Reisinformatie

Sneeuwschoentrekking bij de rendierherder op het Jamalschiereiland (Rusland)

De reis begint in Moskou waar u de andere deelnemers ontmoet in het luchthavenhotel.
De volgende dag vliegt de groep naar Salekhard. Hier ontmoet u de gids.
De volgende zes dagen worden er de in het Uralgebergte doorgebracht. Dagelijks zal er ca. 12 km afgelegd worden met ski's.
De laatste dagen worden bij de Nenets doorgebracht. Een bezoek aan een winterkamp en aan het herdersfestival dompelen u geheel onder in de cultuur en gebruiken van de Nenetsen.
De reis eindigt met een vlucht van Salekhard naar Moskou.

Accommodaties

In Moskou en in Salekhard:
Op indeling in 2-pers. hotelkamer op basis van logies/ontbijt.
Onderweg tijdens de trekking:
Op indeling in tenten op basis van volpension.
Bij de Nenetsen:
Op indeling in de authentieke tsjums (mya's).

Conditie en ervaring

Omdat er zes dagen achtereen ca. 12 km met ski's overbrugd wordt, is een goede conditie vereist. Ook zal er op verschillende dagen hoogteverschil overbrugd moeten worden van 500m of meer.
Enige ervaring met sneeuwschoenwandelen en cross-country skiën is vereist.

Benodigde vluchten en verlengingsmogelijkheden in Moskou

Indien gewenst, verzorgen we tevens de benodigde vluchten van Amsterdam of Brussel naar Moskou Domodedovo, evenals eventuele verlenging in Moskou.
Bent u geïnteresseerd in dit geweldige avontuur en wilt u een offerte? Stuur ons dan uw wensen. Wilt u overleggen of een afspraak op kantoor maken? Bel dan +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-terugbericht.

BELANGRIJK: VISUMPLICHT

Voor deze reis heeft u een visum voor Rusland nodig, dat uiterlijk 3 maanden voor vertrek dient te worden aangevraagd, i.v.m. de speciale vergunning voor reizen over het Jamalschiereiland.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Moskou

Per hotelshuttlebus naar het Airhotel Domodedovo, voor overnachting op basis van logies/ontbijt. Hier ontmoet u de andere deelnemers. 

Dag 02 Moskou - Salekhard

Na het ontbijt per hotelshuttlebus terug naar de luchthaven Domodedovo voor de lijnvlucht naar Salekhard, een plaats op het Yamal Schiereiland aan de oever van de Ob, op de poolcirkel. Bij aankomst staat de gids u al op te wachten.
Salekhard is in 1595 door Kozakken gesticht en kreeg de naam Obdorsk. Op deze strategische plaats was eerder door de Khanty-rendierherders een nederzetting gebouwd die Polnovat-Vozh genoemd werd.
Nadat in 1930 het Yamal Schiereiland een autonome status kreeg (Okroeg), werd Obdorsk het administratieve centrum van dit nieuwe district. De naam werd daarna gewijzigd in Salekhard, hetgeen in de taal van de Nenets woonplaats op de kaap betekent.
Overnachting in Hotel Yamalkan op basis van logies/ontbijt. 

Dag 03 Polair Oeralgebergte

Na het ontbijt wordt de groep naar het dorp Harp gebracht, dat aan de voet van de Oeral ligt. De rit van ongeveer anderhalf uur laat u kennismaken met de winter in het hoge noorden.
Net buiten het dorp begint de skitrekking met een doorsteek van het Oeralgebergte. Het eerste dal zal gaan door de Sobvallei, waar nog enige lage bomen groeien. Door deze smalle vallei loopt tevens de noorderlijkste Trans-Oeralspoorweg. Dit gedeelte van de Oeral wordt gedomineerd door het Ray Izmassief, met een maximale hoogte van 1130m. Bij helder weer is dit een prachtig uitzicht.
Afstand: 12 km. Overnachting in tenten.

Dag 04 - 09 Polair Oeralgebergte

Vroeg opstaan, ontbijten en het kamp opbreken. De volgende dagen kunnen er als volgt uit zien: 
De trekking begint met het bestijgen van het Ray Izmassief tot op een van de vlakke delen waar een verlaten weerstation staat. Daarna klimmen we door tot de top van Paradise met een hoogte van 1069m. Vanaf hier is het uitzicht geweldig. Overal is te zien hoe gletsjers gedurende duizenden jaren het landschap gevormd heeft. Prachtige cirkelvormige gletsjerkommen met enorme gletsjers, scherpe bergranden op plaatsen waar gletsjers ooit tezamen kwamen of juist van elkaar afdreven.
Daarna volgt een afdaling naar de oevers van de Kerdomanshor. In het dal zullen de tenten weer opgezet worden om te overnachten. 
Afstand ca. 12 km. 
Vanuit het kamp wordt een dagtocht gemaakt naar een kleine gletsjer die op 750m hoogte ligt. Deze Romantiekgletsjer is één van de 90 gletsjers die zich in de Polaire Oeral bevinden. 
Een heerlijke dag wandelen en skiën. Afstand ca. 10 km.
Na verder de Komanshor te volgen, komt u uit bij de Watervalpas. U zult meteen zien waarom deze pas zo heet. Verschillende bevroren watervallen vormen de weg naar beneden. Met de meegebrachte materialen kan hier op veilig manier afgedaald worden tot bij de Nyrdvomanshor. Deze rivier volgen we verder tot in de bosrijke laaglanden waar de tenten opgezet worden voor overnachting.
Afstand ca. 10 km. 
De laatste etappe wordt de rivier verder gevolgd tot het kamp van de Nenets in zicht komt. Afstand ca. 10 km.
Overnachting in de traditionele tsjum of mya bij de Nenetsfamilie. 

Dag 10 - 11 Bij de Nenets.

Twee nachten verblijft de groep bij de Nenetsfamilie. U ziet hoe deze mensen leven, deelt de maaltijden met hen, leert hoe de tenten opgezet en weer opgepakt worden en ziet hoe tradities in ere gehouden worden. Al naar gelang de condities kunnen de sneeuwschoenen worden aangetrokken voor korte wandelingen in de omgeving.
Overnachting in de traditionele tsjum of mya. Aan het einde van dag 11 gaat de groep per sneeuwscooter naar Harp. Daar wordt de groep opgehaald en naar Salekhard gebracht, waar overnacht wordt in Hotel Yamalkan.

Dag 12 Salekhard - Moskou

Na het laatste ontbijt van de reis wordt u naar de luchthaven gebracht voor de vlucht terug naar Moskou om vandaar uit door te vliegen naar Amsterdam of Brussel.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

Deze reis begint en eindigt in Moskou..

DatumBeschikbaarReisduur
01 mrt - 12 mrt 2019nvt11 nachten

Prijzen per persoon

AccommodatiePrijs vanaf
Op indeling in tenten en hutten,
in Moskou in 2-pers. kamer d/t
€ 3.550,00
Op indeling in tenten en hutten,
in Moskou in 1-pers. kamer d/t
op aanvraag

Data en prijzen 2020:

Zijn op dit moment nog niet bekend.

De prijzen zijn inclusief:

sneeuwschoen- & skitrekking volgens programma, maaltijden zoals beschreven in het programma, hotelovernachtingen in Moskou en Selakhard op basis van logies/ontbijt, groepstransfers zoals genoemd, lokale gids, Engelssprekende reisbegeleider, gebruik tenten en kookgerei, lijnvlucht van Moskou (Domededovo) naar Selakhard en v.v., informatieboekje, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

persoonlijke uitrusting zoals slaapmatje, slaapzak, ski's en bindingen, sneeuwschoenen, laarzen (bijv. Sorel of Baffin), overige maaltijden, (fris)drankjes, verzekering, kosten Ruslandvisum, uitgaven van persoonlijke aard, eventuele verhoging van belastingen en/of toeslagen, vlucht vanaf Amsterdam of Brussel naar Moskou (Domodedovo) en v.v., publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).
Ski's en sneeuwschoenen kunnen eventueel gehuurd worden. 

Eventuele verlenging in Moskou

Indien gewenst, is het mogelijk om de reis te verlengen met een verblijf in Moskou.

VISUM

Indien gewenst, kunnen we voor u de visumaanvraag verzorgen. 
Prijsindicatie € 110,- (prijs 2019) per visumaanvraag. 

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.