Ga naar inhoud

Expeditiecruise Wales & Schotland

Historie en heel veel natuur

:alttitle:

Expeditiecruise Wales & Schotland

Schotland en Ierland kennen veel historische plaatsen, prachtige tuinen en langs de kusten enorme zeevogelkolonies. Deze scheepsreis neemt u mee naar een aantal fascinerende historische plekken zoals de vestingstad Conwy, enorme zeevogelskolonies op o.a. Bass Rock en geïsoleerde eilanden zoals St. Kilda.
Spreekt deze kleinschalige scheepsreis, niet al te ver van huis, maar met hele mooie elementen u aan? Bekijk dan de foto's en lees het dag-tot-dagprogramma.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
  • Inclusief veel landexcursies.
  • Engelssprekende expeditieleiding.
  • Min. 60 / max. 114 passagiers // internationaal gezelschap.
  • Verlenging in Schotland is mogelijk.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
  • De Schotse kust kent vele kleine stadjes.
    1/21

    De Schotse kust kent vele kleine stadjes.

  • Tresco Abbey Garden.
    2/21

    Tresco Abbey Garden.

  • Atlantische papegaaiduikers.
    3/21

    Atlantische papegaaiduikers.

  • Jan-van-gent
    4/21

    Jan-van-gent

  • Conwy Castle, Wales
    5/21

    Conwy Castle, Wales

  • De sleutelbloem is een van de vele voorjaarsbloeiers.
    6/21

    De sleutelbloem is een van de vele voorjaarsbloeiers.

  • Berkenbos met Blue Bells.
    7/21

    Berkenbos met Blue Bells.

  • Rhododendrons bloeien in het voorjaar volop.
    8/21

    Rhododendrons bloeien in het voorjaar volop.

  • Vlucht Zeekoeten.
    9/21

    Vlucht Zeekoeten.

  • Giant's Causeway, Ierland.
    10/21

    Giant's Causeway, Ierland.

  • Abdij op Iona.
    11/21

    Abdij op Iona.

  • St. Kilda is een van de Buiten Hebriden.
    12/21

    St. Kilda is een van de Buiten Hebriden.

  • Soayschaap op St. Kilda.
    13/21

    Soayschaap op St. Kilda.

  • Koppeltje Noordse stormvogels op St. Kilda.
    14/21

    Koppeltje Noordse stormvogels op St. Kilda.

  • De reconstructie van woningen in Skara Bræ, Schotland.
    15/21

    De reconstructie van woningen in Skara Bræ, Schotland.

  • Ring of Brodgar.
    16/21

    Ring of Brodgar.

  • Engels gras groeit op veel plaatsen langs de Schotse kust.
    17/21

    Engels gras groeit op veel plaatsen langs de Schotse kust.

  • Gewone zeehond.
    18/21

    Gewone zeehond.

  • De broch op Mousa, Schotland.
    19/21

    De broch op Mousa, Schotland.

  • Jan-van-gentenkolonie op Bass Rock.
    20/21

    Jan-van-gentenkolonie op Bass Rock.

  • Kenmerkend gebouw in Edinburgh, Schotland.
    21/21

    Kenmerkend gebouw in Edinburgh, Schotland.

Dag tot dag

  • Londen, overnachting

    Na aankomst op Londen Heathrow gaat u naar Terminal 2 naar het Hilton Garden Inn voor overnachting op basis van logies/ontbijt.

  • Londen - Portsmouth - Zuidkust

    Na het ontbijt staan bussen klaar om iedereen naar Portsmouth te brengen waar het schip aan de kade ligt.
    Na het inschepen vertrekt de Sea Spirit in westelijke richting naar de eerste bestemming.

  • Tresco (Scilly-archipel)

    De eerste landing zal gemaakt worden op het eiland Tresco, dat tot de Scilly-archipel behoort. De archipel ligt voor de kust van Cornwall en is daarmee het zuidwestelijkste stukje Engeland. De grootste eilanden (Tresco, St. Mary's, St. Martyn's, Bryer en St. Agnes) waren al vroeg bewoond, getuigen overblijfselen en vondsten uit het IJzeren Tijdperk tot aan de Romeinse overheersing.
    Door het milde klimaat zijn hier prachtige tuinen, zoals de Tresco Abbey Garden. In maar liefst 17 hectaren zijn meer dan 20.000 exotische planten en bomen ondergebracht. Het zal niemand verbazen dat rond deze eilandengroep schepen vergaan zijn. Een mooie verzameling boegbeelden is ondergebracht in het Valhalla Museum.

  • Ierland: vogels, geschiedenis & tuinen

    Vanaf de Scilly-eilanden is het een klein stukje naar Ierland. Hier zal eerst een poging worden gedaan om de Saltee-eilanden te bezoeken. De eilandengroep is een vogelreservaat waar o.a. Jan-van-genten, Noordse pijlstormvogels, aalscholvers, Atlantische papegaaiduikers, Zeekoeten, Alken en Drieteenmeeuwen in grote aantallen broeden. Ook de Kegelrob voelt zich hier helemaal thuis. Aan land gaan mag niet vanwege de beschermde status, maar er vliegen genoeg vogels rond die goed te zien en te fotograferen zijn.
    Vervolgens wordt naar Dunmore East gevaren vanwaar een excursie naar het House of Waterfort Crystal gemaakt kan worden of naar Mount Congreve waar een prachtig aangelegde tuin op een Gregoriaans landgoed te bezichtigen is.

  • Llandudno (Wales), Snowdonia NP

    Vanuit het stadje Llandudno wordt een bustocht gemaakt naar het Snowdonia NP, een gebied met afwisselend lieflijke heuvels en ruig gebergte, bossen en meren met bijbehorend wild en kleine plaatsjes van historische betekenis. Er wordt o.a. een bezoek gebracht aan Conwy Valley, waar het historische deel van plaatsje Conwy ommuurd is en waarbinnen een kasteel ligt. Het kasteel is een sprekend voorbeeld van 13e en 14e eeuwse kasteelbouw. Onderweg wordt ook gestopt bij Betws y Coed om een wandeling te maken door het bos over een van de Princess of Gwynedd Historic Trails. Een van de bekende zijn de Swallow Falls.

  • Giant's Causeway, Noord-Ierland

    Een van de meest spektaculaire geologische formaties bevindt zich aan de kust van Noord-Ierland: de Giant's Causeway. Tijdens een eruptie 50 tot 60 miljone jaar geleden is hier een enorme hoeveelhied lava naar buitengestuwd die na afkoeling voornamelijk in de kenmerkende zeskantige basaltzuilen stolde. Het is een onderdeel van het Thule Plateau dat zich uitstrekt over een groot deel van de Noord-Atlantische (zee)bodem.
    De kust is tevens het broedgebied van veel zeevogels zoals Alken, Kuifaalscholvers, Noordse Stormvogels en Zeekoeten.

  • Staffa & Iona

    Als eerste zal een poging gedaan worden om een landing op het eiland Staffa te maken. Ook dit eiland is van vulkanische oorsprong en heeft kliffen die uit basaltzuilen bestaan. Ook hier broeden vele zeevogels in grote kolonies. Een van de grotten die hierdoor ontstaan is, staat bekend als Fingal's Cave en was de inspiratiebron voor Felix Mendelssohns ouverture "Die Hebriden".
    Het tweede eiland voor vandaag is Iona, een religieus eiland. Er staat een prachtig gerestaureerde abdij, die na twee verwoestingen weer in ere hersteld is. Allereerst maken de Noormannen de complex met de grond gelijk, waarbij ze ook alle bewoners van het eiland ombrachten. Uiteindelijk werd de abdij herbouwd. In de tweede helft van de 16e eeuw werd de abdij opnieuw verwoest tijdens de Schotse Reformatie. Nu is de abdij met hulp van veel vrijwilligers weer in ere hersteld.
    Omdat er maar ca. 250 mensen wonen is het er heel rustig en zijn veel vogels te vinden. De grootste trekpleister is de Kwartelkoning die hier broedt.

  • St. Kilda, Buiten-Hebriden

    De eilanden die de buitenring ten westen van Schotland vormen (De Outer Hebrides) zijn prachtige eilanden, maar vanwege hun ligging is het vaak moeilijk om er aan land te komen. Er zal een poging gedaan worden om St. Kilda te bezoeken.
    Ondanks de moeilijke bereikbaarheid hebben er toch al in de prehistorie en middeleeuwen mensen gewoond op het eiland. Er woont nu een klein battelion militairen, in de zomer aangevuld met o.a. enkele onderzoekers. De gebouwen die er nog staan zijn kenmerkend voor dit gedeelte van Schotland: opgebouwd uit gestapelde stenen. Twee zeer oude schapen rassen worden hier nog gehouden: de Soay en Boreray. Verder is het eiland een eldorado voor vogelliefhebbers: van Atlantische papegaaiduikers tot de St. Kilda winterkoning.

  • Kirkwall, Orkney-eilanden

    De dag begint met Kirkwall, de grootste stad van de Orkneys. In het historische deel van de stad staat de uit de 12e eeuw stammende, majestueuze St. Magnus kathedraal. Vanuit de stad wordt een bustocht gemaakt naar Skara Bræ, de plaats waar door opgravingen een nederzetting uit het Stenen Tijdperk is blootgelegd. Onderweg zal ook worden gestopt bij de "Ring of Brodgar". De ring bestond uit 60 rechtopstaande stenen (menhirs), waarvan er nog 36, inclusief de komeetsteen, in hun oorspronkelijke positie staan. Op enkele stenen zijn door Noormannen runen aangebracht.

  • Shetlandeilanden

    Op deze twee dagen kunnen enkele eilanden van de Shetlandarchipel bezocht worden. Op het onbewoonde eiland Mousa kan een mooie wandeling gemaakt worden naar de broch (een toren met muren uit het IJzeren Tijdperk, ca 2000 jr geleden) waarin Vale stormvogeltjes broeden. Met een beetje geluk kan langs de waterkant een otter gezien worden. Tijdens de wandeling ziet u ook de bloeiende voorjaarplanten zoals de Dotterbloem, Wilde hyacinten (Blue Bells) en Gevlekte orchis.
    Bij Lerwick is nog meer interessants te zien. Er wordt een wandeling door het historische deel van de stad gemaakt en u kunt het cultuurhistorisch Shetland Museum bezoeken. Een bustocht brengt u naar één van de beste plekjes om vogels te kunnen spotten, Sumburgh Head. Hier broeden bij en op de kliffen Atlantische papegaaiduikers, Zeekoeten, Alken, Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels. Langs de oevers en in de kleurrijke weide zijn o.a. Scholeksters, Winterkoninkjes en Fraters te zien en horen.
    Het laatste eiland in deze archipel is Fair Isle. Met enorme weiden waar o.a. Grote jagers broeden en vele planten bloeien. Langs de kust zijn ook hier de zeevogelkolonies. Fair Isle is ook bekend om de handgebreide wollen truien, die hier te koop zijn. In de baaien liggen Kegelrobben en Gewone zeehonden te zonnen op de rotsen. Varend door deze wateren kunnen opduikende dolfijnen en walvissen voor extra opwinding zorgen.

  • Bass Rock

    Bass Rock is DE plaats om Jan-van-genten te kunnen zien. Deze rots is bezet door een slordige 150.000 vogels. Het is een feest om Jan-van-genten te zien foerageren. Als ze een prooi zien dan hangen ze even stil in de lucht en duiken met een ongelooklijke snelheid als een raket naar beneden om enige tijd later met een vis in hun bek weer boven water te komen.

  • Leith (Edinburgh)

    De reis eindigt in de haven Leith bij Edinburgh. Een historische stad die een verlenging met enkele dagen zeker waard is.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 14 May 2023
schotland-202
  • Bustransfer van hotel in Londen naar Portsmouth.
  • Reis van huis naar naar Londen (Heathrow) en vanuit Edinburgh naar huis.
  • Eventuele overnachting na de scheepsreis.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien een stijging van brandstofkosten hiertoe aanleiding geeft, behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Vuchten, overnachtingen en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten naar Londen (Heathrow) en vanaf Edinburgh, evenals een individuele verlenging in Schotland.
Heeft u plannen? Stuur een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wij kunnen u natuurlijk ook bellen als u het bel-me-bericht invult.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en bomen voor het project “Herstel van de bossen op Borneo” het leefgebied van de Oerang-oetang.

Terug naar boven