Reisinformatie

Reisbeschrijving Trekking Billefjorden & Vogelrotskamp

Tijdens deze trekking verblijft u op drie verschillende plaatsen langs de Isfjord. U begint en eindigt in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Vanaf de camping zullen verschillende wandelingen naar de omliggende valleien en bergen ondernomen worden. Een stadswandeling met een bezoek aan het museum is ook een vast onderdeel van het programma.
Vervolgens gaat u per excursieboot naar Pyramiden, waar overnacht wordt in een van de nieuwe hutten of in het Petuniabasiskamp. Hier worden wandelingen gemaakt over de nu schitterend bloeiende toendra. De omringende bergen hebben bijzondere structuren. Vanaf hogergelegen plaatsen is het uitzicht formidabel.
Hierna volgt het spectaculaire Gletsjerkamp. Op korte afstand van de Nordenskiöldgletsjer is vorig jaar een hut gebouwd. De hut is comfortabel en biedt uitstekende bescherming tegen ijsberen. Er hoeft dus geen wacht gelopen te worden!
Twee volle dagen kan er rond en op de gletsjer gewandeld worden. Vaak liggen er baardrobben op de afgebrokkelde ijsplaten voor het gletsjerfront.
Het volgende kamp ligt bij een gebied met zeer veel vogelkolonies, het heeft de toepasselijke naam Vogelrotskamp. Ook hier kan de groep alle kanten op: over de toendra, langs de oever en de bergen op. De dagen zullen voorbij vliegen.
Bij het standaardprogramma wordt de groep per boot opgehaald en teruggebracht naar Longyearbyen. De laatste dagen worden doorgebracht op de camping. U kunt dan deelnemen aan de aangeboden wandelingen of aan optioneel te boeken excursies.
ALTERNATIEF:
Indien minimaal twee deelnemers aangegeven hebben dat zij de trekking van circa 15 km willen naar Adventdalen willen maken, kan dit georganiseerd worden. De meerprijs is afhankelijk van het aantal deelnemers. Dit dient wel voor het begin van de reis aangegeven te worden.

10-daagse variant
Heeft u niet zoveel tijd? Dan kunt u er ook voor kiezen om een verkorte versie van tien dagen te boeken. U reist dan in de loop van de achtste dag per boot terug naar Longyearbyen. Hier verblijft u dan nog twee nachten op de camping.

Moeilijkheidsgraad

Tijdens deze reis is één trekkingdag. De tocht van Pyramiden naar het Gletsjerkamp (21 km). Als extra kan ook de laatste dag (via Adventdalen, 15 km). Deze alternatieve route kan bij minimaal 2 deelnemers tegen meerprijs worden gerealiseerd.
De dagwandelingen duren 5-8 uur, waarbij het hoogteverschil varieert van 300 m tot 1000 m.
Voor deelname aan deze reis is een goede conditie vereist. De wandelingen gaan over ruw en oneffen terrein, soms over sneeuwvelden en soms door rivieren. Enkels en knieën worden daardoor dagelijks belast.

BASISKAMPEN

De basiskampen zijn eenvoudig. Er is geen stromend water en er is geen elektriciteit. Maaltijden worden gezamenlijk bereid. U overnacht naar keuze in 4-pers. , 2-pers. of 1-pers. tent in eigen slaapzak.

Een korte beschrijving van de gebruikte basiskampen vindt u onderstaand.

Longyearbyen camping

De camping ligt op loopafstand van de luchthaven aan de Isfjord. Hier heeft u een adembenemend uitzicht over de Isfjord en de bergen aan de overzijde. Het dorp ligt circa drie kilometer verderop. De camping is een goede uitvalsbasis voor dagelijkse wandelingen in de omgeving zoals naar Adventdalen, Bjørndalen, Endalen en de Plateauberg.

Pyramiden

Pyramiden is een verlaten Russisch mijnwerkersstadje. Ooit is er nog een poging gedaan om het oude hotel weer in ere te herstellen, maar uiteindelijk is er een nieuw, eenvoudig onderkomen neergezet in de vorm van drie portacabins. De accommodatie is eenvoudig maar doelmatig. Er zijn 14 bedden verdeeld over 4 slaapvertrekken. Er is een douche, toilet, wastafel en een kleine keuken met electrisch fornuis.  Van hieruit heeft u uitzicht op de bergen met sprookjesachtige erosievormen en de Nordenskiöldgletsjer.

Petuniakamp (2)

Vijf kilometer ten noorden van Pyramiden ligt het Petuniakamp. Vanhieruit zijn veel dagwandelingen te maken. Naar Pyramiden, naar diverse inlandgletsjers, morenen en er zijn diverse bergtoppen te beklimmen van waar u een formidabel uitzicht over de omgeving heeft. Het kamp is 16 km verwijderd van het gletsjerkamp.

Gletsjerkamp (3)

Diep landinwaarts aan de oever van de Billefjord, waar de imposante Nordenskiöldgletsjer zich in de fjord stort, is vorig jaar een berghut in typisch Noorse stijl gebouwd. De gemeenschappelijke ruimte is voorzien van een kachel met kookmogelijkheid, een keukenblokje en een eettafel. Er zijn zes 2-pers. slaapvertrekken. Verder is er een toilet en twee kleine ruimten met wastafel.

Vogelrotskamp (4)

Op de zuidoever van de Isfjord ligt het basiskamp Vogelrots. In de directe omgeving bevinden zich broedplaatsen van Alken, Drieteenmeeuwen en enkele paartjes Papagaaiduikers en Zwarte Zeekoeten. Brandganzen en Kleine Rietganzen lopen hier ook vaak rond. De aanwezigheid van al deze vogels trekt uiteraard poolvossen aan. Je kunt ze hier regelmatig zien rondscharrelen op zoek naar onbewaakte eieren of jonge vogels.
Activiteiten: bergbeklimmen, strandwandelingen en speurtochten naar fossielen.

Reis van dag tot dag

Dag 01 (donderdag/vrijdag)

Aankomst in Longyearbyen met de nachtvlucht. Ontmoeting met de reisleider en transfer naar de camping voor overnachting. Na het ontbijt informatieve bijeenkomst en voorbereiding. Korte wandeling en museumbezoek in Longyearbyen. Overnachting op de camping.

Dag 02 zaterdag

Na het ontbijt transfer naar de kade. Per excursieboot naar Pyramiden. Indien gebruik gemaakt kan worden van de hut in Pyramiden dan wordt hier alles in gereedheid gebracht voor de komende dagen, anders wordt het Petuniakamp in orde gemaakt. 's Middags wandeling in de omgeving.

Dag 03 en 04

Dagwandelingen vanuit het basiskamp.

Dag 05

Trekking van het Pyramiden naar het Gletsjerkamp (circa 21 km). De wandeling begint langs de kust via Petuniabukta. Vervolgens wordt via Adolfbukta tot op circa 200m van het imposante front van de Nordenskiöldgletsjer gewandeld. Hier wordt het kamp opgezet dat de volgende dagen als basis zal dienen.

Dag 06 en 07

Dagwandelingen vanuit basiskamp.

Dag 08

Ochtendwandeling en per boot naar Vogelrotskamp.

Dag 09 - 11

Dagwandelingen vanuit basiskamp.

Dag 12

Na het opruimen van het kamp per boot naar Longyearbyen.
ALTERNATIEF
Indien vooraf aangegegeven, kunnen de deelenemers van het Vogelrotskamp naar de Adventfjord trekken. De afstand is circa 15 km. Hier wordt de groep opgehaald door de boot en vervolgens naar Longyearbyen gebracht. Overnachting op de camping.

Dag 13

Uitloopdag. Mocht de transfer van dag 12 niet mogelijk zijn, dan wordt deze op dag 13 gedaan.
Is de transfer op dag 12 gelukt, dan heeft u dag 13 ter vrije besteding in Longyearbyen. Overnachting op de camping.

Dag 14 - 16

Dagwandelingen vanaf de camping. Indien gewenst, kunt u tijdens deze dagen (optionele) excursies vanuit Longyearbyen maken.

dag 17

Transfer naar de luchthaven.

Data & Prijzen 2019

Vertrek trekking 09 nachten (verkorte versie)

Deze reis begint en eindigt op de luchthaven van Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduur
Deze wandel/kampeerrreis is mogelijk in juli en augustus09 nachten

Vertrek trekking 16 nachten

Deze reis begint en eindigt op de luchthaven van Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduur
Deze wandel/kampeerrreis is mogelijk in juli en augustus16 nachten

Indicatieprijzen per persoon

AccommodatieIndicatieprijs
09 nachten
Indicatieprijs
16 nachten
in 4-pers. tent / hut€ 1.336,00€ 1.893,00
in 2-pers. tent / meerpers. kamer in de hut€ 1.503,00€ 2.226,00
in 1-pers. tent / meerpers. kamer in de hut€ 1.559,00€ 2.338,00
in 2-pers. tent / 2-pers. kamer in de hut€ 1.614,00€ 2.393,00
in 1-pers. tent / 1-pers. kamer in de hut€ 1.893,00€ 2.449,00

Vertrekdata:

Wilt u een wandelreis op Spitsbergen in juli of augustus maken? Bel +31 10 295 0126 of mail ons uw wensen omtrent de gewenste vertrekdatum. Data voor 2018 worden aan de hand van aanvragen vastgesteld. Wellicht valt uw aanvraag samen met die van andere reizigers en is het minimum van 4 deelnemers voor de door uw gewenste datum daarmee bereikt.

De prijzen zijn inclusief:

gebruik tent en isolatiemat (10mm waterbestendig foam), voedsel voor ontbijt en avondmaaltijden gedurende de trekking, snacks (o.a.chocolade), melkpoeder, thee en koffie, Engels-/Duitssprekende bewapende gids, ijsberenalarm. In Longyearbyen: overnachting in tenten op basis van logies/ontbijt, informatiepakket en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht vanaf Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen, lunches en diners in Longyearbyen, persoonlijke uitrusting (o.a. slaapzak, bestek, bord en mok), extra snacks, verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).
Stijgijzers (maat 38 - 45) kunnen gehuurd worden, maar eigen materiaal is prettiger.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Vraag ons naar de mogelijkheden of kijk op deze site onder Longyearbyen of onder bestemming Lapland voor enkele voorbeelden.
Prijsindicatie vluchten van Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen, afhankelijk van de beschikbare klasse vanaf ca € 350,- per persoon, inclusief belastingen, 1 stuks ruimbagage en toeslagen.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.