Reisinformatie

Reisperiode

De Atacamawoestijn en de Altiplano zijn het gehele jaar door te bereizen, alhoewel het in de zomer (december - februari) overdag erg heet kan zijn.

Algemeen

Vanuit Santiago kunt u rechtstreeks vliegen naar Arica (ca. 2.30 uur), Calama (ca. 2.30u), Iquique (ca. 2.25u) en Antofagasta (ca. 2.00u). De steden zijn onderling ook per vliegtuig verbonden. Vanaf Calama reist u per bus of huurauto in ca. 1.1/2 uur naar San Pedro de Atacama.

BELANGRIJK

De Altiplano, Lago Chungara en de Tatiogeisers bevinden zich op een hoogte van ca. 4500 m. Een bezoek aan deze hoog gelegen gebieden wordt afgeraden aan kleine kinderen, mensen met hartklachten en zwangere vrouwen. 
Omdat u aan de hoogte moet wennen, adviseren wij u tenminste een nacht voorafgaand aan een bezoek aan deze gebieden in een nabijgelegen stad of dorp te overnachten.

Arica

In 1880 kwam er een eind aan de Salpeteroorlog tussen Peru, Bolivia en Chili. Bij de herverdeling van het oorlogsgebied kwam Arica op Chileens grondgebied te liggen. Het is nu de noordelijkste stad van het land en is daardoor een belangrijke handelspost voor Peru en Bolivia. De heuvel 'El Morro' is een militair strategisch punt en heeft in de oorlog een belangrijke rol gespeeld. Op de heuvel is het oorlogsmuseum gebouwd. Vanaf deze heuvel heeft u een schitterend uitzicht over de stad.
Ook de directe omgeving van de stad heeft veel te bieden. Zo zijn er de oases Valle Azapa en Valle Lluta, genoemd naar de rivieren die door de valleien stromen. Tevens zijn er enorme geogliefen te zien. Deze 'tekeningen' zijn gemaakt door het wegschrapen van de bovenste laag aarde, waardoor de gekleurde onderlaag zichtbaar is geworden. In Azapa is een interessant archeologisch en antropologisch museum, waar o.a. 7000 jaar oude mummies tentoongesteld zijn.
Arica heeft slechts enkele hotels, zoals Hotel Diego de Almagro Arica, Hotel Arica, Hotel El Paso en Hotel Gavina.

Putre

Putre is de uitvalsbasis voor tochten naar NP Lauca. In 1970 werd het gebied romdom de rivier de Lauca uitgeroepen tot Nationaal Park. Het park omvat uitgestrekte steppen, diepblauwe meren, hoge vulkanen en kleine Aymarádorpen. In het park leven veel dieren zoals lama's en vicuña's die u tijdens wandelingen kunt tegenkomen. Ook wanneer u met de auto door het park rijdt, kunt u veel wild tegenkomen.
Putre heeft slechts een klein aantal hostería's zoals Hostería Qantati en Hostería Las Vicuñas.

San Pedro de Atacama

In de weidse woestijnachtige omgeving ligt een grote natuurlijke oase. In 1540 stichtten de Spanjaarden hier een nederzetting en maakte die tot een administratief centrum. De nederzetting werd San Pedro de Atacama genoemd. Uit deze koloniale tijd stammen nog veel gebouwen en pleinen. Er is een interessant archeologisch museum waar 11.000 jaar geschiedenis van de Atacama is ondergebracht. Verder staat hier het huis van Valdivia, de stichter van Santiago.
Het landschap rond de oase wordt gedomineerd door zoutvlakten en de bergen van de Cordillera de la Sal.
In San Pedro zijn verschillende hotels en hostería's. Naast de gewone hotels zijn er all-inclusive hotels zoals Awasi Hotel en Explora hotel de Larache
Vanuit San Pedro kunnen excursies gemaakt worden naar de Maanvallei, de Tatiogeisers, de Chuquicamata kopermijn, de dorpen Chiu Ciu en Lasana op de Altiplano, de Pakanarotsen en de hooggelegen en flamingorijke Lago Miscanti en Lago Miñiques. U kunt deze excursies vooraf of ter plaatse boeken.
Het gebied is ook heel goed met een huurauto te verkennen. Wanneer u de Tatiogeisers wilt zien spuiten, dient u bij zonsopgang ter plaatse te zijn. U moet dan in het pikkedonker naar het gebied rijden. Wij adviseren u daarom deze geisers met een georganiseerde excursie te bezoeken.

Iquique

Iquique was een klein vissersdorp aan de kust van de Stille Oceaan. Toen in het achterland rijke nitraatvoorraden werden ontdekt, ontwikkelde zich de salpterindustrie en kon het dorp explosief uitgroeien tot een belangrijke havenstad met meer dan 10.000 inwoners. Nu de salpeterindustrie zo goed als verdwenen is, is de visserij weer de belangrijkste inkomstenbron geworden. In de omgeving herinneren her en der verspreid liggende, verlaten nitraatdorpen aan het rijke salpetertijdperk.
Om het dorp uit het slop te halen, is Iquique in 1975 tot belastingvrije zone verklaard. Dit heeft voor de nodige impuls gezorgd, en heeft het vissersdorp wederom tot een van de welvarendste steden in Chili gemaakt.
Iquique kent hotels in alle soorten en maten.

Antofagasta

Deze moderne stad aan de Stille Oceaan is een drukke havenplaats. De geschiedenis van de stad vertoont veel gelijkenis met die van Iquique. De kleine oude binnenstad is interessant. Ook hier zijn hotels in alle soorten en maten.