Reisinformatie

Reisbeschrijving Zeilreis van Bodø via Bereneiland naar Spitsbergen

De zeilreis begint in het Noorse havenstadje Bodø. De avond voor vertrek is er een overnachting in een van de centraal gelegen hotels in Bodø gereserveerd. U heeft dan de avond en de ochtend in dit gezellige havenplaatsje.
Vanaf 14.00u kan worden ingescheept aan boord van de Antigua. Als iedereen aan boord is, worden de trossen losgegooid en wordt er richting Lofoten gevaren. Hier zullen authentieke visserplaatsjes en, als het enigszins kan, de prachtige Trollfjord bezocht worden. Verder noordwaarts staan in Noorwegen nog de Vesterålen, voor een dag op zoek naar zeevogels en walvissen, en Tromsø op het programma.
Dan volgt de oversteek naar Bereneiland. Als weer en wind het toelaten, kunnen er één of twee landingen gemaakt worden op dit zelden bezochte eiland. Hier zijn zeevogelkolonies. Op verschillende plaatsen zijn overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart te vinden.
Vervolgens wordt overgestoken naar Spitsbergen. Het pakijs bepaalt vanaf hier of en waar er aan land gegaan kan worden. Op de planning staan de Hornsund, de Bellsund, de Van Keulen- en Recherchefjord en de resterende tijd in het fjordenstelsel van de Isfjord.
Op de 16e dag ligt de Antigua bij de kade in Longyearbyen, waar ontscheept wordt. 

Het zeilschip Antigua

Deze reis wordt uitgevoerd door het zeilschip Antigua. Er is plaats voor maximaal 32 passagiers, waarvan een gedeelte Nederlandssprekend en een gedeelte Duitssprekend zal zijn. Er zijn twee gidsen die beiden Engels- en Duitssprekend zijn.
Meehelpen bij het zeilen is geen verplichting: u mag meehelpen. Het is een prachtig gezicht om het schip met alle zeilen te zien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat al na enkele dagen steeds meer mensen graag meehelpen met hijsen en strijken van de zeilen. Dan kan er ook (bij gunstige wind) steeds vaker gezeild kunnen worden, ook al is het soms maar een klein stukje. Lees meer....

Bekijk hier een impressie van de reis

Beluga Adventures Antiqua from Xandro Media on Vimeo.

Reis van dag tot dag

BELANGRIJK

Onderstaand programma kan door onder andere weersomstandigheden, ijscondities en ontmoetingen met bijvoorbeeld walvissen of ijsberen anders uitpakken dan vermeld. De expeditieleiding en de kapitein zullen steeds proberen om een zo mooi en avontuurlijk programma mogelijk te maken, zonder daarbij veiligheid uit het oog te verliezen.  

Dag 01 Amsterdam - Oslo - Bodø

Vanaf Schiphol vliegt u met SAS naar Oslo. Hier stapt u over op de SAS-vlucht naar Bodø. Vanaf het vliegveld neemt u de zogenaamde Flybuss (ca. NOK 80 p.p.) of een taxi (ca. NOK 120) naar het centrum van Bodø vandaar is het nog ca. 5 min. lopen naar het Scandic Hotel Havet, waar u overnacht op basis van logies/ontbijt.

Dag 02 Bodø

Na het ontbijt heeft u de ochtend ter vrije besteding. Vanaf 14.00u kan er ingescheept worden aan boord van het zeilschip Antigua. Als iedereen aan boord is, vertrekt de Antigua richting Lofoten.

Dag 03 Moskenesøya

Wie vroeg op is, zal veel zeevogels voorbij zien vliegen. Zeekoeten, Jan-van-Genten, Drieteenmeeuwen en de Atlantische Papegaaiduiker. Rond de zuidpunt van de Lofoten stroomt één van de sterkste getijdenstromen ter wereld. De schipper zal dus proberen om hier tijdens doodtij langs te varen. Daarna is het nog ongeveer 10 km varen langs de indrukwekkende kustlijn naar de haven van Sakrisøy-Reine.
Sakrisøy en Reine zijn kleine authentieke vissersplaatsjes. Overal staan grote rekken waar, voornamelijk in de winterperiode, de gevangen en gezouten kabeljauw gedroogd wordt om daarna als stokvis verhandeld te worden. Veel rekken zullen nu al leeg zijn. Verder is er een poppenmuseum met vooral poppen met gezichten van porselein. 
In de middag vaart de Antigua naar het noordelijker gelegen dorpje Nusfjord. Hier zal in het beschutte haventje overnacht worden. Een avondwandeling door het pittoreske dorpje, staat ook zeker op het programma. Het is alweer lang licht, dus alle tijd!

Dag 04 Henningsvær & Trollfjord

Henningsvær is een van de grootste visserplaatsen op de Lofoten. Alhoewel er tegenwoordig ook veel plezierjachten in de haven liggen, is de visvangst nog het voornaamste middel van bestaan. Het omringende landschap is fenomenaal. Tijdens het varen van Nusfjord naar Henningsvær kunnen dolfijnen en (kleine) walvissen gezien worden. Komt er een vissersboot binnen, dan zullen er steevast verschillende meeuwen en soms ook een Zeearend te zien zijn.
In de middag vaart de Antigua verder in noordelijke richting om de avond in de adembenemend mooie Trollfjord door te brengen.

Dag 05 Vesterålen

Alleen al het varen door het indrukwekkende landschap van de noordelijke eilandengroep Vesterålen is een onvergetelijke belevenis. Er zijn verschillende rotsen die helemaal bezet zijn door broedende vogels. Op hooggelegen kliffen broeden zelfs Zeearenden. Deze machtige vogels zult u ongetwijfeld verschillende keren hoog in de lucht zien cirkelen.
Voor de kust leven ook walvissen, zoals Orka's en Potvissen. De hoogste tijd dus om met de verrekijker aan dek te staan!

Dag 06 Op zoek naar Potvissen

Een dag op zee op zoek naar walvissen. Daarna naar Tromsø, waar de Antigua in de avond verwacht aan te leggen.

Dag 07 Tromsø

Rond de middag zal het schip weer vertrekken, dus u heeft de ochtend om in Tromsø het Poolmuseum (poolhistorie) en/of het Polaria (met een enorm beelscherm waar films over beide poolgebieden getoond worden gecombineerd met een soort dolfinarium) te bezoeken. Wie een panoramisch uitzicht over de stad en omgeving wil hebben, kan met de berglift omhoog en daar nog een stukje wandelen. 
Vanuit Tromsø wordt via de Grøtsundet naar Fugløya gevaren. Bij dit vogelrijke eiland nemen we afscheid van de bewoonde wereld. De oversteek naar Bereneiland is begonnen.

Dag 08 & 09 op zee

Langzaam verdwijnt de Noorse kust uit zicht. U bevindt zich op volle zee. Zeevogels, zoals zeekoeten, alken, Atlantische papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels en Jan-van-Genten vliegen in groepjes voorbij of zitten op het water. Soms zult u aangenaam verrast worden door het gekwetter van een groepje Sneeuwgorzen.
Verschillende dolfijnen, Bruinvissen, Orka's, Butskoppen en Bultruggen kunnen overal opduiken.
Als het weer het toelaat, zult u dus veel tijd met verrekijker en camera aan dek doorbrengen.

Dag 10 Bereneiland

Bereneiland heeft ruige kusten met veel rotspilaren die net voor de kust uit het water steken. Gevaarlijker zijn de pilaren die net niet boven water komen. De kapitein zal dus (misschien wel letterlijk) alle zeilen bij moeten zetten om de Antigua naar een goede ankerplaats te laveren.
Er zijn enkele strandjes waar nog roestige machines, zoals lieren, staan die gebruikt werden door walvisvaarders. U zult een redelijke klim moeten maken om op vlakker terrein te komen. Waarscghijnlijk ligt er nog veel sneeuw en kunnen de sneeuwschoenen onder gedaan worden.
Vanaf de top van de kliffen kunt u neerkijken op de vogelkolonies. Grote burgemeesters broeden boven de kliffen, Kleine en Grote jagers broeden midden in het veld. Hier en daar kunt u een enkele Poolvos tegenkomen.

Dag 11 & 12 Op zee

De komende twee dagen kunnen van alles brengen. Het ene jaar is de weg naar Spitsbergen helemaal vrij en het andere jaar ligt het er al vol met pakijs. Als er ijs is, is de kans groot dat er Zadelrobben, walrussen en ijsberen gezien kunnen worden. Het is dan niet ondenkbaar dat er hier meer tijd doorgebracht zal worden.

Dag 13 - 15 Spitsbergen

Afhankelijk van de ijssituatie kunnen de zuidelijke fjorden zoals de Hornsund met enorme gletsjers en een Kleine alkenkolonie, de Bellsund, Van Keulen- & Recherchefjord waar rendieren ronddwalen en waar zich regelmatig een kleine groep walrussen ophoudt.
Op het ijs of aan land kunnen hier ook ijsberen te zien zijn.
Als de overtocht zeer voorspoedig is verlopen, kan er soms zelfs een uitstapje naar het noordelijker gelegen Ny-Ålesund gemaakt worden. De prachtige omgeving alleen al is de moeite waard op hierheen te gaan.
Omdat het erg vroeg in het seizoen is, zal er op de meeste plaatsen met sneeuwschoenen onder gewandeld kunnen worden. 

Dag 16 Longyearbyen - Tromsø

In de ochtend zal de Antigua bij Longyearbyen aankomen. Na het ontbijt is er nog tijd om in Longyearbyen te winkelen of het museum te bezoeken. Rond het middaguur is het tijd om naar het vliegveld te gaan voor de vlucht naar Tromsø. Hier overnacht u in het centrum in het Thon Polar Hotel op basis van logies/ontbijt.

Dag 17 Tromsø - Oslo - Amsterdam

Na het ontbijt heeft u nog een paar uur de tijd om de stad verder te verkennen.
Rond het middaguur naar het vliegveld voor de vlucht van Tromsø naar Oslo en vervolgens van Oslo naar Amsterdam. (Indien gewenst, is Brussel of Düsseldorf ook mogelijk).

Data & Prijzen 2021

Vertrek

Deze reis begint en eindigt op Schiphol.
Vertrek vanaf Brussel is ook mogelijk.
De zeilreis begint in Bodø (Noorwegen) en eindigt in Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduurSchip
26 april - 12 mei 202116 nachtenAntigua

Prijzen per persoon

VROEGBOEKKORTING:
Bij boeking voor 01 juni 2020: € 200,00 per persoon.

AccommodatiePrijsBeschikbaar
2-pers. standaard hut
(stapelbed)
€ 3.795,00ja
2-pers. comforthut
(2 gelijkvloerse bedden)
€ 4.225,00ja

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 19 februari 2020.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord op indeling, op basis van volpension (incl. koffie/thee), alle excursies gedurende de scheepsreis, SAS-lijnvluchten Amsterdam - Oslo - Bodø, hotelovernachting in Bodø en in Tromsø op indeling in 2-pers. kamer d/t op basis van logies/ontbijt, SAS-lijnvluchten Longyearbyen - Tromsø en Tromsø - Oslo - Amsterdam, Beluga informatieboekje, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

transfers, verzekeringen, (fris)drankjes en fooi aan boord, uitgaven van persoonlijke aard en publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).
Indien u vanaf Brussel of Düsseldorf wilt vliegen, dan kan er enig prijsverschil ontstaan. Meestal is er dan op de terugreis een overnachting in Oslo nodig.  

Hutdeling:

Als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 
Wilt u geen hut delen met een andere passagier, dan wordt hiervoor een toeslag van 90% in rekening gebracht.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen eventueel gewenste verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen. 
Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. We maken graag een voorstel voor u.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

Deze reis begint in Bodø (Noorwegen) en eindigt in Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduurSchip
05 mei - 20 mei 202015 nachtenAntigua

Antigua // max. 32 passagiers

Prijzen per persoon

HuttypePrijsBeschikbaar
2-pers. standaardhut
stapelbed + d/t
€ 3.695,00VOL
2-pers. comforthut
gelijkvloersebedden + d/t
€ 3.995,00VOL

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 21 januari 2020.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord op indeling, op basis van volpension (incl. koffie/thee), alle excursies gedurende de scheepreis, lijnvluchten Amsterdam - Oslo - Bodø en Longyearbyen - Oslo - Amsterdam beide in de goedkoopste klasse, hotelovernachting in Bodø op 05 mei op basis van logies/ontbijt, informatiepakket, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

eventuele toeslag bij belastingverhoging, toeslag indien de goedkoopste vluchtklasse niet meer beschikbaar is, transfer in Bodø van het vliegveld naar het hotel, transfer in Longyearbyen van het schip naar het vliegveld, verzekeringen, (fris)drankjes en fooi aan boord, uitgaven van persoonlijke aard en publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

Als alleenreizende boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 
Wilt u geen hut delen met een andere passagier, dan wordt een toeslag van 80% in rekening gebracht.

Eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij een verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen.
Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op ons kantoor. We maken graag een voorstel voor u.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.