Reisinformatie

Reisbeschrijving groepsrondreis "Leven tussen ijs en vuur".

U vliegt naar keuze vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorfnaar Keflavík. Vanhier gaat u per Flybus naar Reykjavík voor overnachting. De volgende morgen ontmoet u de andere deelnemers en gaat u op pad. 
Niet ver van Reykjavík ligt de Gouden Driehoek. U bezoekt Geysir en Gullfoss. U overnacht nabij Skaftafell NP. De reis gaat verder in oostelijke richting. De Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa, domineert hier het landschap. U bezoekt hier het Jökulsárlón, het Skaftafell NP en Landmannalaugur, bekend vanwege de prachtig kleurde reolietbergen. Daarna volgt hooglandenweg Sprengisandur door het binnenland van IJsland. In het noorden komt u uit bij Mývatn Hier zijn buiten het fenomenale landschap ook veel watervogels te zien. Mývatn is ook een gebied vol geothermische activiteit. In deze omgeving verblijft u de komende twee nachten. Vanuit Mývatn is het een uur rijden naar Húsavík en het Tjornesschiereiland. In het achterland van Húsavík ligt het NP Asbyrgi. De vertellingen van de gids over de echorotsen en een bijzondere basaltzuil nemen u mee terug naar de tijd van de Vikingen. De dag eindigt bij Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa.
Vanaf Mývatn trekt men verder naar de imposante Goðafoss en de grootste plaats in het noorden Akureyri. Na een bezoek aan deze stad wordt Skagafjörður bezocht om kennis te maken met de beroemde IJslandse paarden.
Tijdens het laatste deel van de reis is er extra aandacht voor de Vkinggeschiedenis. In Eiriksstaðir wordt het museum bezocht dat gewijd is aan een van de beroemdste Vikingen: Erik de Rode. De voorlaatste dag wordt doorgebracht op het prachtige en ruige schiereiland Sneafellsnes. Hier kunt u nog een paar mooie wandelingen maken voor u naar Reykjavík terugkeert. 
De volgende dag vliegt u terug van Keflavík naar Amsterdam, Brussel of Düsseldorf.

Verblijf en vervoer

U overnacht in eenvoudige accommodaties in 2-pers. c.q. 1-pers.kamers met douche/toilet. 
Vervoer is per comfortabele minibus/bus afhankelijk van de grootte van de groep.

Verlenging op IJsland

Tijdens de rondreis maakt u lange dagen. Wellicht wilt u nog een enkele dag doorbrengen in de Blue Lagoon,waar u zich heerlijk kunt laten verwennen. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Naar Reykjavík

Lijnvlucht naar keuze vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar Keflavík. Met de Flybus naar Reykjavík voor uw overnachting. Avond ter vrije besteding.
Mogelijke optionele excursie: walvissafari in de middernachtzon.

Dag 02 Gouden Driehoek

Na het ontbijt wordt u opgehaald en gaat de groep naar het Þingvellir NP, waar de Noord-Amerikaanse en Euraziatische plaat van elkaar af bewegen met een bijzonder geografisch gebied tot gevolg. Vanhier rijdt men door naar het geothermische gebied waar zich geisers bevinden. U kunt hier de Geysir zien die helaas niet meer actief is. Vanuit de indrukwekkende, zeer actieve geiser Strokkur spuit regelmatig een enorme kolom heet water tientalle meters de lucht in. Niet ver hiervandaan ligt de Gullfoss, de gouden waterval.
Diner en overnachting in de omgeving van Hvolsvöllur.

Dag 03 Zuid-IJsland

De zuidkust van IJsland kent twee indrukwekkende watervallen: Seljalandsfoss en Skógafoss. De eerste is vrij lang en wie niet bang is om (een beetje) nat te worden, kan hier achter de waterval langs lopen. De Skógafoss is een enorme waterval. U kunt tot dicht bij de waterval komen. Op de rotsen broeden verschillende vogels zoals de Noordse stormvogel. Door de hoeveelheid water die hier dag-in-dag-uit verneveld wordt, is de omgeving erg groen en bloeien er verschillende planten.
Er wordt natuurlijk ook bij bij Dyrholaey gestopt. Op de immense rotspartijen die tot ver in zee doorlopen, broeden duizenden Atlantische papegaaiduikers en andere zeevogels. Vanhier wordt doorgereden naar het vissersplaatsje Vík.  Daarna gaat de weg door Eldraun dat één van de grootste lavavelden is en dat ca. 10.000 jaar oud is. 
De komende 2 nachten verblijft u in Kirkjubaejarklaustur. 

Dag 04 Vatnajökull

De Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa, domineert hier het landschap. Voor de gletjser ligt de Jökulsárlón, een gletsjermeer waarin prachtig gevormde en gekleurde ijsbergen drijven. Er is de mogelijkheid om langs de oever te wandelen of een optionele boottocht over het meer te maken. 
Vanaf de Vatnajökull stromen verschillende gletsjers naar de zuidkust. Een van deze gletsjertongen zal bezocht worden, zodat u van dichtbij het diepblauwe ijs kunt zien en bewonderen.  

Dag 05 Landmannalaugar

Vandaag gaat u het binnenland in. Landmannalaugar is bekend om de prachtig gekleurde reolietbergen. Het rood en geel steekt scherp af tegen de groene mossen die in de schaduw groeien. Wie graag wandelt, kan een wandeling door het dal maken. Na de wandeling kunt u bijkomen in de warmwaterbronnen.
Diner en overnachting in de omgeving van Þjorsardalur. 

Dag 06 Sprengisandur

De binnenlanden van IJsland worden slechts door enkele wegen doorkruisd. De hooglandroute Sprengisandur is er een van. Tijdens de rit heeft u bij helder weer uitzicht op de Vatnajökull, de Hofsjökull en de kleinere Tungnafellsjökull. Op het hoogste gedeelte rijdt u door een woestijn van lavagruis. Maar denk niet dat hier niets groeit. Zelfs hier is bijvoorbeeld Paarse steenbreek in kleine toefjes te vinden. Na het afdalen volgt de weg het stroomdal van de Skjálfandafljót. De rit eindigt in de omgeving van Myvatn waar u twee nachten verblijft.

Dag 07 Tjörnes, Asbyrgi, Dettifoss & Myvatn

Een vol programma vandaag. Eerst naar het stadje Husavík en het verdere Tjornesschiereiland, met een prachtige kustlijn waar veel zeevogels zoals Jan-van-genten en Noordse stormvogels broeden. Bij Asbyrgi is een prachtig geologisch fenomeen te zien. Een enorme rotsmuur van tientalle meters hoog steekt uit het landschap omhoog. Verder in het stroomdal van de Jókulsså á fjöllum ligt een gebied dat bijna uitsluitend bestaat uit basaltzuilen. In de Hljóðaklettar is de IJslandse mythologie door Sleipnir, het magische, achtbenige paard van de god Odin een hoefafdruk in een van de rotswanden achtergelaten. Voordat u terug bent op de rondweg wordt er nog een bezoek gebracht aan de Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa. Het is een aardige wandeling, maar dan heeft u ook wel een bijzonder vergezicht. Myvatn is niet en paradijs voor vogelliefhebbers, maar er zijn ook prachtige pseudokraters en een groot lavaveld waarin de meest fantasierijke vormen te ontdekken zijn.

Dag 08 Akureyri

Een bezoek aan waterval Goðafoss en aan "de hoofdstad van het noorden" Akureyri. In Akureyri heeft u de gelegenheid om de stad op eigen gegelegenheid te ontdekken. U kunt de botanische tuinen bekijken, een duik in het zwembad nemen of naar de wijk Listagil gaan, dat bekend staat om cultuur, kunst en goed eten. Vergeet ook niet om de fraaie kerk te bezoeken.
De reis wordt vervolgd naar Skagafjorður, dat bekend is om de traditionele IJslandse paarden. Wilt u eens voelen hoe het is om op een IJslands fjordenpaard te rijden? Dan is nu uw kans. Deze kleine, maar sterke paarden kennen zogenaamde vijfde gang, de told, waardoor een rit op deze paarden prettiger is dan met andere paarden. 
Overnachting in de omgeving van Laugarbakki.

Dag 09 Snaefellsnes

De tocht gaat verder via de westkust. Om hier te komen wordt vanaf de rondweg via de hoogvlakte het Láxardálsheiði overgestoken naar de Hvammsfjörður. Hier ligt niet ver vandaan Eiriksstaðir o.a. het ruige schiereiland Snaefellsnes. Hier zal extra aandacht geschonken aan de Vikinghistorie. Op de plaats waar Erik de Rode (de ontdekker van Groenland) heeft gewoond is een replica van hun boerderij gebouwd. Hier kunt u onder leiding van gidsen in traditionele Vikingkledij rondwandelen.
Overnachting op Snaefellsnes.  

Dag 10 Snaefellsnes NP

vandaag staat de ruige natuur van Snaefellsnes op het programma. De weg slingert zich langs de kliffen met prachtige vergezichten. Bij op de punt van het schiereiland ligt de slapende vulkaan Snaefellsjökull.  De met sneeuwbedekte top is bij helder weer zelfs vanuit Reykjavík te zien. Verder naar de punt bij de vuurtoren beuken de golven op de uit gestolde lavabestaande kliffen. Gaten en holen zijn uitgeslepen in het harde gesteente.
Aan de zuidkust van het schiereiland is een prachtig strand (Djupalonssandur) waar een wandeling gemaakt kan worden. Het havenstadje Arnarstapi geeft u een beeld van het dagelijks leven in de kleine gemeenschappen. Daarna is het tijd om naar Reykjavík terug te keren, waar wordt overnacht. 

Dag 11 Reykjavík naar huis

Om terug te vliegen naar Amsterdam of Brussel kunt u met de Flybus naar Keflavík gaan. Vervolgens lijnvlucht Keflavík - Amsterdam, Brussel of Dusseldorf.

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze reis begint en eindigt op de luchthaven Schiphol (Amsterdam).
Indien gewenst, is vertrek vanaf Brussel of Düsseldorf ook mogelijk.

DataBeschikbaarReisduur
04 aug - 14 sep 2019VOL10 nachten
09 aug - 19 aug 20194 plaatsen10 nachten
18 aug - 28 aug 2019ja10 nachten
23 aug - 02 sep 2019ja10 nachten
30 aug - 10 sep 20193 plaatsen10 nachten

Prijzen per persoon

LET OP:
IJsland is populair, vluchten in de goedkoopste klasse zijn al snel volgeboekt. Boek daarom vroeg om een toeslag i.v.m. de vluchtprijs te voorkomen.

AccommodatieVanafprijs
In 2-pers. kamers€ 3.806,00
In 1-pers. kamers€ 4.639,00

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 29 juli 2019.

De prijzen zijn inclusief:

Lijnvluchten Icelandair Amsterdam - Keflavík en v.v. in de goedkoopste klasse, groepstransfer per Flybus van Keflavík naar de accommodaite in Reykjavík en v.v., 9-daagse rondreis volgens programma met deskundige gids, 10 overnachtingen in 2-pers. c.q. 1-pers. kamers met douche/toilet op basis van logies/ontbijt, 8x diner tijdens de rondreis, planten van bomen in Haukadalur op dag 02, toegang tot het museum Erik de Rode (dag 09), informatieboekje en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

eventuele verhoging van de brandstoftoeslag en/of belastingen, toeslag indien de goedkoopste klasse op de vluchten niet meer beschikbaar is, overige maaltijden, optionele excursies, (fris)drankjes, verzekeringen, uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Lijnvluchten:

De lijnvluchten worden uitgevoerd door Icelandair, de nationele luchtvaartmaatschappij van IJsland.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.