Ga naar inhoud

Natuurreis rondom (?) Spitsbergen

avontuurlijke reis met het zeilschip Antigua

:alttitle:

Natuurreis rondom (?) Spitsbergen

Het zeilschip Antigua maakt iedere zomer reizen bij Spitsbergen. Tijdens deze reizen is het de bedoeling om rondom Spitsbergen te varen. Op verschillende plaatsen zal aan land gegaan worden om te wandelen. In die tijd bloeien planten op de toendra dat het een lieve lust is, vogels vliegen af en aan om hun hongerige jongen van voedsel te voorzien en op de toendra scharrelen rendieren en poolvossen. Verder kunnen ijsberen, walrussen en walvissen onverwachts opduiken.
Is dit de reis die u al jaren heeft willen maken?

De reis in het kort

Deze natuurreis met het zeilschip Antigua begint aan de kade van Longyearbyen. Na het inschepen, maakt u kennis met het schip en worden veiligheidsvoorschriften uitgelegd. Daarna vertrekt de Antigua naar de westkust om vandaar in noordelijke richting aan te varen en met de klok mee (als het ijs de doorgang niet blokkeert) rondom Spitsbergen te varen. Op veel plaatsen zal voor anker worden gegaan. Met de zodiacs (snelle rubberboten) wordt iedereen aan land gebracht om te gaan wandelen. Soms zal er worden gekozen om rond te varen tussen ijsschotsen of langs vogelkliffen.
Het is een natuurreis langs zeer afwisselende landschappen. De wandelingen, die begeleid worden door deskundige gidsen, gaan over de toendra, soms naar plaatsen van historisch of geologisch belang, andere keren naar uitzichtpunten of dichter naar vogelkolonies, een groep walrussen of naar een poolvossenburcht.
Gedurende de gehele reis is er kans dat ijsberen en walvissen gezien kunnen worden.
In de loop van de voorlaatste middag of avond komt de Antigua weer bij Longyearbyen aan. De laatste nacht zal hier worden doorgebracht voor u van boord gaat.

Als u deze reis kiest

 • Natuurreis aan boord van zeilschip met expeditiesfeer / volpension.
 • Inclusief regelmatig landexcursies met wandelingen.
 • Engels- en Duitssprekende expeditieleiding.
 • Max. 32 passagiers // overwegend Duitstalig gezelschap.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Avondlicht op Wahlenbergbreen.
  1/26

  Avondlicht op Wahlenbergbreen.

 • Wandeling bij Lomfjorden.
  2/26

  Wandeling bij Lomfjorden.

 • Kompasplant bij Camp Mansfield.
  3/26

  Kompasplant bij Camp Mansfield.

 • Walrussen bij Sarstangen, Prins Karls Forland.
  4/26

  Walrussen bij Sarstangen, Prins Karls Forland.

 • Standbeeld van Roald Amundsen in Ny-Ålesund.
  5/26

  Standbeeld van Roald Amundsen in Ny-Ålesund.

 • Vanaf het zeilschip per zodiac aan land voor een wandeling over de toendra.
  6/26

  Vanaf het zeilschip per zodiac aan land voor een wandeling over de toendra.

 • Camp Mansfield bij Blomstrandhalvøya.
  7/26

  Camp Mansfield bij Blomstrandhalvøya.

 • Wandeling bij Camp Mansfield.
  8/26

  Wandeling bij Camp Mansfield.

 • Prachtig blauw ijs.
  9/26

  Prachtig blauw ijs.

 • Een waterval bij het enorme gletsjerfront van Nordaustlandet.
  10/26

  Een waterval bij het enorme gletsjerfront van Nordaustlandet.

 • IJsbeer op het pakijs bij Bråsvellbreen.
  11/26

  IJsbeer op het pakijs bij Bråsvellbreen.

 • Fossielen bij Vibebukta, Nordaustlandet.
  12/26

  Fossielen bij Vibebukta, Nordaustlandet.

 • Beeksteenbreek.
  13/26

  Beeksteenbreek.

 • Wandeling bij de Lomfjorden met uitzicht op de gletsjer en het dal.
  14/26

  Wandeling bij de Lomfjorden met uitzicht op de gletsjer en het dal.

 • De vogelkliffen bij Alkefjellet.
  15/26

  De vogelkliffen bij Alkefjellet.

 • De Dikbekzeekoeten bij Alkefjellet.
  16/26

  De Dikbekzeekoeten bij Alkefjellet.

 • Het zeilschip Antigua met bijna alle zeilen uit.
  17/26

  Het zeilschip Antigua met bijna alle zeilen uit.

 • Monacobreen gezien vanaf het schip.
  18/26

  Monacobreen gezien vanaf het schip.

 • Een zodiaccruise bij Monocobreen tussen de ijsschotsen en langs het gletsjerfront.
  19/26

  Een zodiaccruise bij Monocobreen tussen de ijsschotsen en langs het gletsjerfront.

 • Een poolvos bij Ingeborgfjellet in de Bellsund.
  20/26

  Een poolvos bij Ingeborgfjellet in de Bellsund.

 • Het groene landschap bij Ingeborgfjellet in de Bellsund.
  21/26

  Het groene landschap bij Ingeborgfjellet in de Bellsund.

 • Bokjessteenbreek.
  22/26

  Bokjessteenbreek.

 • Een wandeling over de morenen bij Recherchebreen.
  23/26

  Een wandeling over de morenen bij Recherchebreen.

 • Juveniele Drieteenmeeuwen op een ijsberg bij Monocobreen.
  24/26

  Juveniele Drieteenmeeuwen op een ijsberg bij Monocobreen.

 • Één van de opgeknapte gebouwen in Barentsburg.
  25/26

  Één van de opgeknapte gebouwen in Barentsburg.

 • Barentsburg met uitzicht over Grønfjorden.
  26/26

  Barentsburg met uitzicht over Grønfjorden.

Dag tot dag

 • Longyearbyen - Alkhornet

  In de middag kan worden ingescheept aan de kade in Longyearbyen. Als iedereen aan boord is, worden de veiligheidsinstructies en enkele zeiltechnische aspecten doorgenomen. Daarna vertrekt de Antigua vanuit de Adventfjord naar Isfjord en vaart vervolgens naar de westkust.
  Op de hoek van de westkust bevindt zich Alkhornet. Een bergrug met met een mooie toendra. Op de kliffen bevindt zich een enorme zeevogelkolonie. Op de toendra, die nu in volle bloei staat, grazen vaak rendieren en scharrelen poolvossen op zoek naar gevallen eieren, kuikens en ander voedsel. Op de toendra zijn de zogenaamde polygonen of vorstringen te zien. Deze bijna cirkelvormige structuren in de grond ontstaan door de werking van vorst en dooi.
  Het is 24 uur licht dus u kunt to laat genieten van de omgeving.

 • Noordwestkust

  De volgende morgen wordt door de Forlandsundet gevaren. Dit is de nauwe doorgang tussen de eilanden Spitsbergen en Prins Karls Forland. Halverwege Prins Karls Forland ligt een laagvlakte die Poolepynten wordt genoemd. Hier liggen de laatste jaren vaak groepjes walrussen. Over het gehele eiland loopt een bergrug, waarvan de noordelijkste punt Fuglehuken wordt genoemd, vanwege de grote Kleine alkenkolonie die daar is. Verder zijn er overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart en pelsjagers te vinden. Prins Karls Forland was het eerste eiland van de Spitsbergenarchipel dat in 1596 door de expeditieleden van Willem Barentsz betreden werd.
  Op de noordwesthoek van Spitsbergen ligt ook een gedeelte met veel walvisvaarthistorie. Niet alleen Nederlandse walvisvaarders, maar ook Engelse en Deense zijn hier in de 17e en 18e eeuw zeer actief geweest. Namen als Smeerenburg en Zeeuwse Uitkijk stammen uit die tijd. Tijdens de wandelingen zult u op Smeerenburg helaas niet veel meer zien dan wat overblijfselen van de isloatiemantels van de traanketels. In de grond zijn hier en daar nog afdrukken van de huisjes te zien. Op Zeeuwse Uitkijk en Ytre Norskøya zijn graven te zien uit de walvisvaarttijd.

 • Noordoost- en Oost-Spitsbergen

  Verder naar het oosten varend verandert het landschap. De hoge bergen met spitse toppen maken plaats voor afgesleten tafelbergen. Het wordt kouder en waarschijnlijk zullen er gebieden met pakijs zijn. Hetgeen de kans op het zien van een ijsbeer vergroot.
  Er staat een landing gepland in de Sorgfjord, een mooie fjord waar regelmatig waIrussen gezien worden. In de verte worden de contouren van Nordaustlandet (het noordoostelijke eiland) zichtbaar. Wellicht kan hier aan land gegaan worden en wandelen over de eindeloze grintvlakten. Maar voor wie even door de knieën wil gaan is hier veel te zien: prachtige korstmossen, verschillende steensoorten en zelfs kleine plantjes die zich hier staande weten te houden.
  Veder Straat Hinlopen in vaart het schip langs Alkefjellet, een klif die werkelijk volgepakt zit met Zwarte zeekoeten. De vogels vliegen af en aan. Met het schip of met zodiacs kan dicht langs de rotsen gevaren worden.
  Er kan een wandeling gemaakt worden bij Svartknausflya of op het eiland Wilhelminøya. Bij mooi weer en weinig ijsgang kan er wellicht een stukje langs het gletsjerfront van de Austfonna gevaren worden.

  Verder zuidwaarts liggen de eiland Edgeøya en Barentsøya. Hier ziet u weer een heel ander landschap. Rivieren hebben diepe kloven in het landschap uitgesleten. De wanden van deze kloven zijn bezet met nesten van o.a. Drieteenmeeuwen. Tijdens een wandeling kunt u op de toendra rendieren tegenkomen, bij de kloven poolvossen en soms een enkele ijsbeer. Op de toendra liggen walvisbotten, die de grond plaatselijk met mineralen verrijkt hebben en waar dus veel planten groeien.
  Na deze eilanden zal worden overgestoken naar Sørkapp (de Zuidkaap).

 • Zuidkaap en Zuidwest-Spitsbergen

  Bij de Zuidkaap kunnen voor Spitsbergen redelijk grote ijsbergen drijven en ook pakijs. Hier zal het dus uitkijken zijn naar ijsberen!
  Nadat de zuidkaap gerond is, zal er als de reis redelijk volgens tijdschema is verlopen nog tijd zijn om een van de mooiste fjorden van Spitsbergen te bezoeken: de Hornsund.
  Er komen maar liefst zeven gletsjers uit in deze fjord, met als hoogte punt Brepollen achterin de fjord. Ook zult u hier weer de hoge spitse bergen terugzien. In deze fjord worden regelmatig ijsberen gezien.
  Verder noordwaarts ligt de Bellsund met de Van Keulen- en Recherchefjord. Hier kan nog een wandeling gemaakt worden over de toendra waar regelmatig rendieren rondlopen. Hier liggen tientallen skeletten van Beluga's. Tot halverwege vorige eeuw werden hier Beluga's gevangen en geslacht.
  Aan de overzijde van de fjord zijn aardlagen vertikaal komen te liggen. Hierin zijn fossielen van schelpdieren te zien.

 • Barentsburg of Pyramiden

  De laatste morgen wordt ofwel in het Russische mijnwerkersstadje Barentsburg of de (bijna) verlaten mijnwerkersstad Pyramiden doorgebracht. In beide gevallen gaat u tijdens de wandeling terug naar de Sovjettijd.
  In Barentsburg kunt u tevens het Pomorenmuseum bezoeken met enkele zeer interessante stukken zoals gefossiliseerde pootafdrukken van een Iguanodon.
  Buiten een wandeling door het spookstadje Pyramiden kan hier ook nog een tocht gemaakt worden langs de Nordenskiöldgletsjer en eventueel een korte wandeling door het bizarre rode landschap in de Eckmannfjord.

 • Longyearbyen

  Ontschepen in Longyearbyen en groepstransfer naar het vliegveld.

Het beschreven dag-tot-dagprogramma is een leidraad. De ijssituatie in bijvoorbeeld Hinlopenstraat kan een reis rondom Spitsbergen onmogelijk maken. In dat geval zal er een programma gemaakt worden waarin zoveel mogelijk van de geplande plaatsen aangedaan zullen worden.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 28 juli 2022
spitsbergen-311
 • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen.
 • Reis van huis naar Longyearbyen en v.v.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten, benodigde overnachting(en) en of verlenging op Spitsbergen of Noorwegen. Wilt u meer weten? Stuur een bericht met uw wensen, vul een bel-me-bericht in of bel +31 10 295 0126 voor informatie, overleg of een afspraak bij ons op kantoor. We helpen graag om uw wensen te verwezelijken.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland en voor projecten in het buitenland. Op dit moment is dit het project in Madagaskar.

Terug naar boven