Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruises "IJsberen & walrussen"

Deze scheepsreizen beginnen in Longyearbyen. aan het einde van de middag kunt u aan boord. Na inscheping en veiligheidsinstructie vertrekt het schip naar zee. De eerste nacht zult u meteen merken dat het rond middernacht nog net zo licht is als overdag.
De Isfjord is omringd door een prachtig berglandschap, dat nu nog voor een deel verscholen gaat onder een forse laag sneeuw. Rond het schip zweven Noordse Stormvogels en Grote Burgemeesters en als u goed kijkt, ziet u net boven het water grote groepen Kleine Alken vliegen.
De volgende morgen wordt u wakker in de baai bij de 14e Juligletsjer. Een zodiactocht op gepaste afstand van het gletsjerfront, langs de kliffen met honderden Zeekoeten en een enkele Papegaaiduiker en een wandeling over de bloemrijke hellingen onthullen veel van de Arctische schoonheid. In de middag wordt een bezoek aan Ny-Ålesund gebracht. Hier startte menige expeditie naar de geografische Noordpool. Een standbeeld van Amundsen en een plaquette met de eerste zeppelintocht houden de geschiedenis levendig. In het dorp zelf wonen nu voornamelijk onderzoekers en studenten. In de omgeving leven Roodkeelduikers, Ivoormeeuwen, Rosse Franjepoten, heel veel Noordse Sterns en rendieren. Voor filatelisten is een bezoek aan het noordelijkste postkantoor ter wereld een must. Aan de overzijde van de fjord ligt Blomstrand, een plaats waar mooie wandelingen te maken zijn. Vanaf de bergrug heeft u een fantastisch uitzicht over de baai, de achterliggende gletsjers en de Tre Kroner. De zonnige hellingen zijn hier bedekt met een kleurrijk bloementaptijt. Er is een verlaten marmergroeve, Camp Mansfield, en erbroeden enkele paartjes Kleinste Jagers.
Verder naar het noorden zal het pakijs het verdere programma bepalen. Indien het walrusreservaat Moffen (80° NB) ijsvrij is, zal het schip hier zeker langs varen.
Bij de ingang van de Liefdefjord ligt Andøya. Tijdens een wandeling over de toendra kunnen Kleine Rietganzen, Eidereenden en soms de zeldzame Koningseider gezien worden. Een tocht met het schip of zodiac langs het immense front van de Monacogletsjer staat gepland. Hier worden vaak ijsberen en Baardrobben gezien.

Nog verder oostwaarts zal de Hinlopenstraat ingevaren worden. Vooral tijdens de eerste reizen zal er bijna zeker nog veel pakijs zijn. Rond en op de grote ijsplateaus zijn robben, walrussen, ijsberen en Ivoormeeuwen te vinden. Afhankelijk van het ijs kan een landing gemaakt worden op het Lomfjordschiereiland, waar duizenden Kortbekzeekoeten broeden, of aan de overzijde op Nordaustlandet. Dit grote eiland wordt bijna geheel bedekt door een grote ijskap, de Austfonna. De sneeuwvrije delen zijn grote grindvlakten, slechts hier en daar onderbroken door een rand van natuurlijke kantelen en een concentratie van plantengroei rond een walvisbot.
De route zal daarna in noordelijke richting worden vervolgd. Phippsøya, een van de zeven eilanden ten noorden van Nordaustlandet, staat bekend om de grote hoeveelheid walrussen die hier verblijven. IJsberen en Ivoormeeuwen zijn dan ook nooit ver weg. Zo noordelijk zal het pakijs steeds dichter worden. Tijd om met de verrekijker op de uitkijk te staan voor bijzondere vogels als de Rossmeeuw en de Middelste Jager. Tevens kunnen dan Beluga's en de zeldzame Groenlandse walvis opduiken.
Dan wordt het tijd om terug te keren in westelijke richting. Aan de spitse bergen bij de Raudfjord kunt u meteen zien dat u terug bent aan de westkust. Op de eilanden rond de noordwesthoek bevinden zich de overblijfselen van de walvisvaart uit de 17e eeuw. Op Smeerenburg en Zeeuwse Uitkijk zijn nog restanten van de Hollandse en Zeeuwse traanovens te zien. Het is een van de weinige plaatsen op Spitsbergen waar de Grote Jager voorkomt.
Als laatste wordt dan op Prins Karls Forland de vogelsrots Fuglehuken bezocht. In deze omgeving zette Willem Barentsz in 1596 voor het eerst voet aan land op Spitsbergen. Het landschap dat u die dag ziet, verklaart meteen waarom het eiland deze naam heeft gekregen. Lukt dit niet, dan kan worden uitgeweken naar Alkhornet bij de monding van de Isfjord. Op beide plaatsen is een immense vogelrots uitlopend in weidse toendra, waar de planten nu volop bloeien en waar rendieren grazen. Onder de vogelrotsen is vaak een vossenhol, waar nu de jonge vosjes voorzichtig hun eerste stapjes buiten doen.
In de nacht komt het schip weer bij de kade in Longyearbyen aan. In de ochtend van de achtste dag gaat u hier dan weer van boord. U kunt diezelfde dag nog huiswaarts keren of nog enkele dagen nagenieten op Spitsbergen of in Noorwegen.

De route is altijd onder voorbehoud. IJscondities, weersomstandigheden of ontmoetingen met ijsberen en/of walvissen kunnen afwijkingen noodzakelijk of wenselijk maken. Plaatsen waar dieren zich normaliter ophouden, kunnen gewijzigd zijn. De expeditieleider kan daarom in overleg met de kapitein besluiten om andere plaatsen dan beschreven aan te doen.

Sneeuwschoenwandelingen

De laatste jaren hebben steeds meer schepen sneeuwschoenen aan boord. Ze zijn door iedereen die stevige schoenen bij zich heeft, te dragen. Zeker in het vroege voorjaar kan er nog veel sneeuw liggen en kunnen wandelingen op sneeuwschoenen gemaakt worden. De sneeuwschoenen worden gratis ter beschikking gesteld.

Kajakken

Tijdens bepaalde reizen kan er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan kajaktochten. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen meerprijs op de reizen met de volgende schepen:
Akademik Vavilov
Expedition
Ocean Nova 
Sea Spirit.

Duiken

Ortelius vertrek 31 mei 2017: Er is plaats voor minimaal 08 en maximaal 24 duikers. Voor deelname dient u te beschikken over ruime ervaring met droogpakduiken en bij voorkeur tevens ijsduiken. Aan boord zijn uitsluitend tanks en lood aanwezig, alle overige uitrusting dient u zelf mee te nemen. 
Deelname kan uitsluitend tegen de in de prijstabellen genoemde meerprijs. 

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Vraag ons naar de mogelijkheden of kijk op deze site onder Longyearbyen of onder bestemming Lapland voor enkele voorbeelden.

De schepen

In 2016 en 2017 kan deze reis gemaakt worden met de onderstaande schepen:

De Akademik Sergey Vavilov met max. 96 passagiers.
De Expedition met max. 134 passagiers.
De Ocean Nova met max. 73 passagiers.
De Ortelius met max. 120 passagiers
De Plancius met max. 120 passagiers.
De Polar Pioneer met max. 54 passagiers.
De Sea Spirit met max. 112 passagiers.

Reis van dag tot dag

Voorbeeldroute

Deze route is door de rederij als leidraad opgegeven voor de Ortelius en de Plancius.
De overige schepen volgen een min of meer gelijke route.

BELANGRIJK
:

Onderstaand dag-tot-dagprogramma is slechts een richtlijn. IJscondities en weersomstandigheden kunnen afwijkingen noodzakelijk maken. Plaatsen waar dieren zich normaliter ophouden, kunnen gewijzigd zijn. De expeditieleider kan daarom in overleg met de kapitein besluiten om andere plaatsen dan beschreven aan te doen.

Dag 01 Longyearbyen

Inschepen om ca. 16.00u aan de kade in Longyearbyen (Spitsbergen)

Dag 02 14e juligletsjer & Ny-Ålesund

Ook al vroeg in de zomer zitten de vogelkolonies bij de 14e juligletsjer volgepakt met broedende Dikbekzeekoeten, Drieteenmeeuwen en enkele paartjes Papegaaiduikers. Een zodiactocht door de baai en richting de gletsjer levert vaak ontmoetingen op met Baardrobben die zich op een stuk afgebroken gletsjerijs hebben verschanst.
In Ny-Ålesund kunt u rondwandelen langs gedenktekens aan heldhaftige mannen zoals Amundsen en Ellsworth die beiden verschillende expedities hebben gemaakt in het Noordpool- en Zuidpoolgebied.   

Dag 03 Reinsdyrflya & Monacobreen

Reinsdyrflya en Monacobreen

Dag 04

Hinlopenstraat, Lomfjorden (Alkefjellet) of Nordaustlandet (Palanderbukta)

Dag 05

Het noordelijkste punt van de reis ca. 81° NB

Dag 06

Raudfjord, Ytre Norskøya

Dag 07

Fuglehuken, Sarstangen of Alkhornet

Dag 08

In de ochtend ontschepen in Longyearbyen.

Data & Prijzen 2017

Vertrekken

Deze reizen beginnen en eindigen in Longyearbyen.

DataBeschikbaarReisduurSchip
31 mei - 07 juni 2017alle huttypen07 nachtenOrtelius
05 juni - 15 juni 2017alle huttypen10 nachtenOcean Nova
07 juni - 14 juni 2017geen Deluxe07 nachtenOrtelius (D)
08 juni - 17 juni 2017alle huttypen09 nachtenAkademik Ioffe
08 juni - 15 juni 2017alle huttypen07 nachtenPlancius
14 juni - 21 juni 2017geen Cat 207 nachtenExpedition
14 juni - 21 juni 2017alle huttypen07 nachtenOrtelius
15 juni - 22 juni 2017geen BP 2
geen Deluxe
07 nachtenPlancius
15 juni - 23 juni 2017alle huttypen08 nachtenOcean Nova
17 juni - 26 juni 2017alle huttypen09 nachtenAkademik Ioffe
20 juni - 28 juni 2017alle huttypen08 nachtenSea Adventurer
21 juni - 28 juni 2017geen Cat 207 nachtenExpedition
21 juni - 28 juni 2017alle huttypen07 nachtenOrtelius
22 juni - 29 juni 2017BP 4
BW 2
Superior
07 nachtenPlancius
23 juni - 03 juli 2017alle huttypen10 nachtenOcean Nova
28 juni - 08 juli 2017geen MDP 210 nachtenSea Adventurer
28 juni - 08 juli 201710 nachtenSea Spirit
29 juni - 06 juli 2017geen BP 2
geen Deluxe
07 nachtenPlancius (D/E)
03 juli - 13 juli 2017alle huttypen10 nachtenOcean Nova
08 juli - 15 juli 2017geen Cat 207 nachtenExpedition
08 juli - 18 juli 2017alle huttypen10 nachtenSea Adventurer
18 juli - 26 juli 2017alle huttypen08 nachtenSea Adventurer
25 juli - 01 aug 2017Cat 1A
Cat 1
Cat 5
07 nachtenExpedition (D)

Akademik Ioffe // max. 96 passagiers

Prijzen per persoon
NU: US$ 500 p.p. tegemoetkoming voor vluchten.
Aanbieding loopt tot 31 oktober 2016.

bij koers US$1,00 = € 0,90
Accommodatiealle vertrekken
A 3-pers. hut€ 4.946,00
BS 2-pers. hut€ 6.206,00
B 2-pers. hut€ 7.106,00
C 2-pers. hut€ 8.096,00
Shackleton Suite€ 8.906,00
One Ocean Suite€ 9.896,00
Kajakken€ 626,00

Expedition // max. 134 passagiers

Prijs per persoon.

Accommodatiealle vertrekken
Cat. 1 4-pers. hut€ 2.999,00
Cat. 1 3-pers. hut€ 3.499,00
Cat. 2 2-pers. hut€ 3.999,00
Cat. 3 2-pers. hut€ 4.599,00
Cat. 4 2-pers. hut€ 5.499,00
Cat. 5 2-pers. suite€ 6.299,00

Ocean Nova

Prijzen per persoon
Bent u lid van de Shackleton Club? Dan gelden voor u extra voordelen.

AccommodatiePrijs
08 nachten
Prijs
10 nachten
B 4-pers. hut€ 4.500,00€ 5.700,00
B 3-pers. hut€ 4.900,00€ 6.400,00
BUL 2-pers. hut€ 7.100,00€ 7.800,00
BUD 2-pers. hut€ 6.400,00€ 8.300,00
BBD 2-pers. hut€ 6.900,00€ 8.700,00
Kajakken€ 605,00€ 605,00

Ortelius // max. 120 passagiers

Prijzen per persoon

Accommodatiealle vertrekken
BP 4-pers. hut€ 3.040,00
BP 3-pers. hut€ 3.780,00
BP 2-pers. hut€ 4.250,00
BW 2-pers. hut€ 4.630,00
Deluxe 2-pers. hut€ 4.950,00
C 2-pers. hut€ 5.570,00
SneeuwschoenwandelenGRATIS
Duiken vertrek 31 mei€ 380,00

Plancius // max. 120 passagiers

Prijzen per persoon

Accommodatiealle vertrekken
BP 4-pers. hut€ 3.040,00
BP 3-pers. hut€ 3.780,00
BP 2-pers. hut€ 4.250,00
BW 2-pers. hut€ 4.630,00
Deluxe 2 pers. hut€ 4.950,00
C 2-pers. hut€ 5.570,00
SneeuwschoenwandelenGRATIS

Sea Adventurer // max. 112 passagiers

Prijzen per persoon
Bent u lid van de Shackleton Club? Dan gelden voor u extra voordelen.

AccommodatiePrijs
08 nachten
Prijs
10 nachten
LD 3-pers. hut€ 4.600,00€ 5.500,00
LD 2-pers. hut€ 6.000,00€ 7.100,00
MDP 2-pers. hut€ 6.600,00€ 7.900,00
MDW 2-pers. hut€ 7.300,00€ 8.800,00
Superior 2-pers. hut€ 8.100,00€ 9.800,00
Deluxe 2-pers. hut€ 9.000,00€ 10.800,00
Suite 2-pers. hut€ 9.900,00€ 11.900,00
Kajakken€ 605,00€ 605,00
SneeuwschoenwandelenGRATISGRATIS

Sea Spirit

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,90
HuttypePrijs
Classic 3-pers.€ 5.396,00
Maindeck 2-pers.€ 7.556,00
Classic 2-pers.€ 8.186,00
Superior 2-pers.€ 8.366,00
Deluxe 2-pers. suite€ 9.266,00
Premium 2-pers.suite€ 10.166,00
Owners Suite€ 14.306,00
Kajakken€ 536,00

Beschikbaarheid en kortingen:

De genoemde beschikbaarheid is bijgewerkt t/m 22 juni 2016.

Hutdeling:

Nevengenoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). In de 3- of 4-pers. hut kunt u uitsluitend met drie personen tegelijk of op indeling boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3-of 4-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u alleen reist en u wilt geen hut delen met een andere passagier dan zijn onderstaande toeslagen van toepassing voor alleen gebruik van een hut: 
Akademik Ioffe: 2-pers.hutten: 70%, suites: 100%.
Expedition: Categorie 2 t/m 5: 60%.
Ocean Nova: 2-pers. hutten: 70%.
Ortelius en Plancius: 2-pers. hutten: 70%.
Sea Adventurer: 2-pers. hutten: 70%, suites: 100%.
Sea Spirit: 2-pers. hutten: 70%, suites: 100%. 

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord op indeling, op basis van volpension (incl. koffie/thee), alle excursies en gebruik van rubberlaarzen gedurende de scheepreis, groepstransfer van de luchthaven van Longyearbyen naar de kade en v.v., informatiepakket, SGR-dekking.

EXTRA INCLUSIEF reizen met de Expedition: expeditieparka die u na de reis mag houden.

EXTRA INCLUSIEF reizen met de Sea Adventurer, Sea Spirit en de Ocean Nova, expeditieparka die u na de reis mag houden, evacatieverzekering van max. US$ 100.000 per persoon.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht van Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen, eventueel benodigde overnachtingen, overige transfers, (fris)drankjes en fooien aan boord, verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

Alle rederijen behouden zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam, Brussel, Oslo of Tromsø naar Longyearbyen (Spitsbergen), evenals overnachtingen en eventuele verlenging op Spitsbergen en/of Noorwegen. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.
Prijsindicatie vluchten van Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen, afhankelijk van de beschikbare klasse van circa € 320,- tot € 1.130,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen.
Vluchten in businessklasse zijn beschikbaar vanaf € 1.385,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen.
Bij tijdelijk aanbiedingen van de luchtvaartmaatschappijen kunnen lagere tarieven van toepassing zijn.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.