Ga naar inhoud

Wandelen en varen in de Isfjord aan het begin van de winter

een natuurreis met kans op het zien van noorderlicht (Aurora Borealis)

:alttitle:

Wandelen en varen in de Isfjord aan het begin van de winter

In oktober is op Spitsbergen de winter al ingetreden. De dagen zijn kort en op veel plaatsen ligt al sneeuw. De zee en de fjorden zijn nog niet dichtgevroren dus er kan nog gevaren worden. Wandelen over het besneeuwde landschap dat in een rozerode gloed is gehuld voelt aan als een sprookje. Zodra het lichtschijnsel is verdwenen en de hemel is helder verschijnen er duizenden sterren en soms ook het noorderlicht (Aurora Borealis). Ver van de bewoonde wereld zonder storend licht is het kleurenspektakel een belevenis die alleen maar smaakt naar meer.

De reis in het kort

Deze reis begint en eindigt in Longyearbyen. Er worden zes dagen doorgebracht in de Isfjord en de vele zijfjorden. Hier is van alles te vinden zoals enorme gletsjers die in de fjord eindigen met een diepblauwe front, toendra's met of zonder sneeuw met rendieren en misschien zelfs een enkele poolvos, de vrijwel verlaten mijnwerkersnederzetting Pyramiden en het nog bewoonde Barentsburg.
En vergeet in deze tijd zeker niet de mooie kleuren van zonsopgang en zonsondergang en wie weet 's nachts ook nog eens noorderlicht!

Als u deze reis kiest

 • Natuurreis aan boord van zeilschip met expeditiesfeer // volpension.
 • Inclusief regelmatig landexcursies met (sneeuwschoen)wandelingen.
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min. 14 / max. 20 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • In oktober is het 's nachts weer donker genoeg om noorderlicht te kunnen zien op Spitsbergen.
  1/11

  In oktober is het 's nachts weer donker genoeg om noorderlicht te kunnen zien op Spitsbergen.

 • Aankomst op het vliegveld Longyearbyen, Spitsbergen.
  2/11

  Aankomst op het vliegveld Longyearbyen, Spitsbergen.

 • Wandeling over de morenen bij Esmarkbreen.
  3/11

  Wandeling over de morenen bij Esmarkbreen.

 • De gids geeft uitleg over landschap en geschiedenis van Spitsbergen.
  4/11

  De gids geeft uitleg over landschap en geschiedenis van Spitsbergen.

 • Wandeling naar Alkhornet, waar nu geen vogels meer op de kliffen zitten.
  5/11

  Wandeling naar Alkhornet, waar nu geen vogels meer op de kliffen zitten.

 • De zon komt nu nauwelijks meer boven de horizon.
  6/11

  De zon komt nu nauwelijks meer boven de horizon.

 • Mooie kleuren tijdens zonsondergang.
  7/11

  Mooie kleuren tijdens zonsondergang.

 • Spitsbergen rendier in wintervacht.
  8/11

  Spitsbergen rendier in wintervacht.

 • Gebouwen aan de kade van Barentsburg, Spitsbergen.
  9/11

  Gebouwen aan de kade van Barentsburg, Spitsbergen.

 • Pomorenmuseum in Barentsburg.
  10/11

  Pomorenmuseum in Barentsburg.

 • Barentsburg: kerkje met uitzicht op Grønfjorden.
  11/11

  Barentsburg: kerkje met uitzicht op Grønfjorden.

Dag tot dag

 • Longyearbyen - Trygghamna

  Als u rond 16.00u in het haventje van Longyearbyen aan boord gaat van het zeilschip Noorderlicht begint de zon al te zakken. Als het niet te bewolkt is, zal het landschap door de ondergaande zon in een prachtig violette gloed gezet worden.
  Al snel na het inschepen vertrekt het schip naar de Isfjord om deze in westelijke richting af te varen tot de overnachtingsplaats Trygghamna. Zolang het licht genoeg is, kunt u genieten van het landschap dat de Isfjord omringd.
  's Avonds als het donker is, kan er mogelijk noorderlicht te zien zijn.

 • Trygghamna & Barentsburg

  De eerste landing zal in Trygghamna gemaakt worden. Als er (nog) geen sneeuw ligt zullen overblijfselen van een 17e-eeuws, Engels walvisstation te zien zijn. Ook van de Pomoren (Russische pelsjagers) die daarna kwamen, is nog een en ander te vinden. De wandeling gaat naar de hoek van de Isfjord en de westkust. Onder de grote klif met zijn karakteristieke punt (Alkhornet) ligt een mooi stuk toendra. Alle planten zijn inmiddels uitgebloeid, misschien dat er nog wat poolwilgjes in herfstkleur staan. De hoge kliffen zijn ook verlaten, de vogels die hier in de zomer broeden zijn of naar open zee of naar zuidelijker oorden vertrokken.
  Wel zullen de mooie, ringvormige vorstpatronen goed te zien zijn. Alhoewel er niet veel meer te vinden is voor poolvossen, kunnen die hier nog rondlopen, evenals enkele rendieren. De enige vogel die jaarrond op Spitsbergen verblijft, is het Sneeuwhoen. Deze zal nu langzamerhand weer zijn witte winterkleed krijgen.
  Halverwege de dag wordt overgestoken naar Grønfjorden om de mijnwerkersnederzetting Barentsburg te bezoeken. De echte Sovjetsfeer die hier nog jarenlang heeft gehangen, begint nu langzaam te verdwijnen. Wel staat er nog een beeld van Lenin. Het Pomorenmuseum is zeker een bezoek waard.

 • Fjorden, gletsjers en geschiedenis

  In Borebukta komt Borebreen uit, een mooie gletsjer met een enorm front. Op gepaste afstand kan het schip langs dit immense front varen. Het diepblauwe ijs blijft altijd intrigeren. Mogelijk kan er op Bohemanflya aan land gegaan worden. Aan het begin van de 20e eeuw was hier een Nederlandse nederzetting (Rijpsburg) voor de werknemers van de Nederlandsche Spitsbergen Companie, die hier in de steenkolenmijn werkten. Het avontuur duurde maar een jaar: in 1921 men besloot om naar een beter bereikbare plaats te verhuizen, die later de naam Barentsburg kreeg. Een mooi gebied om te wandelen.
  's Avonds zal er zeker uitgekeken worden naar eventueel verschijnend noorderlicht.

 • De noordelijke delen van de Isfjord

  De Isfjord strekt zich in noordelijke richting uit met meerdere zijarmen. Eén draagt de toepasselijke naam Nordfjord, een andere Dicksonfjord. In de Nordfjord ligt nog meer gletsjerijs te wachten: de enorme Sveabreen eindigt hier.
  De Dicksonfjord wordt omgeven door bergen met prachtige structuren. Verschillende aardlagen zijn hier bijvoorbeeld in de wanden van de berg Gangerolvfjella heel mooi te zien. Er zal een mooi plekje uitgezocht worden voor een wandeling. Deze brede fjord is een uitstekende plaats om eventueel actief noorderlicht waar te nemen.

 • Avontuur op z'n mooist

  Vandaag wordt afhankelijk van weer en ijs besloten wat en waar er gedaan kan worden. Eén ding is zeker: het zal avontuurlijk en bijzonder worden.

 • Nordenskiöldgletsjer & Pyramiden

  Een van de mooiste gletsjers van het Isfjordfjordenstelsel is de Nordenskiöldgletsjer, die aan het einde van de Tempelfjord ligt. Het laatste deel van de fjord is vaak bezaaid met brokken gletsjerijs, die door menig Baardrob als rustplaats wordt gebruikt. Er duikt hier soms zelfs een ijsbeer op.
  De middag wordt doorgebracht in het zo goed als verlaten Russische mijnwerkersplaatsje Pyramiden. Hier gaat u echt terug naar de tijd van de Sovjet-Unie.De gebouwen, de buste van Lenin etc.

 • Geologische hoogtepunten in de Tempelfjord & Skansbukta

  Terugvarend door de Tempelfjord ziet u nogmaals het indrukwekkende landschap langs deze fjord. De bergen hebben door de geologische samenstelling hun zeer karakteristieke vorm gekregen. Een zeer harde laag boven aan de berg heeft een kanteelachtige vorm gekregen en lijken daardoor op kasteelmuren. Bij Skansbukta kan nog een wandeling gemaakt worden met uitzicht op de geologische fenomenen. De ondergaande zon geeft nog een extra bijzondere teint aan het landschap.
  Aan het begin van de avond zal de Noorderlicht weer bij Longyearbyen aankomen.

 • Longyearbyen

  Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen.

BELANGRIJK

De beschreven route is slechts een leidraad. IJs- en weersomstandigheden bepalen de uitvoerbaarheid van het programma. Als een bepaald onderdeel niet kan doorgaan, zal er een zo goed mogelijk alternatief gezocht worden. 

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 23 februari 2021
spitsbergen-306
BELANGRIJK

Bekijk hier de recentste informatie over de Coronamaatregelen voor o.a. deze bestemming.

 • Groepstransfer van het vliegveld naar de kade en v.v.
 • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen.
 • Reis van huis naar Longyearbyen en v.v.
 • Overige transfers.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Longyearbyen en v.v., evenals eventuele verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen.
Wilt u hiervoor meer informatie of een voorstel? Bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak, stuur een bericht met uw wensen of vul het bel-me-bericht in.

Compensatie CO2-uitstoot
Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, koopt Beluga Adventures bomen voor het project Leembossen (Het Groene Woud) in Noord-Brabant en bomen voor het project De groene corridor van het Nevelwoud naar het Regenwoud in Costa Rica. Beide zijn projecten van Trees for All.

Terug naar boven