Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Oost-Spitsbergen

De reis begint in Longyearbyen. Hier gaat u aan boord van de Ortelius en vaart u via de zuidwestkust en de zuidkaap (Sørkapp) naar IsbuktaStellingfjellet herbergt een van de grootste kolonies Dikbekzeekoeten van Spitsbergen. Daarna steekt de Ortelius over naar Edgeøya. Hier liggen de stranden bezaaid met boomstammen en walvisbotten. Bij Agardhbukta is een broedplaats van Ivoormeeuwen. De wandeling naar deze kolonie gaat door een vallei vol met fossielen. De volgende landingsplaatsen liggen op Barentsøya, waar flink gewandeld kan worden.
Op de terugweg zal aan de zuidwestkust de Hornsund aangedaan worden, die tot één van de mooiste fjorden van Spitsbergen gerekend mag worden. Er zijn grote gletsjerfronten, veel drijfijs, een Pools onderzoeksstation en een Kleine alkenkolonie en de hoogste bergtop van Zuid-Spitsbergen, Hornsundtindet.
De reis eindigt in Longyearbyen

Het schip, de Ortelius

Deze reis wordt in 2020 uitgevoerd door de Ortelius  Beschrijving van het schip kunt u via de link nalezen evenals foto's en het dekkenplan bekijken. De Ortelius neemt maximaal 108 passagiers mee op deze reis.

IJssituatie rond Spitsbergen

Wilt u de ijssituatie bij Spitsbergen volgen? Bekijk hier dan de ijskaart van het gebied rond Spitsbergen.

Benodigde vluchten en/of verlenging

De benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen verzorgen wij, indien gewenst, ook voor u. Mail ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak.

Dag-tot-dag

BELANGRIJK

Onderstaande route is een leidraad. IJs- en weersomstandigheden kunnen afwijkingen nodig en/of wenselijk maken.

Dag 01 Longyearbyen

Aan het einde van de middag inschepen aan boord van de Ortelius in Longyearbyen. In de loop van de avond vaart het schip vanaf Longyearbyen naar  de Isfjord naar de kust. Daar wordt in zuidelijke richting verder gevaren.
Het is 24 uur licht dus u kunt lang van het indrukwekkende berglandschap en de vele vogels die achter en rond het schip hangen genieten. 

Dag 02 Zuid-Spitsbergen

Na het ronden van Sørkapp wordt langs de zuidoostkust naar Isbukta omhoog gevaren. Deze kust is redelijk onbeschut en hier aan land gaan is vaak moeilijk, maar er zal toch een poging gedaan worden.
Vervolgens vaart de Ortelius langs Stellingfjellet met een van de grootste  Dikbekzeekoetenkolonie van Spitsbergen. Het zal er ook nu nog steeds een kabaal van jewelste zijn, alhoewel de tijd dat de kuikens het "nest" moeten verlaten al heel dichtbij zal zijn.

Dag 03 Edgeøya

Tijdens het oversteken naar Edgeøya kan in de ondiepe baai een zodiaccruise gemaakt worden. Daarna staat een landing gepland op de stranden van Edgeøya, die bezaaid liggen met boomstammen en walvisbotten. Tegen de wanden van de achterliggende kloven nestelen de Drieteenmeeuwen. Bijna altijd zijn er in deze omgeving poolvossen, Grote burgemeesters en soms zelfs een ijsbeer te vinden.

Dag 04 Agardhfjellet

Storfjorden is vaak tot ver in de zomer bedekt met pakijs. Het is vandaag de bedoeling om vanaf Edgeøya over te steken naar Agardhbukta aan de oostkust van Spitsbergen. Als de kust bereikt kan worden, zal er een wandeling gemaakt worden door een vallei waar fossielen van o.a. Belemnieten en Ammonieten te vinden zijn, naar een Ivoormeeuwenkolonie. 

Dag 05 Freemansundet

Aan de zuidkust van Barentsøya ligt een landtong genaamd Sundneset. Hier staat een oude pelsjagershut, het startpunt voor een wandeling over de weidse toendra, waar vaak rendieren en ganzen te zien zijn.
Een zodiaccruise langs het front van de Freemangletsjer is een ander hoogtepunt van de dag.  

Dag 06 Diskobukta

Vandaag staat een lange toendrawandeling op Edgeøya op het programma. In de omgeving van Caltexfjellet zijn mogelijk nog broedende Ivoormeeuwen te vinden. In Smelledalen is een pingo te zien, een met aarde bedekte ijsheuvel, die uitsluitend kan ontstaan in een gebied permafrostbodem. 

Dag 07 Habenichtbukta

In Habenichtbukta zijn overblijfselen te vinden van een oud Pomorenstation. Deze Russische pelsjagers verbleven hier in de 18e en 19e eeuw om er op poolvossen en walrussen te jagen. In de meren en het moerasgebied leven Roodkeelduikers, eenden en ganzen. 

Dag 08 Andréetangen

Bij Andréetangen is de kans groot dat er een of meerdere groepen walrussen op het strand liggen. Dat dit gebied vroeger zeebodem is geweest, is nog te zien enkele skeletten van walvissen die hier ver in het binnenland liggen, die veelal duizenden jaren oud zijn.
Bij Kong Ludvigøyane zijn ook nog overblijfselen uit de tijd van de Pomorenjagers te zien.  

Dag 09 Hornsund

Op de terugreis wordt één van de mooiste fjorden van Spitsbergen bezocht. In deze fjord komen maar liefst negen gletsjers uit, waarvan de breedste achterin (Brepollen) een komvormig front heeft. Bij de ingagn van de fjord ligt het Poolse onderzoeksstation met op de achterliggende bergwand een immense Kleine alkenkolonie.  

Dag 10 Longearbyen

In de loop van de nacht bereikt de Ortelius de haven van Longyearbyen, waar in de ochtend zal worden ontscheept.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

Deze scheepsreis begint en eindigt in Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduurschip
03 aug - 12 aug 202009 nachtenOrtelius

Ortelius // max. 108 passagiers

Prijzen per persoon
Op deze reis zijn de 4- en 3-pers.hutten niet beschikbaar.

HuttypePrijsBeschikbaar
BP 2-pers. hut€ 6.200,001 vrouw
BW 2-pers. hut€ 6.700,002 hutten
Deluxe 2-pers.€ 7.150,001 man
Superior 2-pers.€ 8.000,003 hutten

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 14 december 2019.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie/thee), accommodatie aan boord op indeling, groepstransfers, alle excursies en gebruik van rubberlaarzen gedurende de scheepsreis, Beluga informatieboekje, het boek Spitsbergen geschreven door Rolf Stange (Nederlandse vertaling), SGR-dekking. 

De prijzen zijn exclusief:

reis van huis naar Longyearbyen en v.v. benodigde overnachting op heen- en/of terugweg, overige transfers, eventuele brandstoftoeslag, (fris)drankjes, verzekeringen, fooien & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

Prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 

Toeslag voor alleengebruik van hutten:

Indien u alleen reist en u geen hut wilt delen met een andere passagier (d.w.z. dat u een 2-pers. hut voor alleengebruik wenst), dan wordt hiervoor een toeslag van 70% in rekening gebracht.

Eventuele brandstoftoeslag

De rederij Oceanwide Expeditions behoudt zich het voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag de benodigde vluchten en overnachting(en) evenals eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Noorwegen.
Heeft u interesse? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een offerte aanvraag. Ideeën kunt u opdoen op Longyearbyen of onder bestemming Lapland.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.