Reisinformatie

Reisbeschrijving Groepsreis "Arctisch actief avontuur" op het Kola Schiereiland

De reis begint op het vliegveld van Moermansk. Samen met de gids gaat u met de 4x4 bus het beginpunt van de trekking. Door de Aku-akukloof. Via de Yumyekorrpas komt u in een gebied met intrigerende rotsformaties. Aan de oever van de Chasnaiok wordt het kamp opgezet. Gezamenlijk wordt de avondmaaltijd gemaakt en genuttigd.
De volgende dag wordt het pad vervolgd langs de oever van de rivier tot aan de zuidelijke Chorgorrpas. De pas die op een hoogte van 820 m ligt geeft een fenomenaal uitzicht op het Lidichwumchorrgebergte. Aan de andere zijde van de pas wordt afgedaald naar de oever van de Petrilius. Hier wordt een geschikte plaats gezocht om het kamp op te zetten.
Op dag 4 begint met de bestijging van de Petriliuspas. De bagage kan voor deze tocht in het kamp achterblijven. Het letterlijke hoogtepunt van vandaag is de 1191 meter hoge Judychvumchorr, de hoogste berg van het Khibinygebergte.
Daarna wordt afgedaald naar het kamp. Nadat alles weer is ingepakt wordt de tocht vervolgd langs de Malaya Bellayarivier tot aan de Ramsairavijn. In deze ravijn ligt tot laat in de zomer nog sneeuw. Verder afdalend wordt de Pochajok gevolgd totaan het Malyi Vudavrmeer. Hier wacht de bus die groep naar het dorp Oktayabrky brengt voor overnachting in het pension Yolki-Palki. Na drie dagen buiten is het heerlijk om hier een bad en een sauna te nemen. Op dag 5 is er een rustdag.
Daarna volgt een zesdaagse rafttocht over de Umbarivier richting de Witte Zee. Halverwege ligt het Kanozeromeer. Langs de oever zijn 5000 jaar oude rotstekeningen gevonden. Er wordt hier gestopt om te wandelen en de tekeningen te bekijken. Ook te water wordt er circa 15 km per dag afgelegd.
Het laatste onderdeel is een driedaagse mountainbiketocht langs de kust van de Witte Zee. In de kleine dorpjes die u passeert lijkt de tijd te hebben stilgestaan. In het Pomorendorp Kashkarantsy heeft men zoveel mogelijk de sfeer van honderd jaar geleden vastgehouden. Het is nu een soort openluchtmuseum.
Bij Kaap Schip is een verlaten Amethistmijn. De rotsen in deze omgeving zijn doorspekt met het violetkleurige mineraal Amethist.
Op de laatste dag gaat u met de bus terug naar het vliegveld van Moermansk.

BELANGRIJK VISUM

U heeft voor deze reis een visum voor Rusland nodig. Dit visum dient u voor uw vertrek vanuit Nederland in uw bezit te hebben. Indien gewenst verzorgen wij voor u de visumaanvraag. Indicatie van de visumkosten bedragen € 140,- p.p.

Reis van dag tot dag

Dag 01

Aankomst op het vliegveld van Moermansk. Ontmoeting met de gids en transfer naar Monchegorsk. Diner in een Russisch café. Overnachting in het hotel. 

Dag 02

Transfer per boot naar Nifeliny Peski Station (10 km), het beginpunt van de trekking. Vanaf daar wandelt u naar de Aku Aku ravijn. Vanaf dit mooie uitzichtspunt wandelt de groep verder naar Yumyekorr, een nauwe pas, gelegen tussen twee rotswanden. Daarna wandelt u naar beneden richting de Chasnaiok waar het tentenkamp wordt opgezet. De tocht is circa 17 km.

Dag 03

Vandaag volgt men het pad langs de Chasnaiok naar de South Chorgorr pas. Onderweg komt u diepe dalen tegen. Via de pas vervolgt het pad naar de volgende rivier, genaamd Petrelius. Bij deze rivier wordt het kamp opgezet. Afstand circa 14 km. 

Dag 04

Vandaag staat de beklimming van de berg Judychvumchorr (1200 meter) op het programma. Via de westkant van de pas wandelt u naar boven voor een prachtig uitzicht. De rugtassen worden achter gelaten in het kamp en bij terugkomst weer opgepikt en wandelt de groep verder naar de vallei van Malaya Belaya om via het pad uit te komen bij de Ramzai ravijn. Via de Pochajok komt u uit bij een meer, waar de bus de groep staat op te wachten. Transfer naar Oktabrsky waar er overnacht wordt in een pension. De afstand van de trekking is 14 km.

Dag 05

Na het ontbijt worden de catamarans voor de rafttocht klaar gemaakt. De rest van de dag is ter vrije besteding. Overnachting in het pension.

Dag 06

Na het ontbijt transfer naar het eind van Umbrozero, waar de Umba richting het zuiden stroomt. Dit is het beginpunt van de rafttocht. Tijdens de tocht zijn er verschillende stroomversnellingen om goed te wennen aan de catamaran. Lunch en diner zijn onderweg langs de kant van de rivier. Overnachting in tent. Afstand circa 15 km.

Dag 07 - 09

Deze dagen maakt u rafttochten van circa 15 km. Er zal overnacht worden langs de rivier in tenten. Lunch wordt klaargemaakt op het kampvuur bij een mooi plekje langs de rivier. Halverwege bereikt men Kanozero, waar er de tijd is om de oude rotstekeningen te bewonderen.

Dag 10

Dit is de laatste dag van de rafttocht. De bus staat al te wachten om de groep naar een klein Pomorendorp te brengen aan de kust van de Witte Zee. Hier verblijft u in een klein pension. Afstand van de rafttocht circa 20 km. 

Dag 11

Dag ter vrije besteding. U kunt op uw gemak rond wandelen in het kleine dorpje en in de omgeving. Overnachting wederom in pension. 

Dag 12

Na het ontbijt begint het mountainbike gedeelte van de reis. De tocht brengt u langs het zuidelijk gedeelte van het Kola Schiereiland. Langs de kust en als het weer het toelaat kunt u zelfs een verfrissende duik nemen vanaf één van de zandstranden. Lunch zal ergens langs de kustlijn worden genuttigd. Overnachting in tent. Totale afstand circa 50 km.

Dag 13

Na het ontbijt gaat de groep verder naar het volgende dorp, Kaschkarantsy. Dit is een oud Pomoor dorp waar een aantal huizen nog helemaal in oude staat zijn. De mensen hier leven van de visvangst. Onderweg komt u nog een kapel tegen, waar de lunch zal worden klaargemaakt. De weg gaat verder naar Amethyst Rock, een hoge rots midden in het water. Overnachting in kleine houten huisjes in meerpersoons kamers. 's avonds na het kampvuur diner, gaat de groep op de fiets op zoek naar beren. Totale fietsafstand circa 45 km. 

Dag 14

U volgt de kustlijn van de Witte Zee tot dat u uitkomt bij een van de rivieren aan de oostkant van het Kola Schiereiland. Hier staat de bus de groep op te wachten en brengt u naar Kuzomen. Een oud dorp dat al sinds de 17e eeuw bestaat. Daarna door naar Varzuga, waar u overnachting in een klein pension. Een afscheidsdiner staat op het programma gemaakt door de eigenaren van het pension. Totale fietsafstand circa 40 km. 

Dag 15

Na het ontbijt transfer per bus naar Kandalaksha. Hier kunt u even rondlopen en wordt de lunch genuttigd. Transfer naar het vliegveld van Moermansk. Einde van de reis. 

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze reis begint en eindigt op het vliegveld van Moermansk (Rusland).

Data op aanvraagReisduur
iedere zaterdag van 09 juni t/m 08 september 201914 nachten

Prijzen per persoon

GroepPrijs
De prijs is afhankelijk van het aantal deelnemersop aanvraag

Bepaling van de te betalen prijs:

Indien u de reis met andere deelnemers wilt maken, betaalt u de prijs afhankelijk van het aantal deelnemers dat zich inschrijft voor de door u geslecteerde reis. Wilt u de reis uitsluitend met uw eigen groepje maken, dan betaalt u de prijs gebaseerd op het aantal mensen dat u inschrijft, er komen dan geen andere deelnemers bij.

De prijzen zijn inclusief:

avontuurlijke reis o.l.v. ervaren gids, gebruik catamaranrafts, mountainbikes, toegang sauna's, genoemde overnachtingen in hotel, tent, pensions en huisjes, alle maaltijden vanaf diner op dag 1 tot lunch op dag 15, genoemde transfers, bagagetransport tussen de tochten en tijdens de fietsdagen, verzekering voor search & rescue per helikopter, SGR-dekking.
* lichtgewicht tenten zijn ter plaatse te huur.

De prijzen zijn exclusief:

reis van huis naar Moermansk en v.v., (fris)drankjes, persoonlijke uitrusting (waaronder tent, isomatje, slaapzak, mok en bestek), verzekeringen, visumkosten (ca. € 120,- per persoon), fooien en uitgaven van persoonlijke aard, reserveringskosten (€ 25,- per boeking), publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).

Benodigde vluchten, overnachtingen of verlenging

Indien gewenst verzorgen wij ook de benodigde vluchten van en naar Moersmansk en eventuele verlenging. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.

BELANGRIJK visum

U heeft voor deze reis een visum voor Rusland nodig. Dit visum dient u voor uw vertrek vanuit Nederland in uw bezit te hebben. Indien gewenst verzorgen wij voor u de visumaanvraag. Indicatie van de visumkosten bedragen € 140,- p.p. (prijs 2018).

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.