Reisinformatie

Reisbeschrijving Wandel- & kamperreizen in het achterland van de Isfjord (Spitsbergen).

Het achterland van de Isfjord op Spitsbergen heeft een zeer gevarieerd landschap. Op deze pagina vindt u een beschrijving van diverse basiskampen die op verschillende wijze in een reis te combineren zijn. Op deze wijze maakt u intensief kennis met totaal verschillende gebieden.
De groepen zijn klein en u komt in gebieden waar per jaar maar weinig mensen komen.

Moeilijkheidsgraad en verblijf

Deze reizen bestaan uit een of meerdere trekkingdagen, waarbij u uw eigen bagage moet vervoeren en een aantal wandeldagen vanuit de kampen met uitsluitend een dagrugzakje. Tijdens de trekkingdagen wordt er 6-9 uur (11-22 km) per dag gelopen, met een hoogteverschil van ca. 500 m. De dagwandelingen duren 5-8 uur, waarbij het hoogteverschil varieert van 300 m tot 1000 m.
Een goede conditie is vereist. De wandelingen gaan over ruw en oneffen terrein, soms over sneeuwvelden en soms door rivieren. Enkels en knieën worden daardoor dagelijks belast.
De basiskampen zijn eenvoudig. Er is geen stromend water en er is geen elektriciteit. Maaltijden worden gezamenlijk bereid.
U overnacht naar keuze in 4-pers., 2-pers. of 1-pers. tent in eigen slaapzak.

BASISKAMPEN

Een korte beschrijving van de basiskampen met de situering van deze kampen op de kaart van Spitsbergen. De genoemde kampnummers corresponderen met de nummers op de kaart.

Longyearbyen camping

De camping ligt op loopafstand van de luchthaven aan de Isfjord. Hier heeft u een adembenemend uitzicht over de Isfjord en de bergen aan de overzijde. Het dorp ligt zo'n drie km verderop. De camping is een goede uitvalsbasis voor dagelijkse wandelingen in de omgeving zoals naar Adventdalen, Bjørndalen, Endalen en de Plateauberg.

2. Petuniakamp

Aan het einde van een van de noordelijkste armen van de Isfjord, circa vijf km voorbij de verlaten mijnwerkersstad Pyramiden ligt het Petuniakamp. De omgeving bestaat uit plateaubergen waar tussendoor enorme gletsjers zich een weg de fjord in banen. 
Vanuit het kamp zijn veel dagwandelingen te maken: naar Pyramiden, naar de verschillende gletsjers, morenengebieden. Bovendien zijn diverse bergtoppen te beklimmen van waar u een formidabel uitzicht over de omgeving heeft.
Geologisch gezien is dit gebied ook zeker zeer interessant. Lagen van 400 en 250 miljoen jaar oud komen hier aan de oppervlakte. Verschillende lagen zijn zeer rijk aan fossielen en bijzondere mineralen.Door de redelijk beschutte ligging groeit en bloeit hier een veelheid aan planten. Zeker in juli kan het een ware bloemenzee zijn. Niet ver van het kamp bevindt zich een kolonie Ivoormeeuwen.
Het Petuniakamp is 16 km verwijderd van het gletsjerkamp dat dichtbij de Nordensiöldgletsjer ligt. Voor geoefende wandelaars is het mogelijk om in een dag van het Petuniakamp naar het Gletsjerkamp te wandelen.

3. Gletsjerkamp

Diep landinwaarts aan de oever van de Billefjord, waar de imposante Nordenskiöldgletsjer zich in de fjord stort, is sinds 1993 dit basiskamp in gebruik. Activiteiten: vanuit dit kamp kunnen niet alleen gletsjertochten ondernomen worden, maar ook bergwandelingen (met uitzicht over de indrukwekkende omgeving), strandwandelingen langs de fjord vol afgekalfde gletsjerbrokken, of een bezoek aan een verlaten mijnwerkersplaatsje. In de fjord zijn soms robben te zien.

4. Vogelrotskamp

Op de zuidoever van de Isfjord ligt het basiskamp Vogelrots. In de directe omgeving bevinden zich broedplaatsen van Alken, Drieteenmeeuwen en enkele paartjes Papagaaiduikers en Zwarte Zeekoeten. Brandganzen en Kleine Rietganzen lopen hier ook vaak rond. De aanwezigheid van al deze vogels trekt uiteraard poolvossen aan. Je kunt ze hier regelmatig zien rondscharrelen op zoek naar onbewaakte eieren of jonge vogels. Activiteiten: bergbeklimmen, strandwandelingen en speurtochten naar fossielen.

5. Inlandkamp

Dit kamp ligt ca. 20 km van Longyearbyen en ca. 22 km van het Vogelrotskamp verwijderd. Een totaal ander landschap waar de stilte hoorbaar is. Activiteiten: tochten naar omliggende bergtoppen (ca. 1100m hoog), naar de inlandijskap met imposante morenen, over toendra met polygoonstructuren, pingo's en fossielen.

6. Spitsebergenkamp

In het imposante berglandschap aan de westkust ligt het “Spitsebergenkamp”. Idyllisch gelegen aan de rand van een bergmeer is het een perfect startpunt voor tochten in de omgeving. Activiteiten: excursies met name over de gletsjers. (Geen ijsklimmen, echter het gebruik van stijgijzers tijdens de wandelingen wordt wel aanbevolen).

7. Pyramiden en Barentsburg, een stukje Rusland op Spitsbergen

Barentsburg wordt nog bewoond door Russische mijnwerkers. De mensen zijn allerhartelijkst. Het proeven van vruchtenthee en het bewonderen van de koopwaar is een must. Barentsburg heeft een interessant museum met een grote collectie archeologische en geologische vondsten. Pyramiden is nu bijna geheel verlaten. In de adembenemende omgeving van bergen met sprookjesachtige erosievormen en de Nordenskiöldgletsjer is een nieuw basiskamp (Petuniakamp) opgezet. Excursie: naar inlandgletsjer met gletsjermeren en vindplaats van fossiele bomen.

Reis van dag tot dag

Voorbeeld van een 17-daagse reis.

Er zijn diverse combinaties mogelijk. Lokale omstandigheden kunnen wijzigingen in volgorde en aantal dagen in een bepaald kamp noodzakelijk maken.

dag 1

Aankomst Longyearbyen, overnachting op camping, wandeling en museumbezoek in Longyearbyen. 's Avonds per boot naar het Petuniakamp.

dag 2 - 4

Dagwandelingen vanuit basiskamp.

dag 5

Trekking van het Petuniakamp naar Gletsjerkamp (16 km).

dag 6 - 7

Dagwandelingen vanuit basiskamp.

dag 8

Ochtendwandeling en per boot naar Vogelrotskamp.

dag 9 - 10

Dagwandelingen vanuit basiskamp.

dag 11

Trekking van het Vogelrotskamp naar Inlandkamp (22 km).

dag 12 - 13

Dagwandelingen vanuit het basiskamp.

dag 14

Trekking van het Inlandkamp naar de weg in Longyearbyen. Vandaar transfer naar de camping bij Longyearbyen.

dag 15 - 16

Uitloopdagen ter vrije besteding.

dag 17

Transfer naar de luchthaven.

Data & Prijzen 2018

Vertrek

Deze reizen beginnen en eindigen op de luchthaven van Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduur
Longyearbyen & Spitsbergenkamp
juli en augustus09 nachten
Longyearbyen & Vogelrotskamp
juli09 nachten
Petunia-, Gletsjer-, en Spitsbergenkamp
juli en augustus16 nachten

Indicatieprijzen per persoon

Wandel- & kampeerreizenPrijs bij
groep 4 pax
Longyearbyen & Spitsbergenkamp
in 4-pers. tent€ 1.208,00
in 2-pers. tent€ 1.449,00
in 1-pers. tent€ 1.570,00
Longyearbyen & Vogelrotskamp
in 4-pers. tent€ 1.329,00
in 2-pers. tent€ 1.449,00
in 1-pers. tent€ 1.570,00
Petunia-, Gletsjer-, en Spitsbergenkamp
in 4-pers. tent€ 2.174,00
in 2-pers. tent€ 2.415,00
in 1-pers. tent€ 2.536,00

Vertrekdata:

Wilt u een wandelreis op Spitsbergen in juli of augustus maken? Bel +31 10 295 0126 of mail ons uw wensen omtrent de gewenste vertrekdatum. De data worden aan de hand van aanvragen vastgesteld. Wellicht valt uw aanvraag samen met die van andere reizigers en is het minimum van 4 deelnemers voor de door uw gewenste datum daarmee bereikt.

De prijzen zijn inclusief:

gebruik tent en isolatiemat (10mm waterbestendig foam), voedsel voor ontbijt en avondmaaltijden gedurende de trekking, snacks (o.a.chocolade), melkpoeder, thee en koffie, Engels-/Duitssprekende bewapende gids, ijsberenalarm. In Longyearbyen: overnachting in tenten op basis van logies/ontbijt. SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht vanaf Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen, lunches en diners in Longyearbyen, persoonlijke uitrusting (o.a. slaapzak, bestek, bord en mok), extra snacks, verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).
Stijgijzers (maat 38 - 45) kunnen gehuurd worden, maar eigen materiaal is prettiger.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Vraag ons naar de mogelijkheden of kijk op deze site onder Longyearbyen of onder bestemming Lapland voor enkele voorbeelden.
Prijsindicatie vluchten van Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen, afhankelijk van de beschikbare klasse van € 395,- tot € 900,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.