Reisinformatie

Reisbeschrijving expeditiecruise van Bergen langs de Noorse kust via Bereneiland naar Spitsbergen

De Expedition vertrekt voor deze reis vanuit Bergen in Noorwegen Vanhier vaart zij noordwaarts. Het adembenemend mooie landschap zal de komende week het decor zijn voor de dagelijkse activiteiten. De eerste fjord die aangedaan wordt is de Nordfjord. U kunt hier deelnemen aan een excursie naar de Briksdalgletsjer.
Ook de beroemde Geirangerfjord zal bezocht worden. Deze 1000m diepe fjord is een van de grote trekpleisters van Noorwegen. In de omgeving van Trondheim zal een bezoek worden gebracht aan het Monnikeneiland en Austratt.
De volgende stop is het eiland Torgatten (het eiland met het grote gat in de rotsen). Hier kan een mooie wandeling gemaakt worden om het fenomeen van dichterbij te bekijken. Terug aan boord duurt het niet lang voor u de noordpoolcirkel passeert. Tijd voor een kleine viering!
Nog voor de stad Bodø wordt de Holandfjord ingevaren. Aan het einde van deze prachtige fjord ziet u het front van de Svartisen, één van de grootste ijskappen op het vasteland van Europa. Ondanks dat u denkt dicht bij de gletsjer aan land te gaan, is het nog een redelijke wandeling om het blauwe ijs van dichtbij te bekijken.
Op de Lofoten wordt het zuidelijkste plaatsje Å bezocht en wordt er een cruise gemaakt door de fabelachtig mooie Trollfjord. In de omgeving van de Lofoten en de Vesterålen kunnen Potvissen en andere walvissen en dolfijnen opduiken.
Tromsø is een moderne stad en wordt ook wel "Parijs van het Noorden" genoemd. In de tijd van de grote poolexpedities was Tromsø een belangrijke bevoorradingshaven. Geen wonder dat juist hier een Poolmuseum gebouwd is. 

Daarna steekt de Expedition over naar Bereneiland. Een eiland met een ruige kust van kliffen en diepe inhammen. Ook hier zijn grote zeevogelkolonies. De begroeiing bestaat voornamelijk uit Arctische planten zoals steenbreek, maar in deze tijd staat de Rozenwortel in bloei, waardoor de toendra op veel plaatsen geel en oranje gekleurd is.

De laatste dagen van de reis worden bij Spitsbergen doorgebracht. Waar aan land gegaan kan worden, hangt sterk af van de ijscondities. Plaatsen als de Hornsund, Bellsund, Alkhornet en zijarmen van de Isfjord bieden geweldige mogelijkheden om het mooie landschap, de net ontluikende planten, rendieren, poolvossen en misschien zelfs een ijsbeer te zien.
De reis eindigt aan de kade in Longyearbyen.

Benodigde vlucht, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, kunt u vooraf enkele dagen in Zuid-Noorwegen doorbrengen. Na ontscheping kunt u ook uw reis op Spitsbergen verlengen. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.
De benodigde vluchten en overnachtingen kunnen wij, desgewenst, ook voor u verzorgen.

Het schip Expedition

Deze reis wordt uitgevoerd door expeditiecruiseschip Expedition. Het schip biedt plaats aan maximaal 134 passagiers. Lees meer....

Reis van dag tot dag

Dag 01 Bergen (Noorwegen)

In de voormalige Noorse hoofdstad Bergen wordt aan het einde van de middag ingescheept aan boord van de Expedition. Al snel zal het schip de indrukwekkende fjord uitvaren naar zee om vandaar in noordelijke richting verder te gaan.

Dag 02 Flåm

Vandaag heeft u de mogelijkheid om een rit te maken met de befaamde Flåmsbahna, een treintraject met een spectaculaire afdaling van ca. 860m van Myrdal op de Hardangervidda naar het plaatsje Flåm aan het Sognefjord. 
Niet alleen passeert de trein 20 tunnels, maar er is ook een machtige waterval, waar de trein stopt om de passagiers foto's te laten maken.

Dag 03 Nordfjord

De Nordfjord is misschien niet zo bekend als de Geiranger- en Hardangerfjord maar de fjord is minstens zo indrukwekkend. De imposante bergwanden die de smalle fjord omsluiten maken de tocht nog spectaculairder. Bij het plaatsje Olden meert de Expedition af. Per bus wordt u naar de Briksdalgletsjer gebracht. Ter plaatse kunt u wandelend of per speciaal wagentje naar de voet van de gletsjer. Het front is diepblauw. Vanuit de grot in het midden stroomt het smeltwater met donderend geraas het rivierdal in.   

Dag 04 Geiranger

De Geiranger is de koningin onder de fjorden. Vanaf de hoge bergwanden storten watervallen zich in het diepblauwe fjord. De "Zeven Zusters" is een van de bekendste watervallen. Het landschap is fenomenaal. De hele tocht door de fjord zult u van de ene verbazing in de andere vallen. De fjord is niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. 

Dag 05 Torghatten

Torghatten is een eiland voor de Noorse kust met een bijzonder natuurlijk fenomeen. In berg op het eiland zit een enorm gat. Het is een van de meeste gefotografeerde landschappen van Noorwegen.
Alstahaug is een gemeente in de provincie Nordland. Deze kleine gemeente is bekend om het 12e eeuwse kerkje en vanwege de Helgelandbergen die het landschap domineren. De bergrug bestaat uit zeven bergkammen die allen rond de 1000m hoog zijn. Ze worden ook wel de Zeven Zusters genoemd.

Dag 06 Svartisen

De Svartisen is een van de grootste ijskappen van Noorwegen. Vanaf zee is het intense blauwe ijs te zien. Er loopt een pad richting de gletsjer, maar het laatste deel tot aan het front en het gletsjermeer gaat over ruige stenen. Indien u de wandeling kunt maken is dit zeker aan te bevelen.

Dag 07+08 Lofoten, Svolvær & Trollfjord

Het onderste deel van de eilandenreeks voor Nordland heet Lofoten. De bewoners van deze eilanden leven voor een groot deel nog van de visvangst. Er zijn dan ook veel visdrogerijen en visverwerkingsfabrieken. De belangrijkste plaats is Svolvær.
In het zuiden bevindt zich een van de meest spectaculaire fjorden van Noord-Noorwegen, de Trollfjord. De doorvaart zal een grote indruk op u maken.  

Dag 10 Tromsø

Verder noordwaarts komt u langs de Vesteralen en door het gebied waar in de zomer veel Potvissen verblijven. Het is dus zaak om hier op de uitkijk te staan. Na het eiland Senja gaat de Expedition richting Tromsø. Deze noordelijke stad heeft een van de mooiste kathedralen van Noorwegen. Verder is er het Poolmuseum (poolhistorie) en het Polaria, met een zeer groot beelscherm waar films over beide poolgebieden getoond worden gecombineerd met een soort dolfinarium. Verder is er een zeeaquarium met voornamelijk arctische vissen en ander arcticsch zeeleven. 

Dag 11 op zee & Bereneiland

De zee rond Bereneiland is een van de voedselrijkste in de Arctisch. Het is dan ook geen wonder dat er zoveel zeevogels broeden op Bereneiland. Ze vliegen af en aan en zult zeker grote groepen voorbij zien vliegen. Ook de kans op het zien van walvissen en dolfijnen is hier heel groot.
Er zal geen landing gemaakt worden op Bereneiland, maar wel zult u de vaak met mist omgeven kust kunnen zien.

Dag 12 + 13 Hornsund & Bellsund (Spitsbergen)

In het zuiden van Spitsbergen zijn twee prachtige fjordenstelsels. De zuidelijkste is de Hornsund. De ingang wordt gevormd door hoge bergen met spitse toppen: u weet meteen dat u op Spitsbergen bent!. Hier bevindt zich tevens het poolse weerstation Arctowski. Op de achterliggende berghelling is een kolonie Kleine Alken. Op de onderliggende toendra zijn vaak ganzen en poolvossen te vinden.
Zowel aan de zuidzijde als de noordzijde van de fjord komen gletsjers uit. De diepblauwe muren worden afgewisseld met bergen. Helemaal achterin de fjord bevindt zich het enorme front van de Brepollen. Hier kun je uren met een zodiac rondvaren zonder je ook maar één minuut te vervelen. IJsbrokken in alle kleuren en vormen, verschillende zeevogels die op het water dobberen, Baardrobben die rusten op ijsplaten en misschien zelfs een ijsbeer die op zoek is naar een prooi. 
Het tweede fjordenstelsel bestaan uit de Bellsund met de zuidelijke armen Van Keulen- en Recherchefjord. Hier zijn prachtige wandelgebieden. Echter vroeg in het seizoen zal er nog veel sneeuw liggen en worden de mogelijkheden beperkt. Op plaatsen waar de sneeuw verdwenen is, beginnen onmiddellijk platen te groeien en te bloeien. Rendieren laten zich dit jonge groen graag smaken. Op verschillende plaatsen zijn er overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart te zien, vaak in de vorm van een vervallen hut, roestige machinedelen en walvisbotten.

Dag 14 Isfjord & Alkhornet

Bij de ingang van de Isfjord ligt een toendragebied aan de voet van de bergwand. Vanwege de karakteristieke vorm van een van de bergen die lijkt op een alkensnavel heeft dit gebied de naam Alkhornet gekregen. Tegen de bergwanden broeden verschillende zeevogels, inclusief een klein aantal papegaaiduikers. Het is dan ook niet vreemd dat er een aantal poolvossen hier een hol hebben. Op de toendra broeden veelal Kleine jagers en Kleine Rietganzen. Vaak loopt er ook een kleine groep rendieren te grazen op de bloeiende toendra.
Een wandeling over deze vlakte geeft ook de mogelijk om de polygonen te zien. Dit zijn veelhoekige structuren in de bodem die door vriezen en dooien van de ondergrond ontstaan.
Aan het einde van de dag zal de Expedition verder de Isfjord en vervolgens de Adventfjord in varen om voor anker te gaan of aan de kade af te meren bij Longyearbyen.

Dag 15 Longyearbyen

Ontschepen in Longyaerbyen.

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze scheepsreis begint in Bergen (Noorwegen) en eindigt in Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduurSchip
30 mei - 13 juni 201914 nachtenExpedition

Expedition // max. 134 passagiers

Prijzen per persoon

HuttypePrijsBeschikbaar
Cat 1A 4-pers. hut€ 4.899,001x vrouw
Cat. 1 3-pers. hut€ 5.399,00VOL
Cat. 2 2-pers. hut€ 6.699,00VOL
Cat. 3 2-pers. hut€ 7.599,00VOL
Cat. 4 2-pers. hut€ 8.599,00VOL
Cat. 5 2-pers. suite€ 9.699,00VOL

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 25 maart 2019.

Hutdeling:

Nevengenoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 
In de 4- en 3-pers. hut kunt u uitsluitend met vier c.q. drie personen tegelijk of op indeling boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 4- of 3-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u alleen reist en u geen hut wilt delen met een medepassagier, wordt u onderstaande toeslag in rekening gebracht:
Voor de 2-pers. hutten in categorie Cat. 2 t/m Cat. 5: 60%.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord op indeling, op basis van volpension (incl. koffie/thee), alle excursies gedurende de scheepreis, gebruik van rubberlaarzen tijdens de scheepsreis, een expeditieparka die u na de reis mag houden, informatiepakket, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten en andere transfers van Amsterdam of Brussel naar Bergen (Noorwegen) en vluchten vanaf Longyearbyen (Spitsbergen) naar Amsterdam of Brussel, eventuele brandstoftoeslag, overige tranfers, verzekeringen, (fris)drankjes aan boord, fooien, uitgaven van persoonlijke aard en publieksbijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel naar Bergen en vanaf Longyearbyen naar Amsterdam of Brussel, evenals benodigde overnachtingen en eventuele verlenging op Spitsbergen en in Noorwegen.
Stuur ons uw wensen of bel +31 10 2950126 voor overleg of een afspraak op kantoor.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.