Ga naar inhoud

Expeditiecruise Vlammende herfstkleuren in de Scoresby Sund

landschap, ijsbergen, mensen en noorderlicht (Aurora Borealis)

:alttitle:

Expeditiecruise Vlammende herfstkleuren in de Scoresby Sund

De laatste reizen van het seizoen gaan naar het imposante fjordenstelsel van de Scoresby Sund. Indrukwekkende bergruggen omzomen het diepe water. Vanaf de Groenlandse ijskap reiken immense gletsjers tot aan het water. Hier kalven enorme brokken af die daarna als ijsbergen langzaam richting zee drijven.
Verscholen in het landschap ligt de nederzetting Ittoqqoortoormiit, met iets meer dan 500 inwoners. De mensen die hier leven, zijn voor een groot deel afhankelijk van jacht en visvangst. Verder is er een aantal mensen in overheidsdienst en een aantal mensen werkt in de toeristische sector. Bij het heliveld Nerlerit Inaat (Constable Point) wonen nog enkele mensen, verder is het gebied niet door mensen bewoond.
In september heeft de herfst overal haar intrede gedaan. De toendra en berghellingen zijn vlammend rood en oranje gekleurd door de bessenstruikjes. Vogels verzamelen langs de meertjes of zijn reeds vertrokken. Muskosossen grazen in de valleien.
Doordat het 's nachts weer donker is, kan bij heldere hemel het noorderlicht (Aurora Borealis) zich manifesteren.

De reis in het kort

De Hondius begint in Akureyri in het noorden van IJsland. Na het inschepen steken de schepen Straat Denemarken over richting de Scoresby Sund. Er volgt een volle dag op zee. Als het mooi weer is, kunt u op dek uitkijken naar mogelijk passerende vogels en walvissen. Is het te koud of te winderig, dan kunt u vanaf de brug of vanuit de observatielounge alles gadeslaan.
De derde dag zult u 's ochtends al het prachtige berglandschap van Oost-Groenland zien. Vier volle dagen kunnen er landingen met wandelingen en zodiaccruises gemaakt worden. Een van de landingen zal plaatsvinden bij de nederzetting Ittoqqortoormiit. Tussendoor varen de schepen steeds naar een ander deel van het immense fjordenstelsel.
De zevende dag verlaat u Groenland weer. Er volgt een dag op zee waarin u de mooie momenten de revue kunt laten passeren. Misschien wordt u in uw overpeinzingen opgeschrikt door een opduikende walvis. Op de laatste dag meert het schip weer af aan de kade van Akureyri.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
 • Inclusief regelmatig excursies met wandelingen ca. 3 uur en excursies per zodiac.
 • Engels- en Duitssprekende expeditieleiding.
 • Min. 70 c.q. 120 pass. / max. 108 c.q. 174 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Verlenging op IJsland is mogelijk.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Bessenstruikjes krijgen in de herfst dieprode blaadjes.
  1/22

  Bessenstruikjes krijgen in de herfst dieprode blaadjes.

 • Poolhaas op de toendra in Oost-Groenland.
  2/22

  Poolhaas op de toendra in Oost-Groenland.

 • Prachtig uitzicht na een wandeling in de omgeving van Bjørne Øer.
  3/22

  Prachtig uitzicht na een wandeling in de omgeving van Bjørne Øer.

 • Muskusossen met kalf op de toendra.
  4/22

  Muskusossen met kalf op de toendra.

 • Zodiactocht door het ijs bij een van de vele gletsjers.
  5/22

  Zodiactocht door het ijs bij een van de vele gletsjers.

 • Enorme ijsbergen dobberen rond in de Scoresby Sund.
  6/22

  Enorme ijsbergen dobberen rond in de Scoresby Sund.

 • Basaltzuilen getuigen van een vulkanisch verleden van dit gebied.
  7/22

  Basaltzuilen getuigen van een vulkanisch verleden van dit gebied.

 • Wandelen over de toendra.
  8/22

  Wandelen over de toendra.

 • Een Muskusos slaat de groep wandelaars gade.
  9/22

  Een Muskusos slaat de groep wandelaars gade.

 • Mooie dag voor een zodiactocht.
  10/22

  Mooie dag voor een zodiactocht.

 • Het dieprode landschap contrasteert tegen de blauwe ijsbergen.
  11/22

  Het dieprode landschap contrasteert tegen de blauwe ijsbergen.

 • Diep verweerde ijsbergen in de Scoresby Sund.
  12/22

  Diep verweerde ijsbergen in de Scoresby Sund.

 • Perfecte spiegeling.
  13/22

  Perfecte spiegeling.

 • Bij zulke immense ijsbergen vallen de zodiacs en mensen vrijwel in het niet.
  14/22

  Bij zulke immense ijsbergen vallen de zodiacs en mensen vrijwel in het niet.

 • Nog een ijsberg van dichtbij bekijken?
  15/22

  Nog een ijsberg van dichtbij bekijken?

 • IJsbergen blijven fascineren.
  16/22

  IJsbergen blijven fascineren.

 • Na een winderige dag ligt het strand bezaaid met ijsbrokken.
  17/22

  Na een winderige dag ligt het strand bezaaid met ijsbrokken.

 • Prachtige zonsondergang in de Scoresby Sund, Groenland.
  18/22

  Prachtige zonsondergang in de Scoresby Sund, Groenland.

 • Aan het eind van het seizoen is het 's nachts donker genoeg om noorderlicht te kunnen zien.
  19/22

  Aan het eind van het seizoen is het 's nachts donker genoeg om noorderlicht te kunnen zien.

 • Tijdens zonsopgang zijn de ijsbergen nog intenser blauw van kleur.
  20/22

  Tijdens zonsopgang zijn de ijsbergen nog intenser blauw van kleur.

 • De nederzetting Ittoqqortoormiit.
  21/22

  De nederzetting Ittoqqortoormiit.

 • Het kerkje van Ittoqqortoormiit, Groenland.
  22/22

  Het kerkje van Ittoqqortoormiit, Groenland.

Dag tot dag

BELANGRIJK

Het beschreven dag-tot-dagprogramma is slechts een leidraad. De ijssituatie en weersomstandigheden bepalen waar gevaren kan worden en waar aan land gegaan kan worden. 

 • Akureyri

  Bustransfer van Reykjavík naar Akureyri in het noorden van IJsland. Inschepen aan boord van de Hondius. Daarna vertrek richting Oost-Groenland.

 • Straat Denemarken

  Op zee, Straat Denemarken.
  Onderweg zullen zeevogels zoals Noordse stormvogels en Drieteenmeeuwen in het kielzog van het schip meezweven. Halverwege kunnen de eerste ijsbergen in zicht komen. Hoe dichter bij Groenland, des te meer er te zien zullen zijn.
  Mogelijk duikt er onderweg nog een groepje walvissen op. O.a. Orka's, Bultruggen en Blauwe vinvissen foerageren in dit gebied.
  Zodra het donker begint te worden en er is niet te veel bewolking, dan is het tijd om op de uitkijk te staan. Noorderlicht (Aurora Borealis) kan zomaar verschijnen!

 • Scoresbysund

  Vier volle dagen in het schitterende fjordenstelsel van de Scoresbysund. Overdag de mooiste wandelingen en zodiactochten.
  Op de planning staan:
  Volquart Boonskust met prachtige gletsjerfronten en ijsbergen tussen het indrukwekkende berggebied. Tijdens een wandeling is er kans op het zien van Sneeuwhoenderen en wellicht een enkele Sneeuwhaas. De bessenstruikjes hebben inmiddels hun dieprode herfstkleuren. Als de zon daarop schijnt, heeft u echt vlammende herfstkleuren.
  Op Denmarks Ø zijn overblijfselen te zien van een 200 jaar geleden verlaten Inuitnederzetting. De cirkelvormige figuren die door grote stenen gevormd worden, zijn hiervan de stille getuigen.
  Het schiereiland Cape Hofmann is bekend vanwege de populatie Muskusossen die hier rondloopt. Het zijn prachtige dieren. De kalfjes die nog duidelijk herkenbaar zijn, worden beschermd door de andere leden van de groep.
  Rond de zuidpunt van Scoresby Land drijven ijsbergen die tot de grootste van Groenland behoren. Omdat het heel lang duurt voor ze gesmolten zijn, hebben weer en wind vrijspel om deze reuzen te slijpen tot de mooiste sculpturen. Ze zien er steeds anders uit: met een zon erop, in het prachtige avond- of ochtendlicht en zelfs tegen een donkere wolkenlucht.
  Tijdens een wandeling kunnen weer overblijfselen van oude bewoning gezien worden. In het Thule-tijdperk verbleven de mensen hier in de winter. De huisjes werden gemaakt van alles wat de natuur bood: van turf en gras tot walvisbotten en zeehondenhuiden.
  Op verschillende plaatsen zijn in de bergwanden indrukwekkende basaltstructuren en kalksteenpilaren te zien. De rode kleur van de bergen geeft een schitterend contrast tegen de witte en blauwe tinten van het ijs en ijsbergen.
  De enige echte nederzetting in dit gebied is Ittoqqortoormiit. In deze kleine gemeenschap leven mensen nog veelal van de jacht en visserij. Ook zijn er verschillende beeldend kunstenaars die nog uit been en botten de zogenaamde tupilaks maken.
  's Avonds genieten van de mooie kleuren tijdens de zonsondergang. Daarna is het wachten op het verschijnen van het noorderlicht (Aurora Borealis).

 • Straat Denemarken

  Weer een dag op zee met zeevogels rond het schip en op de uitkijk staan voor walvissen.
  Natuurlijk zijn ook hier de kleuren van zonsopgang en -ondergang prachtig. En dan weer wachten of er noorderlicht zal komen als er niet teveel bewolking is.
  Er zullen lezingen gehouden worden en de gebeurtenissen tijdens de reis worden nog eens doorgenomen. Het is langzaam tijd om weer om terug te keren naar de bewoonde wereld.

 • Akureyri

  Na aankomst in Akureyri (IJsland) gaat de Hondius c.q. Janssonius voor anker of meert af aan de kade. Er staat een bus klaar om alle passagiers naar Reykjavík terug te brengen. Deze busrit gaat over de rondweg met op verschillende plaatsen mooie vergezichten.
  De rit eindigt in het centrum van Reykjavík.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 19 december 2022
groenland-231
 • Reis van huis naar Akureyri en v.v.
 • Transfers op IJsland.
 • Bijkomende overnachting(en).

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar IJsland en v.v., eventuele noodzakelijke overnachtingen op IJsland en/of een verlenging op IJsland. Kijk hier voor ideeën, of stuur ons een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op ons kantoor. Wilt u liever door ons gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, behouden de rederijen zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en bomen voor het project “Herstel van de bossen op Borneo” het leefgebied van de Oerang-oetang.

Terug naar boven