Reisinformatie

Reisbeschrijving expeditiecruise van Edinburgh langs de Noorse kust naar Spitsbergen

De Expedition vertrekt voor deze reis vanuit Edinburgh in Schotland). Na de Schotse Eilanden wordt de oversteek naar de Noorse kust gemaakt. Het adembenemend mooie landschap zal de komende week het decor zijn voor de dagelijkse activiteiten. Ålesund en Åndalsnes zullen aangedaan worden en in de omgeving van Trondheim zal een bezoek worden gebracht aan het Monnikeneiland en Austratt.
De volgende stop is het eiland Torgatten (het eiland met het grote gat in de rotsen). Hier kan een mooie wandeling gemaakt worden om het fenomeen van dichterbij te bekijken. Terug aan boord duurt het niet lang voor u de noordpoolcirkel passeert. Tijd voor een kleine viering!
Nog voor de stad Bodø wordt de Holandfjord ingevaren. Aan het einde van deze prachtige fjord ziet u het front van de Svartisen, één van de grootste ijskappen op het vasteland van Europa. Ondanks dat u denkt dicht bij de gletsjer aan land te gaan, is het nog een redelijke wandeling om het blauwe ijs van dichtbij te bekijken.

Op de Lofoten wordt het zuidelijkste plaatsje Å bezocht en wordt er een cruise gemaakt door de fabelachtig mooie Trollfjord. In de omgeving van de Lofoten en de Vesterålen kunnen Potvissen en andere walvissen en dolfijnen opduiken.
Tromsø is een moderne stad en wordt ook wel "Parijs van het Noorden" genoemd. In de tijd van de grote poolexpedities was Tromsø een belangrijke bevoorradingshaven. Geen wonder dat juist hier een Poolmuseum gebouwd is. 

Daarna steekt de Expedition over naar Bereneiland. Een eiland met een ruige kust van kliffen en diepe inhammen. Ook hier zijn grote zeevogelkolonies. Er wordt niet aan land gegaan, maar bij helder weer is de ruige kust te zien.

De laatste dagen van de reis worden bij Spitsbergen doorgebracht. Waar aan land gegaan kan worden, hangt sterk af van de ijscondities. Plaatsen als de Hornsund, Bellsund, Alkhornet en zijarmen van de Isfjord bieden geweldige mogelijkheden om het mooie landschap, de net ontluikende planten, rendieren, poolvossen en misschien zelfs een ijsbeer te zien.
De reis eindigt aan de kade in Longyearbyen.

Benodigde vlucht, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, kunt u vooraf enkele dagen in Schotland doorbrengen. Na ontscheping kunt u ook uw reis op Spitsbergen of in Noorwegen verlengen. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.
De benodigde vluchten en overnachtingen kunnen wij, desgewenst, ook voor u verzorgen.

Het schip Expedition

Deze reis wordt uitgevoerd door expeditiecruiseschip Expedition. Het schip biedt plaats aan maximaal 134 passagiers. Lees meer....

Reis van dag tot dag

Dag 01 Edinburgh (Schotland)

Rond 16.00u inschepen aan boord van de Expedition in Edinburgh (Schotland).

Dag 02 Orkney-eilanden

Op de Orkney-eilanden zijn verschillende stenen ringen te zien. Ze dateren van rond 3100 voor de jaartelling. Tussen Kirkwall en Skara Bræ liggen "Standing Stones o' Stenness" en de "Ring o' Brogdar". Er wordt ook een bezoek gebracht aan de 500 jaar oude overblijfselen van Skara Brae. Deze tot de steentijd behorende nederzetting is bewoond geweest van circa 3100 v.Chr tot circa 2500 v.Chr. Bij de nederzetting werden schapen en koeien gehouden. Verder leefde men van de visvangst en de jacht op edelherten. De bewoners maakten gereedschappen en wapens van steen en (walvis)botten. Ook is er rijk gedecoreerd aardewerk gevonden. 

Dag 03 Shetlandeilanden

Verder noordwaarts liggen de Shetlandeilanden. Van de meer dan 100 eilanden zijn er maar 15 bewoond.
Vogelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen bij de kliffen met kolonies Atlantische papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen en Noordse stormvogels. Op de lager gelegen gebieden broeden Kleine en Grote jagers. Ook de plantenliefhebber komt er aan zijn trekken. In deze tijd zijn de velden geel van de Dotterbloem en op verschillende plaatsen zijn er moerasorchideeën te vinden.  
Optioneel kan er een bezoek aan Jarlshof gebracht worden. Bij Jarlshof is, net als Skara Bræ, een nederzetting opgegraven. Er zijn hier overblijfselen gevonden vanuit het stenen- en ijzertijdperk. 
Tijdens het varen kunnen groepen dolfijnen, Orka's en soms een Dwergvinvis opduiken. 

Dag 04 Ålesund

Ålesund is de grootste vissershaven van Noorwegen. De stad ligt op het schiereiland Yksnoya en op enkele andere eilanden die met bruggen aan elkaar verbonden zijn. 
Alesund is het culturele centrum van de regio.
Na de grote brand in 1904, die het in die tijd hoofdzakelijk uit houten huizen bestaande Ålesund vernietigde, werd de stad binnen 3 jaar in de toen moderne art nouveaustijl herbouwd.

Dag 05 Åndalsnes

Åndalsnes ligt aan het Romsdalsfjord.
De Rødven staafkerk met een schip en zuidportaal uit de 13de eeuw en een Kruis uit de 13de eeuw is zeker de moeite van het bezoeken waard. De kerk werd in de 18de eeuw gerenoveerd tot zijn huidige vorm. Een stukje met de trein over de Rauma-spoorweg laat u het mooie ruige landschap Romsdalen zien.

Dag 06 Trondheim

Deze op twee na grootste stad van Noorwegen kent mooie bezienswaardigheden zoals de Nidarosdom. De kathedraal is de belangrijkste kerk van Noorwegen en is gebouwd op het graf van St. Olav. De oudste nog bestaande delen van het mooie bouwwerk dateren van halverwege de 12e eeuw. Verder zijn er onder andere veel musea, gezellige straatjes met terrassen en is er de meest noordelijke tram ter wereld, Gråkallbanen.

Dag 07 Torghatten

Torghatten is een eiland voor de Noorse kust met een bijzonder natuurlijk fenomeen. In berg op het eiland zit een enorm gat. Het is een van de meeste gefotografeerde landschappen van Noorwegen.
Alstahaug is een gemeente in de provincie Nordland. Deze kleine gemeente is bekend om het 12e eeuwse kerkje en vanwege de Helgelandbergen die het landschap domineren. De bergrug bestaat uit zeven bergkammen die allen rond de 1000m hoog zijn. Ze worden ook wel de Zeven Zusters genoemd.

Dag 08 Svartisen

De Svartisen is een van de grootste ijskappen van Noorwegen. Vanaf zee is het intense blauwe ijs te zien. Er loopt een pad richting de gletsjer, maar het laatste deel tot aan het front en het gletsjermeer gaat over ruige stenen. Indien u de wandeling kunt maken is dit zeker aan te bevelen.

Dag 09 Lofoten

Het onderste deel van de eilandenreeks voor Nordland heet Lofoten. De bewoners van deze eilanden leven voor een groot deel nog van de visvangst. Er zijn dan ook veel visdrogerijen en visverwerkingsfabrieken. De belangrijkste plaats is Svolvær.
In het zuiden bevindt zich een van de meest spectaculaire fjorden van Noord-Noorwegen, de Trollfjord. De doorvaart zal een grote indruk op u maken.  

Dag 10 Tromsø

Verder noordwaarts komt u langs de Vesteralen en door het gebied waar in de zomer veel Potvissen verblijven. Het is dus zaak om hier op de uitkijk te staan. Na het eiland Senja gaat de Expedition richting Tromsø. Deze noordelijke stad heeft een van de mooiste kathedralen van Noorwegen. Verder is er het Poolmuseum (poolhistorie) en het Polaria, met een zeer groot beeldscherm waar films over beide poolgebieden getoond worden gecombineerd met een soort dolfinarium. Verder is er een zeeaquarium met voornamelijk arctische vissen en ander arctisch zeeleven. 

Dag 11 op zee & Bereneiland

De zee rond Bereneiland is een van de voedselrijkste in de Arctis. Het is dan ook geen wonder dat er zoveel zeevogels broeden op Bereneiland. Ze vliegen af en aan en zult zeker grote groepen voorbij zien vliegen. Ook de kans op het zien van walvissen en dolfijnen is hier heel groot.
Er zal geen landing gemaakt worden op Bereneiland, maar wel zult u de vaak met mist omgeven kust kunnen zien.

Dag 12 + 13 Hornsund & Bellsund (Spitsbergen)

In het zuiden van Spitsbergen zijn twee prachtige fjordenstelsels. De zuidelijkste is de Hornsund. De ingang wordt gevormd door hoge bergen met spitse toppen: u weet meteen dat u op Spitsbergen bent!. Hier bevindt zich tevens het poolse weerstation Arctowski. Op de achterliggende berghelling is een kolonie Kleine alken. Op de onderliggende toendra zijn vaak ganzen en poolvossen te vinden.
Zowel aan de zuidzijde als de noordzijde van de fjord komen gletsjers uit. De diepblauwe muren worden afgewisseld met bergen. Helemaal achterin de fjord bevindt zich het enorme front van de Brepollen. Hier kun je uren met een zodiac rondvaren zonder je ook maar één minuut te vervelen. IJsbrokken in alle kleuren en vormen, verschillende zeevogels die op het water dobberen, Baardrobben die rusten op ijsplaten en misschien zelfs een ijsbeer die op zoek is naar een prooi. 
Het tweede fjordenstelsel bestaan uit de Bellsund met de zuidelijke armen Van Keulen- en Recherchefjord. Hier zijn prachtige wandelgebieden. Echter vroeg in het seizoen zal er nog veel sneeuw liggen en worden de mogelijkheden beperkt. Op plaatsen waar de sneeuw verdwenen is, beginnen onmiddellijk platen te groeien en te bloeien. Rendieren laten zich dit jonge groen graag smaken. Op verschillende plaatsen zijn er overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart te zien, vaak in de vorm van een vervallen hut, roestige machinedelen en walvisbotten.

Dag 14 Isfjord & Alkhornet

Bij de ingang van de Isfjord ligt een toendragebied aan de voet van de bergwand. Vanwege de karakteristieke vorm van een van de bergen die lijkt op een alkensnavel heeft dit gebied de naam Alkhornet gekregen. Tegen de bergwanden broeden verschillende zeevogels, inclusief een klein aantal Atlantische papegaaiduikers. Het is dan ook niet vreemd dat er een aantal poolvossen hier een hol hebben. Op de toendra broeden veelal Kleine jagers en Kleine rietganzen. Vaak loopt er ook een kleine groep rendieren te grazen op de bloeiende toendra.
Een wandeling over deze vlakte geeft ook de mogelijk om de polygonen te zien. Dit zijn veelhoekige structuren in de bodem die door vriezen en dooien van de ondergrond ontstaan.
Aan het einde van de dag zal de Expedition verder de Isfjord en vervolgens de Adventfjord in varen om voor anker te gaan of aan de kade af te meren bij Longyearbyen.

Dag 15 Longyearbyen

Ontschepen in Longyaerbyen.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

Deze scheepsreis begint in Edinburgh (Schotland) en eindigt in Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduurSchip
29 mei - 12 juni 202014 nachtenExpedition

Expedition // max. 134 passagiers

Prijzen per persoon
Nu laatste plaatsen met 15% korting!

AccommodatiePrijsBeschikbaar
Cat 1A 4-pers. hut€ 5.199,00VOL
Cat. 1 3-pers. hut€ 5.799,00VOL
Cat. 2 2-pers. hut€ 7.199,002 plaatsen
Cat. 3 2-pers. hut€ 7.999,00VOL
Cat. 4 2-pers. hut€ 9.199,00VOL
Cat. 5 2-pers. suite€ 10.299,00VOL

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 02 januari 2020.

AANBIEDING:
Laatste plaatsen nu met 15% korting op de gepubliceerde prijzen.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord op indeling, op basis van volpension (incl. koffie/thee), alle excursies gedurende de scheepreis, gebruik van rubberlaarzen tijdens de scheepsreis, expeditieparka die u na de reis mag houden,  informatiepakket, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

reis van huis naar Edinburgh (Schotland) en terug vanuit Longyearbyen (Spitsbergen), eventuele brandstoftoeslag, overige tranfers, verzekeringen, (fris)drankjes aan boord, uitgaven van persoonlijke aard en bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

Genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren).
In een 4- en 3-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met vier c.q. drie personen tegelijk boeken.
Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 4- of 3-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u geen hut wilt delen met een medepassagier, dan kunt u een 2-pers. hut voor alleengebruik boeken. Er wordt u dan een toeslag van 60% van de betreffende hutcategorie in rekening gebracht.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien verhoging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, aanvullende overnachtingen en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Edinburgh en vanaf Longyearbyen, evenals benodigde overnachtingen en eventuele verlenging in Schotland, op Spitsbergen of in Noorwegen.
Heeft u interesse? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 2950126 voor overleg of een afspraak.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.