Reisinformatie

Reisbeschrijving Zeilen van Ushuaia naar Kaapstad met de bark Europa.

Op 08 februari 2019 kunt u inschepen aan boord van de bark Europa aan de kade van Ushuaia (Argentinië). Na een overnachting aan boord vertrekt het schip zeer vroeg in de ochtend. Bij het ochtendgloren kunt u de contouren van het prachtige berggebied van Tierra del Fuego. De Drake Passage scheidt u van het Antarctisch Schiereiland. Na vier/vijf dagen zult u aankomen bij het Antarctisch Schiereiland. Ook nu nog zijn hier pinguïns aanwezig, evenals pelsrobbe en walvissen.
Via de South Orkney-eilanden en Elephant gaat de reis in de noordelijke richting.
In het subantarctische gebied volgt dan South Georgia. Het eiland ligt toch nog vrij zuidelijk en staat onder grote invloed van het antarctische klimaat. Het landschap is dan ook bezaaid met indrukwekkende gletsjers. In Grytviken staat een verlaten walvisverwerkingsfabriek met een klein museum. Even buiten het 'dorp' ligt het kerkhof, met het graf van Sir Ernest Shackleton. Op South Georgia is alles even massaal: valleien vol Koningspinguïns, grote kolonies Macaroni-, Ezels- en Rotspinguïns, Reuzen-, Roetkop- en Grijskopalbatrossen, Reuzenstormvogels, diverse (pijl)stormvogels, prions, jagers en aalscholvers. Stranden met Tussockbegroeiing zijn bezaaid met pelsrobben en Zeeolifanten. De mooiste plekjes van South Georgia zoals Salisbury Plain (Koningspinguïns), Cooper Bay (Macaronipinguïns), Elsehul (Grijskopalbatrossen), Prion Eiland (Reuzenalbatrossen) en uiteraard Grytviken met het graf van Sir Ernest Shackleton zullen bezocht worden.

Na South Georgia wordt een noordoostelijke koers aangehouden om uit te komen bij Tristan da Cunha. Op dit eiland wonen slechts een driehonderd mensen. Zij vertellen u graag de kleurrijke verhalen over hun herkomst. Voor vogelliefhebbers zijn de omliggende eilanden Inaccessible en Nightingale van groot belang: hier broeden grote aantallen stormvogels, pinguïns, albatrossen en andere zeevogels.
Vanaf hier volgt de oversteek naar Kaapstad. Rond 23 april hoopt de bark haar zeilen te kunnen strijken aan de kade van deze Zuid-Afrikaanse stad. Hier kunt u dan van boord. U kunt meteen terugvliegen naar Nederland of nog een tijdje nagenieten van uw reis in het Zuid-Afrikaanse gebied.

De bark Europa

De bark Europa werd in 1911 in gebruik genomen als lichtschip op de Elbe in Duitsland. Rond 1970 werd het lichtschip uit haar dienst ontheven en particulier verkocht. Pas jaren later kwam de bark in handen van de liefhebber Harry Smit. Acht jaar hebben restauratie, verbouwing en noodzakelijke aanpassingen in beslag genomen. In 1994 kwam de bark onder de naam Europa weer in de vaart. Sindsdien doet zij mee aan Tallshipraces en evenementen. Tegenwoordig maakt zij een jaarrond zeilprogramma, waarin één van de meest spectaculaire gebieden, Antarctica, is opgenomen.
Meer informatie over de Bark Europa.

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten naar Punta Arenas en vanaf Kaapstad, evenals de benodigde overnachtingen op de heen- en terugreis. Wilt u uw reis verlengen met een verblijf vooraf in Chili of achteraf met een verblijf in Kaapstad? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op kantoor. We maken graag een voorstel voor u.

Reis van dag tot programma

Dag 01 Ushuaia

Aanmonsteren aan de kade in Ushuaia. Overnachting aan boord. 

Dag 02 Vertrek vanuit Ushuaia

Vroeg in de ochtend worden de trossen losgegooid en vertrekt de bark Europa richting zee.
U vaart door het Beagle kanaal.

Dag 03 - 05 Drake Passage

Bij het ontwaken, zult u merken dat u zich op de Drake Passage bevindt. Het is even wennen, maar meestal herstellen de meeste mensen zich (met of zonder hulp van medicijnen) al snel.

Dag 06 - 08 South Shetland en Deception

Dichterbij het Antarctisch Schiereiland liggen de South Shetlandeilanden. King George, Deception, Livingston en Half Moon behoren tot deze eilandengroep. Mogelijke landingen kunnen zijn: 

Deception
Dit eiland is eigenlijk een (actieve) vulkaan. Warmwaterbronnen langs het strand en schitterend gekleurde patronen in de bergwanden getuigen van recente activiteit. Tijdens één van de vroegere erupties moet de doorgang naar zee ontstaan zijn (Neptunes Bellows). Zeewater stroomde de caldera in en zo ontstond de natuurlijke (zeer beschutte) baai en ankerplaats, die later de naam Whalers Bay kreeg. Walvisvaarders ontdekten deze plaats en bouwden hier een walvisverwerkingsfabriek. Tijdens de eruptie van 1967 werd iedereen geëvacueerd.  Aan de buitenzijde van het eiland (Bailey Head) bevindt zich één van de grootste Kinbandpinguïnkolonies van het Antarctisch Schiereiland.

Half Moon
Dit is een minder bekend en minder bezocht South Shetlandeiland. Het is ook een eiland van vulkanische oorsprong. De echte vulkaanvorm is niet meer te herkennen. In het landschap staan bizarre pilaren met kleurrijke korstmosbegroeiing. In de baai liggen gestrande ijsbergen. Op de stranden liggen vaak Weddellzeehonden en Antarctische pelsrobben. Verder zijn er kleine kolonies Kinband- en Ezelspinguïns.

Dag 09 - 12 Weddellzee

Na de South Shetlandeilanden bent u snel op Antarctica. Het plan is om de Weddellzee in te varen. Wie weet lukt het om bij Paulet aan land te gaan. Dit eiland wordt bewoond door Adeliépinguïns en Aalscholvers. Op een van de lagere gedeelten zijn de overblijfselen te zien van de overwinteringshut van de expeditie van Nordenskiöld. De Weddellzee en de nauwe doorgang die bekend staat als "Iceberg Alley" zullen voor de nodige spectaculaire plaatjes van immense ijsbergen in alle kleuren, vormen en maten zorgen.

Dag 13 - 19 Op zee

U bent op volle zee. Hier zijn het de stormvogelachtigen die steeds rond het schip hangen: o.a. Wenkbrauw-, Roetkop-, Grijskop- en Reuzenalbatrossen, Reuzenstormvogels en Kaapse duiven. Het is zeker niet uitgesloten dat het zeepad gekruist wordt door walvissen en/of dolfijnen. Onderweg zal de Antarctische convergentiezone gepasseerd worden. Binnen een aantal uur zal de buitentemperatuur en vooral de watertemperatuur sterk dalen. Het  warmere water van de noordelijke oceanen komt er in botsing met het ijskoude Antarctische water. Hierdoor komt er zeer voedselrijk water naar boven, waardoor er opvallend veel albatrossen zweven, maar ook kleinere soortgenoten zoals de Roetkopalbatros, Kaapse Duif, Wilsons Stormvogeltje, Zuidelijke Stormvogel en diverse prions hangen regelmatig in het kielzog van het schip.

Dag 20 - 25 South Georgia

South Georgia ligt vrij zuidelijk en staat onder grote invloed van het Antarctische klimaat. Het landschap is dan ook bezaaid met indrukwekkende gletsjers. Op South Georgia is alles even massaal: valleien vol Koningspinguïns, grote kolonies Macaroni-, Ezels- en Rotspinguïns, Reuzen-, Roetkop- en Grijskopalbatrossen, Reuzenstormvogels, diverse (pijl)stormvogels, prions, jagers en aalscholvers. Stranden met Boendergrasbegroeiing zijn bezaaid met pelsrobben en zeeolifanten.
Er zijn verschillende plaatsen waar men aan land kan gaan o.a. Grytviken, Elsehul, Gold Harbour en Cooper Bay.

Dag 26 - 36 Op zee

Na zes dagen op South Georgia te hebben doorgebracht, zal koers gezet worden richting de Kaapstad.

Dag 37 - 38 Tristan da Cunha

Tristan da Cunha is een klein be­woond eiland in de grote oceaan. De cirkelronde vorm met steile wanden verraadt direct al de vulkanische oorsprong van het eiland. De circa 300 inwoners bewonen het grootste plateau, dat zich tegen een van de wanden aanvleit. Zij vertellen u graag de kleurrijke verhalen over hun herkomst. Voor vogelliefhebbers zijn de omliggende eilanden Inaccessible en Nightingale van groot belang. Hier broeden grote aantallen stormvogels, pinguïns, albatrossen en andere zeevogels. We proberen om op deze eilanden aan land te gaan, maar dit is uiteraard onder voorbehoud van weersomstandigheden.

Dag 39 - 51 Op zee

Verder varen naar Kaapstad.

Dag 52 Kaapstad

Ontschepen in Kaapstad. Einde van de reis.

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze zeilreis begint in Ushuaia (Argentinië) en eindigt in Kaapstad (Zuid-Afrika).

DataReisduurBeschikbaar
08 feb - 31 maart 201951 nachtenVOL

bark Europa

Prijzen per persoon

AccommodatiePrijs
2-pers. hut€ 10.230,00
4/5-pers.hut€ 9.160,00
Landingfee South Georgia en Tristan
da Cunha, indicatieprijs
€ 255,00

Hutdeling:

De genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
Als alleenreizende wordt u standaard ingedeeld in een 4- / 5-pers. hut. U betaalt dan geen toeslag.

De prijzen zijn inclusief:

zeilreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie / thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, uitgebreide reisinformatie met onder andere de Elmar Wereldwijzer Antarctica en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vlucht van Amsterdam of Brussel via Buenos Aires naar Ushuaia en vanaf Kaapstad naar Amsterdam of Brussel, eventueel benodigde overnachtingen, transfers, verzekeringen, (fris)drankjes, fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel naar Ushuaia en vanaf Kaapstad naar Amsterdam of Brussel, evenals benodigde overnachtingen en verlenging in Argentinië. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt 01 november 2018.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.