is het de bedoeling om zowel op het continent als op diverse eilanden landingen in Antarctic Sound en Weddellzee te maken. Dit gebied staat bekend om de vele enorme ijsbergen en dik pakijs. En wellicht treft u een enkele Keizerspinguïn...
Andere mogelijke landingen kunnen gemaakt worden op bijvoorbeeld Danco of Cuverville. In Wilhelminabaai kunnen zodiaccruises gemaakt worden tussen de immense, gestrande ijsbergen. Op de gematigde South Shetlandeilanden broeden o.a. Kinbandpinguïns en Reuzenstormvogels. Het landschap van deze eilanden die van vulkanische oorsprong zijn, is schitterend. Het meest bezochte eiland van deze archipel is Deception. Tijdens een van de uitbraken van de vulkaan is de wand van het kratermeer doorgebroken waardoor er vanuit zee naar het binnenmeer gevaren kan worden. Onderweg kunnen walvissen zoals Bultruggen en Dwergvinvissen opduiken. 

Dag 18 - 19 Op zee

Laatste kans op het zien van walvissen en albatrossen.

Dag 20 Ushuaia

Rond middernacht vaart het schip de monding van het Beaglekanaal in. Hier wordt de loods aan boord genomen en kan het schip doorvaren naar Ushuaia waar het vroeg in de ochtend aankomt.
Na het ontbijt kunt u aan de kade in Ushuaia ontschepen.

Data & Prijzen 2021

Vertrek

Deze scheepsreis begint en eindigt in Ushuaia (Argentinië).

DatumReisduurSchip
23 nov - 12 dec 202119 nachtenOcean Atlantic

Ocean Atlantic // max. 198 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
Accommodatie23 nov 2021
Beschikbaar
Categorie G€ 11.610,00VOL
Categorie F (binnenhut)€ 10.750,00ja
Categorie E (binnenhut)€ 12.040,00ja
Categorie D€ 14.620,00ja
Categorie C€ 16.340,00ja
Categorie B€ 17.200,00ja
Categorie A€ 18.920,00ja
Premium Suite€ 20.640,00ja
Kajakken, per tocht€ 203,00

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 06 januari 2020. 

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), alle excursies en gebruik van rubberlaarzen gedurende de scheepsreis, een expeditieparka die u na de reis mag houden, evacuatieverzekering, uitgebreide informatie (o.a. Elmar handboek Antarctica), digitaal verslag van de reis en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

reis van huis naar Ushuaia en v.v., eventuele brandstoftoeslag, transfers, verzekeringen, (fris)drankjes en fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

Genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). De hutten met een 2-pers. bed kunnen niet op indeling geboekt worden.
In een 3-pers. hut (Cat. F) kunt u uitsluitend op indeling of met drie personen tegelijk boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in een herenhut, de ander in een dameshut.

Alleenreizenden:

Alleenreizenden worden standaard op indeling geboekt. U betaalt dan geen toeslag. Wilt u geen hut delen met een andere passagier dan kunt u een 1-pers. hut (Cat. G) boeken tegen de genoemde prijs.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Ushuaia en terug, inclusief eventuele overnachtingen en gewenste verlenging in Argentinië en/of Chili.

*** KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Buenos Aires en v.v. ***

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.