Ga naar inhoud

Expeditiecruise Schotland, Færøer, Jan Mayen, Spitsbergen

Een reis van dieren en geschiedenis

:alttitle:

Expeditiecruise Schotland, Færøer, Jan Mayen, Spitsbergen

Schotland, Jan Mayen en Spitsbergen in één reis! Een expeditiecruise die u meeneemt langs de vogelrijke kusten Schotland, naar Jan Mayen met de actieve vulkaan Beerenberg en de zuidwestkust van Spitsbergen met de indrukwekkende fjorden en de typische spitse bergtoppen.
Eind mei zijn zeevogels volop actief in immense kolonies, walvissen en dolfijnen foerageren in het gebied tussen Jan Mayen en Spitsbergen. Op het pakijs bij Spitsbergen zijn vaak walrussen en ijsberen te vinden.
Een reis vol avontuur! Gaat u mee?

De reis in het kort

Begin juni vertrekt de Sea Spirit vanuit de prachtige Schotse stad Edinburgh. Via Kirkwall op de Orkneys en Fair Isle (Shetlands) vaart het schip in noordelijke richting Torshavn, de hoofdstad van de Færøer. Daarna wordt de bewoonde wereld verlaten voor het vulkanische eiland Jan Mayen. Het eiland wordt gedomineerd door de actieve vulkaan Beerenberg. Het geïsoleerde eiland is het domein van zeevogels zoals Kleine alken en Drieteenmeeuwen. Op het Noorse weerstation verblijven de enige mensen van het eiland.
Daarna volgt de oversteek naar Spitsbergen. Ook nu weer kunnen walvissen en dolfijnen in de omgeving van het schip opduiken. Op Spitsbergen worden nog drie dagen aan de zuidwestkust doorgebracht. Mogelijk kunnen Hornsund, Bellsund, Prins Karls Forland en Alkhornet bezocht worden.
De reis eindigt in Longyearbyen waar u van boord gaat.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Een beetje geluk: de top van de Beerenberg is vaak gehuld in wolken.
  1/25

  Een beetje geluk: de top van de Beerenberg is vaak gehuld in wolken.

 • Kasteel van Edinburgh, Schotland.
  2/25

  Kasteel van Edinburgh, Schotland.

 • Atlantische papegaaiduiker op de Schotse eilanden.
  3/25

  Atlantische papegaaiduiker op de Schotse eilanden.

 • Traditionele gebouwen in Torshavn, Færøer.
  4/25

  Traditionele gebouwen in Torshavn, Færøer.

 • Kliffen van Mykines, Færøer.
  5/25

  Kliffen van Mykines, Færøer.

 • Atlantische papegaaiduiker op Mykines.
  6/25

  Atlantische papegaaiduiker op Mykines.

 • Broedende Drieteenmeeuw op Mykines.
  7/25

  Broedende Drieteenmeeuw op Mykines.

 • Kolonie Jan-van-genten op een van de rotsen bij Mykines, Færøer.
  8/25

  Kolonie Jan-van-genten op een van de rotsen bij Mykines, Færøer.

 • Op zee kunnen walvissen zoals deze Bultrug overal opduiken.
  9/25

  Op zee kunnen walvissen zoals deze Bultrug overal opduiken.

 • Jan Mayen, het strand waar eens Nederlandse walvisvaarders hun buit aan land brachten.
  10/25

  Jan Mayen, het strand waar eens Nederlandse walvisvaarders hun buit aan land brachten.

 • Het strand van Nord-Jan ligt bezaaid met drijfhout.
  11/25

  Het strand van Nord-Jan ligt bezaaid met drijfhout.

 • Graf op Walrusbaai (Kvalrusbugta) van walvisvaarders die in 1634 overwinterden op Jan Mayen.
  12/25

  Graf op Walrusbaai (Kvalrusbugta) van walvisvaarders die in 1634 overwinterden op Jan Mayen.

 • Ook tussen Jan Mayen en Spitsbergen is de kans groot dat er Bultruggen opduiken.
  13/25

  Ook tussen Jan Mayen en Spitsbergen is de kans groot dat er Bultruggen opduiken.

 • Grote ijsbergen rond de zuidpunt (Sørkapp) van Spitsbergen.
  14/25

  Grote ijsbergen rond de zuidpunt (Sørkapp) van Spitsbergen.

 • De Hornsund eindigt bij Brepollen, een enorme gletjser. Spitsbergen.
  15/25

  De Hornsund eindigt bij Brepollen, een enorme gletjser. Spitsbergen.

 • IJsbeer met prooi in de Hornsund.
  16/25

  IJsbeer met prooi in de Hornsund.

 • Wandelen in de Hornsund.
  17/25

  Wandelen in de Hornsund.

 • De kenmerkende bergtop Bautaen in Hornsund, Spitsbergen.
  18/25

  De kenmerkende bergtop Bautaen in Hornsund, Spitsbergen.

 • Bergketen met de Hornsundtinden, de hoogste berg van Zuid-Spitsbergen.
  19/25

  Bergketen met de Hornsundtinden, de hoogste berg van Zuid-Spitsbergen.

 • Baardrob op het pakijs in de Hornsund.
  20/25

  Baardrob op het pakijs in de Hornsund.

 • Overblijfselen van een walviskarkas Gåshamna, Spitsbergen.
  21/25

  Overblijfselen van een walviskarkas Gåshamna, Spitsbergen.

 • Bergketen en toendra in de Bellsund, Spitsbergen.
  22/25

  Bergketen en toendra in de Bellsund, Spitsbergen.

 • Zuiltjessteenbreek op Prins Karls Forland, Spitsbergen.
  23/25

  Zuiltjessteenbreek op Prins Karls Forland, Spitsbergen.

 • Enorme strandvlakten in Bellsund.
  24/25

  Enorme strandvlakten in Bellsund.

 • Gletsjerfront aan de noordzijde van de Bellsund.
  25/25

  Gletsjerfront aan de noordzijde van de Bellsund.

Dag tot dag

 • Edinburgh (Schotland)

  Aankomst in Edinburgh en groepstransfer naar de havenplaats Leith waar de Sea Spirit aan de kade ligt. Na het inschepen vertrekt het schip in de loop van de avond.

 • Kirkwall

  Kirkwall is een oude stad met veel geschiedenis. Tijdens een rondrit naar o.a. de St.Magnus Kathedraal en de prehistorische Ring van Brodgar en de overblijfselen van de ca. 5000 jaar oude nederzetting Skara Brae.

 • Fair Isle (Shetlandeilanden)

  Fair Isle is een eldorado voor vogelliefhebbers. Op de kliffen broeden duizenden zeevogels zoals papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels, Jan-van-genten. Op de weiden die waarschijnlijk nog geel zien van de Dotterbloemen, broeden o.a. Grote en Kleine jagers.

 • Torshavn (Færøer)

  De hoofdstad van de Færøer heeft een mooie oude binnenstad die rond de haven is gebouwd. Ook hier wordt u meegenomen op een tocht naar o.a. Kirkjubøur, de overblijfselen van de Sint Magnus Kathedraal. De tocht gaat over de bergweg en vandaar kunt van fraaie vergezichten genieten.

 • Op zee

  Onderweg kunnen zeevogels bij het schip gezien worden, evenals dolfijnen en walvissen. Verder worden er presentaties gehouden over allerlei onderwerpen.

 • Jan Mayen

  Jan Mayen bestaat uit twee delen: Sør-Jan en Nord-Jan. Het zuidelijk deel kent grote lavavelden die met een dikke laag mos bedekt zijn. In de losse puinhellingen broeden Kleine Alken. Het hoogste punt hier is Rudolftoppen met 769m. Niet ver van de landengte die het noordelijk en zuidelijk deel verbindt, is Kvalrossbukta. Hier heeft een Nederlands walvisstation gestaan. Veel is er niet meer te zien, maar de namen zoals Brielsche Toren herinneren aan die tijd.
  Het noordelijke deel wordt gevormd door de indrukwekkende, nog actieve vulkaan Beerenberg. Meestal is de 2300m hoge en met sneeuw bedekte top door wolken omringd.
  Vanaf Kvalrossbukta kan er door een bijna woenstijnachtig gebied naar de oostkust gewandeld worden. Hier staat het Noorse weerstation.

 • Op Zee

  Opnieuw een dag op zee. Grote kans dat er walvissen en/of dolfijnen gezien kunnen worden. Gedurende de oversteek naar Spitsbergen worden lezingen over fauna, geschiedenis en andere relevante onderwerpen gehouden.

 • Verkenning van West - Spitsbergen

  De laatste dagen worden bij het westen van Spitsbergen doorgebracht. De ijssituatie bepaalt wat mogelijk zal zijn. Hieronder enkele plaatsen die bezocht zouden kunnen worden.
  Na het bereiken van Sørkapp, is een van de mooiste fjorden van Spitsbergen niet ver meer weg. In de Hornsund komen vele gletsjers uit. Ze eindigen in de fjord met diepblauwe fronten. Het front van Breepollen achterin de fjord maakt een halve cirkel. Vroeg in de zomer ligt er nog veel ijs. Baardrobben liggen dan vaak te rusten op het ijs. Meestal zijn er dan ook ijsberen in de buurt. Op de zuidoever ligt Gåshamna. Ook hier waren walvisvaarders actief. Overblijfselen van huizen, blubberovens en veel walvisbotten zijn hier in het landschap te zien. Op plaatsen waar de sneeuw is verdwenen zullen de eerste bloeiende planten te zien zijn zoals Zuiltjessteenbreek.
  De Bellsund is de volgende fjord in noordelijke richting. Na de brede ingang splitst de fjord zich in tweeën: de Van Mijenfjord en de Van Keulen- en Recherchefjord. De Van Mijenfjord wordt grotendeels geblokkeerd door twee eilanden Akseløya en Mariaholmen. In het zuiden daar waar de Van Keulenfjord en de Recherchefjord scheiden ligt Ahlstrandhalvøya. Dit schiereiland is vooral bekend vanwege de grote hoeveelheid belugaskeletten die hier bij elkaar liggen. Rond 1930 werd hier intensief op de kleine witte walvis gejaagd. Het is niet ondenkbaar dat er een groepje beluga's hier nog opduikt.Tijdens de wandeling over het schiereiland kunt u weer planten, ganzen en waarschijnlijk ook rendieren zien. Langs het strand zijn steevast Paarse strandlopers en Rosse franjepoten te vinden.
  Prins Karls Forland. Een langgerekt eiland, waarvan het midden wordt gevormd door een hoge bergrug waarvan de bergen de typische spitse toppen hebben. Dit was het eerste beeld dat Willem Barentsz in 1596 van de tot dan toe onbekende eilandengroep zag. De noordpunt van het eiland werd vanwege de grote vogelkolonies Fuglehuken genoemd. Maar ook andere plaatsen, zoals Heemskercknesset herinneren aan die tijd. Later kwamen de walvisjagers en pelsjagers.
  Aan de oostkust is een groot laagland, waarvan een van de veruitstekende punten (Poolepynten) een van de bekendste plaatsen is waar regelmatig walrussen liggen te rusten.

 • Longyearbyen

  Rond middernacht ligt de Sea Spirit al bij de kade in Longyearbyen. Na het ontbijt zal worden ontscheept, waarna een transfer naar het vliegveld volgt.

Dit dag-tot-dagprogramma is slechts een leidraad. Weer- en plaatselijke omstandigheden en de ijssituatie kunnen afwijkingen wenselijk en/of noodzakelijk maken.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 31 augustus 2020
spitsbergen-214
BELANGRIJK

Bekijk hier de recentste informatie over de Coronamaatregelen voor o.a. deze bestemming.

 • Reis van huis naar Edinburgh en terug vanaf Longyearbyen (Spitsbergen).

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Poseidon Expeditions behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging

Mogelijke verlengingen van de scheepsreis:
> Vooraf kunt u een paar dagen in de mooie stad Edinburgh doorbrengen.
> Na de reis kunt u op Spitsbergen blijven en dagexcursies maken.
> Of u kunt de reis verlengen met een verblijf in Noorwegen.

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vlucht naar Edinburgh, eventuele overnachting in Edinburgh en terugvlucht vanaf Longyearbyen (Spitsbergen).
Interesse? Stuur ons dan een bericht met uw wensen, bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op kantoor of vul het bel-me-bericht in. We maken graag een mooi voorstel voor u.

Terug naar boven