Reisinformatie

Reisbeschrijving Zeil- en wandelreis Rondom (?) Spitsbergen met de Antigua

Deze natuurreis met het zeilschip Antigua begint aan de kade van Longyearbyen. Na het inschepen, maakt u kennis met het schip en worden veiligheids voorschriften uitgelegd. Daarna vertrekt de Antigua naar de westkust om vandaar in noordelijke richting aan te varen en met de klok mee (als het ijs de doorgang niet blokkeert) rondom Spitsbergen te varen.
Op veel plaatsen zal voor anker worden gegaan. Met de zodiacs (snelle rubberboten) wordt iedereen aan land gebracht om te gaan wandelen. Soms zal er worden gekozen om rond te varen tussen ijsschotsen of langs vogelkliffen.
Het is een natuurreis langs zeer afwisselende landschappen. De wandelingen, die begeleid worden door deskundige gidsen, gaan over de toendra, soms naar plaatsen van historisch of geologisch belang, andere keren naar uitzichtpunten of dichter naar vogelkolonies, een groep walrussen of naar een poolvossenburcht.
Gedurende de gehele reis is er kans dat ijsberen en walvissen gezien kunnen worden.
In de loop van de voorlaatste middag of avond komt de Antigua weer bij Longyearbyen aan. De laatste nacht zal hier worden doorgebracht voor u van boord gaat.  

Het zeilschip de Antigua

De Antigua is een sfeervol zeilschip waar maximaal 32 passagiers aan boord kunnen.
Lees meer..... 

Benodigde vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten, eventuele overnachtingen in Oslo of  in Longyearbyen, als mede eventuele verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen.
Diverse mogelijkheden kunt u vinden on de desbetreffende bestemmingen. Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u advies? U kunt ons altijd mailen of bellen +31 10 295 0126. 

Reis van dag tot dag

BELANGRIJK:

Dit programma is slechts een leidraad. IJs- en weersomstandigheden kunnen drastische wijzigingen noodzakelijk maken. 

Dag 01 Longyearbyen - Alkhornet

In de middag kan worden ingescheept aan de kade in Longyearbyen. Als iedereen aan boord is, worden de veiligheidsinstructies en enkele zeiltechnische aspecten doorgenomen. Daarna vertrekt de Antigua vanuit de Adventfjord naar Isfjord en vaart vervolgens naar de westkust.
Op de hoek van de westkust bevindt zich Alkhornet. Een bergrug met met een mooie toendra. Op de kliffen bevindt zich een enorme zeevogelkolonie. Op de toendra, die nu in volle bloei staat, grazen vaak rendieren en scharrelen poolvossen op zoek naar gevallen eieren, kuikens en ander voedsel. Op de toendra zijn de zogenaamde polygonen of vorstringen te zien. Deze bijna cirkelvormige structuren in de grond ontstaan door de werking van vorst en dooi. 
Het is 24 uur licht dus u kunt to laat genieten van de omgeving. 

Dag 02 en 03 Noordwestkust

De volgende morgen wordt door de Forlandsundet gevaren. Dit is de nauwe doorgang tussen de eilanden Spitsbergen en Prins Karls Forland. Halverwege Prins Karls Forland ligt een laagvlakte die Poolepynten wordt genoemd. Hier liggen de laatste jaren vaak groepjes walrussen. Over het gehele eiland loopt een bergrug, waarvan de noordelijkste punt Fuglehuken wordt genoemd, vanwege de grote Kleine Alkenkolonie die daar is. Verder zijn er overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart en pelsjagers te vinden. Prins Karls Forland was het eerste eiland van de Spitsbergenarchipel dat in 1596 door de expeditieleden van Willem Barentsz betreden werd.
Op de noordwesthoek van Spitsbergen ligt ook een gedeelte met veel walvisvaarthistorie. Niet alleen Nederlandse walvisvaarders, maar ook Engelse en Deense zijn hier in de 17e en 18e eeuw zeer actief geweest. Namen als Smeerenburg  en Zeeuwse Uitkijk stammen uit die tijd. Tijdens de wandelingen zult u op Smeerenburg helaas niet veel meer zien dan wat overblijfselen van de isloatiemantels van de traanketels. In de grond zijn hier en daar nog afdrukken van de huisjes te zien. Op Zeeuwse Uitkijk en Ytre Norskøya zijn graven te zien uit de walvisvaarttijd.

Dag 04 - 12 Noordoost- en Oost-Spitsbergen

Verder naar het oosten varend verandert het landschap. De hoge bergen met spitse toppen maken plaats voor afgesleten tafelbergen. Het wordt kouder en waarschijnlijk zullen er gebieden met pakijs zijn. Hetgeen de kans op het zien van een ijsbeer vergroot.
Er staat een landing gepland in de Sorgfjord, een mooie fjord waar regelmatig waIrussen gezien worden. In de verte worden de contouren van Nordaustlandet (het noordoostelijke eiland) zichtbaar. Wellicht kan hier aan land gegaan worden en wandelen over de eindeloze grintvlakten. Maar voor wie even door de knieën wil gaan is hier veel te zien: prachtige korstmossen, verschillende steensoorten en zelfs kleine plantjes die zich hier staande weten te houden.
Veder Straat Hinlopen in vaart het schip langs Alkefjellet, een klif die werkelijk volgepakt zit met Zwarte Zeekoeten. De vogels vliegen af en aan. Met het schip of met zodiacs kan dicht langs de rotsen gevaren worden. 
Er kan een wandeling gemaakt worden bij Svartknausflya of op het eiland Wilhelminøya. Bij mooi weer en weinig ijsgang kan er wellicht een stukje langs het gletsjerfront van de Austfonna gevaren worden.

Verder zuidwaarts liggen de eiland Edgeøya en Barentsøya. Hier ziet u weer een heel ander landschap. Rivieren hebben diepe kloven in het landschap uitgesleten. De wanden van deze kloven zijn bezet met nesten van o.a. Drieteenmeeuwen. Tijdens een wandeling kunt u op de toendra rendieren tegenkomen, bij de kloven poolvossen en soms een enkele ijsbeer. Op de toendra liggen walvisbotten, die de grond plaatselijk met mineralen verrijkt hebben en waar dus veel planten groeien. 
Na deze eilanden zal worden overgestoken naar Sørkapp (de Zuidkaap).

Dag 13 - 14 Zuidkaap en Zuidwest-Spitsbergen

Bij de Zuidkaap kunnen voor Spitsbergen redelijk grote ijsbergen drijven en ook pakijs. Hier zal het dus uitkijken zijn naar ijsberen!
Nadat de zuidkaap gerond is, zal er als de reis redelijk volgens tijdschema is verlopen nog tijd zijn om een van de mooiste fjorden van Spitsbergen te bezoeken: de Hornsund.
Er komen maar liefst zeven gletsjers uit in deze fjord, met als hoogte punt Brepollen achterin de fjord. Ook zult u hier weer de hoge spitse bergen terugzien. In deze fjord worden regelmatig ijsberen gezien. 
Verder noordwaarts ligt de Bellsund met de VanKeulen- en Recherchefjord. Hier kan nog een wandeling gemaakt worden over de toendra waar regelmatig rendieren rondlopen. Hier liggen tientallen skeletten van Beluga's. Tot halverwege vorige eeuw werden hier Beluga's gevangen en geslacht. 
Aan de overzijde van de fjord zijn aardlagen vertikaal komen te liggen. Hierin zijn fossielen van schelpdieren te zien. 

Dag 15 Barentsburg of Pyramiden

De laatste morgen wordt ofwel in het Russische mijnwerkersstadje Barentsburg of de (bijna) verlaten mijnwerkersstad Pyramiden doorgebracht. In beide gevallen gaat u tijdens de wandeling terug naar de Sovjettijd. 
In Barentsburg kunt u tevens het Pomorenmuseum bezoeken met enkele zeer interessante stukken zoals gefossiliseerde pootafdrukken van een Iguanodon.
Buiten een wandeling door het spookstadje Pyramiden kan hier ook nog een tocht gemaakt worden langs de Nordenskiöldgletsjer en eventueel een korte wandeling door het bizarre rode landschap in de Eckmannfjord. 

Dag 16 Longyearbyen

Ontschepen in Longyearbyen en groepstransfer naar het vliegveld.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

De reizen beginnen en eindigen in Longyearbyen.

DataBeschikbaarReisduur
23 juni - 08 juli 2020ja15 nachten
12 aug - 27 aug 2020geen comforthut15 nachten

Antigua // max. 32 passagiers

Prijzen per persoon

HuttypePrijs vertrek
23 juni / 12 aug
in 2-pers. standaardhut€ 4.795,00
in 2-pers. comforthut€ 5.295,00

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 18 november 2019.

De prijzen zijn inclusief:

zeilreis zoals omschreven, accommodatie aan boord in 2-pers. huttype van uw keuze, op basis van volpension (incl. koffie en thee), alle excursies gedurende de zeilreis, groepstransfer van de kade naar de luchthaven, uitgebreid informatiepakket, groepstransfers in Longyearbyen gebaseerd op aansluitende vluchten en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht van Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen, benodigde overnachting in Longyearbyen en/of Oslo op de heen- en/of terugweg, transfer van de luchthaven naar de kade, verzekeringen, (fris)drankjes en fooien aan boord, uitgaven van persoonlijke aard en publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking), reserveringskosten (€ 25,00 per boeking).

Hutdeling:

De genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
Toeslag voor alleengebruik van een hut is op aanvraag.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten, benodigde overnachting(en) en of verlenging op Spitsbergen of Noorwegen. Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0125 voor overleg of een afspraak. We maken graag een voorstel voor u.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.