Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Tsjoektsjen, Komandorskij-eilanden & Kamtsjatka: de parels van het Russische Verre Oosten

Deze scheepsreis begint in Anadyr, de hoofdstad van Tsjoektsjen. Hier gaat u aan boord van het expeditiecruiseschip Spirit of Enderby. De reis zal in het teken staan van de indrukwekkende landschappen die nu in de avond en ochtend ondergedompeld worden in een prachtig rozerood tot oranjegeel licht door de ondergaande en opkomende zon. Voor de meeste dieren, zoals de trekvogels en walvissen, is het tijd om te verzamelen en naar zuidelijkere oorden te gaan. Ze nemen dezelfde route als het schip. Er is goede kans om aan land groepen Sneeuwganzen en Kraanvogels te zien. Ook de Grijze walvissen verlaten het koude noorden en kunnen dan ook overal opduiken.
Langs de kust van Kamtsjatka en verder stroomopwaarts zijn beren actief om hun vetreserves aan te vullen met zalmen en bessen. Op de Komandorskije-eilanden zal uiteraard een bezoek worden gebracht aan het graf van Commandeur Vitus Bering. Rond de eilanden zijn Stellers zeeleeuwen, zeeotters en meestal Orka's te zien.
Daarna vaart de Spirit of Enderby naar de Avachabaai. Ook hier zijn nog de laatste zeevogels te zien zoals de Gekuifde papegaaiduikers. Verschillende zeehonden worden zelfs tot in de haven van Petropavlovsk waargenomen. 
In Petropavlovsk is de scheepsreis ten einde en zal worden ontscheept.   

Verlenging in Alaska, Kamtsjatka en Moskou

Het is mogelijk om deze reis vooraf te verlengen in Alaska. U kunt dan gebruikmaken van de chartervlucht van Nome naar Anadyr.
Na de scheepsreis kunt u verlengen in Petropavlovsk, in Moskou of andere delen in Rusland. Let wel dat de totale reis binnen Rusland niet langer dan 30 dagen mag zijn.
Wilt u een voorstel? Mail ons dan uw wensen. Wilt u overleggen of een afspraak maken? Bel dan +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-terugbericht.

BELANGRIJK VISUM

Voor deze reis heeft u een visum voor Rusland nodig. In verband met formaliteiten voor het verkrijgen van het visum is het noodzakelijk dat u uw wensen voor verlenging of combinaties in een vroeg stadium aangeeft.
Indien gewenst, verzorgen wij voor u de aanvraag van uw visum. 

Het schip Spirit of Enderby

Het kleine expeditiecruiseschip Spirit of Enderby kan maximaal 50 passagiers meenemen. Lees meer...

Reis van dag tot dag

Dag 01. Anadyr

Bij helder weer zijn vanuit het vliegtuig al de vrolijk gekleurde flatgebouwen van Anadyr te zien. Destijds heeft gouverneur Abramovich zich hier veel moeite getroost om de stad een fatsoenlijk aanzien te geven. Aan de oever van de baai staat een prachtige houten kerk. Langs de promenade staan bankjes waar menige inwoner van Anadyr regelmatig een poosje over de baai uitkijkt op zoek naar Beluga's, die hier de zomer doorbrengen.
De Spirit of Enderby zal waarschijnlijk voor anker liggen, dus wordt ingescheept per zodiac. 
In het prachtige avondlicht vertrekt het schip richting open zee.  

Dag 02. Egvekinot

Op een heel onverwachte plaats ligt tussen de hoge gebergte een delta waar het plaatsje Egvekinot ligt. De geschiedenis is al even onverwacht. Voor de Amerikanen van levensbelang als tussenstop in de Tweede Wereldoorlog om vandaar uit tot achter de Duitse linies te komen.
Onder het Sovjetregime was het een van de perfecte plaatsen voor een goelag. De overblijfselen van de gevangenis staan net buiten de dorpskern. In het dorp is een museum waar aan beide "hoogtepunten" van de geschiedenis aandacht wordt geschonken.
Het omringende landschap is indrukwekkend: imposante bergen, valleien met toendra en de zee. Het is een gebied waar nog veel dieren in het wild voorkomen zoals bergschapen en beren.

Dag 03. Bukhta Gavrilla - Cape Navarin

In zuidelijke richting langs de kust vaart de Spirit of Enderby onder door het gebied tussen Meinnypil'gyno en Cape Navarin. Hier zijn verschillende plaatsen waar regelmatig groepen walrussen bijeen liggen. Verderop in Buktha Gavriila ligt achter het strand een meer waar nu de vogels verzamelen om aan de trek naar het zuiden te beginnen. Vanuit de noordelijker gelegen delen van Tsjoeksjen zijn Sneeuwganzen en kraanvogels al onderweg. Het is een prima plaats voor deze vogels om hier "bijtanken" voor ze verder gaan.
Het gebied bij Cape Navarin is bekend om de Grijze walvissen. Hopelijk laten enkele dieren zich zien.

Dag 04. Pika River & Meinypil’gyno

Bij de monding van de Pika verblijven meestal een groot aantal walrussen. Een prachtige plaats om de ochtend door te brangen. Verderop ligt het gehucht Meinypil'gyno. Het is een gastvrije gemeenschap, u wordt dan ook getrakteerd op een voorstelling van traditionele dansen.
Rondom de nederzetting broeden in de zomer verschillende strandlopers. Mogelijk zijn er nog groepjes aanwezig, maar waarschijnlijk zullen de meeste vogels al vertrokken zijn. 

Dag 05. Bukhta Natalia

Het zuidelijkste deel van de kust van Tsjoektsjen kent diepe fjorden. Vooral Bukhta Natalii, die diep landinwaarts gaat, is prachtig om met het schip te verkennen. Bij de splitsing in Bukhta Pavla en Bukhta Petra kan een landing gemaakt worden en een wandeling door het prachtige berglandschap.
Als het zonnetje schijnt, zullen de herfstkleuren van de struikjes vlammend oplichten. De bessen vormen een lekkernij voor zowel mens als dier.  

Dag 06. Tintikun Lagoon

Tintikun Lagoon ligt in het indrukwekkende berglandschap van het Govena Schiereiland. Het is een prachtig wandelgebied waar zich verschillende zangvogels ophouden. Ook voor beren is dit een geliefde plek in de herfst om op jacht te gaan op de zalmen die de rivier op trekken.
Ook hier zullen de struikjes en kleine bomen voor prachtige herfstkleuren zorgen. En kijk ook eens naar de paddenstoelen die hier groeien. 

Dag 07. Koryakskiy Reserve & Verhoturova Island

Het Koryakskiy Reserve is een natuurgebied waar veel beren leven. Nu de zalmen ver de rivier opgetrokken zijn, stropen de beren het water af op zoek naar de vette zalmen. Maar beren zijn ook verzot op de bessen die volop aan de fel rood en oranjegekleurde struikjes hangen.
Verkhoturova is een rotsig eiland waar in de zomer grote kolonies zeevogels zijn. Wellicht zullen nog alle dieren verdwenen zijn en vliegen er nog Kuif- en Geoornde Papegaaiduikers rond evenals Zeekoeten en Papegaai-alken. Het is ook een plaats waar Stellers Zeeleeuwen te vinden zijn.

Dag 08. Karaginskiy Island

Verder zuidwaarts ligt het eiland Karaginskiy. Net achter de kust zijn hier oerbossen van lage struikwilgen en berken. Het is voor mensen zo goed als ondoordringbaar, maar vossen voelen zich hier prima thuis.  
Gelukkig zijn er andere plaatsen op het eiland waar wel toendra is en er aan land gegaan kan worden. Ook hier is de herfst duidelijk aanwezig. Rond de ontelbare poeltjes zijn nog verschillende waad- en zangvogels te vinden, zoals Rosse Franjepoot, Roodkeelduiker, IJseend etc.

Dag 09 - 10. Komandorskij-eilanden

De Komandorskije-eilanden liggen op geruime afstand van het schiereiland Kamtsjatka. De rotsige eilanden zijn in de zomer het tehuis van ontelbare zeevogels, Stellers Zeeleeuwen, Noordelijke Pelsrobben en zeeotters. Ook hier zullen de grote aantallen vogels al duidelijk verminderd zijn, maar ze zijn nog alng niet allemaal weg.
De eilanden danken hun naam aan de de ontdekkingsreiziger Vitus Bering, die hier op het hoofdeiland Bering ook begraven ligt.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor landingen en zodiactochten. Een bezoek aan de enige nederzetting Nikolskoye met een bezoek aan het kleine museum staat ook op het programma.

Dag 11. Olga Bay

Olga Bay ligt in het Kronotskiy Reserve, een groot natuurpark dat onder andere de beroemde Geiservallei en Uzonkrater omvat. Vanaf de kust zijn dan ook verschillende vulkanen te zien. Langs de kust zijn oerbossen van wilden en berken, die ook hier voor mensen moeilijk begaanbaar zijn.
De baai zelf is het foerageergebied van de Grijze walvis. Als weeren wind het toelaten, kan er met zodiacs op uit getrokken worden om deze bijzondere walvissen te ontmoeten.

Dag 12. Zhupanova River/ Bukhta Bechevinskaya

Een van de beste plaatsen aan de kust om beren te zien, is in de herfst bij de monding van de Zuphanova. De trek van de zalmen de rivier op, trekt niet alleen beren aan, maar de majestueuze Stellers Zeearend. Met zodiacs wordt de rivier opgevaren om de dieren op te zoeken.
Later op de dag kunnen Cape Shipunsky en Bechevinskiy Bay bezocht worden, waar tijdens de Koude Oorlog een geheime militaire duikbooteenheid was. Verder zijn er verschillende rotsige eilanden in de omgeving waar misschien nog zeevogels te vinden zijn.

Dag 13. Petropavlovsk

In de ochtend ligt de Spirit of Enderby in de haven van Petropavlovsk, de hoofdstad van Kamtsjatka. Na het ontbijt zal worden ontscheept en wordt u of naar uw hotel in de stad of naar het vliegveld gebracht.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

De scheepsreis begint in Anadyr (Tsjoektsjen) en eindigt in Petropavlovsk (Kamtsjatka).

DataReisduurSchipReiscode
31 aug - 12 sep 202012 nachtenSpirit of EnderbySOE 2013

Spirit of Enderby // max. 50 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
AccommodatiePrijsBeschikbaar
MD 3-pers. hut€ 6.192,00ja
MD 2-pers. hut€ 6.708,00ja
Superior€ 7.138,00ja
Superior Plus€ 7.740,00ja
Minisuite€ 8.170,00ja
Heritage Suite€ 8.858,00ja
Landingsfee€ 430,00
Chartervlucht
Nome - Anadyr
€ 860,00ja

Het schip Spirit of Enderby:

Bekijk hier de informatie van het schip en bekijk het dekkenplan.

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 14 december 2019.

Hutdeling :

Genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren).
In een 3-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie personen tegelijk boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET beiden in een 3-pers. hut geboekt worden. De Spirit of Enderby heeft slechts één 3-pers. hut. Dit betekent dat deze hut of een vrouwenhut is of een mannenhut.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, groepstransfers van de luchthaven naar de kade en v.v., informatiepakket, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vlucht Amsterdam of Brussel via Moskou naar Anadyr of naar Nome en vandaar per chartervlucht van Nome naar Anadyr. Terug vanaf Petropavlovsk via Moskou naar Amsterdam of Brussel, eventuele brandstoftoeslag, eventueel benodigde overnachting(en) in Moskou en/of Nome, overige transfers, reis- en annuleringsverzekering, visumkosten, (ca. € 110,- p.p.), (fris)drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Toeslagen alleengebruik:

Indien u een hut voor alleengebruik wenst, worden de volgende toeslagen in rekening gebracht:
Toeslag alleengebruik 2-pers.hutten: 70%.
Toeslag alleengebruik (mini)suites: 100%.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, kan de rederij Heritage Expeditions besluiten om een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel via Moskou naar Anadyr (of via Nome) en van Petropavlovsk via Moskou naar Amsterdam of Brussel, eventuele aanvullende overnachtingen, als wel verlenging in Alaska en/of Kamtsjatka en Moskou.
Mail ons uw wensen of bel +31 10 2950126 voor overleg of een afspraak op ons kantoor. U kunt ook een bel-me-terugbericht sturen. We maken graag een voorstel voor u.

BELANGRIJK

U heeft voor deze reis een visum voor Rusland nodig. Indien gewenst, verzorgen wij de aanvraag van uw visum. Totale kosten zijn ca. € 110,00 per visum.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.