Ga naar inhoud

Expeditiecruise Noordwest-Groenland & Noordoost-Canada

de grandtour langs imposante landschappen en pittoreske Inuitdorpen

:alttitle:

Expeditiecruise Noordwest-Groenland & Noordoost-Canada

Een late reis naar het prachtige landschap van Noordwest-Groenland en Noordoost-Canada. De herfstkleuren zullen er met een beetje zon nog mooier uitzien en nog feller afsteken tegen het blauw van de gletsjers.
Deze expeditiecruise neemt u mee naar kleinste plaatsjes, door ver afgelegen fjorden, langs immense ijsbergen en natuurlijk gaat u aan land om te wandelen. En in deze periode kan er tijdens de nachtelijke uren als het helder genoeg is, ook soms nog noorderlicht te zien zijn.
Is dit de zeer afwisselende reis waar u altijd al naar op zoek was?

De reis in het kort

De reis begint met een overnachting in Toronto. De volgende dag brengt een chartervlucht alle passagiers naar Kangerlussuaq (Groenland). Hier ligt de Ultramatine te wachten. Na het inschepen vertrekt het schip in noordwestelijke richting naar het Canadese eiland Baffin. Hier worden indrukwekkende fjorden en een kleine Inuitgemeenschap zoals bijvoorbeeld Qikiqtarjuaq bezocht. Langs de Lancaster Sound ten noorden van Baffin staan Dundas Harbour en Beechey, als historische plaatsen op de planning.
Vervolgens steekt het schip over naar Groenland om hier o.a. het plaatsje Qaanaaq, het prachtige baai Melville Bugt, het schilderachtige Uummannaq, de ijsbergenhoofdstad Ilulissat en het kleine vissersplaatsje Itilleq te bezoeken.
De scheepsreis eindigt in Kangerlussuaq vanwaar een chartervlucht u weer naar Toronto brengt, voor de hotelovernachting aldaar, waarmee de reis eindigt.

Als u deze reis kiest

  • Avontuurlijke scheepsreis op basis van volpension.
  • Inclusief regelmatig excursies aan land en excursies met zodiacs (rubberboten).
  • Inclusief rondvlucht per helikopter
  • Engelssprekende expeditieleiding.
  • max. 199 passagiers // internationaal gezelschap.
  • Deze reis wordt in 2024 NIET aangeboden.

Impressies

  • Uitkijkend op kust van Melville Bugt.
    1/23

    Uitkijkend op kust van Melville Bugt.

  • Ruige kust van Baffin.
    2/23

    Ruige kust van Baffin.

  • Kleine jager.
    3/23

    Kleine jager.

  • Immense ijsbergen drijven in de Baffinbaai rond.
    4/23

    Immense ijsbergen drijven in de Baffinbaai rond.

  • Terug naar het schip na een wandeling.
    5/23

    Terug naar het schip na een wandeling.

  • IJsbergen in alle soorten en maten drijven regelmatig voorbij.
    6/23

    IJsbergen in alle soorten en maten drijven regelmatig voorbij.

  • Een stukje toendra aan de noordwestkust van Groenland.
    7/23

    Een stukje toendra aan de noordwestkust van Groenland.

  • Wandelen langs de kus bij Thule (Qaanaaq).
    8/23

    Wandelen langs de kus bij Thule (Qaanaaq).

  • Hangende gletsjer bij Qaanaaq (Groenland).
    9/23

    Hangende gletsjer bij Qaanaaq (Groenland).

  • Uummannaq (Groenland).
    10/23

    Uummannaq (Groenland).

  • Sledehond in Ummannaq.
    11/23

    Sledehond in Ummannaq.

  • IJsbeer op het ijs in de Baffinbaai.
    12/23

    IJsbeer op het ijs in de Baffinbaai.

  • Walrussen op een rots in de Lancaster Sound.
    13/23

    Walrussen op een rots in de Lancaster Sound.

  • Ruige fjordenlandschap rond de Kangerlussuaqfjord.
    14/23

    Ruige fjordenlandschap rond de Kangerlussuaqfjord.

  • Kruipwilgen in herfstkleur bij het vliegveld van Kangerlussuaq.
    15/23

    Kruipwilgen in herfstkleur bij het vliegveld van Kangerlussuaq.

  • Kleine nederzetting Itilleq (Groenland).
    16/23

    Kleine nederzetting Itilleq (Groenland).

  • Het Dwergwilgenroosje bloeit tot aan de winter.
    17/23

    Het Dwergwilgenroosje bloeit tot aan de winter.

  • Noorderlicht (Aurora borealis) kan aan de donkere hemel verschijnen.
    18/23

    Noorderlicht (Aurora borealis) kan aan de donkere hemel verschijnen.

  • Prachtig kleurenspel tijdens zonsondergang.
    19/23

    Prachtig kleurenspel tijdens zonsondergang.

  • Poolhaas bij Thule (Groenland).
    20/23

    Poolhaas bij Thule (Groenland).

  • Wandelen door Qaanaaq in het noorden van Groenland.
    21/23

    Wandelen door Qaanaaq in het noorden van Groenland.

  • Kajakken bij immense gletsjerfronten is een geweldig avontuur.
    22/23

    Kajakken bij immense gletsjerfronten is een geweldig avontuur.

  • Een duik in het koude water: de polar plunge!
    23/23

    Een duik in het koude water: de polar plunge!

Dag tot dag

BELANGRIJK

De uitvoerbaarheid van de beschreven route wordt mede bepaald door weersomstandigheden en de ijssituatie. De ijsstituatie varieert enorm: het ene jaar is het ijs al vroeg voldoende opengebroken om met gemak het programma te kunnen uitvoeren, terwijl in het andere jaar het ijs het hele seizoen bepaalde doorvaarten blijft blokkeren. In een dergelijk geval zal men een zo goed mogelijk alternatief programma aanbieden.

  • Toronto

    De reis begint met een hotelovernachting in Toronto.
    's Avonds is er een informatiebijeenkomst waar u de laatste informatie ontvangt over de chartervlucht van morgen.

  • Toronto - Kangerlussuaq

    Vanaf het groepshotel is er een groepstransfer naar het vliegveld bij Toronto. Vanhier gaat u per chartervlucht naar Kangerlussuaq in Groenland. Het schip ligt hier voor anker in de kleine haven. Om hier te komen, wordt u met een bus van het vliegveld naar de haven enkele kilometers buiten het plaatsje gebracht. Er is geen pier, dus u wordt met zodiacs (rubberboten) aan boord gebracht. Na het inschepen vertrekt het schip door de ca. 165 km lange fjord richting westkust om vandaar in noordwestelijke richting over te steken naar de Canadese kust.

  • Op zee: Straat Davis & Baffinbaai

    Tussen Groenland en Canada liggen Straat Davis en de Baffinbaai. In september zal hier waarschijnlijk geen pakijs meer drijven, maar wel hier en daar een grote ijsberg die afkomstig is van o.a. de gletsjers rond de Diskobaai. Op de ijsbergen kunnen zeevogels uitrusten, een goed moment om de verrekijker op te pakken. Voor migrerende walvissen zoals Bultruggen en Dwergvinvissen, is het de hoogste tijd om naar het zuiden te trekken, ze kunnen dus nu overal opduiken.
    Het expeditieteam zal vandaag presentaties geven over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals geschiedenis, geologie, klimaat, dieren en politieke vraagstukken in het Arctische gebied.

  • Baffin & Lancaster Sound

    Het schip zal ter hoogte van Qikiqtarjuaq bij de kust van Baffin komen. Deze kleine gemeenschap met circa 600 inwoners ligt bij de noordelijke toegang van het Auyuittuq NP. De omgeving is rijk aan wild, met name walvissen. De gemeenschap kent ook goede beeldend kunstenaars die graag hun werk laten zien en het ook te koop aanbieden.
    Noordelijker ligt de Isabellafjord die in de zomer een belangrijk foerageergebied is voor de Groenlandse walvis. Het gebied is het eerste National Marine Wildlife Area van Canada, hierdoor krijgen de Groenlandse walvissen de bescherming die ze hard nodig hebben. De voedselrijkdom in de baai trekt ook andere walvissen zoals Narwallen. Ook ijsberen laten zich hier regelmatig zien.
    Nog verder naar het noorden ligt de Sam Fordfjord, een fjord met spectaculaire, steile granieten bergwanden. Het is een fantastisch landschap om met het schip te cruisen.
    Vervolgens vaart de Ultramarine de Lancaster Sound in. In deze voedselrijke wateren leven Narwallen, Beluga's, Zadelrobben en ijsberen. Als de ijssituatie en het weer het toelaat kan er in Radstockbaai aan land gegaan worden. Hier bevindt zich een van de best bewaarde overblijfselen uit de Thulecultuur. Op Devon kan een wandeling over de toendra gemaakt worden. Wellicht ziet u hier muskusossen en/of poolhazen. Dundas Harbour is een kleine fjord, omringd door steile bergen, met restanten van een verlaten station van de Hudson's Bay Company. Dichterbij het keerpunt van de reis staat een landing gepland op Beechey. Hier bevinden zich o.a. de graven van enkele leden van de Franklin Expeditie en de overblijfselen van een bevoorradingshut (North Humberland House), destijds opgezet door een reddingsexpeditie op zoek naar overlevenden van de Franklin Expeditie.
    Terug in oostelijke richting komt het schip langs Coburg, een eiland dat steil uit zee oprijst. In de zomer zijn de richels bezet met broedende zeevogels. Nu zijn de dieren vertrokken naar warmere wateren en zijn de rotsenwanden leeg.

  • Smith Sound

    De zee-engte tussen het noorden van Canada en Groenland heet Smith Sound. Hier bepalen de ijscondities en het weer tot hoe noordelijk het schip kan doordringen. Als er nog veel ijs ligt, is de kans groot dat er een ijsbeer rondscharrelt. Tijd dus om op de uitkijk te staan.

  • Qaanaaq & Melville Bugt

    Het noordwestelijk deel van Groenland bestaat uit een zeer ruig berglandschap dat voor een heel groot deel door de Groenlandse ijskap bedekt is. Overal reiken immense gletsjers tot aan zee.
    Te midden van dit landschap ligt de nederzetting Qaanaaq. De gemeenschap leeft zeker in de winter nog op zeer traditionele manier en jacht is een essentieel onderdeel hiervan. Natuurlijk heeft ook hier de tijd niet stilgestaan en bepalen mensen met mobieltjes het straatbeeld. In het kleine museum kunt u meer leren over het dagelijks leven van toen en nu.
    Via Melville Bugt wordt verder zuidwaarts gevaren. Buiten het indrukwekkende gletsjerlandschap verschijnen er steeds meer immense ijsbergen in de meeste fantastische vormen.

  • Langs de kust

    Het volgende gedeelte langs de kust is beschermd gebied, er mag dus niet te dicht onder de kust gevaren worden. Maar het landschap is nog zeker te zien en het expeditieteam zal u weer onderhouden met presentaties.

  • Rond de Diskobaai

    Een van de meest pittoreske plaatsjes in het Diskobaaigebied is Uummannaq. De kleurrijke huisjes liggen in de beschutting van de enorme hartvormige berg waaraan de nederzetting zijn naam dankt. Ook dit is nog een grotendeels traditionele gemeenschap. Men jaagt met kleine bootjes op zeehonden en gaat er mee op visvangst. Als het 's winters goed gevroren heeft, kan met er met de hondenslede op uit om te jagen. Het is niet ongewoon dat dit eiland omringd is door enorme ijsbergen.
    De bekendste plaats in de Diskobaai is zonder twijfel Ilulissat. Hier worden de ijsbergen "geboren", het is dan ook een geweldige plaats om met zodiacs langs de ijsbergen te varen.
    Verder richting het zuiden, net ten noorden van de poolcirkel, ligt het gehucht Itilleq met kleurrijke huisjes.
    Nu het 's nachts weer donker wordt, is er kans dat er noorderlicht verschijnt.

  • Kangerlussuaq - Toronto

    In de nacht vaart het schip de Kangerlussuaqfjord in. Als het redelijk helder weer is, bestaat de kans dat er noorderlicht te zien is.
    's Morgens ligt de Ultramarine voor anker in het haventje van Kangerlussuaq. Na het ontbijt wordt iedereen met zodiacs aan land gebracht. Hier staan bussen klaar om alle passagiers naar het vliegveld te vervoeren.
    Vervolgens chartervlucht naar Toronto voor overnachting op basis van logies/ontbijt in een van de luchthavenhotels.

  • Einde van de reis

    Na het ontbijt in het groepshotel is de reis ten einde.
    U kunt vandaag terug naar huis vliegen of uw reis verlengen in Canada. De dagen zijn al aardig kort en het noorderlicht wordt aan een heldere hemel weer zichtbaar.

Noorderlicht (Aurora borealis)

Als het 's nachts weer donker is, zeker de laatste dagen van de reis, kan er mogelijk noorderlicht te zien zijn.

 

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 1 oktober 2023
canada-242
  • Reis van huis naar Toronto en terug of naar Kangerlussuaq en terug.

Kajakprogramma

Tijdens deze reis is het mogelijk om deel te nemen aan een kajakprogramma.U dient hiervoor echter wel enige ervaring met kajakken te hebben. Het aantal keren dat er gekajakt zal worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar daar waar mogelijk is, zullen de kajaks te water worden gelaten. Als u een keertje niet wilt peddelen, maar een wandeling over de toendra wilt meemaken, dan is dat natuurlijk altijd mogelijk.
Deelname moet vooraf geboekt worden en is mogelijk tegen de meerprijs.

Polar Plunge

Zelfs in het koude water bij Canada of Groenland is het mogelijk om een duik te nemen. Dappere passagiers kunnen deelnemen aan de Polar Plunge. Op deze reis zal de mogelijkheid geboden worden, als de omstandigheden het toelaten. U krijgt een certificaat en een warm applaus van de andere passagiers.

Helikoptervlucht

Tijdens deze reis maakt u een helikoptervlucht over het poollandschap. Per keer neemt men 7-9 passagiers mee voor een vlucht van circa 10-15 minuten. In de prijs van de scheepspassage zit 1 helikoptervlucht, indien de omstandigheden goed zijn. Aan boord kan men tegen betaling eventueel meer helikoptervluchten boeken.

Tundra to table

Op de toendra groeien kruiden die van oudsher door Inuit gebruikt worden bij het koken. Wilt u eens proeven? Meldt u dan aan voor deze excursie. U zult versteld staan van wat er op tafel komt en hoe het smaakt.

Vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten naar Toronto of Kangerlussuaq, eventuele aanvullende overnachtingen en/of eventuele verlenging op Groenland of in Canada.
Wilt u meer weten? Stuur dan een bericht met uw wensen, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-bericht voor overleg of een afspraak. Wij helpen u graag bij het samenstellen van UW reis en maken daarom graag een voorstel voor u.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij behoudt zich het recht voor om een brandstoftoeslag op te leggen, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven