Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise "De Scoresby Sund, Kong Oscar Fjord & Kejser Franz Josef Fjord" met de Ocean Nova

Deze reizen beginnen en eindigen in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. In 2019 vliegt u vanuit Reykjavík naar Constable Point op Oost-Groenland waar de Ocean Nova in de haven ligt. Als ijscondities het toelaten zullen zeven dagen in het mooie en imposante fjordenstelsel van Scoresby Sund en de daarboven liggende Kong Oscar Fjord en Kejser Franz Josef Fjord worden doorgebracht. Er zijn hier veel mogelijkheden om te wandelen en met rubberboten (zodiacs) tussen de immense ijsbergen of langs torenhoge gletsjerfronten te varen. In de valleien scharrelen groepjes muskusossen en rendieren over de toendra. Vogels verzamelen bij de vele meertjes voor de trek naar het zuiden.
In Ittoqqortoormiit kunt u kennismaken met Groenlanders die voor een groot deel nog leven van jacht en visvangst. Als het zonnetje schijnt genieten ze met volle teugen van deze laatste zonnestralen. De donkere winter is immers weer in aantocht. 
Tegen de avond spreidt de zon een prachtig violetroze deken over het landschap. IJsbergen krijgen nu de mooiste blauwe en aquamarijne kleuren. Als het zonnetje onder is, kan de heldere hemel verlicht worden door het volgende kleurenspel: het noorderlicht (Aurora Borealis). 
Aan het einde van de 9e dag is het tijd om afscheid te nemen van Oost-Groenland. Vanuit Constable Point vliegt u naar Reykjavík, waar u overnacht in een centraal gelegen hotel, waarna deze reis eindigt.

In 2020 zal de World Explorer deze reizen gaan uitvoeren. Dit schip vertrekt vanuit Reykjavík en komt daar ook weer terug. De reizen zijn dan 13 nachten.

Kajakken & Peddelexcursie

Kajakprogramma

Tijdens deze reizen is het mogelijk om aan een kajakprogramma deel te nemen. Als de weersomstandigheden het toelaten wordt er steeds als de andere passagiers aan land gaan, de mogelijkheid geboden om te kajakken. Enige ervaring met kajakken is wel vereist. Er is plaats voor max. 20 deelnemers en vooraf boeken is een must.

Peddelexcursie

Heeft u geen ervaring met kajakken, maar wilt u het wel eens beleven om in dit prachtige fjordenlandschap te peddelen? Met de zeer stabiele opblaasbare kajaks kan dit. De excursies duren ca. 1,5 uur.

Verlenging op IJsland

Het vertrek vanaf IJsland geeft u de gelegenheid om iets meer van IJsland te zien. Met een fly-drive of een kort verblijf in Reykjavík kunt u eenvoudig uw reis verlengen.
Kijk voor ideeën op deze site onder bestemming IJsland of vraag ons naar de mogelijkheden. Wij leggen ze u graag voor.

BELANGRIJK

Bij te veel ijsgang zal uitgeweken worden naar het zuidelijker gelegen Kulusuk en Tasiilaq. Een gebied met iets meer bewoning, maar met dezelfde spectaculaire gletsjers en ijsbergen in een overweldigend berglandschap.

De schepen Ocean Nova en World Explorer

Deze reis kunt u in 2019 maken met het expeditiecruiseschip Ocean Nova, met maximaal 83 passagiers. In 2020 wordt de reis uitgevoerd met het expeditiecruiseschip World Explorer met maximaal 176 passagiers.

Reis van dag tot dag

BELANGRIJK:

Deze route is onder voorbehoud van wijzigingen in verband met ijs- en/of weersomstandigheden. 
Onderstaande route geldt voor de reizen met de Ocean Nova die in 2019 vaart. In 2020 zal de World Explorer het overnemen. Dit schip vaart vanuit Reykjavík naar Oost-Groenland en terug. Omdat het programma bij Oost-Groenland hetzelfde is, is de totale reis vier nachten langer.

Dag 01 Reykjavík

Aankomst op de luchthaven Keflavík en op eigen gelegenheid (Flybus) naar het groepshotel in het centrum van Reykjavík. Overnachting op basis van logies/ontbijt.

Dag 02 Reykjavík - Constable Point en vertrek

Chartervlucht van Reykjavík naar Constable Point (Nerlerit Inaat). Daarna inschepen aan boord van de Ocean Nova.

Dag 03 - 06 Kong Oscar Fjord & Kejser Franz Josef Fjord

Al bij zonsopgang worden de contouren van het ruige berglandschap aan de kust zichtbaar. De Ocean Nova zal na het bereiken van de kust de Kong Oscar Fjord invaren. De fjord wordt omzoomd door indrukwekkende bergwanden. Overal zijn de kleine bessenstruikjes al roodoranje verkleurd. De opgaande zon zorgt voor een vlammend kleurenspel op de toendra en steile berghellingen. Een prachtig gebied voor wandelingen en zodiaccruises.
In de fjord ligt het eiland Ella. Een klim naar het hoogste punt van het eiland wordt beloond met een 360° uitzicht over het adembenemend mooie fjordenstelsel. 
Verder varend komt u door de Sofia Sound en de Antarctic Sound. Een gebied met prachtige geologische structuren die aan de oppervlakte liggen. Vooral op het eiland Ymer zijn mooie voorbeelden te vinden, evenals een rijke begroeiing. Een van de mooiste wandeling is van Blomsterbugten naar Noa Lake en vervolgens naar een van de hoger gelegen toppen voor een prachtig uitzicht.
Daarna vaart de Ocean Nova door de werkelijk adembenemend mooie Kejser Franz Josef Fjord terug naar de kust.

Dag 07 - 08 Scoresby Sund

Het grote dubbele schiereiland tussen Kong Oscar Fjord en de Scoresby Sund heet Liverpool Land. Het is een ruig stuk land met vele ondiepe inhammen en enkele fjorden. Het is een geliefd gebied van  avonturiers. De enige echte Inuitnederzetting Ittoqqortoormiit ligt aan de zuidkust van Liverpool Land. In de zomer jagen hier de inwoners van Ittoqqortoormiit op muskusossen, sneeuwhoenderen en ganzen. In de winter trekken ze er met de hondenslede op uit richting de rand van het pakijs om hier op zeehonden, walvissen en ijsberen te jagen.
Op verschillende plaatsen zijn restanten te vinden van zeer oude bewoning zoals door mensen uit de Thulecultuur.
Vandaag staat in het teken van de mensen. Een groot deel van de dag zal doorgebracht worden in Ittoqqortoormiit. U zult kennismaken met de verschillende kanten van het dagelijks leven in deze gemeenschap die nog voor een groot deel afhankelijk is van jacht en visvangst. Een demonstratie van vakmanschap in bijvoorbeeld het verwerken van huiden van zeehonden is niet ongebruikelijk.
Neem ook een kijkje in de supermarkt en kijk waar je mee moet leven als er maar één of twee keer per jaar een bevoorradingsschip komt.  
De Ocean Nova vaart steeds dieper het fjordenstelsel van de Scoresby Sund in. Op de plaats waar de Nordvestfjord en de Ø Fjord komen ligt Sydkap. Het landschap is fenomenaal. Hoge, steile bergen omzomen de fjorden, ijsbergen afkomstig van de vele gletsjertongen drijven rond het schip. Een prachtige plaats voor zodiaccruises tussen de ijsbergen. 
In de toendra zijn nog steeds de overblijfselen te vinden van vroegere bewoners. Er zijn half ingegraven hutten, tentringen (vormen in de grond waar tenten hebben gestaan) en verspreid liggende walvisbotten. 
Op Scoresby Land leeft een grote populatie muskusossen. Tijdens wandelingen op de toendra is het goed mogelijk dat er een groep gezien wordt. 
De Rypefjord is bekend om de ijsbergen met Antarctische afmetingen. Vooral tijdens zonsopgang - en ondergang is de kleur van deze ijsbergen sprookjesachtig.
Tijdens een wandeling op het schiereiland Hofmann is er grote kans dat er muskusossen worden gezien. Zij grazen hier op de toendra met bessenstruiken en verschillende wilgenstruikjes.
Verder in het fjordenstelsel liggen de eilanden Røde en Danmarksøya. Het eerste eiland dankt zijn naam aan de rode zandsteen waaruit het bestaat. Hematiet, zoals de rode zandsteen heet, is een ijzeroxide met een dieprode kleur. 
Daarna is het tijd voor de laatste wandeling op Groenlandse bodem. Dit kan op Danmarksøya, een eiland met uitgestrekte toendra. Ook is hier een archeologische vindplaats, die bezocht kan worden.

Dag 09 Constable Point - Reykjavík

Na het ontbijt wordt ontscheept in Constable Point. Vanhier vliegt u naar Reykjavík voor overnachting. Bij aankomst is er een transfer naar het groepshotel in Reykjavík. Overnachting op basis van logies/ontbijt.

Dag 10 Reykjavík

Na het ontbijt eindigt de reis. U kunt vandaag naar huis vliegen of uw reis verlengen op IJsland.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

Deze reis begint en eindigt in Reykjavík op IJsland.
* de eerste nacht is een overnachting in Reykjavík.

DataBeschikbaarReisduurSchip
19 sep - 02 okt 2020zie tabel13* nachtenWorld Explorer

World Explorer // max. 176 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
AccommodatiePrijsBeschikbaar
BP 3-pers. hut€ 6.446,002 hutten
Infinity suite€ 9.886,001x vrouw
Veranda suite€ 9.886,00ja
Superior suite€ 10.746,00VOL
Deluxe suite€ 12.036,00VOL
Owner's suite€ 12.896,001 hut
Kajakken€ 598,0010 plaatsen
Peddelexcursie€ 168,007 plaatsen

Beschikbaarheid en Vroegboekkorting:

Bijgewerkt t/m 26 juli 2019.

WORLD EXPLORER
Bij boeking vóór 30 september 2019 10% vroegboekkorting.
Korting geldt NIET in BP 3-pers. hut.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord op indeling, volpension aan boord (incl. koffie/thee/chocolademelk/frisdranken en sap, huiswijn en huisbier tijdens diner, gratis herbruikbare waterfles, 01 overnachting in Reykjavík voorafgaand aan de scheepsreis op basis van logies/ontbijt, groepstransfer van groepshotel naar kade, alle excursies, gebruik van rubberlaarzen gedurende de scheepsreis, expeditieparke die u na de reis mag houden, presentaties aan boord gegeven door het expeditieteam, groepstransfer van kade naar centrale locatie in Reykjavík, evacuatieverzekering en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

Lijnvlucht van Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar Keflavík en v.v., eventuele brandstoftoeslag, individuele transfers, overige verzekeringen, fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 

Toeslag alleengebruik hutten :

Indien u alleen reist en u wilt uw hut NIET delen met een andere passagier (dus een hut voor alleengebruik wenst), dan betaalt u voor de gewone 2-pers. hutten een toeslag van 70%. Voor superior, deluxe en owners suite geldt een toeslag van 100%.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten van Amsterdam of Düsseldorf naar Keflavík en v.v., eventuele noodzakelijke overnachtingen op IJsland of een verlenging op IJsland. Vraag ons naar de mogelijkheden, wij leggen ze u graag voor.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.