Reisinformatie
Reisbeschrijving expeditiecruise Schotland - Færøer - Jan Mayen - Spitsbergen
In het vroege voorjaar vertrekt de Sea Spirit vanuit de prachtige Schotse stad Edinburgh. Via Kirkwall op de Orkneys en Fair Isle (Shetlands) vaart het schip in noordelijke richting Torshavn, de hoofdstad van de Færøer.
Daarna wordt de bewoonde wereld verlaten voor het vulkanische eiland Jan Mayen. Het eiland wordt gedomineerd door de actieve vulkaan Beerenberg. Het geïsoleerde eiland is het domein van zeevogels zoals Kleine alken en Drieteenmeeuwen. Op het Noorse weerstation verblijven de enige mensen van het eiland.
Daarna volgt de oversteek naar Spitsbergen. Ook nu weer kunnen walvissen en dolfijnen in de omgeving van het schip opduiken. Op Spitsbergen wordt nog een drie tot vier dagen aan de westkust doorgebracht. Mogelijk kunnen Hornsund, Bellsund, Prins Karls Forland en Alkhornet bezocht worden.
De reis eindigt in Longyearbyen waar u van boord gaat.
De Ocean Adventurer maakt een min of meer gelijke reis maken. Deze reis begint in Aberdeen met een overnachting in de stad. De volgende morgen is het inschepen en vaart u richting Fair Isle. Daarna brengt u twee dagen door op de Færøer. Vanaf de Færøer vaart men in twee dagen naar Jan Mayen. Tijdens de zeedagen kunt u walvissen en dolfijnen tegenkomen. De komende twee dagen blijft u in de omgeving van Jan Mayen. Vanaf Jan Mayen vaart men door naar Spitsbergen. Hier worden nog drie dagen doorgebracht. Op dag 14 is het ontschepen in Longyearbyen.
Verlenging van uw reis op Spitsbergen of in Noorwegen
Mogelijke verlengingen van de scheepsreis:
> Vooraf kunt u een paar dagen in de mooie stad Edinburgh/Aberdeen doorbrengen.
> Na de reis kunt u op Spitsbergen blijven en dagexcursies maken.
> Of u kunt de reis verlengen met een verblijf in Noorwegen.
Enkele ideeën voor verlenging kunt u vinden op deze site bij Longyearbyen en op de pagina's over Lapland.
U kunt ons ook mailen of bellen op +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op kantoor. Wij leggen u graag de mogelijkheden voor.
Schepen
De Sea Spirit is een wat luxer uitgevoerd expeditiecruiseschip. Er is plaats voor max. 114 passagiers. De Ocean Adventurer vaart met max. 128 passagiers.
Meer informatie over de schepen, dekkenplan en foto's vindt u door op de link te klikken.
Reis van dag tot dag
BELANGRIJK
Dit dag-tot-dagprogramma is slechts een leidraad. Weer-, ijs- en andere plaatselijke omstandigheden kunnen afwijkingen wenselijk en/of noodzakelijk maken.
Dag 01 Edinburgh
Aankomst in Edinburgh en groepstransfer naar de havenplaats Leith waar de Sea Spirit aan de kade ligt. Na het inschepen vertrekt het schip in de loop van de avond.
Dag 02 Kirkwall
Kirkwall is een oude stad met veel geschiedenis. Tijdens een rondrit ziet u o.a. de St.Magnus Kathedraal en de prehistorische Ring of Brodgar en de overblijfselen van de ca. 5000 jaar oude nederzetting Skara Brae.
Dag 03 Fair Isle
Fair Isle is een eldorado voor vogelliefhebbers. Op de kliffen broeden duizenden zeevogels zoals papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels, Jan-van-Genten. Op de weiden die waarschijnlijk nog geel zien van de Dotterbloemen, broeden o.a. Grote en Kleine jagers.
Dag 04 Torshavn
De hoofdstad van de Færøer heeft een mooie oude binnenstad die rond de haven is gebouwd. Ook hier wordt u meegenomen op een tocht naar o.a. Kirkjubøur, de overblijfselen van de Saint Magnus Kathedraal. De tocht gaat over de bergweg en vandaar kunt van fraaie vergezichten genieten.
Dag 05 Op zee
Onderweg kunnen zeevogels bij het schip gezien worden, evenals dolfijnen en walvissen. Verder worden er presentaties gehouden over allerlei onderwerpen.
Dag 06 Jan Mayen
Jan Mayen bestaat uit twee delen: Sør-Jan en Nord-Jan. Het zuidelijk deel kent grote lavavelden die met een dikke laag mos bedekt zijn. In de losse puinhellingen broeden Kleine Alken. Het hoogste punt hier is Rudolftoppen met 769m. Niet ver van de landengte die het noordelijk en zuidelijk deel verbindt, is Kvalrossbukta. Hier heeft een Nederlands walvisstation gestaan. Veel is er niet meer te zien, maar de namen zoals Brielsche Toren herinneren aan die tijd.
Het noordelijke deel wordt gevormd door de indrukwekkende, nog actieve vulkaan Beerenberg. Meestal is de 2300m hoge en met sneeuw bedekte top door wolken omringd.
Vanaf Kvalrossbukta kan er door een bijna woenstijnachtig gebied naar de oostkust gewandeld worden. Hier staat het Noorse weerstation.
Dag 07 Op zee
Opnieuw een dag op zee. Grote kans dat er walvissen en/of dolfijnen gezien kunnen worden. Gedurende de oversteek naar Spitsbergen worden lezingen over fauna, geschiedenis en andere relevante onderwerpen gehouden.
Dag 08 Hornsund (Spitsbergen)
Na het bereiken van Sørkapp, is een van de mooiste fjorden van Spitsbergen niet ver weg meer. In de Hornsund komen vele gletsjers uit. Ze eindigen in de fjord met diepblauwe fronten. Het front van Breepollen achterin de fjord maakt een halve cirkel. Vroeg in de zomer ligt er nog veel ijs. Baardrobben liggen dan vaak te rusten op het ijs. Meestal zijn er dan ook ijsberen in de buurt.
Op de zuidoever ligt Gåshamna. Ook hier waren walvisvaarders actief. Overblijfselen van huizen, blubberovens en veel walvisbotten zijn hier in het landschap te zien.
Op plaatsen waar de sneeuw is verdwenen zullen de eerste bloeiende planten te zien zijn zoals paarse steenbreek.
Dag 09 Bellsund
De Bellsund is de volgende fjord in noordelijke richting. Na de brede ingang splitst de fjord zich in tweeën: de Van Mijenfjord en de Van Keulen- en Recherchefjord. De Van Mijenfjord wordt grotendeels geblokkeerd door twee eilanden Akseløya en Mariaholmen.
In het zuiden daar waar de Van Keulenfjord en de Recherchefjord scheiden ligt Ahlstrandhalvøya. Dit schiereiland is vooral bekend vanwege de grote hoeveelheid belugaskeletten die hier bij elkaar liggen. Rond 1930 werd hier intensief op de kleine witte walvis gejaagd. Het is niet ondenkbaar dat er een groepje beluga's hier nog opduikt.
Tijdens de wandeling over het schiereiland kunt u weer verschillende planten, ganzen en waarschijnlijk ook rendieren zien. Langs het strand zijn steevast Paarse Strandlopers en Rosse Franjepoten te vinden.
Dag 10 + 11 West-Spitsbergen
De ijssituatie zal bepalen waar deze dagen doorgebracht zullen worden. Bijvoorbeeld:
Prins Karls Forland. Een langgerekt eiland, waarvan het midden wordt gevormd door een hoge bergrug waarvan de bergen de typische spitse toppen hebben. Dit was het eerste beeld dat Willem Barentsz in 1596 van de tot dan toe onbekende eilandengroep zag. De noordpunt van het eiland werd vanwege de grote vogelkolonies Fuglehuken genoemd. Maar ook andere plaatsen, zoals Heemskercknesset herinneren aan die tijd. Later kwamen de walvisjagers en pelsjagers.
Aan de oostkust is een groot laagland, waarvan een van de veruitstekende punten (Poolepynten) een van de bekendste plaatsen is waar regelmatig walrussen liggen te rusten.
Hierna draait de Sea Spirit de Isfjord in op weg naar Longyearbyen.
Dag 12 Longyearbyen
Vroeg in de ochtend zal het schip aankomen in Longyearbyen. Na het ontbijt zal worden ontscheept. Er wordt een transfer naar het vliegveld verzorgd.