Ga naar inhoud

Wandelen en zeilen bij Noord-Spitsbergen

met de zeilschepen Rembrandt van Rijn, Noorderlicht en Antigua

:alttitle:

Wandelen en zeilen bij Noord-Spitsbergen

In juni begint de sneeuw op de zuidhellingen te verdwijnen. Onder de sneeuw hebben de plantjes zich al ontwikkelt en het duurt daarom maar even voor de eerste bloemen ontluiken. In de zeevogelkolonies hoog op de kliffen is het een kabaal van jewelste. Duizenden vogels zitten dicht opeen gepakt te broeden. Vanuit een holte onder de klif doen jonge Poolvosjes hun eerste stapjes naar buiten. Op de toendra genieten de rendieren van het frisse groen dat nu weer zo makkelijk bereikbaar is.

De reis in het kort

Deze scheepsreizen in de vroege zomer nemen u mee naar het westen en noorden van Spitsbergen. Vanuit Longyearbyen varen de schepen de Isfjord uit naar de westkust. Op de hoek van de Isfjord wordt Alkhornet bezocht, waar duizenden Drieteenmeeuwen en enkele papegaaiduikers broeden. Vaak lopen hier rendier op de toendra.
Daarna wordt de reis in noordelijke richting voortgezet. Langs de noordwest kust worden plaatsen als Ny-Ålesund en Blomstrand bezocht. Op de noordwesthoek zijn enkele plaatsen die belangrijk waren in de tijd van de walvisvaart. Een stukje Nederlandse geschiedenis is te vinden op Smeerenburg en Zeeuwse Uitkijk.
In het noorden wordt het landschap ruiger. Hier kan zeker vroeg in het seizoen nog pakijs zijn. In sommige jaren kan de doorgang zelfs helemaal geblokkeerd worden. Maar als het ijs het toelaat, zal zeker de Raudfjord bezocht worden, waar met zodiacs langs het gletsjerfront gevaren kan worden en er mogelijk ijsberen gezien kunnen worden.
Op de terugweg zal de imposante Magdalenefjord bezocht worden. De fjord snijdt heel diep landinwaarts. Achteraan bij het enorme gletsjerfront van de Wagonbree zijn vaak ijsberen en Baardrobben te zien. Op het enigszins vlakke deel ligt Gravneset, een plaats met noch enkele restanten uit de tijd van de walvisvaart.
Daarna is het tijd om terug te keren naar Longyearbyen, waar de reis eindigt en u van boord gaat.

Als u deze reis kiest

  • Zeilreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
  • Regelmatig landexcursies met wandelingen van ca. 2 tot 4 uur.
  • Engelssprekende expeditieleiding.
  • Min. 14 / max. 20 c.q. 33 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

  • 14e-Julibaai met achterin de gelijknamige gletsjer, Spitsbergen.
    1/15

    14e-Julibaai met achterin de gelijknamige gletsjer, Spitsbergen.

  • Alkhornet, de kenmerkende bergtop aan het einde van de Isfjord.
    2/15

    Alkhornet, de kenmerkende bergtop aan het einde van de Isfjord.

  • Spitsbergen rendieren op de toendra.
    3/15

    Spitsbergen rendieren op de toendra.

  • Rendiergeweien zijn vaak op de toendra te vinden.
    4/15

    Rendiergeweien zijn vaak op de toendra te vinden.

  • Kongsbreen achterin Kongsfjorden, Spitsbergen.
    5/15

    Kongsbreen achterin Kongsfjorden, Spitsbergen.

  • Aan land geeft de gids uitleg aan de passagiers.
    6/15

    Aan land geeft de gids uitleg aan de passagiers.

  • Kleinste jager op de toendra op Blomstrandhalvøya.
    7/15

    Kleinste jager op de toendra op Blomstrandhalvøya.

  • Uitzicht vanaf Smeerenburg aan de noordkust van Spitsbergen.
    8/15

    Uitzicht vanaf Smeerenburg aan de noordkust van Spitsbergen.

  • De laatste overblijfselen van traanovens op Smeerenburg.
    9/15

    De laatste overblijfselen van traanovens op Smeerenburg.

  • Walrussen op het pakijs.
    10/15

    Walrussen op het pakijs.

  • IJsbeer op het land.
    11/15

    IJsbeer op het land.

  • Kompasplant.
    12/15

    Kompasplant.

  • Winterakoniet.
    13/15

    Winterakoniet.

  • Kortsnavelzeekoet.
    14/15

    Kortsnavelzeekoet.

  • Opduikende Dwergvinvissen bij Noord-Spitsbergen.
    15/15

    Opduikende Dwergvinvissen bij Noord-Spitsbergen.

Dag tot dag

BELANGRIJK

De beschreven route is slechts een leidraad. IJs- en weersomstandigheden kunnen veranderingen wenselijk en/of noodzakelijk maken. Er zal dan altijd gezocht worden naar een zo goed mogelijk alternatief. 

  • Longyearbyen

    Na inscheping aan de kade in Longyearbyen vertrekt het schip richting de westkust. De zon gaat niet onder, dus zo lang de slaap niet toeslaat, kunt u genieten van het mooie landschap dat de Isfjord omringt. Later op de avond kan misschien zelfs nog aan land gegaan worden op Alkhornet.
    De hoornvormige klif is bezet met duizenden Drieteenmeeuwen en enkele Atlantische papegaaiduikers. Over de onderliggende toendra scharrelen meestal rendieren.
    Zo nu en dan is het uitkijken voor een Kleine jager die zijn nest op de toendra heeft. Het vrolijke lied van de Sneeuwgors klinkt boven het kabaal van de meeuwen uit. Halverwege de toendra zijn mooie polygoonstructuren (vorstringen) te zien. Er zal in Trygghamna overnacht worden.

  • Trygghamna & Alkhornet

    Vanaf het schip kijkt u op de Fridtjofbree die hier met een geweldig ijsfront in de baai eindigt. Op de afgebroken ijsbrokken liggen vaak zeehonden en baardrobben te rusten.
    Aan land kan een mooie wandeling gemaakt worden naar Alkhornet. Met de broedende vogels op de hoge kliffen is het een drukte van jewelste. Een Poolvos heeft hier al jaren een burcht. Wie weet spelen er jonge dieren bij de ingang van het nest.
    Aan de planten op de toendra ontluiken de eerste bloemen.

    Als iedereen weer aan boord is, gaat het schip door de Forlandsundet in noordelijke richting. Langs de oever zijn enkele plaatsen waar regelmatig groepen walrussen gezien worden. Dit betekent ook dat tijdens de vaart er zwemmende walrussen gezien kunnen worden.
    Overnachting op een beschutte plek in Krossfjorden.

  • Ytre Norskøya

    Ytre Norskøya is een klein eiland in het uiterste noordwesten. Hier was de noordelijkste vestiging van walvisvaarders. De hoge bergrug aan de noordkust werd gebruikt als uitkijkpunt en kreeg de naam Zeeuwse Uitkijk. Vanhier kon men een grote deel van de zee overzien en al van verre walvissen opmerken, waarna bootjes uitvoeren om de walvis te harpoeneren en naar de verwerkingsplaats te brengen.
    De overblijfselen van de traanovens en een groot aantal graven van walvisvaarders zijn hier te zien.

  • Raudfjorden

    Net om de hoek ligt de Raudfjord, een diepe fjord met nog de spitse bergtoppen zoals deze vooral aan de westkust voorkomen. Er komen enorme gletsjers uit in deze fjord. Met al de stukken ijs en vaak nog winterijs achter in de fjord, is het een favoriete plaats van Ringel- en Baardrobben om te rusten. Dit is dus een enorme trekpleister voor ijsberen. Dit is ook een ideale plaats om met de zodiacs rond te varen.

  • Reinsdyrflya

    Het noorden van Spitsbergen kent enkele indrukwekkende fjorden, zoals de Liefdefjord. In de monding van de fjord ligt een vrij vlak eiland Andøyane. Een groot deel van het eiland is toendra, Reinsdyrflya. Hier zijn veelal rendieren en ganzen te zien. In de meertjes broeden Roodkeelduikers, Eidereenden en enkele Koningseiders.
    Het is een prachtig wandelgebied waar zeker een langere wandeling gemaakt kan worden.

  • Liefdefjorden

    Tijdens een stevige wandeling over de toendra van Andøya of Reinsdyrflya kunnen Eidereenden, Kleine rietganzen en misschien zelfs Koningseiders gezien worden. Maar deze toendra is vooral het gebied waar rendieren zich op houden.

    Er wordt wellicht per schip of zodiac een cruise gemaakt langs de vijf kilometer lange gletsjerwand van de Monacobree. Dit is een plek voor hoogste waakzaamheid, want hier worden vaak ijsberen gezien.

  • Magdalenefjorden

    Als weer en ijs meewerken, kan er mogelijk nog een bezoek gebracht worden aan Fuglesangen, een klein eiland in het uiterste noordwesten van de archipel. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit eiland het tehuis van duizenden vogels, met name Kleine alken. Het kwetterende geluid is al van verre te horen.
    Daarna is het schip aan de westkust, waar de Magdalenefjord bezocht kan worden. Het is een fjord die heel diep in de noordwestpunt van Spitsbergen snijdt en eindigt tegen het enorme front van de Wagonwaybree. Naast de gletsjer ligt een laag plateau dat bekend staat als Graveneset, waren in de 17e eeuw Engelse walvisvaarders actief waren.

  • Ny-Ålesund

    In de tijd van de grote ontdekkingsreizen was Ny-Ålesund een belangrijke schakel in de tochten om de Geografische Noordpool te bereiken. O.a. het borstbeeld van Amundsen herinnert aan die tijd.
    Ny-Ålesund was een mijnwerkersnederzetting. Het treintje op een stuk rails staat hier als monument. Vanwege de vele ongelukken is de mijn gesloten. Later vestigden zich hier onderzoekers.
    De omgeving is prachtig met de Kongsbree en de toppen van de Tre Kroner op de achtergrond. Rond en in het plaatsje zijn veel vogels te vinden zoals de luidruchtige Noordse stern, (Konings)eidereend, Brandgans, Kleine rietgans, Rosse franjepoot en Roodkeelduiker. Verder lopen er vaak rendieren rond.

  • 14e-Juligletsjer

    De Krossfjord ligt ten noorden van Ny-Ålesund. Aan het begin van de fjord komt de 14e-Juligletsjer uit. Het blauwe front torent hoog boven het water uit. Met regelmaat vallen er enorme brokken ijs af, die dan een vloedgolf veroorzaken.
    Op de bergwanden langs de fjord broeden duizenden vogels. De hellingen onder de kolonies worden steeds gevoed door de uitwerpselen van de vogels. Mossen en planten profiteren van deze voedselrijkdom en tieren weelderig.

  • Gipsvika

    In de ochtend vaart het schip weer in de Isfjord, waar een landing gemaakt kan worden op Bohemanflya, een uitgestrekte toendra waar veel vogels broeden en waar zich langs de kust interessante geologische formaties bevinden. Dieper in de Isfjord, in Billefjorden kan er een landing gemaakt worden in Gipsvika, bij de majestueuze klif Templet. De bergen hier zijn spectaculair gevormd door de erosie van de sedimentaire rotsen uit het Carboon, zo’n 290 miljoen jaar geleden.

  • Longyearbyen

    Na het ontbijt ontschepen in Longyearbyen.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 5 maart 2024
spitsbergen-302
  • Groepstransfers in Longyearbyen.
  • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen.
  • Reis van huis naar Longyearbyen en v.v.
  • Individuele transfers.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten naar Longyearbyen en v.v., evenals eventuele verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen.

Heeft u interesse en wilt u meer weten? Stuur een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor informatie, overleg of een afspraak bij ons op kantoor. Liever gebeld worden? Vult u dan het bel-me-bericht in. Wij bellen u dan op het gewenste tijdstip.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven