Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Franklin & De Noordwest Passage

Deze reis begint met een chartervlucht van Edmonton naar Resolute. Hier gaat u aan boord van het expeditiecruiseschip Akademik Ioffe.
De volgende dagen zal het schip door de nauwe doorgangen tussen de eilanden varen en zal er op verschillende plaatsen aan land gegaan worden.
De geplande landingsplaatsen zijn:
Het eiland Beechey, waar drie opvarenden van de Franklin Expeditie zijn begraven. Het eiland Prince Leopold met steil uit zee oprijzende kliffen waar wellicht nog verschillende Zwarte Zeekoeten, Dikbekzeekoeten, Drieteenmeeuwen en Noordse Stormvogels op de smalle richels te zien zijn. Het eiland Sommerset waar in augustus 1825 de opvarende van de HMS Fury overwinterden.
Daarna bepaalt het ijs of er verder zuidwaarts naar Fort Ross, een handelspost uit de hoogtijdagen van de Hudson Bay Company, en Straat Bellot gevaren kan worden. Vandaar via Straat Franklin en Conningham Bay naar het eiland Prince of Wales waar veelal Beluga's te zien zijn en daarop jagende ijsberen.
In de kleine gemeenschap bij Victory Point op King William zijn verschillende kleine gebruiksvoorwerpen van de Franklin Expeditie teruggevonden. De reis wordt voortgezet via Pasely Bay naar het Boothia Schiereiland, de Peel Sound en Aston Bay.
De scheepsreis eindigt in Cambridge Bay waar u van boord gaat en met een chartervlucht naar Edmonton teruggaat.

Het schip Akademik Ioffe

Deze reis wordt uitgevoerd met het expeditiecruiseschip de Akademik Ioffe met maximaal 96 passagiers.
Uitgebreide informatie over het schip met foto's en dekkenplan vindt u door te klikken op de namen van het schip. 

Vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten naar Edmonton en terug, benodigde overnachtingen en eventuele verlenging in Canada.
KLM vliegt twee tot drie keer rechtstreeks naar Edmonton, Icelandair vliegt via Keflavík. Hierdoor kunt u deze reis eenvoudig combineren met een verblijf op IJsland 
Stuur ons uw wensen, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-terugbericht voor overleg of een afspraak. We maken graag een voorstel voor u.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Edmonton - Resolute Bay

In de ochtend per chartervlucht van Edmonton naar Resolute, een kleine Inuitgemeenschap in het hoge noorden. Hier ligt de Akademik Ioffe voor anker. Per zodiac worden alle passagiers aan boord gebracht om in te schepen. In de avond vertrekt het schip in oostelijke richting naar Beechey. 

Dag 02 Beechey & Prince Leopold

Tussen loodrecht uit zee oprijzende eilanden ligt een grindstrand. Dit is een deel van Beechey. Het kreeg zijn grote bekendheid door de graven van drie leden van de Franklin Expeditie uit 1845. Het zijn de enige waarvan iets tastbaars is terug gevonden. Van de schepen HMS Terror en de HMS Erebus en de gehele bemanning zijn verder alleen nog wat gebruiksvoorwerpen zoals knopen in de Inuitgemeenschappen bij onder andere Cambridge Bay teruggevonden.
Verder zijn er op het strand nog wat planken en staanders van een gebouw (Northumberland House) dat door Lady Franklin bekostigd is. Na het verdwijnen van de gehele expeditie, rustte zij een reddingsexpeditie uit. Men ging op zoek naar overlevenden. Voor het geval Franklin en zijn mannen terug zouden keren naar Beechey werd hier een hut neergezet met voorraden.
In 1979 brachten Mr. Pieter van Vollenhoven en HM Prinses Margriet een bezoek aan het eiland. Ter nagedachtenis hiervan is een steen met plaquette neergezet. 

Het aan de overzijde van de Lancaster Sound gelegen eiland Prince Leopold is een grote zeevogelkolonie. Het kliffen rijzen loodrecht op uit zee. Je kunt hier alleen met een zodiac of met een kajak langs de kliffen varen en kijken en luisteren naar de vele duizenden Zwarte Zeekoeten, Dikbekzeekoeten, Drieteenmeeuwen en Noordse Stormvogels.

Dag 03 Fury Beach, Sommerset

Op het eiland Sommerset zal de plaats bezocht worden waar de bemanning van de HMS Fury moest overwinteren nadat het averij had opgelopen. Sommerset is een eiland met verschillende kuddes muskusossen. Er leven poolvossen en er broeden sneeuwganzen. Het eiland is vooral bekend om de Beluga's die hier van half juli tot halverwege augustus in de baai in het noorden tezamen komen om hun oude vel af te schuren. 

Dag 04 Fort Ross & Straat Bellot

Op het eiland Sommerset staat nog een hut, Fort Ross, die dateert uit de hoogtijdagen van de Hudson Bay Company. Niet ver hier vandaan verzamelen vaak walrussen in groten getale. De nabij gelegen gletsjer zorgt voor ijsbergen die door weer en wind tot fantasierijke sculpturen zijn geslepen.
Door de stroming in de zee-engten waardoor gemanouvreerd wordt, wordt voedselrijk water aangevoerd. Er zijn hier vaak groepen Zadelrobben en Baardrobben te zien. Met een beetje geluk kunnen ook Beluga's of Narwallen gezien worden.

Dag 05 Conningham Bay

Aan de oostkant van Prince Edward Island ligt Conningham Bay. Een gebied waar regelmatig ijsberen vertoeven. Het ondiepe water trekt in de zomer veel Beluga's die hier hun huid afschuren en hun kalfjes groot brengen.

Dag 06 Victory Point, King William

Victory Point is het gebied waar nog iets teruggevonden is van de Franklin Expeditie. Het schip is zonder enig spoor verdwenen in het ijs. Slechts een sloep, wat bestek, knopen en een skelet zijn teruggevonden bij de nederzetting Gjoa Haven.
In deze Inuitgemeenschap leerde Roald Amundsen, tijdens zijn verblijf van de winters van 1903-1904 en 1904-1905 hoe hij moest overleven in deze polaire gebieden. Hierdoor kon hij met gemak Scott verslaan in de race naar de Geografische Zuidpool. 

Dag 07 Pasely Bay, Boothia Schiereiland

In 1942 werd hier een van de schepen van de Canadese kustwacht (St.Roch) kwam vast te zitten in het ijs tijdens een poging om de Noordwest Passage door te varen. Zij moest daardoor overwinteren. Een van de bemanningsleden overleed tijdens deze barre tocht en is begraven op het strand van Boothia.

Dag 08 - 09 Straat Franklin & Peel Sound

De tocht voert verder noordwaarts door Straat Franklin naar de Peel Sound. Hier kan meerjarig ijs voorkomen dat de doorgang kan blokkeren. Het is het spectaculairste en spannenste deel van de Noordwest Passage.
In de zomer van 1846 voer Franklin hier met twee schepen door deze engte voor ze in het ijs kwamen vast te zitten. 

Dag 09 Aston Bay

De laatste dag is gepland in Aston Bay, een diepe baai waar vaak ijs opeen gekruid ligt. Dit is een uitstekende plaats om bijvoorbeeld ijsberen, walrussen en misschien zelfs Narwallen te kunnen zien. 

Dag 10 Cambridge Bay - Edmonton

Ontschepen in Cambridge Bay. Chartervlucht naar Edmonton.

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze reis begint en eindigt in Edmonton.
U gaat in Resolute Bay aan boord en in Cambridge Bay van boord.

DataReisduurSchip
11 aug t/m 20 aug 201909 nachtenAkademik Ioffe

Prijzen per persoon

Let op: onderstaande prijzen zijn exclusief 5% niet terugvorderbare Canadese belastingen.

bij koers US$1,00 = € 0,86
AccommodatiePrijsBeschikbaar
A 3-pers. hut€ 6.102,00beperkt
BS 2-pers. hut€ 6.962,00beperkt
B 2-pers. hut€ 8.252,00ja
C 2-pers. hut€ 9.198,00beperkt
Shackletonsuite€ 10.488,00beperkt
One Oceansuite€ 11.950,00VOL
Kajakken€ 598,00ja
Chartervluchten
Edmonton - Resolute Bay en
Cambridge Bay - Edmonton.
€ 1.716,00ja

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 01 april 2019.

LOYALITEITSPROGRAMMA ONE OCEAN EXPEDITIONS:

Heeft u eerder een reis gemaakt met One Ocean Expeditions? Laat het ons weten, want u komt in aanmerking voor verschillende voordelen.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, gebruik van rubberlaarzen, water- en winddichte expeditieparka, regenbroek, verrekijker, wandelstokken, waterdicht dagrugzakje, alle excursies gedurende de scheepsreis, groepstransfers in Resolute Bay van het vliegveld naar de het schip en in Cambridge Bay van het schip naar het vliegveld, Beluga informatieboekje, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

Lijnvluchten van Amsterdam of Brussel naar Edmonton en v.v., chartervlucht van Edmonton naar Resolute Bay en v.v. (zie prijskolom), 5% GST (Canadese overheidsbelasting), overige transfers, benodigde overnachtingen in Edmonton, eventuele brandstoftoeslag, verzekeringen, (fris)drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren).
In een 3-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie personen tegelijk boeken.
Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3-pers. hut geboekt worden. De een gaat dan in de herenhut, de andere in een dameshut.

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u een van de hutten voor alleengebruik wenst, betaalt u onderstaande toeslagen:
voor alle 2-pers. hutten: 50%
voor beide type suites: 100%.

Eventuele brandstoftoeslag

De rederij One Ocean Expeditions behoudt zich het recht voor om een brandstoftoeslag op te leggen, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geven.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten en overnachtingen, en eventuele verlenging in Canada en of IJsland.
Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.