Reisinformatie

Reisbeschrijving expeditiecruise Schotse Eilanden met de Greg Mortimer

Deze reis met de Greg Mortimer begint in het gezellige Schotse havenstadje Oban. Vanhier zal het schip verschillende plaatsen op de Binnen- en Buiten-Hebriden, Orkney- en Shetlandeilanden aandoen. Aan land wordt er aandacht besteed aan natuur en cultuur. De vaak schaars bewoonde of onbewoonde eilanden zijn eldorado's voor vogels. Ze nestelen in grote kolonies op de kliffen of op de grote weiden.
Op meer bewoonde plaatsen zijn overblijfselen uit zeer oude culturen, zoals die van de Picten, uit de tijd van de Noormannen (Vikingen) en uit meer recentere tijden te zien.
De Schotse Eilanden zullen u in deze periode verrassen met een veelheid van bloeiende planten, zelfs orchideeën!
De reis eindigt in de oude stad Aberdeen, waar u wellicht nog (optioneel) een paar dagen wilt blijven. 

Kajakken

Tijdens de reis met de Greg Mortimer kunnen ervaren kajakkers tegen de in de prijstabel genoemde meerprijs deelnemen aan een kajakprogramma. Over het algemeen zal er (afhankelijk van de weersomstandigheden) waar de andere passagiers aan land gaan ook de mogelijkheid geboden worden om te kajakken.
Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, daarom adviseren wij u om eventuele interesse in het kajakken meteen bij uw boeking van de scheepsreis op te geven.

Benodigde vluchten en eventuele verlenging in Schotland

Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten. U kunt ook uw reis verlengen met enkele dagen voor- of achteraf in Schotland.
Heeft u interesse of wilt u een offerte? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u teruggebeld worden? Vul dan het bel-me-terugbericht in. We zullen dan op het door u gewenste moment contact met u opnemen.

Het schip Greg Mortimer

De Greg Mortimer wordt in opdracht van Aurora Expeditions gebouwd. Er kunnen maximaal 120 passagiers mee op deze reis. Het expeditieteam neemt u graag mee naar de mooiste plekjes.
Lees meer.... 

Reis van dag tot dag

BELANGRIJK

Onderstaande route is onder voorbehoud van wijzigingen wegens weersomstandigheden.

Dag 01 Oban

De reis begint in het pittoreske visserstadje Oban. Om hier te komen is een reis per trein door het schilderachtige Schotse landschap de geëigende manier. In circa drie uur en 20 minuten rijdt u vanuit Glasgow naar Oban.
Na het inschepen, vertrekt de Greg Mortimer richting Iona, de eerste plaats die bezocht zal worden. Het is lang licht. Hierdoor is de kustlijn lang te zien. Zeevogels zoals Noordse stormvogels en Jan-van-genten zullen zeker te zien zijn. Misschien spelen er wel dolfijnen in de boeggolven van het schip.

Dag 02 en 03 Iona, Staffa en Skye

De volgende morgen ligt de Greg Mortimer bij Iona. Het klooster dat zich op het eiland bevindt, wordt door de meeste historici als het centrum gezien van waaruit het christendom zich over Groot-Brittannië heeft verspreid. Het originele klooster werd in 563 na Chr. gesticht door Sint Columba (een Ierse prins). In de negende en tiende eeuw werd het verwoest door invallende Vikingen. In de dertiende eeuw is er op de fundaties een abdij gebouwd, die tevens diende als begraafplaats voor Schotse koningen. Na de reformatie is de abdij in verval geraakt. Pas in de twintigste eeuw is het gebouw onder de hoede van Historic Scotland gekomen en is er begonnen met de restauratie. De abdij is nu weer in zijn volle glorie te bezichtigen. Iona is een geweldig eiland voor wandelingen. Vanaf de heuvel achter de abdij (Dun I) heeft u een adembenemend uitzicht over de eilanden Iona en Mull. Bij helder weer kunt u zelfs Tiree, Coll en de vuurtorens van Skerryvore en Dubh Artach zien.
In de middag wordt het eiland Canna bezocht. In deze tijd van het jaar is het eiland geel, blauw en roze van de primula's, Blue Bells en Moerasorchideeën. Op de rotsen broeden Steen- en Zeearenden, terwijl op de lagere gedeelten Highlanders grazen. In de wateren rondom het eiland worden regelmatig Orka's, Dwergvinvissen, dolfijnen en zeehonden gezien.
Het eiland Staffa herbergt de perfecte combinatie van natuur en cultuur. Na een bezoek aan Fingal's Cave waar basaltzuilen de krachtige golven trotseren en Atlantische papegaaiduikers tussen de rotsen nestelen, kan er in de plaatselijke stokerij een glas single malt whiskey genuttigd worden.
Volgens de legende is Fingal's Cave het Schotse gedeelte van de "Giant's Causeway" gebouwd door een reus uit Ulster om de om de Gaelicreus Fingal te verslaan. Zowel de Giants Causeway als de zuilen bij Fingal's Cave zijn gevormd door vulkanische werking waarbij lava langzaam gestold is tot basaltzuilen. Dit ongelooflijk mooie fenomeen heeft zelfs de beroemde componist Mendelssohn kunnen inspireren tot het schrijven van zijn ouverture 'Hebrides'.
Op het eiland Skye kan een bijzondere wandeling gemaakt worden bij de Cuillin Hills. Deze donker gekleurde heuvels kennen twaalf munros (heuvels en bergen van meer dan 3000 voet, ca. 914 m hoog). Eén ervan is tevens het hoogste punt van Skye, namelijk Sgurr Alasdair met 992m.  De wandeling voert over het schiereiland Rubn an Dunain naar een oud versterking (Dun) die mogelijk uit de tijd van de Vikingen stamt. 

Dag 04 - 06 Lewis, Saint Kilda, Flannaneilanden, Sula Sgeir, North Rona.

Op het eiland Lewis liggen duizenden jaren oude sporen. De Carloway Broch (Dun Charlabhaigh) is een van de best bewaarde overblijfselen uit deze tijd op de Buitenhebriden. De broch is gebouwd door een volk dat de Picten genoemd wordt. Zij leefden hier tussen 600 tot 400 jaar voor onze jaartelling. Bij opgravingen zijn geen metalenvoorwerpen of dagelijks afval gevonden. Men heeft hieruit geconcludeerd dat de toren gebruikt werd om aardewerk te bakken. De toren heeft een binnen- en een buitenwand waartussen een trap naar boven leidt. Men denkt dat de toren ca. 13 m hoog was. De diameter bedraagt 7,5 m. Er zijn verschillende stenen cirkels op Lewis. Bij Callanish staan drie cirkels op zeer korte afstand van elkaar. Er is hier ook een bezoekerscentrum waar men een kleine tentoonstelling heeft over de theorieën over de functie van de stenen cirkels. Na dit cultureelhistorisch bezoek is het tijd voor puur natuur.
Het eiland St. Kilda is een van de Hebriden. Ook al is het mooi weer en is er weinig wind dan nog is het vaak moeilijk om op dit eiland aan land te komen. Het eiland is nu verlaten. Zelfs de legerbasis is gesloten. Er lopen schapen van een oud ras, de zogenaamde Soay. Tijdens uw bezoek zult u ongetwijfeld het lied horen van de Saint Kilda wren, een groot lied van een klein vogeltje. Verder vindt u hier overblijfselen van vroegere bewoning.
De Flannaneilanden liggen iets noordelijker, maar zijn zeker zo moeilijk te bereiken. Het is zeker de moeite waard om hier aan land te gaan. Het is een van de beste plaatsen om Atlantische papegaaiduikers te fotograferen. Op weg naar het laatste onbewoonde eiland op rij vaart het schip langs Sula Sgeir. Een eiland dat volledig bezet is door Jan-van-genten. Grote vluchten vogels vliegen af en aan. Het is geweldig om te zien hoe de dieren in hun vlucht lijken te stoppen om vervolgens loodrecht naar beneden te duiken.
Daarna komt u bij North Rona. Het eiland is een eldorado voor vogelaars. Er broeden hier Grote mantelmeeuwen, Noordse stormvogels, (Zwarte) zeekoeten, Vale stormvogeltjes, Atlantische papegaaiduikers, Grote jagers en Kuifaalscholvers. In de baaien spelen vaak Gewone zeehonden.

Dag 07 en 08 Kirkwall, Skara Brae, Hoy, Fair Isle.

Redelijk geïsoleerd ligt het eiland Foula. De naam betekent vogeleiland en die zijn er dan ook te over. De kliffen zitten vol met onder andere Atlantische papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels. Op het lager gelegen land bloeit de dotterbloem volop en rond de poeltjes broeden Grauwe franjepoten en Roodkeelduikers. Verspreid over het eiland broeden Kleine jagers en Noordse sterns.
Verder wordt het eiland bewoond door een handjevol mensen en heel veel schapen. De traditioneel gebreide wollen truien zijn beroemd.
Op de Orkey-eilanden kan er vanuit Kirkwall een bezoek worden gebracht aan Skara Brae waar 5000 jaar oude overblijfselen van stenen hutten zijn opgegraven en blootgelegd. De bewoners maakten gereedschappen en wapens van steen en (walvis)botten. Ze maakten rijk gedecoreerd aardewerk. Er werden schapen en koeien gehouden. Verder leefde men van de visvangst en de jacht op edelherten. Deze tot het steentijd behorende nederzetting is bewoond geweest van circa 3100 v.Chr tot circa 2500 v.Chr.
Op het eiland Hoy staat langs de kust een pilaar, die de naam Old Man of Hoy draagt. 
Fair Isle is een eldorado voor vogelkenners en botanisten. Het ligt halverwege tussen de Orkney- en de Shetlandeilanden. Het eiland is slechts 3 bij 5 km, maar heeft indrukwekkende kliffen aan de noordwestkust. Hier broeden dan ook de meeste zeevogels zoals de altijd fotogenieke Atlantische papegaaiduikers, Zeekoeten, Zwarte zeekoeten, Jan-van-genten en Kuifaalscholvers. Het binnenland bestaat voornamelijk uit hoogveen waar onder andere de Grote jager rijkelijk vertegenwoordigd is. Er zijn meer dan 250 bloeiende plantensoorten. Er groeien gewone planten zoals de dotterbloem, Engels gras, blauwe boshyacint, maar ook diverse orchideeën, zoals de Moerasorchis en de Groene nachtorchis (Coeloglossum viride).

Dag 09 - 10 Shetlandeilanden, o.a. Mousa, Lerwick en Foula

Op de Shetlandeilanden zal een landing gemaakt worden op Mousa. Hier staat een van de mooiste overblijfselen uit de tijd van de Picten. Een groot deel van de broch is nog in tact. In de muren van de broch en in de afscheidingmuren van het landgoed broeden honderden Vale stormvogeltjes. U ziet ze overdag niet, maar soms kun je ze horen. Pas tegen de avond keren de volwassen dieren terug naar de nesten.
Tijdens een bezoek aan de hoofdstad Lerwick kunnen nog sporen van oude Nederlandse visserij teruggevonden worden. In de 17e eeuw was deze stad het centrum van de haring- en kabeljauwvisserij. Ook nu nog liggen er in de haven vissersboten.

Dag 11. Aberdeen

's Morgens ligt de Greg Mortimer bij de haven van Aberdeen. Hier wordt ontscheept.
U kunt diezelfde dag nog terugvliegen naar Nederland of nog enkele dagen in Schotland doorbrengen.

Data & Prijzen 2021

Vertrek

Deze reis begint in Oban en eindigt in Aberdeen.

DataReisduurSchip
13 juni - 23 juni 202110 nachtenGreg Mortimer

Greg Mortimer // max. 120 passagiers

Prijzen per persoon

AccommodatiePrijsBeschikbaar
Aurora stateroom 3-pers. hut€ 7.100,00ja
Aurora stateroom 2-pers. hut€ 7.900,00ja
Balcony stateroom C€ 8.700,00ja
Balcony stateroom B€ 8.900,00ja
Balcony stateroom A€ 9.100,00ja
Balcony suite€ 9.900,00ja
Junior suite€ 11.600,00ja
Captains Suite€ 13.400,00ja
Kajakken€ 1.010,00ja

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 21 november 2019.

VROEGBOEKKORTING:
Nu 15-20% korting bij boeking vóór 31 december 2019.

Hutdeling:

Genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren).
In een 3-pers. hut kunt u alleen op indeling of met drie personen tegelijk boeken.
Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de andere in een dameshut.

Toeslag alleengebruik hutten:

Toeslag alleengebruik Aurora, Balcony Stateroom en Balcony Suite 70%. 

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals in het programma omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), huisbier, huiswijn en frisdranken tijdens diner, accommodatie aan boord op indeling, alle excursies, gebruik van rubberlaarzen tijdens de scheepsreis, een expeditieparka die u na de reis mag houden, uitgebreid informatiepakket, een logboek van de reis in boekvorm, BTW, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

Vluchten naar Glasgow en vanaf Aberdeen, treinreis Glasgow - Oban, overige transfers, eventuele brandstoftoeslag, (fris)drankjes en fooien aan boord, verzekeringen en overige uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien er een stijging van brandstofkosten hiertoe aanleiding geeft, behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Vuchten, overnachtingen en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten van Amsterdam naar Glasgow en van Aberdeen naar Amsterdam, evenals het ticket voor de treinreis en individuele verlenging in Schotland.
Heeft u plannen? Stuur ons uw wensen of bel + 31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wij kunnen u natuurlijk ook bellen als u het bel-me-terugbericht invult. 

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.