Reisinformatie

Reisbeschrijving expeditiecruise Schotland - Færøer - Jan Mayen - Spitsbergen

In het vroege voorjaar vertrekt de Sea Spirit vanuit de prachtige Schotse stad Edinburgh. Via Kirkwall op de Orkneys en Fair Isle (Shetlands) vaart het schip in noordelijke richting Torshavn, de hoofdstad van de Færøer. 
Daarna wordt de bewoonde wereld verlaten voor het vulkanische eiland Jan Mayen. Het eiland wordt gedomineerd door de actieve vulkaan Beerenberg. Het geïsoleerde eiland is het domein van zeevogels zoals Kleine alken en Drieteenmeeuwen. Op het Noorse weerstation verblijven de enige mensen van het eiland.
Daarna volgt de oversteek naar Spitsbergen. Ook nu weer kunnen walvissen en dolfijnen in de omgeving van het schip opduiken. Op Spitsbergen wordt nog een drie tot vier dagen aan de westkust doorgebracht. Mogelijk kunnen Hornsund, Bellsund, Prins Karls Forland en Alkhornet bezocht worden. 
De reis eindigt in Longyearbyen waar u van boord gaat. 

De Ocean Adventurer maakt een min of meer gelijke reis maken. Deze reis begint in Aberdeen met een overnachting in de stad. De volgende morgen is het inschepen en vaart u richting Fair Isle. Daarna brengt u twee dagen door op de Færøer. Vanaf de Færøer vaart men in twee dagen naar Jan Mayen. Tijdens de zeedagen kunt u walvissen en dolfijnen tegenkomen. De komende twee dagen blijft u in de omgeving van Jan Mayen. Vanaf Jan Mayen vaart men door naar Spitsbergen. Hier worden nog drie dagen doorgebracht. Op dag 14 is het ontschepen in Longyearbyen.

Verlenging van uw reis op Spitsbergen of in Noorwegen

Mogelijke verlengingen van de scheepsreis:
> Vooraf kunt u een paar dagen in de mooie stad Edinburgh/Aberdeen doorbrengen.
> Na de reis kunt u op Spitsbergen blijven en dagexcursies maken.
> Of u kunt de reis verlengen met een verblijf in Noorwegen.

Enkele ideeën voor verlenging kunt u vinden op deze site bij Longyearbyen en op de pagina's over Lapland.
U kunt ons ook mailen of bellen op +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op kantoor. Wij leggen u graag de mogelijkheden voor.

Schepen

De Sea Spirit is een wat luxer uitgevoerd expeditiecruiseschip. Er is plaats voor max. 114 passagiers. De Ocean Adventurer vaart met max. 128 passagiers. 
Meer informatie over de schepen, dekkenplan en foto's vindt u door op de link te klikken.

Reis van dag tot dag

BELANGRIJK

Dit dag-tot-dagprogramma is slechts een leidraad. Weer-, ijs- en andere plaatselijke omstandigheden kunnen afwijkingen wenselijk en/of noodzakelijk maken.

Dag 01 Edinburgh

Aankomst in Edinburgh en groepstransfer naar de havenplaats Leith waar de Sea Spirit aan de kade ligt. Na het inschepen vertrekt het schip in de loop van de avond. 

Dag 02 Kirkwall

Kirkwall is een oude stad met veel geschiedenis. Tijdens een rondrit ziet u o.a. de St.Magnus Kathedraal en de prehistorische Ring of Brodgar en de overblijfselen van de ca. 5000 jaar oude nederzetting Skara Brae.

Dag 03 Fair Isle

Fair Isle is een eldorado voor vogelliefhebbers. Op de kliffen broeden duizenden zeevogels zoals papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels, Jan-van-Genten. Op de weiden die waarschijnlijk nog geel zien van de Dotterbloemen, broeden o.a. Grote en Kleine jagers.  

Dag 04 Torshavn

De hoofdstad van de Færøer heeft een mooie oude binnenstad die rond de haven is gebouwd. Ook hier wordt u meegenomen op een tocht naar o.a. Kirkjubøur, de overblijfselen van de Saint Magnus Kathedraal. De tocht gaat over de bergweg en vandaar kunt van  fraaie vergezichten genieten.  

Dag 05 Op zee

Onderweg kunnen zeevogels bij het schip gezien worden, evenals dolfijnen en walvissen. Verder worden er presentaties gehouden over allerlei onderwerpen.

Dag 06 Jan Mayen

Jan Mayen bestaat uit twee delen: Sør-Jan en Nord-Jan. Het zuidelijk deel kent grote lavavelden die met een dikke laag mos bedekt zijn. In de losse puinhellingen broeden Kleine Alken. Het hoogste punt hier is Rudolftoppen met 769m. Niet ver van de landengte die het noordelijk en zuidelijk deel verbindt, is Kvalrossbukta. Hier heeft een Nederlands walvisstation gestaan. Veel is er niet meer te zien, maar de namen zoals Brielsche Toren herinneren aan die tijd. 
Het noordelijke deel wordt gevormd door de indrukwekkende, nog actieve vulkaan Beerenberg. Meestal is de 2300m hoge en met sneeuw bedekte top door wolken omringd.
Vanaf Kvalrossbukta kan er door een bijna woenstijnachtig gebied naar de oostkust gewandeld worden. Hier staat het Noorse weerstation. 

Dag 07 Op zee

Opnieuw een dag op zee. Grote kans dat er walvissen en/of dolfijnen gezien kunnen worden. Gedurende de oversteek naar Spitsbergen worden lezingen over fauna, geschiedenis en andere relevante onderwerpen gehouden. 

Dag 08 Hornsund (Spitsbergen)

Na het bereiken van Sørkapp, is een van de mooiste fjorden van Spitsbergen niet ver weg meer. In de Hornsund komen vele gletsjers uit. Ze eindigen in de fjord met diepblauwe fronten. Het front van Breepollen achterin de fjord maakt een halve cirkel. Vroeg in de zomer ligt er nog veel ijs. Baardrobben liggen dan vaak te rusten op het ijs. Meestal zijn er dan ook ijsberen in de buurt.
Op de zuidoever ligt Gåshamna. Ook hier waren walvisvaarders actief. Overblijfselen van huizen, blubberovens en veel walvisbotten zijn hier in het landschap te zien.
Op plaatsen waar de sneeuw is verdwenen zullen de eerste bloeiende planten te zien zijn zoals paarse steenbreek.

Dag 09 Bellsund

De Bellsund is de volgende fjord in noordelijke richting. Na de brede ingang splitst de fjord zich in tweeën: de Van Mijenfjord en de Van Keulen- en Recherchefjord. De Van Mijenfjord wordt grotendeels geblokkeerd door twee eilanden Akseløya en Mariaholmen. 
In het zuiden daar waar de Van Keulenfjord en de Recherchefjord scheiden ligt Ahlstrandhalvøya. Dit schiereiland is vooral bekend vanwege de grote hoeveelheid belugaskeletten die hier bij elkaar liggen. Rond 1930 werd hier intensief op de kleine witte walvis gejaagd. Het is niet ondenkbaar dat er een groepje beluga's hier nog opduikt.
Tijdens de wandeling over het schiereiland kunt u weer verschillende planten, ganzen en waarschijnlijk ook rendieren zien. Langs het strand zijn steevast Paarse Strandlopers en Rosse Franjepoten te vinden.

Dag 10 + 11 West-Spitsbergen

De ijssituatie zal bepalen waar deze dagen doorgebracht zullen worden. Bijvoorbeeld:
Prins Karls Forland. Een langgerekt eiland, waarvan het midden wordt gevormd door een hoge bergrug waarvan de bergen de typische spitse toppen hebben. Dit was het eerste beeld dat Willem Barentsz in 1596 van de tot dan toe onbekende eilandengroep zag. De noordpunt van het eiland werd vanwege de grote vogelkolonies Fuglehuken genoemd. Maar ook andere plaatsen, zoals Heemskercknesset herinneren aan die tijd. Later kwamen de walvisjagers en pelsjagers.  
Aan de oostkust is een groot laagland, waarvan een van de veruitstekende punten (Poolepynten) een van de bekendste plaatsen is waar regelmatig walrussen liggen te rusten. 
Hierna draait de Sea Spirit de Isfjord in op weg naar Longyearbyen. 

Dag 12 Longyearbyen

Vroeg in de ochtend zal het schip aankomen in Longyearbyen. Na het ontbijt zal worden ontscheept. Er wordt een transfer naar het vliegveld verzorgd. 

Data & Prijzen 2020

Vertrek

De Ocean Adventurer begint in Aberdeen (Schotland)
De Sea Spirit begint in Edinburgh (Schotland).
Beide reizen eindigen in Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduurSchip
30 april - 13 mei 202013 nachtenOcean Adventurer
21 mei - 02 juni 202011 nachtenSea Spirit

Ocean Adventurer // max. 128 passagiers

Prijzen per persoon
AANBIEDING
35%-40% korting bij boeking voor 31 maart 2020.
Geldt niet voor 3-pers. hutten.
Heeft u eerder met Quark Expeditions gereisd, dan ontvangt u tevens 5% loyaliteitskorting.

AccommodatiePrijsBeschikbaar
MD 3-pers. hut€ 4.600,00ja
LDT 2-pers. hut€ 5.500,001x man
MDP 2-pers. hut€ 6.000,00VOL
MDW 2-pers. hut€ 6.400,00VOL
Superior 2-pers. hut€ 7.300,00ja
Deluxe 2-pers. hut€ 7.800,00ja
Suite 2-pers. hut€ 8.200,00ja
Owners suite€ 9.100,00ja

Sea Spirit // max 112 passagiers

Prijzen per persoon
Heeft u eerder met Poseidon Expeditions gereisd, dan ontvangt u 5% loyaliteitskorting.

bij koers US$1,00 = € 0,86
HuttypePrijsBeschikbaar
Classic 3-pers. hut€ 4.296,00VOL
Maindeck 2-pers. hut€ 5.672,001x vrouw
Classic 2-pers. hut€ 6.016,00VOL
Superior 2-pers. hut€ 6.188,00VOL
Deluxe 2-pers. hut€ 6.876,00VOL
Premium 2-pers. hut€ 7.650,00VOL
Owners Suite 2-pers.€ 9.972,00VOL
FotoworkshopGRATISVOL

Beschikbaarheid en vroegboekkorting:

Bijgewerkt t/m 21 februari 2019.

Ocean Adventurer
Volgende korting geldt bij boeking vóór 31 maart 2020:
> 35% korting (LDT, MDP en MDW hutten) en 40% korting (Superior, Deluxe, Suite en Owners suite).
Korting geldt NIET voor de MD 3-pers. hut.

Heeft u eerder met Quark Expeditions c.q. Poseidon Expeditions gereisd, dan ontvangt u tevens 5% loyaliteitskorting.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie/thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies tijdens de scheepsreis, gebruik van rubberlaarzen tijdens de scheepsreis, presentaties aan boord gegeven door het expeditieteam, uitgebreid informatiepakket, evacuatieverzekering en SGR-dekking.

Extra inclusief bij Ocean Adventurer:
01 hotelovernachting in Aberdeen in 2 of 3-pers. kamer d/t op basis van logies, groepstransfer vanaf het hotel naar de kade, volpension aan boord incl. koffie/thee/chocolademelk/frisdranken en sap, huiswijn en huisbier tijdens diner, gratis herbruikbare waterfles, een expeditieparka die u na de reis mag houden, groepstransfer van het schip naar een centrumlocatie in Longyearbyen of naar het vliegveld.

De prijzen zijn exclusief:

Vlucht naar Aberdeen, eventueel overnachtingen in Longyearbyen, terugvluchten vanaf Longyearbyen (Spitsbergen) via Oslo naar Amsterdam of Brussel, eventuele overnachting in Oslo, overige transfers, eventuele brandstoftoeslag, verzekeringen, overige drankjes en fooien aan boord, uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht. Wilt u een hut voor alleengebruik, dan gelden onderstaande toeslagen. In een 3-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie personen tegelijk boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslagen voor alleengebruik van een hut:

Sea Spirit: de toeslag voor alleengebruik van een 2-pers. hutten bedraagt 70%, de toeslag voor alleengebruik van de Premium en de Suite is op aanvraag.

Ocean Adventurer: 2-pers. hutten: 70%, suites: 100%.

Eventuele brandstoftoeslag:

Rederij Poseidon Expeditions/Quark Expeditions behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging op IJsland en/of op Spitsbergen. Stuur ons uw wensen of bel 010 - 295 0126 voor overleg of een afspraak op kantoor. We helpen u graag verder. 

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.