Reisinformatie

Reisbeschrijving Groepsreis Rondje IJsland op zoek naar Noorderlicht

De reis begint op Schiphol of Brussel vanwaar u naar IJsland vliegt. Na aankomst gaat u per Flybus naar het centrum van de hoofdstad Reykjavík. Vanuit Reykjavík vliegt u naar Akureyri in het noorden van IJsland. Daarna gaat het transport verder per comfortabele (mini)bus. U bezoekt het noorden, verschillende plaatsen aan de oost- en zuidkust en natuurlijk de bekendste fenomenen zoals Geysir, Gullfoss en  Þingvellir NP. De rondreis eindigt in Reykjavík voor een laatste overnachting voor u weer terugvliegt naar Amsterdam of Brussel. 

Accommodaties & vervoer

Tijdens deze reis verblijft u steeds in middenklasse hotels. Er is keuze uit 2-pers.kamers met een 2-pers.bed, 2-pers.kamers met twee 1-pers.bedden en 1-pers.kamers. Alle kamers zijn voorzien van douche/toilet.
U verblijft in deze hotels op basis van logies/ontbijt.

Tijdens de reis wordt u vervoerd in een comfortabele touringcar met maximaal 30 deelnemers. De totale route is ca. 1.310 km. Per dag wordt een afstand van ca. 200 - 250 km afgelegd, hetgeen afhankelijk van de weersomstandigheden ca. 3 uur in beslag zal nemen.

Noorderlicht (Aurora borealis)

Noorderlicht is een natuurverschijnsel dat vrijwel uitsluitend te zien is tussen zonsondergang en zonsopgang. Het beste is het fenomeen te zien tijdens helder weer met (bijna) geen wolken. Of en wanneer er noorderlicht te zien zal zijn, is niet lang vooraf te voorspellen.
Door de opzet van deze reis met o.a. verblijf op lichtarme plaatsen, is de kans op het zien van dit spectaculaire fenomeen zo optimaal mogelijk gemaakt.

Verlenging

Indien gewenst, is deze reis vooraf of achteraf te verlengen met bijvoorbeeld een verblijf in Reykjavík.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Amsterdam - Keflavík - Reykjavík

Lijnvlucht Icelandair van Amsterdam naar de IJslandse luchthaven Keflavík. Vanhier gaat u per Flybus naar het hotel in Reykjavík voor overnachting op basis van logies/ontbijt. De avond ter vrije besteding in Reykjavík. 

Dag 02 Akureyri & Mývatn

Vroeg in de ochtend is er een transfer van het hotel naar het vliegveld bij Reykjavík voor de vlucht naar Akureyri. Vanaf het vliegveld in Akureyri wordt u meegenomen op een korte stadstour. Op weg naar Mývatn wordt natuurlijk gestopt bij de indrukwekkende Goðafoss. Kenmerkend voor het gebied rond Mývatn zijn lavavelden met bizarre vormen en pseudokraters. Er zijn verschillende wandelingen met of zonder sneeuwschoenen  mogelijk.
's Avonds kunt u een lezing bijwonen over noorderlicht (Aurora Borealis) en als het helder is, dit fenomeen met eigen ogen waarnemen.

Dag 03 Oost-IJsland

Na een bezoek aan het vogelmuseum wordt de tocht vervolgd in oostelijke richting. Niet ver van Mývatn ligt het geothermisch gebied Námaskarð. In de winter zijn niet altijd de mooie pastelkleuren in de bergen te zien, maar wel de blauwgrijze modderpruttelpotten, de enorme fluitketels de grote hoeveelheden stoom uitblazen.
Verder naar het oosten gaat de weg over de hoogvlakte richting Seydisfjörður. Soms is er een enkele poolvos te zien of vliegt er plotseling een Sneeuwuil laag over de weg. Daarna wordt de weg langs de oostkust vervolgd die langs steile kliffen loopt. Halverwege de oostkust wordt overnacht in Hotel Hallormsstaður, dat zich in een bosrijke omgeving bevindt. De meeste hebben hun bladeren verloren, maar als er een laagje sneeuw op de kale takken ligt, kan dit een sprookjesachtig effect geven.
Het hotel ligt ver van de bewoonde wereld, dus als het helder is, zijn de condities optimaal om noorderlicht te kunnen zien. 

Dag 04 Visserij en Aurora Borealis aan de oostkust.

Na het ontbijt is een wandeling door het bos gepland. De tocht wordt daarna vervolgd naar Eskifjörður, een klein vissersplaatsje. Hier wordt het maritiem museum en een historisch zeemanshuis bezocht. U krijgt tevens de gelegenheid om enkele lokale specialiteiten te proeven zoals haai, gedroogde vis en Brennivín (een soort brandewijn).
Er wordt een speciale noorderlichtpresentatie gegeven door de fotografe Jónína Guðrún Óskarsdóttir. Als de omstandigheden goed zijn, neemt zij u mee naar de beste plaatsen om noorderlicht te kunnen waarnemen.
Overnachting in Fosshotel Eastfjords. 

Dag 05 IJs en gletsjers

De eerste stop vandaag is bij Petra. Deze privé mineralenverzameling is enorm, maar ook het verhaal rond de grondlegster van de verzameling is buitengewoon interessant. 
Vervolgens zullen grote gletsjers en de indrukwekkende Vatnajökull uw aandacht opeisen. Natuurlijk wordt er een stop gemaakt bij het ijsbergenmeer Jökulsárlón, het kleine traditioneel gebouwde kerkje bij Hof.
's Avonds is er weer de mogelijkheid om bij helder weer om noorderlicht te zien.
Overnachting in een van de hotels in deze omgeving. 

Dag 06 Zuidkust, vulkanen en watervallen

Vandaag staat in het teken van het immense afwatergebied van de Vatnajökull, het uitgebreide lavaveld Eldhraun, watervallen zoals Skógafoss en Seljalandsfoss. Bij de Eyjafjallajökull Information Centre kunt u meer leren over de uitbarsting van 2010 en het leven zo dicht bij een actieve vulkaan.
's Avonds wordt er een film vertoond over noorderlicht. Daarna kunt u weer naar buiten om mogelijk dit fenomeen (weer) met uw eigen ogen te kunnen waarnemen.
Overnachting in een van de hotels in Zuid-IJsland. 

Dag 07 Geysir, Gullfoss & Þingvellir NP

Als laatste staan de bekendste fenomen van IJsland op het programma:
> het geothermische gebied Geysir, waar nu de geiser Strokkur met grote regelmaat spuit met een kolom tot ca. 30m hoogte. Verder zijn hier verschillende heetwaterbronnen die stromen of pruttelen. 
> Gullfoss (Gouden Waterval). Deze enorme waterval is in de winter veelal voor groot deel bevroren, maar er blijft altijd water lopen. 
> Þingvellir NP. In dit park kunt u de scheiding zien tussen de tektonische platen waarop Europa en Amerika/Canada liggen. Tevens was het in dit gebied waar rond 930 het eerste parlement ter wereld, de Alþing, bijeenkwam. 
In 2004 werd dit gebied toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Daarna gaat u verder naar Reykjavík voor de laatste overnachting. 

Dag 08 Keflavík - Amsterdam

Vroeg in de ochtend neemt u de Flybus terug naar de luchthaven Keflavík.
Lijnvlucht Icelandair van Keflavík naar Amsterdam. 

Data & Prijzen winter 2017-2018

Vertrekken

Deze reizen beginnen en eindigen op de luchthaven Keflavík.

DataReisduurBeschikbaar
25 feb - 04 mrt 201807 nachtenVOL
04 mrt - 11 mrt 201807 nachtenVOL
11 mrt - 18 mrt 201807 nachtenVOL
18 mrt - 25 mrt 201807 nachtenVOL
25 mrt - 01 apr 201807 nachtenVOL

Prijzen per persoon

AccommodatiePrijs bij
max. 30 pers.
per bus
in 2-pers. kamer€ 2.860,00
in 1-pers. kamer€ 3.420,00

Beschikbaarheid:

De genoemde beschikbaarheid is bijgewerkt t/m 23 februari 2018.

De prijzen zijn inclusief:

groepstransfer per Flybus van Keflavík naar het hotel in Reykjavík en v.v., 06-daagse rondreis per comfortabele touringcarbus,  07 hotelovernachtingen op basis van logies/ontbijt, 1 lunch, 5 diners, 5 avondversnaperingen, toegang vogelmuseum Mývatn, koffie met cake op dag 3, toegang maritiemmuseum en Randulf's zeemanshuis, proeverij haai, gedroogde vis en Brennivín op dag 4, toegang en handdoek Mývatn Natuurbaden, sneeuwschoenwandeling in het lavalabyrinth, toegang Mývatn Vogelmuseum, bezoek Petra's verzameling, bezoek en presentatie Eyjafjallajökull Volcano Information Center, noorderlichtprogramma met lezingen, presentaties, film en avondwandelingen, Engelssprekende gidsservice, gebruik van antislipclips voor onder de schoenen/laarzen, zaklantaarntje, informatieboekje en SGR–dekking.

De prijzen zijn exclusief:

Vluchten naar IJsland, overige maaltijden en (fris)drankjes, verzekeringen, fooien en overige uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking), reserveringskosten (€ 25,00 per boeking).

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.