Ga naar inhoud

Antarctica, op zoek naar walvissen

scheepsreis naar de wereld van ijs, ijsbergen en pinguïns met extra aandacht voor het spotten van walvissen

:alttitle:

Antarctica, op zoek naar walvissen

Tegen het einde van het zomerseizoen, eind februari, zijn de meeste pinguïnkuikens klaar om het ruime sop te kiezen. Hun ouders moeten nog even door een ruiperiode heen en vertrekken dan ook. Orka's patrouilleren nog steeds langs de stranden en in de omgeving van ijsplaten op zoek naar onoplettende zeehonden of pinguïns. Bultruggen en Dwergvinvissen zijn langzamerhand volgegeten en bereiden zich voor op de lange tocht naar de warmere wateren om daar te paren en hun kalveren ter wereld te brengen. Maar voordat ze echt vertrekken, wordt er nog menige show weggegeven. Bultruggen springen keer op keer uit het water en Dwergvinvissen komen nieuwsgierig naar schepen en zodiacs toe. Ze zwemmen er onder door en je kunt ze recht in de ogen kijken. Een droom voor iedere walvisliefhebber!
Ga mee en zoek met de expeditiestaf naar de walvissen bij het Antarctisch Schiereiland.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
  • Inclusief regelmatig excursies aan land en met zodiacs.
  • Optionele activiteiten: kajakken, nacht kamperen, fotoworkshop.
  • Engelssprekende expeditieleiding.
  • Max. 108 - 199 passagiers // internationaal gezelschap.
  • Verlenging in Argentinië, Chili en Falklandeilanden is mogelijk.

Impressies

  • Opduikende Bultrug.
    1/23

    Opduikende Bultrug.

  • Varen door het indrukwekkende landschap van Antarctica.
    2/23

    Varen door het indrukwekkende landschap van Antarctica.

  • Kop van een Bultrug dichtbij het schip.
    3/23

    Kop van een Bultrug dichtbij het schip.

  • Roetkopalbatros op de Drake Passage.
    4/23

    Roetkopalbatros op de Drake Passage.

  • Zonsondergang.
    5/23

    Zonsondergang.

  • Weddellzeehond.
    6/23

    Weddellzeehond.

  • Close-up van een Zuidpoolkip.
    7/23

    Close-up van een Zuidpoolkip.

  • Gletsjer en bergrug in Cierva Cove.
    8/23

    Gletsjer en bergrug in Cierva Cove.

  • Drie Bultruggen in Straat Gerlache.
    9/23

    Drie Bultruggen in Straat Gerlache.

  • Ezelspinguïns op Cuverville, Antarctisch Schiereiland.
    10/23

    Ezelspinguïns op Cuverville, Antarctisch Schiereiland.

  • Gletsjerfront en ijsbergen bij Cuverville.
    11/23

    Gletsjerfront en ijsbergen bij Cuverville.

  • Groep Orka's op jacht.
    12/23

    Groep Orka's op jacht.

  • Perfecte spiegeling bij de toegang tot het Lemairekanaal.
    13/23

    Perfecte spiegeling bij de toegang tot het Lemairekanaal.

  • Dwergvinvissen.
    14/23

    Dwergvinvissen.

  • Om voedsel bedelend kuiken, Ezelspinguïns.
    15/23

    Om voedsel bedelend kuiken, Ezelspinguïns.

  • Een mooie dag bij het Antarctisch Schiereiland.
    16/23

    Een mooie dag bij het Antarctisch Schiereiland.

  • Bultrug tijdens zonsondergang.
    17/23

    Bultrug tijdens zonsondergang.

  • Walvisskelet op Jougla Point.
    18/23

    Walvisskelet op Jougla Point.

  • Tafelijsberg afkomstig uit de Weddellzee.
    19/23

    Tafelijsberg afkomstig uit de Weddellzee.

  • Torenhoge ijsberg.
    20/23

    Torenhoge ijsberg.

  • Ruig berglandschap langs Straat Gerlache.
    21/23

    Ruig berglandschap langs Straat Gerlache.

  • Subantarctische grote jager bij de South Shetlandeilanden.
    22/23

    Subantarctische grote jager bij de South Shetlandeilanden.

  • Nieuwe sneeuw aan het einde van de zomer op Half Moon, South Shetlandeilanden.
    23/23

    Nieuwe sneeuw aan het einde van de zomer op Half Moon, South Shetlandeilanden.

Dag tot dag

BELANGRIJK

Het beschreven dag-tot-dagprogramma is slechts een voorbeeld van hoe een reis er uit kan zien.
De ijssituatie, weersomstandigheden en IAATO-afspraken bepalen grotendeels waar en wanneer er aan land gegaan kan worden. De expeditieleider zal steeds in overleg met de kapitein de best mogelijke route volgen om u op een veilige manier zoveel mogelijk te laten zien en beleven.

  • Ushuaia

    Tussen 15.00u en 16.00u zal er ingescheept worden aan de kade in Ushuaia (Argentinië). Als iedereen aan boord is en de formaliteiten afgerond zijn, verlaat het schip de kade. Zolang het licht is, is van het Beaglekanaal en het omringende landschap te zien. Rond middernacht zal het schip open zee bereiken.

  • Op zee (Drake Passage)

    Bij het ontwaken, zult u merken dat u zich op de Drake Passage bevindt. Het is even wennen, maar meestal herstellen de meeste mensen zich (met of zonder hulp van medicijnen) al snel en kunt u naar het ontbijt. Daarna zullen er informatieve lezingen gehouden worden. Bij mooi weer kunt u buiten op dek de vogels bekijken die het schip volgen. Misschien duiken er dolfijnen of walvissen op.
    De eerste ijsbergen worden op de tweede dag op zee verwacht. Kleine stipjes aan de horizon, blijken uiteindelijk torenhoge kolossen te zijn in de mooiste schakeringen wit en blauw. nog later kunt u waarschijnlijk de eerste contouren van land aan de horizon ontdekken.

  • Antarctica

    Na aankomst bij het Antarctische Schiereiland kan er bijvoorbeeld via het Schollaertkanaal wordt richting het eiland Cuverville gevaren worden. Onderweg kunnen mogelijk al de eerste walvissen gezien worden. Op Cuverville broeden voornamelijk Ezelspinguïns. De jongen zullen nu bijna allemaal al hun volwassen verenkleed hebben en zo goed als voor zichzelf kunnen zorgen. De ouders kunnen nu ruien. Rond de kolonie zijn vast nog wel Zuidpoolkippen en Zuidpooljagers te vinden. Er zijn altijd pinguïns die om wat voor reden dan ook het leven laten. Zij worden dan door de Zuidpoolkippen en de jagers opgeruimd.
    Neko Harbour is een van de plaatsen op het continent Antarctica. Paradise Bay is een van de mooiste plaatsen om met de zodiacs rond te varen. Enorme, blauwe gletsjerwanden eindigen in de baai. Het is tevens de baai waar heel vaak Bultruggen rondzwemmen. De kans is dus erg groot om deze machtige dieren hier te zien. Ook de kleinere Dwergvinvissen duiken hier regelmatig op.
    Daarna wordt verder gevaren door het indrukwekkende Neumayerkanaal richting het Britse station Port Lockroy. Ook nu weer kunnen Bultruggen, Dwergvinvissen of Orka's zomaar opduiken. Zowel bij het station als op het nabij gelegen Jougla Point kan een landing gemaakt worden. Als het station nog open is, kunt u het kleine museum en souvenirwinkel bezoeken. U kunt hier zelfs kaarten per post verzenden. Bij Jougla Point ligt het skelet van een Vinvis. Wanneer er een pinguïn tussen doorloopt, krijgt u pas echt het gevoel van hoe groot een dergelijk walvis is.
    Het Lemairekanaal staat op ieders verlanglijstje. Via deze spectaculaire doorgang wordt het zuidelijkste eiland van de reis bereikt: Petermann. Omdat dit zover zuidelijk ligt, zullen de pinguïns hier nog niet zover zijn als bijvoorbeeld op Cuverville. De bijna volwassen Adéliekuikens hebben nu vaak nog een eigenwijze pluk dons boven op hun kop staan. Het landschap is werkelijk adembenemend. In een van de ondiepe baaien stranden vaak ijsbergen. Weer een goede gelegenheid om met de zodiacs hier tussendoor te varen.
    Alhoewel er altijd foto's te zien van het Lemairekanaal van noord naar zuid, is de terugvaart ook zeker net zo indrukwekkend.

  • Op zee (Drake Passage)

    Na het verlaten van het Antarctisch Schiereiland zullen er nog enige tijd grote ijsbergen te zien zijn. Ook groepen pinguïns en zeehonden zullen nog regelmatig opduiken. De Reuzenalbatrossen zullen weer regelmatig te zien zijn. Ze zweven in grote cirkel op thermiek van de golven. Maar op gegeven moment zullen ook zij niet meer te zien zijn. Alleen de Wenkbrauwalbatrossen en Kaapse duiven zullen het schip tot aan Ushuaia begeleiden.
    De oversteek over de Drake Passage geeft u de gelegenheid om alle indrukken te laten inzinken. U kunt rustig al uw foto's bekijken of die van uw nieuwe vrienden.
    Als het helder weer is, zult u laat in de avond van de tweede dag op zee de kustlijn van Vuurland aan de horizon kunnen zien en heel misschien zelfs de vervaarlijke rotsen rond Kaap Hoorn.

  • Ontschepen in Ushuaia

    Rond middernacht vaart het schip de monding van het Beaglekanaal in. Hier wordt de loods aan boord genomen en kan het schip doorvaren naar Ushuaia waar het vroeg in de ochtend aankomt.
    Na het ontbijt kunt u aan de kade in Ushuaia van boord gaan. Voor die passagiers die vanuit Ushuaia per vliegtuig vertrekken, wordt er een transfer naar het vliegveld verzorgd.

Ocean Endeavour

Bij de reizen met de Ocean Endeavour is de eerste nacht een hotelovernachting in Ushuaia. 

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 20 maart 2024
antarctica-222
  • Elmar Reishandboek Antarctica.
  • Reis van huis naar Ushuaia en v.v.

Polar Plunge

Tijdens deze Antarctische reizen wordt de mogelijkheid geboden om een keer een sprong te wagen in het ijskoude polaire water. Deze zogenaamde Polar Plunge wordt beloond met applaus, een warm drankje en natuurlijk een certificaat.

Kajakprogramma

Tijdens de reizen met de Ocean Endeavour kunt u (tegen de genoemde meerprijs) deelnemen aan een kajakprogramma. Als de omstandigheden het toelaten, zullen de kajaks te water worden gelaten, als de andere passagiers aan land gaan of met een zodiac rondvaren. Enige ervaring is aan te bevelen. Er is beperkt plaats, dus vooraf boeken is zeker nodig.

Privé fotoworkshop

Voor de reizen met de Ocean Endeavour kunt u zich opgeven (tegen de genoemde meerprijs) voor een privé fotoworkshop. Op de heenreis naar Antarctica krijgt u een aantal lessen, gedurende de tijd bij Antarctica worden uw foto's bekeken en met u doorgenomen wat er eventueel nog aan verbeterd kan worden. Tijdens de terugreis naar Ushuaia krijgt u lessen in het bewerken van de door u gemaakte foto's. Inclusief zijn enkele fotozodiactochten bij Antarctica.

Eventuele brandstoftoeslag

Mocht stijging van de brandstofprijzen het noodzakelijk maken, dan behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag de benodigde vluchten, overnachtingen in Ushuaia en in Buenos Aires, alsmede eventuele verlenging in andere delen van Argentinië, Chili of de Falklandeilanden. Voor iedeeën kunt u verder kijken onder bestemming Argentinië, Chili en de Falklandeilanden. U kunt ons ook een bericht sturen of bellen (+31 10 295 0126) voor overleg of een afspraak op ons kantoor om de mogelijkheden te bespreken. Liever gebeld worden? Vult u dan het bel-me-bericht in. Wij bellen u dan op het gewenste tijdstip.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven