Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Vogels op de Koerilen & Komandorskij-eilanden

Deze reis begint in Petropavlovsk, de hoofdstad van Kamtsjatka, waar u aan boord van de Spirit of Enderby gaat. 
Het schip vertrekt direct richting de Komandorskij-eilanden (Commander Islands) die ver voor de kust van Kamtsjatka liggen. De eilanden zijn genoemd naar de grote ontdekkingreiziger Vitus Bering, die hier ook zijn laatste rustplaats vond. De geïsoleerde ligging en de geologische structuur maken de eilanden tot perfecte broedplaats voor vele zeevogels. Stellers zeeleeuwen en Noordelijke pelsrobben komen in het voorjaar aan land om hier hun jongen te werpen. Tussen het kelp drijven de zeeotters en op zandbanken zijn vaak Larghazeehonden te vinden. Een eldorado voor iedere natuurliefhebber. Er zijn twee dagen gepland voor deze bijzondere eilanden.
De reis wordt voorgezet via de Zuphanovadelta om vandaar in zuidelijke richting langs de zuidkust van Kamtsjatka naar de vulkanische Koerileneilanden. Deze eilanden zijn het tehuis voor ontelbare zeevogels, zoals Kuif- en Gehoornde papegaaiduikers, Stellers zeeleeuwen, zeeotters, Larghazeehonden en Noordelijke pelsrobben. 
De reis eindigt in Korskov, op het eiland Sachalin, vanwaar u naar Moskou en verder naar huis kunt vliegen.

Vogelsoorten

Tijdens deze reis zullen onnoemelijk veel vogels gezien worden. Ook het aantal soorten is groot. Een volledige soortenlijst is voor handen. Op verzoek zenden wij u deze graag toe.

Verlenging in Kamtsjatka of Moskou

Indien gewenst, kunt u uw reis verlengen met een verblijf in Petropavlovsk en Kamtsjatka of in Moskou of Sint Petersburg. Combinatie met een andere reis in Rusland is uitsluitend mogelijk indien u daarmee niet langer dan 30 dagen in Rusland verblijft.
In verband met het aanvragen van uw visum moeten eventuele verlengingswensen in een zo vroeg mogelijk stadium aangegeven worden.
Heeft u interesse? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. We leggen u graag de mogelijkheden voor. Wilt u liever door ons gebeld worden? Vul dan een bel-me-terugbericht in, dan nemen we op het gewenste moment contact met u op.

Het schip Spirit of Enderby

Deze reis wordt uitgevoerd door het kleine Russische schip Spirit of Enderby (voorheen Professor Khromov).

BELANGRIJK

Voor deze reis heeft u een visum voor Rusland nodig. In verband met formaliteiten voor het verkrijgen van het visum is het noodzakelijk dat u uw wensen voor verlenging of combinaties in een vroeg stadium aangeeft.
Indien gewenst, verzorgen wij voor u de aanvraag van uw visum.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Petropavlovsk

Na aankomst op het vliegveld van Petropavlovsk wordt er groepstransfer verzorgd naar de haven waar de Spirit of Enderby aan de kade ligt. Na het inschepen vertrekt het schip al snel in noordelijke richting naar de Komandorskij-eilanden.

Dag 02 Op zee

Van de Komandorskij-eilanden naar de oostkust van Kamtsjatka is ruim 300km. De hele dag zal daarom op open zee worden doorgebracht. Zeevogels vliegen rond het schip en wellicht duikt er een walvis of een groep zeeleeuwen of pelsrobben op. Er is genoeg te zien.

Dag 03+04 Komandorskij-eilanden (Commander Islands)

Doordat de Komandorskij-eilanden zo ver van het vasteland liggen, worden ze zelden bezocht. De Deense ontdekkingsreiziger Vitus Bering vond de eilanden tijdens zijn tocht door het noordelijke deel van de Stille Oceaan. Het grootste eiland is naar hem genoemd. Hij ligt er ook begraven. Een van de medeopvarenden was de bioloog George Steller, die hier onder andere de grote zeearend en een bijzonder soort zeeleeuw ontdekte, die beiden nu zijn naam dragen. 
De twee eilanden en de vele rotsen die rondom de eilanden liggen, zijn ruig en onherbergzaam. Waar begroeiing is, is dat over het algemeen dicht struikgewas. Het is zo goed als onmogelijk om hier door heen te lopen. Hier en daar zijn enkele valleien en hoogvlakten met minder dichte begroeiing.
Op de rotsige kliffen zijn immense zeevogelkolonies. Hier broeden onder andere Gehoornde papegaaiduikers, Roodpootdrieteenmeeuwen en Kuifalken. In de dichte begroeiing en in het open veld broeden verschillende zangvogels.
Verder leven hier poolvossen, Stellers zeeleeuwen, Noordelijke pelsrobben en vooral zeeotters. Wat verder uit de kust zal ook de Laysanalbatros waargenomen kunnen worden. 

Dag 05 de Zuphanovadelta

Gedurende de nacht wordt in zuidelijke richting langs de oostkust van Kamtsjatka gevaren. Hier bevindt zich een van de grootste rivierdelta's, die van de Zuphanova. Er is een lange zodiaccruise gepland om op zoek te gaan naar de verschillende vogels die hier in en rond deze rijke delta leven. Er zijn Stellers Zeearenden die hier jaar na jaar broeden. 
Alhoewel beren hier pas aan het einde van de zomer tijdens de zalmtrek in groten getale te vinden zijn, kan het zijn dat er zich toch een enkele beer zich vertoond.

Dag 06 Ruskaya Bukta (zuidoost kust Kamtsjatka)

De zuidkust van Kamtsjatka bestaat uit hoge kliffen en vele solitaire pilaren, die natuurlijk bewoond worden door duizenden zeevogels. Hier zijn onder andere te vinden: de zeldzame Kittletz alk, Kuifpapegaaiduikers, Kuifalken, Dikbekzeekoeten en Laysanalbatrossen.
Op ondiepten tussen het kelp drijven zeeotters en op drooggevallen zandbanken voor de kust liggen Larghazeehonden te rusten.

Dag 07 Atlasova & Onekatan

De dag begint met de doorvaart van de Tweede Koerilenstraat. Hier komt een van de grootste populaties zeeotters in Oost-Rusland voor. De dieren leven op de ruige rotsen en tussen de immense kelpwouden. U zult ze regelmatig zien dobberen. Vrouwtjes met een jong op hun buik drijven langzaam voorbij. Als het moeder te gevaarlijk wordt, grijpt ze het jong in het nekvel en duikt onder om even later meters verder op weer boven te komen. Het jong klimt weer op moeders buik en samen dobberen ze weer rustig tussen het kelpwier.
Van verre is het silhouet van Atlasova al te zien. Een perfecte vulkaankegel met een met sneeuwbedekte top van 2340m hoog. 
Op Oneketan kan een wandeling gemaakt worden over de dicht begroeide hoogvlakte. Lage rhodendronstruiken blokkeren hier en daar het pad, maar verder zijn er grote weiden met bloeiende planten. 

Dag 08 Ekarma & Toporkovy

Ekarma is de actieve vulkaan op het eiland Matua. Ondanks dat broeden hier duizenden Noordse Stormvogels, Gehoorde en Kuifpapegaaiduikers. Hoog tegen de rotsen zit een enkele Giervalk. Het eiland is niet echt te betreden. Dat geldt ook voor Toporkovy. Een zodiaccruise is dan de oplossing om langs de hoge rotsen te varen en de verschillende vogels die af en aan vliegen gade te slaan.
Er is zelfs kans dat er een Orka, Dwergvinvis, Potvis of een groepje Dallsbruinvissen bij de bootjes opduiken!

Dag 09 Simushir & Yanchita

Deze eilanden zijn beide oudere vulkanen. De kratermeren zijn inmiddels doorgebroken en zeewater stroom in en uit de kraters. De groene hellingen zijn broedplaatsen van onder andere de Kuifalken. Tegen zonsondergang komen de vogeltjes met duizenden terug van zee. Ze strijken neer op het kratermeer. Een zodiactocht door het kratermeer op dat moment is een van de mooiste belevenissen die er op de Koerilen is. 

Dag 10 Chirpoy & de Uruparchipel

In de ochtend komt Chirpoy in zicht. Afhankelijk van het weer kan er met zodiacs langs de kust van Chirpoy gevaren worden of een landing gemaakt worden. Ook dit eiland is een broedplaats van vele zeevogels. De basaltkolommen en -richels zijn hiervoor uitgelezen plaatsen.
Van de Uruparchipel biedt het grootste eiland mogelijkheden tot strandwandelingen. Waar de vruchtbare grond begint, beginnen nu de planten te bloeien. Vooral de Kamtsjatkalelie en de wilde roos zijn overal te vinden. Verder landinwaarts begint zo goed als ondoordringbare berkenbos. Een paradijs voor kleine zangvogels die hier volop bescherming tegen roofvogels vinden. Voor de kust drijven soms zeeotters. Ook Larghazeehonden en walvissen kunnen hier gezien worden. 

Dag 11 Iturup

Iturup is een van de weinige Koerileilanden die bewoond is. De planning is om aan land te gaan bij de kleine nederzetting Kurilsk. De huidige nederzetting is gebouwd op de plaats waar de oorspronkelijke bevolking, de Ainu, hun nederzetting Shana hadden.
Sinds eind 18e eeuw behoorde het eiland wisselend tot Japans en Russisch grondgebied. Alhoewel men in Japan de huidige status niet erkend, behoort Iturup nu weer tot de Russische district Sachalin.
De bevolking leeft van visvangst en zalmkwekerij.
Het eiland kent verschillende warme bronnen.  

Dag 12 Kunashir

Kunashir is het grootste eiland van de Koerilen. De zuidkust kent prachtige basaltstructuren. Direct achter de strandwal begint een bamboebos waardoor het water van de warme bronnen voert. Aan de noordkust wordt het landschap gedomineerd door de vulkaankegel die hoog boven het omliggende land uittorent. 
Een prachtig gebied voor wandelingen op zoek naar zangvogels, bloemen, vlinders en misschien een enkel reptiel dat zich in de warme middagzon laat zien. 

Dag 13 Korskov (Sachalin)

Vroeg in de ochtend zal de Spirit of Enderby aankomen bij de haven van Korskov op Sachalin. Na het ontschepen wordt met de bus naar Yuzhno Sachalinsk gebracht. Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht naar Moskou wordt u naar een centraal gelegen hotel danwel naar het vliegveld gebracht.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

Deze scheepsreis begint in Petropavlovsk (Kamtsjatka) en eindigt in Korsakov (Sachalin).

DataReisduurSchipReiscode
27 mei - 08 juni 202012 nachtenSpirit of EnderbySOE 2021

Spirit of Enderby

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
HuttypePrijsBeschikbaar
MD 3-pers. hut€ 6.579,00VOL
MD 2-pers. hut€ 7.676,00beperkt
Superior 2-pers. hut€ 8.308,00VOL
Superior Plus 2-pers.€ 8.850,00VOL
Minisuite 2-pers.€ 9.202,00VOL
Heritagesuite 2-pers.€ 9.933,00VOL
Landingfee€ 430,00

Informatie Spirit of Enderby

Klik hier voor het dekkenplan en verdere informatie van de Spirit of Enderby.

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 14 december 2019.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, groepstransfer van een centraal punt in Petropavlovsk naar de kade, groepstransfer van de haven van Korskov naar een centraal gelegen hotel of het vliegveld van Yuzhno Sachalinsk, uitgebreide informatie en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten naar Petropavlovsk en vanaf Yuzhno Sachalinsk, eventueel benodigde overnachting(en) in Moskou, Petropavlovsk en Yuzhno Sachalinsk, (fris)drankjes, overige transfers, eventuele brandstoftoeslag, visumkosten (ca. € 110,- p.p.), verzekeringen, fooien en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

Genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 
In een 3-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie personen tegelijk. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET tezamen in de 3-pers. hut geboekt worden.
De Spirit of Enderby heeft slechts één 3-pers. hut. Degene die als eerste boekt bepaalt daarmee of deze hut een heren- danwel een dameshut wordt.

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u een hut voor alleengebruik wenst, worden de volgende toeslagen in rekening gebracht:
Toeslag alleengebruik 2-pers.hutten: 70%. 
Toeslag alleengebruik (mini)suites: 100%.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Heritage Expeditions behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag op te leggen. 

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Kamtsjatka en vanaf Yuzhno Sachalinsk, verlenging in Kamtsjatka, in Moskou is mogelijk. Vraag ons naar de mogelijkheden. Wij leggen ze u graag voor. 
Let op: Uw totale verblijf in Rusland mag niet langer dan 30 dagen zijn.
Bent u geïnteresseerd? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u gebeld worden? Vul dan een bel-me-terugbericht in.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.