Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Falklandeilanden

Deze reis begint in Puerto Madryn. Rond 16.00u is het inschepen aan boord van de Ortelius, waar u de andere reisgenoten ontmoet. Na alle formaliteiten vaart het schip richting de Falklandeilanden. Rond het schip hangen steevast albatrossen en andere zeevogels. Wellicht kruisen enkele walvissen of dolfijnen het zeepad.
De Falklandarchipel wordt met de klok rond gevaren. De eerste stops zullen op Carcass, West Point en Saunders zijn. Op deze eilanden bevinden zich onder andere immense Wenkbrauwalbatroskolonies Als het lukt om een landing te maken op Steeple Jason mag u zich rekenen tot de enkele personen die hier voet aan land hebben mogen zetten. Buiten de grootste Wenkbrauwalbatroskolonie ter wereld, vindt u hier onder andere Ezelspinguïns, Kwakken en Magelhaenganzen. Daarna volgt een kort bezoek aan de hoofdstad Stanley en een uitgebreid bezoek aan Volunteer Point, de plaats op de Falklandeilanden om Koningspinguïns te zien. Het kleine, maar zeer dierrijke Sea Lion en het al even uitbundige Bleaker zijn staan daarna op het programma. Als laatste wordt New Island aangedaan. Daarna vaart het schip via het Beaglekanaal naar Ushuaia, waar u in de ochtend ontscheept. 

Benodigde vluchten, overnachting(en) en eventuele verlenging

Indien gewenst verzorgen wij ook de benodigde vluchten, overnachting(en) in Puerto Madryn en Ushuaia, alsmede gewenste verlenging in Argentinië en/of Chili.
Indicatieprijs benodigde vluchten vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorf:
afhankelijk van de vertrekdatum en de beschikbare klasse vanaf € 1.300,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen.

De schepen Ortelius en Plancius

Het expeditieschip Ortelius en Plancius bieden beide plaats voor maximaal 120 passagiers. 

Reis van dag tot dag

Route onder voorbehoud van wijzigingen in verband met weersomstandigheden

Dag 01 Puerto Madryn

In de middag kunt u inschepen aan boord van de Ortelius / Plancius. Na alle formaliteiten vertrekt het schip richting de Falklandeilanden. De Golfo Nuevo is wereldberoemd vanwege de Zuidkapers die hier in de periode van juni tot eind november voorkomen. Wellicht heeft u ze al gezien vanaf het strand in Puerto Madryn of met een excursie bij Peninsula Valdez, maar ook vanaf het schip zou u nog enkele exemplaren kunnen zien.

Dag 02 - 03 Op zee

De volgende twee dagen bent u op volle zee. Hier zijn het de Stormvogelachtigen die steeds rond het schip meezweven: o.a. Wenkbrauw-, Roetkop-, Grijskop- en Reuzenalbatrossen, Reuzenstormvogels en Kaapse duiven. Het is zeker niet uitgesloten dat het zeepad gekruist wordt door walvissen en/of dolfijnen. Tijdens de oversteek worden er verschillende lezingen gegeven.
Op dag 03 kan het eerste eiland van de Falklandeilanden in zicht komen.

Dag 04 - 08

Eilanden die bezocht kunnen worden zijn:
Steeple Jason is een van Jasoneilanden. Afgeleid uit het feit dat op oude Nederlandse kaarten de naam Sebaldeilanden voorkomt hiervoor, gaat men ervan uit dat de Nederlander Sebald de Weert in 1600 de eilanden ontdekt heeft. In 1766 hernoemde de Britse kapitein John MacBride aan boord van de HMS Jason de eilanden. Een waar paradijs voor de vogelliefhebbers. De grootste Wenkbrauwalbatrossenkolonie ter wereld met niet minder dan 150.000 broedparen is hier te vinden. Hiertussen broeden ook nog eens 85.000 paar zuidelijke Rotsspringers. Tevens broeden hier Falklandaalscholvers, Subantarctische Grote Jagers, Kuif- en Falklandcaracara’s, Ezelspinguïns en Zuidelijke Reuzenstormvogels. Op diverse plaatsen zijn nog traankookpotten te vinden. Ook liggen er nog botten en schedels van pinguïns. Deze zijn in de 18e en 19e eeuw geslacht en uitgekookt voor traan.

Op Carcass worden, sinds de Engelsen naar de Falklandeilanden kwamen, schapen gehouden. Veelal heeft een boerenfamilie het beheer over een eiland. Zo ook op Carcass. Het huis van de familie McGill staat altijd open voor bezoekers. In de tuin van het hoofdgebouw heeft een kolonie Kwakken zich een aantal bomen  toegeëigend. Voor oplettende kijkers is, verderop in de tuin tussen het gras, een paartje Houtsnippen te ontdekken. Verder zijn hier te vinden: Magelhaen- en Ezelspinguïns, Falkland Vinken, Falkland Caracara’s, Kalkoengieren, diverse eenden-, ganzensoorten en strandvogels. Maar het mooiste van Carcass is de groep dolfijnen die vaak in de baai speelt. Zwemmend naast de zodiac maken ze er een echt waterballet van!

Op West Point zijn grote kolonies Wenkbrauwalbatrossen en Rotspinguïns, ze zijn veelal op dezelfde plaatsen te vinden. De kleine, maar krachtige pinguïns klimmen via vaste, ver uitgesleten sporen de hoge kliffen op om bij hun nest te kunnen komen. Verder zijn hier Falkland Caracara’s, jagers en Zuidpoolkippen bij de kolonies te vinden, die ieder op hun eigen manier profiteren van een onbewaakt ei of een alleen achtergebleven klein kuiken.  

Volunteer Point is dé plaats op de Falklandeilanden om Koningspinguïns te zien. Er zijn circa 1300 broedparen. In deze periode zijn de kuikens uitgegroeid tot dikke, bruine donsballen. Er zullen ongetwijfeld ook hier Zuidpoolkippen en jagers rond de kolonie lopen en vliegen.

Stanley is niet alleen de hoofdstad van de Falklandeilanden,  maar ook het administratieve hoofd-kwartier van alle Engelse Zuid-Atlantische eilanden. Bekend is de kerk met toegangspoort van walviskaken. Verder is er een museum en u kunt hier de lokale munten krijgen. De Falklandeilandponden hebben dezelfde waarde als de Britse pond, maar zijn buiten de Falklandeilanden niet te gebruiken, ook niet in Engeland!
Nu het voorjaar is, zal op veel plaatsen de gaspeldoorn tuinen en bermen diepgeel kleuren. 

Op de noordwestkant van Bleaker wordt er mogelijk een landing gemaakt op Sandy Beach. Het hier dichtbij gelegen Big Pond biedt fantastische kansen voor vogelliefhebbers; onder andere de Maskergrondtiran (Dark-faced ground-tyrant) en de Magelhaensnip (Magellanic snipe) komen hier voor. Ook zijn de kolonies met Magelhaenpinguïns, Ezelspinguïns, Rotspinguïns en Blauwoogaalscholvers makkelijk te bereiken. 

Sea Lion is zeer onbeschut en er is geluk nodig om op dit mooie eiland te kunnen landen. Het is de parel van de Falklandeilanden. Er zijn hier nog grote delen begroeid met ca. 2 meter hoog Boendergras waartussen zich allerlei dieren kunnen verschuilen. De Magelhaenpinguïns en Falklandeilandsnip maken er graag gebruik van, maar ook de Zuidelijke zeeolifanten. In deze tijd van het jaar zijn er zo’n 2000 zeeolifanten op de stranden van dit eiland te vinden. Op het hogere rotsgedeelte broeden de Rotspinguïns tezamen met de Blauwoogaalscholvers. Onderaan de rotsen zijn vaak zeeleeuwen te vinden. In de kleine meertjes kunt u Zilvertalingen, Chileense Smienten en Witwangfuten tegenkomen. 

Op de kliffen van New Island broeden Wenkbrauwalbatrossen en Rotsspringers. Het Boendergras biedt uitstekende camouflage bij het observeren van deze gemengde kolonie. Het landschap vertoont veel overeenkomsten met het Schotse landschap: loodrecht uit zee oprijzende kliffen begroeid met mossen en zeewindbestendige planten en op ieder mogelijk plekje broedende vogels. 

Tijdens de gehele reis kunnen diverse walvissen en dolfijnen opduiken bij het schip, van de kleine Kortsnuitdolfijn tot Noordse Vinvis.

Dag 09

Het schip vaart in westelijke richting naar het Beagle Kanaal in Vuurland. Ook nu zullen er rond het schip weer veel zeevogels te zien zijn. Rond middernacht bereikt de Ortelius / Plancius het Beagle Kanaal. Als het goed weer is, kan de vuurtoren van Kaap Hoorn zichtbaar zijn.

Dag 10

Rond 09.00u ontschepen in Ushuaia (Argentinië).

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze scheepsreis begint in Puerto Madryn en eindigt in Ushuaia (Argentinië).

DataReisduurSchip
01 nov - 10 nov 201909 nachtenPlancius

Plancius // max 120 passagiers

Prijzen per persoon

HuttypePrijsBeschikbaar
BP 4-pers. hut€ 4.850,00ja
BP 3-pers. hut€ 5.450,002 hutten
BP 2-pers. hut€ 5.800,00ja
BW 2-pers. hut€ 6.150,00ja
Deluxe 2-pers. hut€ 6.650,002 hutten
C 2-pers. hut€ 7.100,00ja

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 05 december 2018.

Hutdeling:

Bovengenoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). In een 3-pers. en 4-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met 3 c.q. 4 personen tegelijk boeken. 
Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3-pers. c.q. 4-pers.hut geboekt worden. De één gaat dan in een herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslag alleengebruik van hutten:

Indien u alleen reist en GEEN hut wilt delen met andere passagiers, dan kunt u een hut voor alleengebruik boeken. Hiervoor betaalt u een toeslag van 70% op de genoemde prijzen in de betreffende 2-pers. hut. 

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie, thee en andere drankjes), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis begeleid door Engelssprekende expeditieleiding, digitaal logboek, gebruik van rubberlaarzen tijdens de scheepsreis, groepstransfer van de kade naar het vliegveld van Ushuaia, evacuatieverzekering, uitgebreide informatie met onder andere de Handboek Antarctica en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht van Amsterdam of Brussel naar Buenos Aires, vlucht van Buenos Aires naar Trelew en van Ushuaia naar Buenos Aires, eventuele brandstoftoeslag, transfers, verzekeringen, fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking.)

Vluchten, overnachting(en) en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten, eventuele overnachtingen en gewenste verlenging in Argentinië, Chili of op de Falklandeilanden.
Heeft u interesse? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor verdere informatie, overleg of een afspraak. We maken graag een voorstel voor u.
Wilt u liever dat wij u terugbellen? Vul dan het bel-me-terugbericht in. 

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.