Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Spitsbergen, Noordoost-Groenland en IJsland

Na inscheping in Longyearbyen (Spitsbergen) vaart het schip de Isfjord uit om daarna in noordelijke richting langs de kust van Spitsbergen verder te gaan. In de Raudfjord en mogelijk de Liefdefjord zal bij de grote gletsjers naar ijsberen gezocht worden. Aan het einde van het zomerseizoen zijn de bloemen uitgebloeid en verzamelen de vogels om naar het zuiden te trekken. Vanaf 21 augustus gaat de zon weer onder en kan aan de nachtelijke hemel het noorderlicht verschijnen.
De reis wordt vervolgd in westelijke richting. Het doel is om zo noordelijk mogelijk bij de Groenlandse kust te komen. Tijdens de oversteek volgen zeevogels het schip en kunnen walvissen (o.a. Orka's, Bultruggen en Dwergvinvissen) het zeepad kruisen. Het is daarom zaak om veel tijd aan dek of op de brug door te brengen, gewapend met een verrekijker en/of camera.
Eenmaal aangekomen bij Groenland volgt het schip zoveel mogelijk de kust in zuidelijke richting.
Bij Myggebugten zijn uitgestrekte toendra's in prachtige herfstkleuren waar muskusossen gezien kunnen worden. Daarom staat hier een wandeling gepland.

Daarna volgt de spectaculaire, met ijsbergen gevulde Franz Josef Fjord. Een zodiaccruise tussen de ijsbergen is altijd spectaculair.
Adembenemend is het landschap rond het fjordenstelsel van de Scoresby Sund. Ook hier kunnen wandelingen gemaakt worden. Zoals naar het Kap Brewsterplateau en een verlaten Inuitnederzetting. In de polynja (jaarrond ijsvrij water) in de monding van de fjord zijn meestal zeehonden en soms de zeldzame Narwallen te zien.
Een wandeling op Sydkap (Scoresby Land) naar overblijfselen van de Thulecultuur biedt een magnifiek uitzicht op de hier immens grote ijsbergen. Tijdens de wandelingen kunt u genieten van de bonte herfstkleuren op de toendra en de berghellingen. Er zullen ongetwijfeld nog muskusossen, poolhazen, Giervalken, Sneeuwhoenderen en Sneeuwuilen gezien worden.
Op de laatste dag in Groenland wordt de Inuitnederzetting lttoqqortoormiit (Scoresbysund) bezocht. Deze kleine gemeenschap heeft heel lang in complete afzondering geleefd. Men dacht hier zelfs dat zij de enige menselijke bewoners van de aarde waren. Nu beschikt men over moderne middelen. De huizen hebben, bijna zonder uitzondering, een satellietschotel. Aan het begin van de zomer en vlak voor het invallen van de winter komt er een vrachtschip met bestelde goederen. Kleinere benodigdheden worden per vliegtuig aangevoerd.
Maar er zijn ook nog veel oude tradities terug te vinden. Jacht en visserij is hier nog een wezenlijk onderdeel van het dagelijks leven. Ook het vervaardigen van voorwerpen, zoals tupilaks, uit zeepsteen en botten behoort tot de tradities. Een kijkje nemen bij de beeldend kunstenaars kunnen wij harte aanbevelen.
Daarna steekt het schip Straat Denemarken over om in Akureyri of Reykjavík (IJsland) aan te meren. Vanhier kunt u huiswaarts vliegen of nog nagenieten van een paar dagen IJsland in herfstsfeer.

ALTERNATIEVE ROUTE

Bij hevige ijsgang kan uitgeweken worden naar de zuidelijker gelegen plaatsen als Kulusuk en Ammassalik en eventueel het eiland Jan Mayen. Er is ca. 30% kans dat men uit moet wijken naar deze route.
Rond het eiland Ammassalik is de kans op het zien van grote walvissen zoals Vinvissen en Bultruggen vrij groot. Langs de rand van het pakijs kunnen tevens ijsberen voorkomen. Op het eiland Ammassalik ligt het pittoreske dorp Tasiilaq. De bevolking leeft voor een groot deel van visvangst en jacht op robben. In het dorp is een klein museum. De omgeving biedt veel mogelijkheden voor wandelingen. Vanaf de bergtoppen heeft u een fantastisch uitzicht over zee waarin de immense ijsbergen drijven die afkomstig zijn uit de Scoresby Sund.

Kajakken

Tijdens bepaalde reizen kan er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan kajaktochten. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Geen ervaring met kajakken, maar wel interesse? Dan kunt u tijdens de reizen aan boord van de World Explorer kiezen voor de peddelexcursie. Onder begeleiding van een gids gaat u één keer het water op met een stevige opblaasbare kajak. Deze excursie gaat alleen door in rustig water. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen de meerprijs in de prijstabel genoemde meerprijs. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen meerprijs op reizen met de volgende schepen:
Sea Spirit
World Explorer

BELANGRIJK: haven van aankomst op IJsland

Alle schepen varen min of meer dezelfde route. Ze vertrekken vanuit Longyearbyen en komen aan in IJsland, echter niet allemaal in dezelfde plaats:
- De Plancius meert aan in Akureyri in het noorden van IJsland. Een bustransfer van Akureyri naar Reykjavík is optioneel.
De overige schepen eindigen hun reis in Reykjavík.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten, eventuele overnachtingen op een heen- en terugreis en verlenging vooraf in Noorwegen of op Spitsbergen en achteraf op IJsland.
Bent u geïnteresseerd? Stuur ons een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor verdere informatie, overleg of een afspraak. Wilt u dat wij u bellen? Vul dan een bel-me-terugbericht in.

De schepen

U kunt deze reis maken in 2020 met de schepen:

Expedition (max. 134 passagiers)
- Plancius (max. 108 passagiers)
- Sea Spirit (max. 114 passagiers).
World Explorer  (max. 176 passagiers) 

Reis van dag tot dag

Voorbeeld reisschema

De Plancius zal, ijs en weder dienende, volgens onderstaand schema varen. De routes van de andere schepen verschillen op details.
LET OP: De reis met de Plancius eindigt in Akureyí in het noorden van IJsland. De andere schepen beëindigen de reis in Reykjavík.   

Dag 01 Longyearbyen

In de middag inschepen aan boord van de Plancius en vertrek vanuit Longyearbyen. 

Dag 02 Noordwest-Spitsbergen

Aan de noordwestkust van Spitsbergen kunnen de volgende bezoeken worden gedaan:
De Krossfjord met bijvoorbeeld de prachtige 14e Juligletsjer of het plaatsje Ny-Ålesund. Voor het afscheid van Spitsbergen kan er misschien op de noordwesthoek nog aan land gegaan worden bij Fuglesangen, De Zeeuwse Uitkijk of Smeerenburg. Daarna zal de Plancius oversteken richting Groenland.

Dag 03 - 04 Op zee

Tijdens de oversteek naar Groenland kan er van alles gebeuren. Zo kunnen er grote ijsvelden zijn en kunnen er ijsberen en verschillende grote walvissen (zoals Bultruggen, Potvissen en zelfs Blauwe Vinvissen) opduiken. Er zullen lezingen gehouden worden over uiteenlopende onderwerpen.

Dag 05 - 12 Franz Jozeffjord & Scoresby Sund

De kust van Noordoost-Groenland is ruig. Er zal op verschillende plaats aan gegaan worden. Tijdens de wandelingen zullen er op verschillende plaatsen overblijfselen van zeer vroege bewoning te vinden zijn. Meestal bestaan die uit zogenaamde tentringen of fundaties van hutten. 
Ten noorden van de Scoresby Sund leeft een grote kudde muskusossen. U zult deze imposante dieren naar alle waarschijnlijk een of meerdere keren zien. Andere bewoners zijn onder andere poolhazen en lemmingen. 
Begin september zijn de struikjes op de toendra getooid in de mooiste herfstkleuren. De meeste vogels zijn aan eht verzamelen of zijn al vertrokken 
De grootste nederzetting in dit gebied is Ittoqortoormiit. U zult ongetwijfeld een bezoek brengen aan deze kleine, zeer geïsoleerde gemeenschap. De nederzetting ligt aan de ingang van de Scoresby Sund, een van 's werelds grootste fjordenstelsels. Met zodiacs zal hier langs de indrukwekkende bergwanden met basaltstructuren en vreemde kalksteenfiguren gevaren worden. Het rode gesteente vormt een prachtig contrast met de blauwwitte ijsbergen die hier steevast drijven. 

Dag 13 Op zee

Het is tijd om afscheid van Groenland te nemen. Nog lang zullen er ijsbergen voorbij dobberen. Maar er kunnen ook weer walvissen en dolfijnen bij de Plancius opduiken. Als het weer meezit, zal iedereen veel tijd aan dek doorbrengen. 

Dag 14 Akureyri (IJsland)

In de ochtend kunt u ontschepen aan de kade in Akureyri. Van de kade is er een transfer naar het centrum van Reykjavík, waarmee de reis eindigt.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

Vertrek- en eindpunt staan vermeld boven iedere prijstabel.
* De eerste nacht is een overnachting in Longyearbyen.

DataBeschikbaarReisduurSchip
11 aug - 25 aug 2020zie prijstabel14 nachtenWorld Explorer
24 aug - 07 sep 2020zie prijstabel14 nachtenWorld Explorer
25 aug - 07 sep 2020zie prijstabel13* nachtenSea Spirit
31 aug - 13 sep 2020zie prijstabel13 nachtenPlancius
31 aug - 14 sep 2020zie prijstabel14 nachtenExpedition
04 sep - 18 sep 2020zie prijstabel14 nachtenOrtelius

Expedition // max. 134 passagiers

Prijzen per persoon
De scheepsreis begint in Longyearbyen en eindigt in Reykjavík.

AccommodatieprijsBeschikbaar
Cat. 1A 4-pers. hut€ 5.799,00VOL
Cat. 1 3-pers. hut€ 6.699,00VOL
Cat. 2 2-pers. hut€ 7.999,00VOL
Cat. 3 2-pers. hut€ 8.999,00ja
Cat. 4 2-pers. minisuite€ 10.199,00VOL
Cat. 5 2-pers. suite€ 11.399,00VOL

Ortelius / max 108 passagiers

Prijs per persoon
De reis begint in Longyearbyen en eindigt in Akureyri.
AANBIEDING
Verlaagde prijzen bij boeking vóór 01 april.

HuttypeVerlaagde prijzenBeschikbaar
BP 4-pers. hut€ 5.600,002 hutten
BP 2-pers. hut€ 7.900,00ja
BW 2-pers. hut€ 8.650,00ja
Deluxe 2-pers.€ 9.150,001 hut
C 2-pers. hut€ 10.200,00ja
Bus Akureyri - Reykjavík€ 80,00ja

Plancius // max. 108 passagiers

Prijzen per persoon
De scheepsreis begint in Longyearbyen en eindigt in Akureyri.

AccommodatiePrijsBeschikbaar
BP 4-pers. hut€ 5.600,002 hutten
BP 2-pers. hut€ 7.900,001x man
BW-2 pers. hut€ 8.650,001 hut
Deluxe 2-pers. hut€ 9.150,00VOL
C 2-pers. hut€ 10.300,002 hutten
Bustransfer
Akureyri - Reykjavík
€ 80,00ja

Sea Spirit // max. 112 passagiers

Prijzen per persoon
De reis begint in Longyearbyen en eindigt in Reykjavík.
Heeft u eerder met Poseidon Expeditions gereisd, dan ontvangt u tevens 5% loyaliteitskorting.

bij koers US$1,00 = € 0,86
AccommodatiePrijsBeschikbaar
3-pers. Classic-hut€ 7.564,00VOL
2-pers. Maindeckhut€ 10.488,00VOL
2-pers. Classic-hut€ 11.176,001x vrouw
2-pers. Superiorhut€ 11.434,001 hut
2-pers. Deluxe Suite€ 12.810,00VOL
2-pers. Premium Suite€ 14.186,001 hut
2-pers. Owner's Suite€ 18.486,00VOL
kajakken€ 564,002 plaatsen

World Explorer // max. 176 passagiers

Prijzen per persoon
AANBIEDING bij boeking vóór 31 maart 2020:
30% korting op de genoemde scheepspassage.
Geldt niet voor de 3-pers.hutten, activiteiten en transferpakket.
De eerste reis begint in Oslo en eindigt in Reykjavík.
De tweede reis begint in Reykjavík en eindigt in Oslo.

bij koers US$1,00 = € 0,86
AccommodatiePrijs
11+24 aug
Beschikbaar
11 aug 2020
Beschikbaar
24 aug 2020
BP 3-pers. hut€ 8.596,001x vrouwja
Infinity suite€ 13.326,00jaja
Veranda suite€ 13.326,00jaja
Superior suite€ 14.616,00VOLVOL
Deluxe suite€ 15.906,00VOLVOL
Owner's suite€ 17.196,00VOLVOL
Kajakken€ 598,00beperktja
Peddelexcursie€ 168,00jaja
Transferpakket€ 512,00jaja

Beschikbaarheid en vroegboekkorting:

Bijgewerkt t/m 18 februari 2020.

WORLD EXPLORER
Bij boeking vóór 31 maart 2020 30% korting op de genoemde scheepspassage. 
Korting geldt niet voor 3-pers.hutten, activiteiten en transferpakket.

LOYALITEITSVOORDELEN:
Heeft u eerder mer Quark Expeditions gereisd, dan ontvangt u bovendien 5% loyaliteitskorting.

Heeft u eerder met Poseidon Expeditions gereisd, dan ontvangt u o.a. 5% loyaliteitskorting.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies en gebruik van rubberlaarzen gedurende de scheepsreis, presentaties aan boord gegeven door het expeditieteam, SGR-dekking.

EXTRA INCLUSIEF bij de Expedition:
Een expeditieparka die u na de reis mag houden.

EXTRA INCLUSIEF bij de World Explorer:
volpension aan boord incl. koffie/thee/chocolademelk/frisdranken en sap, huiswijn en huisbier tijdens diner, gratis herbruikbare waterfles, een expeditieparka die u na de reis mag houden, evacuatieverzekering.

EXTRA INCLUSIEF bij de Sea Spirit:
01 overnachting vooraf aan de scheepsreis in Longyearbyen op indeling in 2-pers. kamer d/t op basis van logies/ontbijt, een expeditieparka die u na de reis mag houden, evacuatieverzekering.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten vanaf Amsterdam of Brussel naar Longyearbyen c.q. Keflavík en v.v., eventuele brandstoftoeslag, transfers, verzekeringen, (fris)drankjes en fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling :

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). Wilt u een hut voor alleengebruik, dan gelden onderstaande toeslagen. In een 3-of 4-pers. hut kunt u uitsluitend met drie of vier personen tegelijk of op indeling boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3- of 4-pers. hut geboekt worden. De een gaat dan in de herenhut, de andere in een dameshut.

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u alleen reist en geen hut wilt delen met een andere passagier (d.w.z.een hut voor alleengebruik wenst), zijn onderstaande toeslagen van toepassing:
Expedition: Cat. 2 t/m Cat. 5: 60%.
Plancius: 2-pers. hutten: 70%. 
Sea Spirit: 2-pers. hutten: 70%, Suites: 100%.
World Explorer: Infinity en Veranda: 70%. Superior, Deluxe en Owners: 100%.

Hotel + vluchtpakket World Explorer

Wanneer u een reis boekt met de World Explorer kunt u ervoor kiezen om tevens het hotel+vluchtpakket te boeken.
Reis begint in Oslo en eindigt in Reykjavík:
een hotelovernachting in Oslo (nabij luchthaven) in 2 of 3-pers. kamer d/t op basis van logies/ontbijt, chartervlucht van Oslo naar Longyearbyen, groepstransfer van het vliegveld in Longyearbyen naar het centrum (bagage gaat direct door naar het schip), groepstransfer vanaf het centrum naar de kade, groepstransfer van de kade naar een centrumlocatie in Reykjavík.

Reis begint in Reykjavík en eindigt in Oslo:
een hotelovernachting in Reykjavík in 2 of 3-pers. kamer d/t op basis van logies/ontbijt, bagagetransfer van hotel naar kade, groepstransfer van hotel naar kade, groepstransfer van de kade (bagage gaat direct door naar het vliegveld) naar het centrum van Longyearbyen, groepstransfer van het centrum naar het vliegveld, chartervlucht van Longyearbyen naar Oslo. 

Eventuele brandstoftoeslag:

Alle rederijen behouden zich het recht voor om, indien stijging van de olieprijs hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vlucht, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst verzorgen wij ook uw vluchten van Amsterdam of Brussel naar Longyearbyen, vanaf Keflavík naar Amsterdam of Brussel en eventuele noodzakelijke overnachtingen of verlenging op Spitsbergen en / of IJsland. Op deze site kunt u enkele voorbeelden vinden. U kunt ons ook bellen of mailen. Wij leggen u graag de mogelijkheden voor.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.