Reisinformatie

Reisbeschrijving expeditiecruise IJsland - Jan Mayen - Spitsbergen

Halverwege juni vertrekt de Sea Spirit vanuit de IJslandse hoofdstad Reykjavík. Via de westkust vaart het schip in noordelijke richting naar Isafjörður, de hoofdstad van de Vestfjorden, gelegen in een indrukwekkend landschap.
Vervolgens steekt het schip over naar het vulkanische eiland Jan Mayen. Het eiland wordt gedomineerd door de actieve vulkaan Beerenberg. Het geïsoleerde eiland is het domein van zeevogels zoals Kleine alken en Drieteenmeeuwen. Op het Noorse weerstation verblijven de enige mensen van het eiland.
Daarna volgt de oversteek naar Spitsbergen. Ook nu weer kunnen walvissen en dolfijnen in de omgeving van het schip opduiken. Op Spitsbergen wordt de gehele westkust verkend. Van de Hornsund in het zuiden, Prins Karlsforland, Ny-Ålesund en Smeerenburg in het noordwesten.
De reis eindigt in Longyearbyen waar u van boord gaat. 

Verlenging van uw reis op Spitsbergen of in Noorwegen

> U kunt nog enkele dagen op Spitsbergen blijven en dagexcursies maken.
> U kunt de reis verlengen met een verblijf in Noorwegen.

Enkele ideeën voor verlenging kunt u vinden op deze site bij Longyearbyen en op de pagina's over Lapland.
U kunt ons ook mailen of bellen op +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op kantoor. Wij leggen u graag de mogelijkheden voor.

Het schip Sea Spirit

De Sea Spirit is een van de nieuwere en luxer uitgevoerde expeditiecruiseschepen. Er is plaats voor max. 114 passagiers. Meer informatie, dekkenplan en foto's vindt u hier.

Reis van dag tot dag

BELANGRIJK

Dit dag-tot-dagprogramma is slechts een leidraad. Weer-, ijs- en andere plaatselijke omstandigheden kunnen afwijkingen wenselijk en/of noodzakelijk maken.

Dag 01 Reykjavík

Hotelovernachting op basis van logies/ontbijt.

Dag 02 Inschepen in Reykjavík

Inschepen aan de kade in Reykjavík. Na het inschepen vertrekt het schip richting de westkust. Onderweg kunnen de eerste walvissen en dolfijnen gezien worden. Ook papegaaiduikers zullen regelmatig voorbij vliegen richting de kolonies op de kliffen aan de kust. Het is lang licht, en al snel zal de prachtig gevormde kegel van de Snæfellsjökull te zien zijn. Deze vulkaan ligt op de punt van het gelijknamige schiereiland.

Dag 03 Ísafjörður & Vigur

Diep verscholen in het prachtige fjordengebied ligt Ísafjörður, de hoofdstad van de Westfjorden. De stad is rond de natuurlijke haven gebouwd. Kleurrijke huizen liggen verspreid tegen de berghellingen en in het dal. Een begeleide wandeling door het oude stadscentrum leert u de geschiedenis kennen. Duidelijk is het belang van de visserij voor de stad en de Westfjorden. Loop ook even binnen bij de plaatselijke bakkerij. Men heeft hier zelfs een soort oliebol.
Het fjordengebied kent delta's waar o.a. eidereenden en harlekijneenden broeden. Hoog op de kliffen broeden drieteenmeeuwen en op delen met wat grasland hebben papegaaiduikers hun nestholten. Een mooie plaats om met zodiacs rond te cruisen.

Dag 04 Grimsey en op zee

Voor IJsland verlaten wordt, wordt er een bezoek gebracht aan het noordelijkste eiland van IJsland, Grimsey.
Daarna wordt het ruime sop gekozen. Er zullen nog steeds veel zeevogels te zien zijn. Ze komen in groepen volgegeten van zee en zijn op weg naar de broedkolonies.
De grote voedselrijkdom in de wateren hier trekt tevens dolfijnen en walvissen, tot zelfs de grootste: de Blauwe Vinvis. Als het weer een beetje meewerkt, zal er veel te zien zijn.  

Dag 05 Jan Mayen

Jan Mayen bestaat uit twee delen: Sør-Jan en Nord-Jan. Het zuidelijk deel kent grote lavavelden die met een dikke laag mos bedekt zijn. In de losse puinhellingen broeden Kleine Alken. Het hoogste punt hier is Rudolftoppen met 769m. Niet ver van de landengte die het noordelijk en zuidelijk deel verbindt, is Kvalrossbukta. Hier heeft een Nederlands walvisstation gestaan. Veel is er niet meer te zien, maar de namen zoals Brielsche Toren herinneren aan die tijd. 
Het noordelijke deel wordt gevormd door de indrukwekkende, nog actieve vulkaan Beerenberg. Meestal is de 2300m hoge en met sneeuw bedekte top door wolken omringd.
Vanaf Kvalrossbukta kan er door een bijna woenstijnachtig gebied naar de oostkust gewandeld worden. Hier staat het Noorse weerstation. 

Dag 06 Op zee

Opnieuw een dag op zee. Grote kans dat er walvissen en/of dolfijnen gezien kunnen worden. Gedurende de oversteek naar Spitsbergen worden lezingen over fauna, geschiedenis en andere relevante onderwerpen gehouden. 

Dag 07 Hornsund (Spitsbergen)

Na het bereiken van Sørkapp, is een van de mooiste fjorden van Spitsbergen niet ver meer weg. In de Hornsund komen vele gletsjers uit. Ze eindigen in de fjord met diepblauwe fronten. Het front van Breepollen achterin de fjord maakt een halve cirkel. Vroeg in de zomer ligt er nog veel ijs. Baardrobben liggen dan vaak te rusten op het ijs. Meestal zijn er dan ook ijsberen in de buurt.
Op de zuidoever ligt Gåshamna. Ook hier waren walvisvaarders actief. Overblijfselen van huizen, blubberovens en veel walvisbotten zijn hier in het landschap te zien.
Op plaatsen waar de sneeuw is verdwenen zullen de eerste bloeiende planten te zien zijn zoals paarse steenbreek.

Dag 08 Bellsund

De Bellsund is de volgende fjord in noordelijke richting. Na de brede ingang splitst de fjord zich in tweeën: de Van Mijenfjord en de Van Keulen- en Recherchefjord. De Van Mijenfjord wordt grotendeels geblokkeerd door twee eilanden Akseløya en Mariaholmen. 
In het zuiden daar waar de Van Keulenfjord en de Recherchefjord scheiden ligt Ahlstrandhalvøya. Dit schiereiland is vooral bekend vanwege de grote hoeveelheid belugaskeletten die hier bij elkaar liggen. Rond 1930 werd hier intensief op de kleine witte walvis gejaagd. Het is niet ondenkbaar dat er een groepje beluga's hier nog opduikt.
Tijdens de wandeling over het schiereiland kunt u weer verschillende planten, ganzen en waarschijnlijk ook rendieren zien. Langs het strand zijn steevast Paarse Strandlopers en Rosse Franjepoten te vinden.

Dag 09 Ny-Ålesund

Verder naar het noorden ligt de Kongsfjord. Op de zuidelijke oever ligt het voormalige mijnwerkersstadje Ny-Ålesund. Ook startten grote expedities vanuit dit stadje. In 1926 startten Amundsen, Ellsworth en Nobile hier hun tocht met de zeppelin Norge en vlogen succesvol als eersten over de geografische Noordpool. Nu is Ny-Ålesund het werkterrein van vele onderzoekers en wetenschappers. De omgeving is hier prachtig: uitzicht op het binnenland met de kenmerkende bergtoppenTre Kroner, die boven de ijskap uitsteken. De Kongsbree die uitkomt in de fjord waardoor er regelmatig ijsbergen in de fjord drijven.
Vervolgens wordt de Krossfjord ingevaren waar de mooie 14e Juligletser in uitkomt. De linkeroever bestaat uit hoge kliffen waarop vooral drieteenmeeuwen broeden. Op de lager gelegen rotsen broeden kortsnavelzeekoeten en enkele papegaaiduikers. De wat minder steile hellingen zijn bemest door de vogels. Hierdoor groeien en bloeien hier planten uitbundig.

Dag 10 + 11 Noordwest-Spitsbergen

Als de ijsomstandigheden het toelaten, zal er in het noorden van Spitsbergen een bezoek gebracht worden aan de Liefdefjord. In de brede ingang van de fjord ligt het eiland Andøya. Een laagland eiland met mooie toendra, meertjes waar waadvogels foerageren en broeden. Soms scharrelen er poolvossen op zoek naar onbeheerde eieren of kuikens. 
Verder de fjord in ligt het front van de Monacobree. Een indrukwekkende wand van blauwwit ijs. Een geweldige plaats voor een zodiaccruise, met goede kansen om een ijsbeer te zien.
Andere mogelijkheden zijn:
Een bezoek aan Smeerenburg op Amsterdamøya, waar overblijfselen uit o.a. de Nederlandse walvisvaart te zien zijn. Niet ver hier vandaan ligt Danskøya vanwaar in 1897 Andree zijn noodlottige ballonvaart naar de geografische Noordpool startte. 
Terug aan de westkust ligt de immense Magdalenefjord. Deze fjord is 8 km lang en eindigt tegen het front van de Gullybree. De bergen die de fjord omringen hebben de typische spitse bergtoppen waaraan het eiland haar naam dankt.
In de fjord ligt tevens een landtong Graveneset waar een groot walvisverwerkingstation heeft gestaan. De overblijfselen van o.a. de blubberovens zijn nog te zien.  

Dag 12 Fuglehuken & Poolepynten (Prins Karls Forland)

De laatste dag is ingeruimd voor Prins Karls Forland. Een langgerekt eiland, waarvan het midden wordt gevormd door een hoge bergrug waarvan de bergen de typische spitse toppen hebben. Dit was het eerste beeld dat Willem Barentsz in 1596 van de tot dan toe onbekende eilandengroep zag. De noordpunt van het eiland werd vanwege de grote vogelkolonies Fuglehuken genoemd. Maar ook andere plaatsen, zoals Heemskercknesset herinneren aan die tijd. Later kwamen de walvisjagers en pelsjagers.  
Aan de oostkust is een groot laagland, waarvan een van de veruitstekende punten (Poolepynten) een van de bekendste plaatsen is waar regelmatig walrussen liggen te rusten.
Hierna draait de Sea Spirit de Isfjord in op weg naar Longyearbyen. 

Dag 13 Longyearbyen

Vroeg in de ochtend zal het schip aankomen in Longyearbyen. Na het ontbijt zal worden ontscheept. Er wordt een transfer naar het vliegveld verzorgd. 

Data & Prijzen 2018

Vertrek

Deze reis begint in Reykjavík (IJsland) en eindigt in Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduurSchip
16 juni - 28 juni 201812 nachtenSea Spirit

Sea Spirit // max. 114 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,85
AccommodatiePrijsBeschikbaar
Classic 3-pers. hut€ 5.436,00VOL
Maindeck 2-pers. hut€ 7.561,00VOL
Classic 2-pers. hut€ 8.071,00VOL
Superior 2-pers. hut€ 8.241,001 x man
Deluxe 2-pers. hut€ 9.261,004 hutten
Premium 2-pers. hut€ 10.111,001 hut
Suite 2-pers.€ 13.426,00VOL
Kajakken€ 557,008 plaatsen

Beschikbaarheid:

Genoemde beschikbaarheid is bijgewerkt t/m 23 februari 2018.

Hutdeling:

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. 
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht. Wilt u een hut voor alleengebruik, dan gelden onderstaande toeslagen. In een 3-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie personen tegelijk boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslagen voor alleengebruik van een hut:

Indien u alleen reist en geen hut met een andere passagier wilt delen, dan betaalt u voor de Maindeck, Classic en Superior 2-pers. hut een toeslag van 70%. Voor alleengebruik van de Deluxe, Premium en Suite betaalt u een toeslag van 100%.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie/thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies tijdens de scheepsreis, gebruik van rubberlaarzen tijdens de scheepsreis, expeditieparka die u na de reis mag houden, groepstransfer van de kade naar het vliegveld in Longyearbyen, uitgebreid informatiepakket, evacuatieverzekering tot US$ 150.000 per persoon en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

terugvluchten vanaf Longyearbyen (Spitsbergen) via Oslo naar Amsterdam of Brussel, overige transfers, eventuele brandstoftoeslag, verzekeringen, (fris)drankjes en fooien aan boord, uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en verlenging

heenvlucht naar IJsland, transfer van Keflavík naar Reykjavík, eventueel benodigde overnachting in Reykjavík, terugvluchten vanaf Longyearbyen (Spitsbergen) via Oslo naar Amsterdam of Brussel, eventuele overnachting in Oslo, overige transfers, eventuele brandstoftoeslag, verzekeringen, (fris)drankjes en fooien aan boord, uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.