Ga naar inhoud

Zwerven langs de westkust van Spitsbergen

aan boord van de Antigua

:alttitle:

Zwerven langs de westkust van Spitsbergen

Deze zeilreis, in het voorjaar, neemt u, als ijs- en weersomstandigheden het toelaten, mee naar plaatsen zoals Prins Karls Forland, Krossfjorden en de Bellsund, Van Keulen- & Recherchefjorden. Er zal zoveel mogelijk dagelijks gewandeld worden over de toendra die nu zachtjes begint te ontluiken, maar waar ook nog sneeuw kan liggen. Op Spitsbergen is het nu alweer 24 uur licht. Ga mee wandelen op sneeuwschoenen en ontmoet rendieren en hier en daar een poolvos, vaar langs het ijs op zoek naar ijsberen, zeehonden en walrussen en geniet van het geluid van de ontelbare broedende zeevogels op de kliffen. De zomer is in aantocht!

De reis in het kort

De reis begint in Longyearbyen hier gaat u aan boord van het zeilschip Antigua. Vanuit Longyearbyen vaart het zeilschip richting de westkust. Voor de nacht zal een goede ankerplaats worden uitgekozen. Het is heel lang licht waardoor er mogelijk nog een wandeling gemaakt kan worden. Het programma van de volgende dagen hangt grotendeels af van het eventueel nog aanwezige ijs in de fjorden en voor de kust. Als het mogelijk is, kunnen gebieden zoals Krossfjorden in het noordelijk deel van de westkust, St. Johnsfjorden, Prins Karls Forland en naar het zuiden de Bellsund, Van Keulenfjorden en Recherchefjorden bezocht worden.
Het zal een reis worden met prachtige gletsjers waar mogelijk zeehonden en ijsberen zich ophouden, toendragebieden waar rendieren ronddwalen, kliffen met zeevogelkoloniën en stranden waar op enkele plekken regelmatig walrussen waar te nemen zijn. Daar waar de sneeuw is verdwenen, zullen de eerste planten en misschien wel de eerste bloemen te zien zijn.
In Longyearbyen gaat u van boord.

Als u deze reis kiest

  • Zeilreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
  • Regelmatig landexcursies met (sneeuwschoen)wandelingen van ca. 2 tot 4 uur.
  • Duitssprekende expeditieleiding.
  • Min. 24 / max. 32 passagiers // Hoofdzakelijk Duitstalig gezelschap.

Impressies

  • Rendierengewei met het landschap van St. Jonsfjorden.
    1/27

    Rendierengewei met het landschap van St. Jonsfjorden.

  • De Antigua in het ijs bij Spitsbergen.
    2/27

    De Antigua in het ijs bij Spitsbergen.

  • Walrussen bij de kust van Poolepynten.
    3/27

    Walrussen bij de kust van Poolepynten.

  • De kustlijn tussen Alkhornet en St.Jonsfjorden.
    4/27

    De kustlijn tussen Alkhornet en St.Jonsfjorden.

  • IJsbeer op het ijs.
    5/27

    IJsbeer op het ijs.

  • Lilliehöökbreen in Krossfjorden.
    6/27

    Lilliehöökbreen in Krossfjorden.

  • Oud gletsjersijs heeft de mooiste kleuren en structuren.
    7/27

    Oud gletsjersijs heeft de mooiste kleuren en structuren.

  • Baardrob op het ijs in de 14e-Julibaai.
    8/27

    Baardrob op het ijs in de 14e-Julibaai.

  • Polygonen (vorstringen) op Sarstangen.
    9/27

    Polygonen (vorstringen) op Sarstangen.

  • De ruige kust van Prins Karls Forland.
    10/27

    De ruige kust van Prins Karls Forland.

  • St. Jonsfjorden.
    11/27

    St. Jonsfjorden.

  • Kleine jager in de St. Jonsfjord.
    12/27

    Kleine jager in de St. Jonsfjord.

  • Rendieren St. Jonsfjorden.
    13/27

    Rendieren St. Jonsfjorden.

  • Zuiltjessteenbreek in de Bellsund.
    14/27

    Zuiltjessteenbreek in de Bellsund.

  • In de fjorden is het vaak windstil waardoor prachtige spiegelingen ontstaan.
    15/27

    In de fjorden is het vaak windstil waardoor prachtige spiegelingen ontstaan.

  • Rendieren bij Sarstangen.
    16/27

    Rendieren bij Sarstangen.

  • In het vroege voorjaar kan er nog veel sneeuw liggen.
    17/27

    In het vroege voorjaar kan er nog veel sneeuw liggen.

  • Fridtjofbreen in de Bellsund.
    18/27

    Fridtjofbreen in de Bellsund.

  • Korstmossen zijn extra opvallend in de sneeuwrijke omgeving.
    19/27

    Korstmossen zijn extra opvallend in de sneeuwrijke omgeving.

  • Midterhuken.
    20/27

    Midterhuken.

  • Groepje walrussen achter Akseløya in de Bellsund.
    21/27

    Groepje walrussen achter Akseløya in de Bellsund.

  • Rosse franjepoot langs de oever van Midterhuken.
    22/27

    Rosse franjepoot langs de oever van Midterhuken.

  • Twee ijsberen achterin de Recherchefjord.
    23/27

    Twee ijsberen achterin de Recherchefjord.

  • Paartje Eidereenden.
    24/27

    Paartje Eidereenden.

  • Vlucht Kortbekzeekoeten.
    25/27

    Vlucht Kortbekzeekoeten.

  • De roodachtige toendra van Coraholmen.
    26/27

    De roodachtige toendra van Coraholmen.

  • Deel van het gletsjerfront van de Nordenskiöldgletsjer bij Pyramiden.
    27/27

    Deel van het gletsjerfront van de Nordenskiöldgletsjer bij Pyramiden.

Dag tot dag

BELANGRIJK

De beschreven route is slechts een leidraad. IJs- en weersomstandigheden kunnen veranderingen wenselijk en/of noodzakelijk maken. Er zal dan altijd gezocht worden naar een zo goed mogelijk alternatief. 

  • Longyearbyen

    Aan het einde van middag worden alle passagiers op de kade van Longyearbyen bij het schip verwacht. Als iedereen aan boord is, wordt er uitleg gegeven over de regels aan boord en het zeilen en er wordt veiligheidsinstructie gegeven. Daarna vertrekt het schip richting de westkust. De zon gaat niet onder, dus u kunt volop genieten van het omliggende landschap.
    Net voor de westkust is een mooie beschutte baai (bijv.Trygghamna) waar de eerste nacht doorgebracht zal worden.

  • Zwerven langs de westkust

    Afhankelijk van ijscondities en weersomstandigheden kunnen o.a. de onderstaande plaatsen bezocht worden om er te (sneeuwschoen)wandelen.
    St. Jonsfjorden: een diepe fjord aan de westkust van het eiland West-Spitsbergen waar vaak rendieren te zien zijn. De toendra zal nog deels met sneeuw bedekt zijn, maar er kan dan met sneeuwschoenen onder gewandeld worden. Als de sneeuw op de laagste delen is gesmolten, kunnen hier de planten al heel voorzichtig ontluiken met mogelijk de eerste bloemen.
    Prins Karls Forland: het langwerpige eiland voor de kust van West-Spitsbergen, waar op het strand van Poolepynten vaak walrussen bij elkaar liggen en waar op andere plaatsen nog overblijfselen uit de tijd van de ontdekking door Willem Barentsz en de walvisvaart te zien zijn. Aan de noordpunt (Fluglehuken) is een grote kolonie Kleine alken die je al van verre kunt horen.
    Sarstangen is een laag gelegen deel aan de Forlandsundet waar ook vaak walrussen bijeen liggen. Hogerop zijn tijdens een wandeling mooie vorstringen in de toendra te zien.
    Krossfjorden is (zoals de naam aangeeft) een kruisvormig fjordenstelsel met indrukwekkende gletsjers zoals in de Liliehöökfjord en 14e-Julibaai. Bij de 14e-Juligletsjer is op de hoge kliffen een zeevogelkolonie, waar o.a. Noordse stormvogels, Drieteenmeeuwen en een enkel paartje Papegaaiduikers broeden. Ook hier zullen misschien al de eerste bloemen te zien zijn. Er kan hier op diverse plaatsen gewandeld worden.
    Naar het zuiden staan de Bellsund, Van Keulenfjord & Recherchefjord op het programma. Hier zijn mooie vlakten met oude strandwallen waar rendieren ronddwalen. Er zijn ook enkele rotsen met schelpenfossielen en er is een strand met skeletten van Beluga's, die hier tot in de jaren 60 werden bejaagd. Toch hebben de dieren zich hier niet laten verjagen, want zo af en toe wordt er hier een groepje van deze witte walvissen gezien. Op het langgerekte eiland halverwege de Bellsund (Akseløya) verblijft de laatste jaren een kleine kolonie walrussen. Bij de gletsjerfronten en het afgekalfde ijs kunnen ijsberen voorkomen.

    Als er voor de kust pakijs ligt, dan zijn dit zeker plekken waarop ijsberen en walrussen vertoeven en kan er een poging gedaan worden om deze imposante dieren te vinden.

  • De Isfjord en zijarmen

    Op de hoek van de Isfjord ligt Alkhornet met een mooie toendra waar vaak rendieren en poolvossen rondlopen. In de bodem zijn enkele prachtige voorbeelden van vorstringen te zien. Op de hoge kliffen broeden o.a. Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels en enkele papegaaiduikers.
    Verder de Isfjord in kan er, afhankelijk van de ijssituatie, gekozen worden om naar Ekmanfjorden of Tempelfjorden te varen.
    Ekmanfjorden is een fjord met rondom bergen van Oldredzandsteen. Bij Coraholmen kan gewandeld worden door een bijzonder landschap van zeer rode zandsteen.
    Langs Tempelfjorden liggen bergruggen met heel harde randen hoog op de bergwand waardoor een soort kantelen zijn ontstaan. Achterin de Tempelfjord ligt de Tuna- en VonPostgletsjer en het (vrijwel) verlaten Russische mijnwerkersplaatsje Pyramiden.

  • Longyearbyen

    In de vroege ligt de Antigua in de haven van Longyearbyen, waar rond 09.00u ontscheept wordt.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 3 mei 2023
spitsbergen-309
  • Sneeuwschoenwandelen.
  • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen.
  • Reis van huis naar Longyearbyen en v.v.

Benodigde vluchten, overnachtingen en /of eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen we tevens de benodigde vluchten en overnachting(en) op heen- en/of terugweg, verlenging op Spitsbergen en/of Noorwegen.
Heeft u interesse en wilt u meer weten? Stuur een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor informatie, overleg of een afspraak bij ons op kantoor. Liever gebeld worden? Vult u dan het bel-me-bericht in. Wij bellen u dan op het gewenste tijdstip.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven