Ga naar inhoud

Riviercruise door het hart van Siberië

Over de Jenisey van Krasnojarsk naar Doedinka

:alttitle:

Riviercruise door het hart van Siberië

Deze reis begint in de stad Krasnojarsk in het hart Siberië. De stad ligt aan de oever de Jenisey, Ruslands grootste rivier, en aan de Transiberië spoorlijn. Het comfortabele rivercruiseschip Maxim Gorky vertrekt vanhier in noordelijke richting naar de stad Doedinka. Onderweg worden kleine nederzettingen aangedaan waar u kennis maakt met oude culturen, zoals die van de rendierherders. Op andere plaatsen worden wandelingen door de bosrijke omgeving gemaakt en ziet u de overblijfselen van een spoorlijn die Stalin ooit heeft willen laten aanleggen en bezoekt u de permafrost kamer waar eeuwenlang in de zomer vooraaden koel gehouden worden.
De reis eindigt in Doedinka dat aan het begin van de delta van de rivier ligt. Hier komt de Jenisey uit in de Noordelijke IJszee.

Als u deze reis kiest

 • Riviercruise met veel aandacht voor natuur en cultuur
 • Inclusief dagelijkse excursies
 • Eén dag met optionele excursies
 • Verblijf aan boord op basis van volpension
 • Max. 86 passagiers / internationaal gezelschap
 • Engels-, Frans- en Duitssprekende gidsen // internationaal gezelschap

Impressies

 • De Maxim Gorky
  1/21

  De Maxim Gorky

 • Uitzichtpunt bij de dam
  2/21

  Uitzichtpunt bij de dam

 • Eén van de stolbies in het Stolby Reservaat
  3/21

  Eén van de stolbies in het Stolby Reservaat

 • Een stolby van dichtbij
  4/21

  Een stolby van dichtbij

 • Straatje in Bakhta
  5/21

  Straatje in Bakhta

 • Het maken van een houten boot in Bakhta
  6/21

  Het maken van een houten boot in Bakhta

 • In het kamp van de Ketten
  7/21

  In het kamp van de Ketten

 • Achtergelaten locomotief bij Jermakovo
  8/21

  Achtergelaten locomotief bij Jermakovo

 • Het ondergrondse Permafrostmuseum
  9/21

  Het ondergrondse Permafrostmuseum

 • Een traditionele tent, de Chum
  10/21

  Een traditionele tent, de Chum

 • De drum is een van de meest gebruikte instrumenten door de Arctische volkeren
  11/21

  De drum is een van de meest gebruikte instrumenten door de Arctische volkeren

 • Folkloreshow
  12/21

  Folkloreshow

 • In het openluchtmuseum Taimyr Mow is van alles te zien en leren over de Arctische volkeren van Rusland.
  13/21

  In het openluchtmuseum Taimyr Mow is van alles te zien en leren over de Arctische volkeren van Rusland.

 • 14/21

 • Traditionele kleding en sieraden van de Chuchi.
  15/21

  Traditionele kleding en sieraden van de Chuchi.

 • Het landschap langs de rivier Jenisey
  16/21

  Het landschap langs de rivier Jenisey

 • Gebruiksvoorwerpen gemaakt van hout
  17/21

  Gebruiksvoorwerpen gemaakt van hout

 • Tajmyr rendierherder met rendier
  18/21

  Tajmyr rendierherder met rendier

 • Rendieren in de avondzon
  19/21

  Rendieren in de avondzon

 • Helikopter op het Poetorana Plateu
  20/21

  Helikopter op het Poetorana Plateu

 • Watervallen in het Poetorana Plateau
  21/21

  Watervallen in het Poetorana Plateau

Dag tot dag

 • Aan boord in Krasnojarsk

  De reis begint met een hartelijk welkom op het vliegveld van Krasnojarsk. Vanhier worden alle aangekomen passagiers naar het schip gebracht. Na het inchecken is het tijd voor de lunch.
  Vervolgens wordt u meegenomen op een stadstour door deze stad met vele gezichten: van de oude binnenstad met pakhuizen en de imposante gebouwen en bruggen in de typische Sovjetbouwstijl, naar het grote industriële kwartier, het meer natuurlijke deel waar planten en dieren zich ook thuis voelen en het gebied met skiresorts waar in de winter velen hun favoriete sport beoefenen.
  Diner en overnachting aan boord van de Maxim Gorky.

 • Stuwdam en Stolby Reservaat

  Vandaag wordt u per bus meegenomen naar de immense stuwdam die ten zuiden van de stad in de rivier ligt. De stuwdam en -meer zijn onderdeel van de hydro-elektrische centrale die grotendeels de benodigde elektriciteit opgewekt voor de plaatselijke aluminiumindustrie. Vanaf het uitzichtpunt kunt u het complex overzien.
  Daarna wordt u terug naar het schip gebracht voor de lunch.

  's Middags is het tijd voor een bezoek aan het Stolby Reservaat. Vanaf de boot worden de passagiers met minibusjes naar het park gereden. Het park is bekend om de bijzondere geologische fenomenen: de stolbies. Een stolby is een rots van syeniet, die 60 tot 90 meter uitsteekt boven het omliggende taigagebied. Ondergronds zijn vele grotten die tot 100 meter diepte doorlopen. Omdat het reservaat aan de rand van berg- en taigagebieden ligt, is er een mix van planten en dieren te vinden. Aan het begin van de zomer bloeien er de mooiste planten, waaronder een viertal orchideeënsoorten. De bossen bestaan hoofdzakelijk uit dennen en sparren. Er leven veel vogels (o.a. Pestvogels, Notenkrakers en arenden) en grote dieren zoals beren, wolven en herten.
  Na de wandeling wordt iedereen terug naar het schip gebracht.

  Diner en overnachting aan boord van de Maxim Gorky.

 • Jeniseysk

  Een bezoek aan deze stad neemt u terug in de tijd. Vanaf de stichting in 1619 ontwikkelde Jeniseysk zich als een belangrijk handelspunt. Bijna 200 jaar kwamen handelaren van alle kanten om hier hun waar te verkopen en te kopen. Met de bouw van de spoorlijn dwars door Siberië verloor men de interesse in deze stad.
  Buiten de kenmerkende houten huizen, orthodoxe kerken, de grote kathedraal en het klooster staan er nog pakhuizen uit de glorietijd van de stad. Het is niet verwonderlijk dat de stad op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.
  Een bezoek aan het Houtmuseum is uniek. U vindt hier tevens de grootste collectie houtschaven ter wereld!

 • Bakhta

  Op de plaats waar de Bakhta uitkomt in de Jenitsey ligt het gehucht Bakhta met ca. 200 inwoners. Ondanks de omvang is er wel een steiger en een Museum van Taiga Tradities. Hier laat men u graag zien hoe de houten bootjes gemaakt worden, er nog op traditionele manier vis gevangen wordt. Zelfs een tochtje met zo'n een houten boot en zelf vissen, kan tot de mogelijkheden behoren.
  Verder is hier alleen wildernis waar een wandeling gemaakt wordt en u tijdens de reizen in augustus en september bessen kunt plukken.

 • Old Believers Village & Kagtovo

  Vandaag maakt u kennis met de inwoners van het gehucht Nichoelino dat zich verre houdt van moderne middelen en min of meer leeft zoals halverwege de 17e eeuw en zich houdt aan het oude traditionele Russisch Orthodoxe geloof. Men noemt hen Oudgelovigen of Oudorthodoxen.
  Men vertelt u over hun manier van leven, de tradities, de maaltijden en hoe hun economie werkt.

  Daarna vaart het schip naar het dorp Kangotovo in het Toeroekhansk district. Het dorp stamt uit 1607 is de oudste Russische nederzetting in dit gebied. Met een gids bezoekt u de oorspronkelijke bewoners, de Keta (Ostygan), die afstammen van de Paleo Eskimo's. Nit alleen wordt er van alles van de geschiedenis en gebruiken verteld, u kunt ook allerlei souvenirs kopen, foto's maken in de traditionele kleding en muziek maken. Een kopje taigakruiden thee met lokale lekkernijen rond het kampvuur mag niet ontbreken.

 • Toeroekhansk

  Iets meer dan 1600 km ten noorden van Krasnojarsk ligt de poolcirkel. Net ten zuiden hiervan ligt Toeroekhansk, een dorp dat zijn oorsprong vindt in de bouw van een kapel door de verbannen priestermonnik Tichon halverwege de 17e eeuw. Toen er meer bannelingen kwamen werd er een klooster gebouwd, het Drievuldigheidsklooster. De kloosterlingen drukten een zare stempel op de lokale bevolking: men begon met de kerstening van de lokale bevolking en men verpachtte landbouwgrond aan hen.
  Het is geen makkelijke omgeving om te leven, want het klimaat kent enorme extremen: in de winter kan het makkelijk min 50°C worden en in de zomer kan het kwik tot boven de 35°C oplopen. Maar er is wel een vliegveld, met een prachtig houten gebouw, en een drijvende steiger, vanwege de grote schommelingen in de waterstand van de Jenisey. Tijdens het bezoek kunt u een kijkje nemen in het Museum van Regionale Studies van de Toeroekhansregio en het Museumhuis van Yakov Sverdlov & Suren Spandaryan. Sverdlov was vanaf 1917 leider van de Bolsjewieken tot hij in 1919 stierf aan de gevolgen van de Spaanse griep.

 • Jermakovo & Igarka

  Een van Stalins projecten was de noordelijkste spoorlijn in Rusland die van Salekhard naar Igarka moest gaan lopen. Om deze spoorweg te realiseren, werden in 1949 gevangenen naar deze plaats gebracht en ondergebracht in een goelag, waaruit Jermakovo ontstond. De lijn werd nooit afgemaakt, maar kostte aan 300.000 mensen het leven en kreeg- de bijnaam "Dodenweg". Na Stalins dood werd het project stilgelegd en in 1955 was de nederzetting verlaten.
  Voor toeristische doeleinden werd de nederzetting in 2000 opnieuw leven in geblazen en werd er een Goelag Museum ingericht. Tijdens een korte wandeling door het omliggende Siberische woud zijn de overblijfselen van het spoor te zien, inclusief een achtergelaten locomotief.
  In Igarka is het tijd om af te dalen in de permafrostbodem. Het Museum van Permafrost bevindt zich ondergronds in de permafrostbodem. Hier kunt u voorbeelden zien van allerlei zaken die in de permafrost zijn gevonden en hoe het gedateerd wordt. Verder is er ook aandacht voor de geschiedenis van de aanleg van de spoorlijn.

 • Tijakha & Doedinka

  De laatste plaats in de wildernis die tijdens deze reis wordt bezocht is Tijakha. Hier kunt u zich onderdompelen in de het leven van de Nenets, nomadisch levende rendierherders van het district Taimyr. Hier kunt u in de traditionele tent (de Chum) thee drinken met leden van een Nenetsfamilie die u verhalen vertellen begeleid door mondharpmuziek. Buiten kunt u uw geluk proberen met het lassowerpen, de kunst van het appliqeren van afbeeldingen op de bontkleding.
  Men heeft hier ook nog een kudde van ca. 500 rendieren waarvan en waarmee de Nenets leven.

  Verder varend komt de stad en grootste haven van Siberië in zicht: Doedinka.
  Na de lunch en het aanmeren, is het tijd om deze levendige stad gaan verkennen. U wordt meegenomen naar o.a.
  > Het Taimyr Regionaal Museum waar u meer leert over de oorspronkelijke stammen die in Siberië leven (Dolgans, Enets, Nenets, Nganansan en Evenki), de Siberische flora en fauna. Hier kunt ook de overblijfselen zien van de Wolharige mammoet die hier in 2012 gevonden is.
  > Het Huis van Taimyr Volkskunst.
  > Het openluchtmuseum Taimyr Mow, gewijd aan de tradities en cultuur van de oorspronkelijke bewoners van dit deel van het Arctische gebied.

 • Poetorana Plateau

  Het Poetorana Plateau wordt gevormd door een enorme basaltlaag (Siberische Trap), met grote rivieren die diepe kloven in het landschap gesleten hebben en waarin ook ontelbare watervallen voorkomen, waarvan de hoogste 108 m is. Het Plateau ligt op 1600m hoogte en is qua oppervlakte groter dan België.
  Door UNESCO is het erkend als Werelderfgoed.
  Per helikopter worden de deelnemers naar het plateau gevlogen. Hier wordt u meegenomen op een wandeling naar o.a. het diepste meer (Lama) voor een tocht met een hovercraft.

 • Doedinka

  De Maxim Gorky ligt aan de kade in Doedinka en kunt vandaag deelnemen aan optionele excursies, te weten:
  > Een bustocht naar de stad Norilsk, de belangrijkste mijnstad voor nikkel, paladium, platina en koper.
  > Tocht naar Talnakh naar de waterval in het "Krasni Kamini", een vallei van rood basaltgesteente (Ivankinskiformatie en Tunguskaformatie).
  > Off-road avontuur naar het Poetorana Plateau.
  U kunt ook op eigen gelegenheid de stad Doedinka verder verkennen.
  Overnachting aan boord van de Maxim Gorky.

 • Ontschepen in Doedinka

  Na het ontbijt is het tijd voor de transfer naar het vliegveld van Norilsk, waarmee de reis eindigt.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 22 March 2022
rusland-271

BELANGRIJK: visum

U heeft voor deze reis een visum voor Rusland nodig. Indien gewenst, kunnen wij voor u de aanvraag verzorgen. Indicatieprijs 2020 € 110,00 p.p.
Let op i.v.m. met de lengte van de scheepsreis, is het niet mogelijk om te verlengen in Rusland. Het visum staat een verblijf van maximaal 30 dagen toe. Dit is inclusief de dag van aankomst en de dag van vertrek.
Er is in 2018 een test gedaan met een e-visum. De Russische overheid heeft aangekondigd dit algemeen in te willen voeren, maar er is nog geen startdatum bekendgemaakt. Als het mogelijk wordt om een e-visum aan te vragen, dan kunt u dit eenvoudig zelf aanvragen, waarbij de kosten aanmerkelijk lager zullen zijn.
Buiten het visum moet een vergunning aangevraagd worden omdat de reis door een "gesloten" gebied gaat. Dit duurt minimaal 45 dagen, daarom kan er op zijn laatst tot 60 dagen voor vertrek geboekt worden.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Krasnojarsk en vanaf Doedinka, evenals eventueel benodigde of gewenste overnachtingen en/of verlenging in Rusland (bijv. Moskou). Heeft u interesse? Stuur ons uw wensen, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-bericht voor overleg of een afspraak op ons kantoor.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven