Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise De Noordwest Passage & Baffin

De reis begint met een chartervlucht vanuit Edmonton naar Cambridge Bay. Hier ligt de Akademik Ioffe voor anker, klaar voor het grote avontuur. Het schip vertrekt in oostelijke richting en zal verschillende eilanden ten noorden van het vasteland van Canada aandoen. Er staan landingen gepland bij Victory Point, bij Fort Ross, op Beechey en Devon, plaatsen met overblijfselen van expeditiehistorie, uit de tijd van de Hudson Bay Company en van vroege bewoning. Het weidse landschap is het leefgebied van o.a. muskusossen, kariboes en ontelbare zeevogels. In september is het zomerseizoen ten einde en de meeste vogels zullen weer naar warmere streken getrokken zijn.
Het intrede van de herfst gaat gepaard met de verkleuring van de struikjes op de toendra. Als het zonnetje schijnt komen de fel gele, oranje en rode kleuren nog mooier uit. De zon gaat nu 's nachts weer onder en dat betekent dat tijdens zonsopgang- en ondergang het landschap in prachtige pasteltinten wordt gezet. Als het donker is er kans dat er noorderlicht te zien zal zijn.
De scheepsreis eindigt in Iqaluit op Baffin. Vanaf hier wordt u met een chartervlucht naar Ottawa gebracht, waarmee de reis eindigt.

Kajakken

Tijdens deze reis is het voor een beperkt aantal passagiers mogelijk om tegen de meerprijs van US$ 695 per persoon deel te nemen aan een kajakprogramma. Het weersomstandigheden het toelaten zal er op plaatsen waar de andere passagiers aan land gaan of met zodiacs een tocht gaan maken, de mogelijkheid zijn om met de kajaks een tocht te maken. Dit betekent dat u dus zeer regelmatig met de kajak het water op kan gaan. Als u het kajakprogramma heeft geboekt, wil dit niet zeggen dat u alleen maar met de kajakgroep op pad mag gaan. U kunt er ook voor kiezen om verschillende wandelingen met de niet-kajakkers mee te doen. Als u wilt deelnemen aan het kajakprogramma, dan dient u dit vooraf te boeken, bijvoorkeur direct bij de boeking van de scheepsreis.
Voor deelname aan het kajakprogramma is enige basiskennis van het kajakken vereist. 
Wilt u verdere informatie of overleggen? Stuur dan een bericht, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-terugbericht.

Vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten naar Edmonton en vanaf Ottawa, evenals benodigde overnachtingen en eventuele verlenging in Canada
Stuur ons uw wensen, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-terugbericht voor overleg of een afspraak om uw plannen te bespreken.

Het schip Akademik Ioffe

Het expeditiecruiseschip Akademik Ioffe neemt maximaal 96 passagiers mee. Foto's dekkenplan en verdere informatie over het schip vindt u via de link.

Reis van dag tot dag

BELANGRIJK:

Onderstaande route is de geplande route. Weersomstandigheden, ijssituaties en de aanwezigheid van dieren kunnen afwijkingen noodzakelijk of wenselijk maken.

Dag 01 Edmonton - Cambridge Bay

De reis begint met een chartervlucht van Edmonton naar Cambridge Bay, een kleine gemeenschap een het hoge noorden van Canada. De bevolking leeft hier nog op vrij traditionele manier van visvangst en jacht. Vanaf het vliegveld wordt u naar het haventje van Cambridge Bay gebracht. Vanhier gaat u met zodiacs aan boord van de Akademik Ioffe.
Na het inschepen vertrekt het schip in oostelijk richting door de Noordwest Passage. 

Dag 02 Victory Point

Victory Point is tijdens deze reis het beginpunt van Noordwest Passage. Om in de stemming te komen worden er verschillende lezingen gehouden over de Franklin Expeditie.
Enkele jaren geleden zijn hier met sonaronderwateronderzoek de wrakken gelokaliseerd van twee schepen, HMS Erebus en HMS Terror, die deel uitmaakten van de Franklin Expeditie.

Dag 03 Conningham Bay

Aan de oostkant van Prince of Whales ligt Conningham Bay, een baai waar regelmatig Beluga's in het ondiepe water vertoeven. Aangetrokken door deze kleine, witte walvissen lopen er vaak ijsberen op de toendra en langs de oever. 
Het is een mooie plek om te wandelen, een zodiactocht te maken en natuurlijk om er met de kajak op uit te trekken. 

Dag 04 Straat Bellot & Fort Ross

Vandaag staat een van de spectaculairste delen van de Noordwest Passage op het programma: Straat Bellot. Deze nauwe zeestraat scheidt het eiland Somerset van het vasteland van Canada.
Door de stroming in de zee-engte wordt voedselrijk water aangevoerd. Op de uitkijk dus voor Zadelrobben, Baardrobben, Beluga's en wie weet duiken er enkele Narwallen op.
Tijdens de wandeling over Somerset wordt de hut, Fort Ross, bezocht, die dateert uit de hoogtijdagen van de Hudson's Bay Company (1937). Er werden hier toen veel dieren zoals poolvossen en muskusossen, gevangen en gedood voor hun huiden. De huiden werden verzameld bij Fort Ross en eens per seizoen naar het zuidelijkere vestigingen op het vasteland verscheept.
Maar ver voor de komst van de Hudson's Bay Company was dit gebied het jachtgebied van de rondtrekkende Inuit en voorouders. In het landschap zijn verschillende sporen te zien van zeer vroege bewoning.

Dag 05 Beechey

Beechey is een van de bekendste eilanden langs de Noordwest Passage. Grote bekendheid kreeg dit eiland door de ontdekking van de de graven van drie leden van de Franklin Expeditie die hier in 1845 strandden.
Het landschap bestaat uit recht uit zee oprijzende bergwanden met daartussen een grindstrand. Hier liggen de graven en de restanten van een hut die tijdens een zoekactie in opdracht van de weduwe van Franklink was neergezet. 
Het is een indrukwekkend gebied om te wandelen en te kajakken. 

Dag 06 Lancaster Sound & Devon

De tocht wordt vervolgd door de Lancaster Sound. Dit is het brede water tussen Baffin en Ellesmere. Vanwege het voedselrijke water zijn hier regelmatig grote groepen Zadelrobben en Walrussen te zien. IJsberen zijn dan meestal ook niet ver weg. 

Eén van de grootste onbewoonde eilanden in Nunavut (de noordoostelijke provincie van Canada) is Devon. Dwars over het eiland lopen verschillende bergruggen. Een kleine ijskap bedekte top van ruim 1900 meter. Op de kliffen aan zee broeden in de zomer duizenden Zwarte Zeekoeten en Noordse Stormvogels, maar die zijn nu waarschijnlijk allemaal al vertrokken.
Tijdens een bezoek aan het verlaten station van de Royal Mounted Police bij Dundas Harbour, kunnen er tijdens de wandeling over de toendra muskusossen en sneeuwhazen gezien worden.
Ongeveer 39 miljoen jaar geleden sloeg op Devon een grote metoriet in en veroorzaakte een krater met een diameter van bijna 25 km. Lange tijd is deze krater een meer geweest, maar naarmate de tijd verstreek is het gat opgevuld met veen en is het nu toendra geworden.

Dag 07 Pond Inlet (Mittimatalik)

Pond Inlet ligt in de luwte van het eiland Bylot dat voor de noordkust van Baffin ligt. Terwijl de Akademik Ioffe langzaam door de Navy Board Inlet manouvreert wordt het prachtige landschap van het Sirmilik NP zichtbaar. Tijdens het bezoek aan de nederzetting Pond Inlet, kunt u kennismaken met het leven in deze noordelijkste Inuitgemeenschap.
Een groot deel van de ca. 1500 inwoners leven van het maken van kunst. In tekeningen, wandkleden en sculpturen laat men tradionele taferelen en moderne interpretaties van het dagelijks leven zien.  

Dag 08 Gibbs Fjord

Gibbs Fjord is een van de diepe fjorden van Baffin. Torenhoge kliffen omzomen het water. Gletsjers volgen traag hun weg naar beneden en eindigen in immense blauwwitte ijsfronten op het water.
Een bizar landschap dat een diepe indruk zal maken.

Dag 09 Isabella Bay (Niginaniq)

Tot het zeeijs weer gaat aangroeien, verblijven Groenlandse walvissen in de omgeving van Isabella Bay. De baai is enorm voedselrijk en heeft ondiepe gedeelten die moeilijk toegankelijk zijn voor roofdieren zoals Orka's. Buiten de Groenlandse walvissen zijn hier ook verschillende zeehonden en soms Narwallen te zien. Met zoveel prooidieren bij elkaar kunnen ijsberen niet ver weg zijn.
Een unieke locatie voor een kajaktocht. 

Dag 10 Noordpoolcirkel bij Sunshinefjord

De Sunshinefjord ligt min of meer op de Noordpoolcirkel. Het is een door gletsjers diep uitgesleten fjord. Een uitstekende plaats voor een lange wandeling naar een van de uitzichtpunten. Minder uitputtend is een wandeling langs het strand. Het hoeft geen betoog dat de kajaks hier in deze beschutte fjord te water worden gelaten.

Dag 11 Pangnirtung

In de volgende baai (Cumberland Sound), in de luwte van het achterliggende gebergte, ligt het dorpje Pangnirtung. Het is een kleine Inuitgemeenschap met veel beeldend kunstenaars. 
In het informatiecentrum, Angmarlik, kunt u aan de hand van enkele opstellingen zien hoe men vroeger leefde.

Dag 12 Monumental

Verder zuidwaarts ligt een eilandengroep waarvan Monumental een van de grotere eilanden is. Afhankelijk van het weer kan er met zodiacs en kajaks het water op gegaan worden. Als het te ruig is, zal het schip langzaam een rondje varen om de oevers af te speuren naar walrussen en vooral de jonge walrussen.

Dag 13 Iqaluit - Ottawa

Ontschepen in Iqaluit. Er is geen pier of kade, dus wordt u vanaf het schip per zodiac aan land gebracht. Daarna volgt een transfer naar het kleine vliegveld en gaat u per chartervlucht naar Ottawa. 

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze reis begint in Edmonton en eindigt in Ottawa.
U gaat in Cambridge Bay aan boord en in Iqaluit van boord.

DataReisduurSchip
20 aug - 01 sep 201912 nachtenAkademik Ioffe

Prijzen per persoon

Let op: onderstaande prijzen zijn exclusief 5% niet terugvorderbare Canadese belastingen.

bij koers US$1,00 = € 0,86
Accommodatie20 augBeschikbaar
A 3-pers. hut€ 8.596,00ja
BS 2-pers. hut€ 10.144,00ja
B 2-pers. hut€ 12.036,00beperkt
C 2-pers. hut€ 13.154,00beperkt
Shackletonsuite€ 14.444,00VOL
One Oceansuite€ 16.078,00VOL
Kajakken€ 598,00ja
Chartervluchten€ 1.716,00ja

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 01 april 2019.

LOYALITEITSPROGRAMMA ONE OCEAN EXPEDITIONS:
Heeft u eerder een reis gemaakt met One Ocean Expeditions? Laat het ons weten, want u komt in aanmerking voor verschillende voordelen. 

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, gebruik van rubberlaarzen, water- en winddichte expeditieparka, regenbroek, verrekijker, wandelstokken, waterdicht dagrugzakje, alle excursies gedurende de scheepsreis, groepstransfers in Cambridge Bay van het vliegveld naar de het schip en in Iqaluit van het schip naar het vliegveld, Beluga informatieboekje, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

reis van huis naar Edmonton en van Ottawa naar huis, chartervlucht van Edmonton naar Cambridge Bay en van Iqaluit naar Ottawa (zie prijslijst), overige transfers, benodigde overnachting in Edmonton en Ottawa, eventuele brandstoftoeslag, verzekeringen, (fris)drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 
In een 3-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie personen tegelijk boeken.
Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de andere in de dameshut.

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u één van de hutten voor alleengebruik wenst, dan betaalt u onderstaande toeslagen:
> alle 2-pers. hutten: 50%.
> beide type suites: 100%.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij One Ocean Expeditions behoudt zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen, indien stijging van de brandstofprijzen daartoe aanleiding geeft. Mocht de luchtvaartmaatschappij van de chartervlucht een brandstoftoeslag heffen, dan zal deze worden doorberekend.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten en overnachtingen, en eventuele verlenging in Canada. Omdat u ook via IJsland kunt vliegen, is een stopover op IJsland ook mogelijk. Vraag ons naar de mogelijkheden. Wij leggen ze u graag voor.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.