Ga naar inhoud

Expeditiecruise Schotland, Færøer, Jan Mayen & Spitsbergen

Het voorjaar op z'n mooist

:alttitle:

Expeditiecruise Schotland, Færøer, Jan Mayen & Spitsbergen

Het voorjaar op de Schotse Eilanden, op de Færøer en de zuidkust van IJsland geeft een overvloed aan zeevogels op de kliffen en rotsen, de weiden staan vol voorjaarsbloemen zoals de "Blue Bells" en primula's, terwijl de oevers langs beken goud kleuren door de Dotterbloemen. Onderweg kunnen dolfijnen en walvissen opduiken. Kortom een avontuurlijke natuurreis! Gaat u mee?

De reis in het kort

Halverwege mei vertrekt de Sea Spirit vanuit de historische stad Edinburgh. Via de vogelrijke Orkney-eilanden, Fair Isle en de Shetlandeilanden vaart het schip in noordelijke richting naar de Færøer. Hier wordt o.a. de hoofdstad Torshavn bezocht. Ook hier is het voorjaar in volle gang en vliegen zeevogels af en aan naar de grote kolonies op de hoge kliffen. Vandaar wordt overgestoken naar de Vestmanneilanden voor de zuidkust van IJsland. De vulkanische oorsprong van de eilanden is goed te zien. De reis eindigt in Reykjavík, de hoofdstad van IJsland.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
  • Kasteel van Edinburgh, Schotland.
    1/7

    Kasteel van Edinburgh, Schotland.

  • Kliffen van Mykines, Færøer.
    2/7

    Kliffen van Mykines, Færøer.

  • Atlantische papegaaiduiker op Mykines.
    3/7

    Atlantische papegaaiduiker op Mykines.

  • Broedende Drieteenmeeuw op Mykines.
    4/7

    Broedende Drieteenmeeuw op Mykines.

  • Kolonie Jan-van-genten op een van de rotsen bij Mykines, Færøer.
    5/7

    Kolonie Jan-van-genten op een van de rotsen bij Mykines, Færøer.

  • Op zee kunnen walvissen zoals deze Bultrug overal opduiken.
    6/7

    Op zee kunnen walvissen zoals deze Bultrug overal opduiken.

  • De ruige kust van Heimaey met broedende vogels.
    7/7

    De ruige kust van Heimaey met broedende vogels.

Dag tot dag

BELANGRIJK

Dit dag-tot-dagprogramma is slechts een leidraad. Weer- en plaatselijke omstandigheden en de ijssituatie kunnen afwijkingen wenselijk en/of noodzakelijk maken.

  • Edinburgh (Schotland)

    Aankomst in Edinburgh. Overnachting in het groepshotel in de stad, waardoor u de gelegenheid heeft om deze typisch Schotse stad te kunnen verkennen.
    (Wilt u meer van de stad zien? Dan kan er één of twee nachten vooraf bijgeboekt worden).

  • Edinburgh en inschepen

    Na het ontbijt heeft u de ochtend en een gedeelte van de middag om de stad verder te verkennen. Vergeet zeker niet het kasteel te bezoeken, vanwaar u ook een heel mooi uitzicht over de stad heeft. De universiteit heeft een heel mooie tuin met tevens kenmerkende gebouwtjes uit deze streek.
    In de middag worden alle passagiers per bus naar de havenstad Leith gebracht waar de Sea Spirit aan de kade ligt.
    Na het inschepen zal het schip vertrekken....... het avontuur begint!

  • Kirkwall (Mainland - Orkney-eilanden)

    De eerste plaats waar aangelegd wordt is Kirkwall. Het is de hoofdstad van de Orkney-eilanden en heeft een interessant verleden. Met bussen worden alle passagiers op een tocht over het eiland Mainland genomen. Het eiland staat bekend om de vele oudheden, waaronder steenringen zoals die van Stenness en Brodgar en de overblijfselen van de ca. 5000 jaar oude nederzetting Skara Brae. Bij Brodgar en Skara Brae wordt gestopt om deze oudheden te bezoeken.
    Aan het begin van de avond is de rondrit ten einde en als een ieder weer aan boord is, vertrekt het schip naar de volgende bestemming.

  • Fair Isle

    De dag begint met een bezoek Fair Isle, het ware eldorado voor vogelliefhebbers. Op de kliffen broeden duizenden zeevogels zoals Atlantische papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels en Jan-van-genten. Op de weiden die waarschijnlijk nog geel zien van de Dotterbloemen, broeden o.a. Grote en Kleine jagers. Ook hier wordt een wandeling gemaakt.
    Daarna wordt overgestoken naar de Færøer.

  • Færøer. Tórshavn

    Er wordt aan land gegaan in de hoofdstad Tórshavn. De oude binnenstad heeft rode en zwarte houten gebouwen met de kenmerkende grasdaken. Er is een busexcursie gepland naar het o.a. Kirkjubøur waar zich de overblijfselen van de nooit afgebouwde Sint Magnus Kathedraal bevinden. Om hier te komen wordt over de bergweg gereden, waarbij u op meerdere plaatsen weids uitzicht over de omgeving heeft.

  • Op zee

    Een dag op zee is voor iedereen anders: de een zal zich vermaken met het spotten van vogels. De ander kijkt over de zee uit vanuit de comfortable stoel in de lounge onder het genot van een hete kop koffie, thee of chocolademelk. Er zullen ongetwijfeld ook een of meerdere lezingen gehouden worden over allerlei onderwerpen die met deze reis te maken hebben.
    Maar iedereen zal naar buiten stormen als er dolfijnen of een of enkele walvissen gezien worden!

  • Jan Mayen

    Midden in de ocean ligt het eiland Jan Mayen dat ontstaan is door vulkanische werking. Op het noordelijke gedeelte (Nord-Jan) ligt de vulkaan Beerenberg, die nog zachtjes actief is. Het zuidelijke deel (Sør-Jan) heeft wat bergen en zanderige gedeelten. Hier broeden o.a. Kleine alken.
    Er is een Noors weerkundig station dat nog steeds bemand wordt. Van het oude Nederlandse walvisvaardersstation is nog maar weinig te vinden. Maar de geschiedenis leeft voort in de aardrijkskundige namen die op de kaart staan, zoals de rotspilaar, de Brielsche Toren, de vulkaan Beerenberg en natuurlijk ook de naam van het eilande zelf.
    Het eiland biedt meerdere mogelijkheden voor landingen, waarbij een wandeling gemaakt kan worden naar bijvoorbeeld het weerstation.

  • Op zee

    Weer op zee zal er weer uitgekeken worden voor opduikende dolfijnen en walvissen en zeevogels die rond het schip zweven. Leden van het expeditieteam zullen lezingen geven over uiteenlopende onderwerpen.

  • Zuidwestkust van Spitsbergen

    Afhankelijk van de ijssituatie kunnen er landingen gemaakt worden in bijvoorbeeld de Hornsund, een mooie diepe fjord aan de zuidwestkust van Spitsbergen.
    In deze fjord komen meerdere gletsjers uit waardoor er meestal wel stukken ijs in de fjord rondrijven. Bij de ingang is een Pools station met daarachter hoge bergen waar een grote Kleine alkenkolonie is. Dieper in de fjord zijn nog overblijfselen van Engelse en Nederlandse walvisvaart te vinden. Achterin de fjord is het bredegletsjerfront van Brepollen waar, als er geen fjordijs meer ligt, een zodiactocht gemaakt kan worden.
    Noorderlijker ligt de Bellsund, een brede fjord met zijarmen Van Keulen- en Recherchefjord. Er is hier een kleine walrussenkolonie en op de toendra zijn vaak rendieren en Kleine rietganzen te vinden. Langs de waterlijn scharrelen waadvogels zoals Rosse franjepoten en Paarse strandlopers.
    Misschien is er tijd om iets noorderlijker dan de Isfjord te komen om bijvoorbeeld een landing op Prins Karls Forland te maken of in de St. John's Fjord. Anders zijn er in de Isfjord en zijarmen mooie plaatsen zoals Isfjord Radio, Alkhornet, Billefjorden en Ekmanfjorden waar landingen gemaakt kunnen worden om te wandelen in het prachtige landschap.

  • Longyearbyen (Spitsbergen), chartervlucht naar Oslo

    In de ochtend ligt de Sea Spirit aan de pier in Longyearbyen. Na het ontbijt gaat u van boord. Er is nog enige tijd in Longyearbyen te spenderen voor de transfer naar het vliegveld gaat voor de chartervlucht naar Oslo, waarmee deze scheepsreis eindigt.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 14 maart 2023
schotland-204
  • Chartervlucht van Longyearbyen naar Oslo.
  • Reis van huis naar Edinburgh en terug vanaf Longyearbyen naar huis.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Poseidon Expeditions behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging

Mogelijke verlengingen van de scheepsreis:
> Vooraf kunt u een paar dagen in de mooie stad Edinburgh doorbrengen.
> Na de reis kunt u op Spitsbergen blijven en dagexcursies vanuit Longyearbyen maken of naar Noorwegen vliegen en hier uw reis verlengen.

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vlucht naar Edinburgh, eventuele extra overnachting(en) in Edinburgh, verlenging op ISpitsbergen en/of Noorwegen en terugvlucht. Interesse? Stuur ons dan een bericht met uw wensen, bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op kantoor of vul het bel-me-bericht in. We maken graag een mooi voorstel voor u.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en bomen voor het project “Herstel van de bossen op Borneo” het leefgebied van de Oerang-oetang.

Terug naar boven