Reisinformatie

Reisbeschrijving expeditiecruise van Aberdeen via via Færøer en Jan Mayen naar Spitsbergen

De Ocean Adventurer vertrekt vanuit de haven van Aberdeen in Schotland. De eerste landingen zullen op Fair Isle worden gedaan. Dit is een prachtig eiland met veel zeevogelkolonies. Daarna wordt overgestoken naar de Færøer waar de hoofdstad Torshavn wordt bezocht. Dan volgen er enkele dagen op zee waarbij walvissen en dolfijnen gezien kunnen worden. Op het eenzame eiland Jan Mayen kunnen verschillende landingen gemaakt worden. Dan volgt de oversteek naar de zuidkust van Spitsbergen. Onderweg wordt het voedselrijkste deel van de Atlantische Oceaan doorkruist, waar over het algemeen regelmatig dolfijnen en walvissen te zien kunnen zijn. In het zuiden van Spitsbergen staat nog een aantal landingen gepland. Vooral in de Hornsund is de kans groot om een ijsbeer te kunnen zien en misschien ook wel enkele beluga's. Maar ook het landschap is hier fenomenaal. De reis eindigt in Longyearbyen, waar u van boord gaat.   

Benodigde vlucht, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, kunt u vooraf enkele dagen in Schotland doorbrengen of kunt u na ontscheping uw reis op Spitsbergen of in Noorwegen verlengen. De benodigde vluchten en overnachtingen kunnen wij, desgewenst, ook voor u verzorgen. 
Wilt u een voorstel? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Dan gaan we graag voor u aan de slag. 

Het schip Ocean Adventurer

De Ocean Adventurer (voorheen Sea Adventurer) maakt deze reis met max. 132 passagiers.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Aberdeen

In de Schotse stad Aberdeen gaat u in de middag aan boord van het expeditiecruiseschip Ocean Adventurer. Als iedereen aan boord is, vertrekt het schip richting Fair Isle. Onderweg kunt u verschillende zeevogels bij en rond het schip zien. Vooral Jan-van-genten zullen in groepen over het water scheren.

Dag 02 Fair Isle

Vandaag zal Fair Isle bezocht worden. Fair Isle is een eldorado voor vogelkenners en botanisten. Het ligt halverwege de Orkney- en de Shetlandeilanden. Het eiland is slechts 3 bij 5 km, maar heeft indrukwekkende kliffen aan de noordwestkust. Hier broeden dan ook de meeste zeevogels zoals de altijd fotogenieke Papegaaiduikers, Zeekoeten, Zwarte Zeekoeten, Jan-van-genten en Kuifaalscholvers. Het binnenland bestaat voornamelijk uit hoogveen waar onder andere de Grote Jager rijkelijk vertegenwoordigd is.
Er zijn meer dan 250 bloeiende plantensoorten. Er groeien gewone planten zoals de dotterbloem, Engels gras, blauwe boshyacint, maar ook diverse orchideeën, zoals de moerasorchis en de Groene Nachtorchis (Coeloglossum viride). In juli zal alleen het Engels gras nog bloeien.

Dag 03 Torshavn

Op de Færøer wordt aangelegd in de hoofdstad Torshavn. U heeft alle tijd om het oude gedeelte van de stad met traditionele huizen (met grasdaken) te verkennen. In het nieuwere gedeelte bevinden zich het nationaal museum en het Nordic House. Aan de buitenrand van de stad ligt de botanische tuin.

Dag 04 Oversteek naar Jan Mayen

Tijdens de overtocht kunt u buiten aan dek staan om zeevogels zoals Noordse Stormvogels en Drieteenmeeuwen die in het kielzog van het schip meezeilen te zien en te fotograferen . Groepen Jan-van-genten, zeekoeten en alken zullen voorbij vliegen op weg naar foerageergebieden of juist terug naar de kolonie.
Misschien passeert er een groepje dolfijnen en blijven ze nog even "spelen" in de boeggolf van het schip. Er kan ook zomaar een walvis opduiken. 
Er zullen ook lezingen gehouden worden door leden van het expeditieteam. 

Dag 05 - 06 Jan Mayen

Jan Mayen bestaat uit twee delen: Sør-Jan en Nord-Jan.
Het noordelijke deel wordt gedomineerd door de nog actieve vulkaan Beerenberg. De top met rookpluim meestal niet te zien door de wolken die zich hier omheen verzamelen.
Vanaf het strand bij het weerstation heeft u een mooi uitzicht op de vulkaan. Maar ook het zuidelijk heeft een vulkanisch verleden. Er zijn grote lavavelden die nu merendeels met mos zijn bedekt. Er broeden Kleine Alken die hier, nu de poolvos hier is uitgeroeid, redelijk ongestoord hun kuikens kunnen grootbrengen.
Bij Kvalrossbukta heeft ooit een Nederlands walvisstation gestaan. Eigenlijk is er niets meer van terug te vinden, behalve namen zoals de namen zoals Brielsche Toren en natuurlijk de naam Jan Mayen herinneren aan die tijd. 

Dag 07 Op zee

Opnieuw een dag op zee. Grote kans dat er walvissen en/of dolfijnen gezien kunnen worden. Gedurende de oversteek naar Spitsbergen worden lezingen over fauna, geschiedenis en andere relevante onderwerpen gehouden. 

Dag 08 - 10 Spitsbergen

In het zuiden van Spitsbergen zal waarschijnlijk nog wat pakijs ronddrijven. De grote gletsjers bij de zuidkaap zorgen voor een regelmatige stroom ijsbergjes.
De zuidelijkste fjord van Spitsbergen is de Hornsund. Enorme gletsjers eindigen aan beide oevers van de fjord. Achterin ligt het brede front van Brepollen. Voorin de fjord is een Kleine Alkenkolonie die zich achter het Poolse weerstation ligt. Er is ook een goede kans dat hier een ijsbeer, baardrobben en Beluga's gezien kunnen worden.

De Bellsund is de volgende fjord in noordelijke richting. Na de brede ingang splitst de fjord zich in tweeën: de Van Mijenfjord en de Van Keulen- en Recherchefjord. De Van Mijenfjord wordt grotendeels geblokkeerd door twee eilanden Akseløya en Mariaholmen. 
In het zuiden daar waar de Van Keulenfjord en de Recherchefjord scheiden ligt Ahlstrandhalvøya. Dit schiereiland is vooral bekend vanwege de grote hoeveelheid belugaskeletten die hier bij elkaar liggen. Rond 1930 werd hier intensief op de kleine witte walvis gejaagd. Het is niet ondenkbaar dat er een groepje beluga's hier nog opduikt.
Tijdens de wandeling over het schiereiland kunt u weer verschillende planten, ganzen en waarschijnlijk ook rendieren zien. Langs het strand zijn steevast Paarse Strandlopers en Rosse Franjepoten te vinden.

Dag 11 Longyearbyen

In de loop van de nacht arriveert het schip bij Longyearbyen. Na het ontbijt gaat u hier van boord om huiswaarts te keren of om nog enkele dagen na te genieten op Spitsbergen of in Noorwegen.

Data & Prijzen 2018

Vertrek

Deze reis begint in Aberdeen (Schotland) en eindigt in Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduurSchip
23 mei - 02 juni 201812 nachtenOcean Adventurer

Ocean Adventurer // max. 132 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,83
AccommodatiePrijsBeschikbaar
MD 3-pers.€ 2.486,00VOL
LDT 2-pers.€ 3.316,00VOL
MDP 2-pers.€ 3.731,00VOL
MDW 2-pers.€ 4.146,00VOL
Superior€ 4.561,00VOL
Deluxe€ 4.976,00VOL
Suite€ 5.391,00VOL
Owner Suite€ 5.806,002 hutten
Kajakken€ 577,002 plaatsen

Beschikbaarheid:

De genoemde beschikbaarheid is bijgewerkt t/m 06 april 2018.

Hutdeling:

De genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren).
In de 3-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie personen tegelijk boeken.
Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u alleen reist en u wilt geen hut delen met een andere passagier dan zijn onderstaande toeslagen van toepassing:
In LDT, MDP en MDW 2-pers. hut: 70% toeslag,
In Deluxe, Superior, Suite en Owner's Suite: 100% toeslag. 

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord op indeling, volpension aan boord incl. koffie/thee, groepstransfers, alle excursies en gebruik van rubberlaarzen gedurende de scheepsreis, een expeditieparka die u na de reis mag houden, evacuatieverzekering. informatiepakket en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten van Amsterdam of Brussel naar Aberdeen (Schotland) en vluchten vanaf Longyearbyen (Spitsbergen) naar Amsterdam of Brussel, eventuele brandstoftoeslag, overige tranfers, verzekeringen, (fris)drankjes  en fooien aan boord, uitgaven van persoonlijke aard en publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien verhoging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, aanvullende overnachtingen en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Aberdeen en terug vanaf Longyearbyen, evenals benodigde overnachting(en) op de heen- en/of terugweg.
Deze reis is ook eenvoudig te verlengen met een verblijf vooraf in Schotland of achteraf op Spitsbergen en/of Noorwegen.
Heeft u interesse? Bel ons op +31 10 295 0125 voor meer informatie of overleg of vul een bel-me-terugbericht in. U kunt uw wensen natuurlijk ook toezenden. We maken graag een voorstel voor u.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.