Reisinformatie

Reisbeschrijving groepsreis De Dempster en Klondike Highway. (Yukon, Canada)

Van goud wassen tot indrukwekkende bergtoppen tot uitgestrekte arctische toendra, deze reis heeft het allemaal! We bezoeken de meest afgelegen delen van de Yukon en Northwest Territories en reizen per minibus en vliegtuig . We doorkruisen diverse bergruggen en rijden over de legendarische wegen van het noorden, de Alaska Highway, de North Klondike Highway en de Dempster Highway. Dawson City, in het hart van de goudvelden van de Klondike, neemt ons mee honderd jaar terug in de tijd naar de grootste goudkoorts in de geschiedenis van de mensheid; de Klondike Gold Rush van 1898. Na de drukte van Dawson City rijden we verder naar het noorden over de befaamde Dempster Highway en kunnen we genieten van de indrukwekkende bergtoppen en weidse toendra. Deze gravelweg zal u verbijsteren en u adembenemende vergezichten laten zien op weg naar een nederzetting ver boven de poolcirkel, Inuvik. En dan trekken we nog verder naar het noorden, op excursie naar Tuktoyaktuk, een Inuit nederzetting aan de oevers van de Noordelijke IJszee.

De komende twee nachten verblijft u in Whitehorse. U kunt dan het MacBride Museum (geschiedenis van Yukon), het Transportation Museum en de radarboot bezoeken.
De derde dag haalt u de huurauto op en rijdt u via de South Klondike Highway naar Skagway. U volgt het oude spoor van de goudzoekers. Hier en daar zult u nog overblijfselen zien die herinneren aan deze tijd. Emerald Lake, Tagish Lake en Tutshi Lake zijn allemaal uitzonderlijke plekken om even bij stil te staan. Hierna voert de weg verder omhoog naar de White Pass en de grens met Alaska. Bij de grensovergang, moet u het formulier invullen en krijgt u het visum om de Verenigde Staten te betreden. Daarna voert de weg snel bergafwaarts naar Lynn Canal. 
Skagway is een bruisend dorpje vanwege de vele cruiseschepen die hier aanleggen. Maar vanuit Skagway vertrokken ook de meeste stampeders hun tocht over land naar de Klondikegoudvelden. Een excursie met de trein vanuit Skagway is een aanrader.
Vanuit Skagway met de ferry naar Haines. Haines is een bijzonder vissersdorp met het oude fort en het Bald Eagle Reserve. Tussen oktober en februari zitten hier honderden Amerikaanse Zeearenden, vanwege de zalmtrekking. De zalmtrekking begint halverwege de zomer en eindigt vaak laat in de winter. De rit voert verder over de Chilkat Pass terug naar Canada. Via Haines Road rijdt u verder naar Haines Junction in Kluane NP. De volgende dag heeft u een volle dag om te wandelen.
De weg vervolgt richting het noorden. Halverwege heeft u een overnachting in Burwash Landing. Daarna gaat u verder naar Tok, Alaska. U kunt nog genieten van Kluane NP, Kluane Lake en de prachtige bergen.
Vanuit Tok rijdt u een stukje terug over de Alaska Highway, alvorens de Top of the World Highway in te slaan. Het is een lange rit naar Dawson City, maar zeker de moeite waard. De komende twee nachten slaapt u in Dawson City.
Dawson City ademt de sfeer van het oude Wilde Westen. De houten huizen, de winkels en de mensen herinneren allemaal nog aan de tijd van de goudkoorts. De wegen zijn onverhard, behalve de weg die onderdeel is van de internationale highway. Een rondleiding door de stad met een gids is zeker de moeite waard of breng een bezoek aan de historische Dredge #4.
De Dempster Highway is een bijzondere weg. De weg is 671 kilometer lang en onverhard. Het brengt u langs schitterende vergezichten en u passeert de poolcirkel. Vanuit Dawson City stopt u bij Tombstone Campground. U heeft de hele dag om het park te bezoeken. In de Tombstone Mountains zijn de bergtoppen door weer en wind geslepen tot puntige horens.
Langzaam verandert het landschap in een arctische toendra, het leefgebied van de Porcupine kariboe. Het indianendorp Arctic Red River is zeker een bezoek waard. U rijdt dan verder langs de Mackenziedelta, een van de grootste rivierdelta’s ter wereld en voor vogelliefhebbers een waar eldorado. Inuvik is een dorp met een aantal kleurige huisjes. De kerk heeft de vorm van een iglo! U verblijft 2 nachten in Inuvik en kunt daardoor deelnemen aan (optionele) excursies, zoals per chartervlucht naar Herschel Island, een vlucht over de Mackenziedelta of naar het Inuitdorp Tuktoyaktuk, gelegen op een zandbank voor de kust.
Vanuit Inuvik vliegt u weer terug naar Whitehorse. Alvorens u terugvliegt naar Nederland heeft u nog een overnachting in Whitehorse.

Vervoer en verblijf

Het vervoer is in een minibus die geschikt is voor de Dempster Highway. De overnachtingen zijn in goede hotels, motels of lodges. Het zijn geen luxe accommodaties, want die kent men niet in Yukon.

Combinaties en Verlenging

De reis kunt u verlengen of combineren met andere gebieden in Canada en/of Alaska:
* Via Whitehorse kunt u rijden naar Skagway. Hier kunt u aan boord van de ferry naar het zuidoosten van Alaska, bijvoorbeeld Juneau, Sitka en Wrangell. Let op: er zijn bijna geen wegen in het zuidoosten. Dit gebied is ook niet geschikt voor een fly-drive.
* Of met de Holland Amerika Lijn naar Vancouver of Seattle vanuit Skagway.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wij maken graag een voorstel voor u. 

 

Reis van dag tot dag

Dag 01 Whithorse

We begroeten u op het vliegveld van Whitehorse en brengen u naar het River View Hotel in het centrum van de stad aan de oever van de Yukon. Hier maakt u kennis met de gids en de andere deelnemers. Later volgt er in het hotel een informatiebijeenkomst. Daana is er nog tijd voor een wandeling langs de rivier en eventueel een bezoek aan het Visitors Reception Centre en de raderboot Klondike. Diner is vanavond op eigen gelegenheid.

Dag 02 Alaska & Klondike Highway

In de ochtend rijden we over de fameuze Alaska en Klondike Highway naar het noorden en stoppen vaak voor het maken van foto's. We bekijken de beroemde Five Finger Rapids en steken een paar van de grootste rivieren van het noorden over: de Yukon, Pelly en Stewart liggen op onze route. Na 540 km bereiken we laat in de middag het stadje Dawson. Tijd om door de stad te wandelen en de mooi gerestaureerde, honderd jaar oude gebouwen te bewonderen.

Dag 03 Dawson

De hele dag staat in het teken van de goudkoorts. We nemen u mee voor een magnifiek uitzicht over de stad en de uitgestrekte goudvelden. We bezoeken Dredge #4 en de Discovery Claim en daarna een nog in gebruik zijnde goudmijn. Hier worden u de fijne kneepjes van het goudzoeken bijgebracht en kunt u zelf uw geluk beproeven bij het goudwassen. Alles wat u vindt mag u houden! ‘s Avonds bezoeken we het beroemde, honderd jaar oude gokpaleis van Diamond Tooth Gertie en met de spectaculaire cancandansshow.

Dag 04 Dempster Highway / Eagle Plain

In de ochtend verlaten we Dawson. Hiermee verlaten we voor de eerst komende tijd de bewoonde wereld. Vanaf hier gaan we over de Dempster Highway in noordelijke richting. In 1979 heeft de Canadese overheid deze 800 km lange gravelweg laten aanleggen om de olie en gas rijkdommen in de MacKenzie Delta te kunnen exploiteren.
Voor ons is de echte rijkdom van dit gebied vooral de overweldigende schoonheid en grandeur van het landschap. We stoppen op diverse plaatsen om het immense landschap in ons op te nemen en te proberen om het op foto of film vast te leggen. Als het weer meewerkt kunnen we een wandeling maken langs een bergbeekje, over een ruige bergrug of door de boomloze toendra.
Het landschap blijft fascineren. Het uitzicht vanaf de verschillende bergpassen is adembenemend. Tegen het einde van de middag arriveren we in Eagle Plains, waar het enige hotel, benzinepomp en reparatieservice van de hele Dempster Highway te vinden is. Verwacht hier geen luxueus hotel, maar een eenvoudig en schoon hotel dat we delen met de wegonderhoudsploeg, onderzoekteams, avonturiers en reizigers. 

Dag 05 Dempster Higway / Inuvik

Na een half uur rijden, bereiken we de Poolcirkel. Hier stoppen we om te genieten van het prachtige uitzicht op de Richardson Mountains. Niet ver van deze plaats is de grens met de Northwest Territories. Na een eventuele wandeling is de vallei van de MacKenzie slechts één bergpas verwijderd. We steken de Pelly per veerboot over en bereiken zo Fort McPherson, een kleine First Nations nederzetting. Hier stoppen we enige tijd om de nederzetting te verkennen. Daarna wordt de weg langs de oevers van de MacKenzie vervolgd. Na ongeveer een uur bereiken we Inuvik en het charmante B&B, waar we de komende twee nachten zullen doorbrengen.

Dag 06 Tuktoyaktuk

Dit wordt weer een fantastische dag! We vliegen met een vliegtuigje naar Tuktoyaktuk dat op een zandbank voor de kust in de Beaufortzee ligt. We vliegen over het oostelijke deel van de MacKenzie en verder langs de kust van de Noordelijke IJszee, om in de kleine nederzetting te landen. We verkennen deze kleine gemeenschap te voet. In ‘Tuk’ leven Inuit, nog grotendeels op traditionele wijze van de jacht en visvangst. Maar de oprukkende aanwezigheid van de olie-industrie verandert het aanzien van de omgeving in rap tempo. De nederzetting heeft gelukkig nog genoeg pittoreske plekjes om op de gevoelige plaat vast te leggen. 
De terugvlucht zal over een andere route gaan. In dit gebied zijn vele pingo's. Dit zijn bergjes van ijs van waarover een laagje grond ligt. In de zomer is er meestal een soort kratermeertje op de top te zien.

Dag 07 terug naar Whitehorse

In de ochtend is er nog tijd om het plaatsje Inuvik te verkennen. We zullen proberen om een ontmoeting met de lokale kunstenaars te organiseren. U kunt hen dan gadeslaan terwijl ze aan het werk zijn. En wie weet is er een voorwerp dat u mooi vindt en wilt kopen als herrinnering aan deze reis.
Daarna vliegt de groep terug naar Whitehorse, waar u wordt opgewacht en naar het hotel in de stad wordt gebracht voor de laatste overnachting.

Dag 08 Whitehorse

Na het onbijt brengen we u naar het vliegveld voor uw terugvlucht, of u reist op eigen gelegenheid verder.

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze reis begint en eindigt in Whitehorse (Canada).

DataReisduur
21 juni - 28 juni 201907 nachten
05 juli - 12 juli 201907 nachten
19 juli - 26 juli 201907 nachten
09 aug - 16 aug 201907 nachten
23 aug - 30 aug 201907 nachten
30 aug - 06 sep 201907 nachten

Prijzen per persoon

bij koers CA$1,00 = € 0,70
AccommodatiePrijs
In 2-pers. kamers€ 2.849,00
In 1-pers. kamers€ 3.433,00

De prijzen zijn inclusief:

07 overnachtingen in 2-pers. kamers op basis van logies, genoemde transfers in Whitehorse en Inuvik van en naar het vliegveld, 1x lunch, stadstocht Dawson, entree Dredge #4 en Diamond Tooth Gertie's gambling hall, excursie zelf goudzoeken, excursie Tuktoyaktuk, vlucht van Inuvik naar Whitehorse, Engelstalige gids/chauffeur gedurende tocht, niet terugvorderbare belastingen en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten vanaf Amsterdam of Brussel naar Whitehorse, eventuele verhoging van de brandstoftoeslag, (fris)drankjes, verzekeringen, maaltijden, uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking), reserveringskosten (€ 25,00 per boeking)

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel naar Whitehorse en/of benodigde overnachtingen. Ook verlenging in andere delen van Canada is mogelijk. Wij leggen u graag de mogelijkheden voor.
Indicatieprijs vluchten:
van Amsterdam of Brussel naar Whitehorse, afhankelijk van de beschikbare klasse, van € 1.100,- tot € 1.900,- p.p. inclusief belastingen en toeslagen.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.