Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise In het voorjaar in de Weddellzee.

Eind november, als het ijs in de Weddellzee wat opener wordt, zal het expeditiecruiseschip Ortelius een reis ondernemen de Weddellzee in. 
Na vertrek vanuit Ushuaia in het zuidelijkste puntje van Argentinië en een oversteek van ruim twee dagen over de Drake Passage komt de Ortelius in de Weddellzee aan. Verder verloop is afhankelijk van hoeveel ijs er is en of er makkelijker doorgevaren kan worden of er met veel moeite gelaveerd moet worden om heel langzaam zuidwaarts te komen. Soms is het ijs zo dicht dat het onmogelijk is om er door te varen. Het is helaas niet te voorspellen. De kapitein zal alle moeite doen om zover mogelijk de Weddellzee met meerjarig pakijs en grote ijsbergen in te komen. 
De helikopters zullen worden ingezet om de route te verkennen. Bij goed weer kunnen er rondvluchten gemaakt worden om zo het immense, adembenemende landschap vanuit een ander perspectief te bekijken. Als er Keizerspinguïns gespot worden, dan zal er alles aan gedaan worden wat mogelijk is om zo dicht mogelijk bij deze grote pinguïns te komen.
Op de achtste dag verlaat u de Weddellzee om rond het noordelijk deel van het Schiereiland een aantal landingen te maken. U kunt dan zien hoever andere pinguïns zijn met hun broedsel en misschien is er hier en daar al een kuiken uit het ei gekropen.
Uiteindelijk zult u afscheid moeten nemen van dit indrukwekkende gebied en haar bijzondere bewoners. Tijdens de oversteek op de heen- en terugweg over de Drake Passage zullen albatrossen rond het schip zweven. Wellicht kruisen walvissen het zeepad.
De reis begint en eindigt in Ushuaia.

Benodigde vluchten, overnachten en eventuele verlenging in Argentinië en/of Chili

Indien gewenst, kunt u deze reis verlengen met een verblijf in Argentinië en/of Chili. Op deze site kunt u onder bestemming Argentinië en Chili al enige ideëen opdoen. U kunt ons ook telefonisch op +31 10 2950126 bereiken voor overleg of een berichtje sturen met uw wensen. Wij leggen u graag de mogelijkheden voor.
Uiteraard kunnen ook de benodigde vluchten naar Ushuaia voor u verzorgd worden.

Het superijsversterkte expeditiecruiseschip Ortelius

De Ortelius heeft jaren als de veerboot Marina Tsvetaeva gevaren aan de oostkust van Rusland. Hier ploegde zij zich 's winters door het dikke ijs. Enkele jaren geleden is het van eigenaar gewisseld en zijn er al de nodige verbeteringen aangebracht. Het schip is In 2011 is het schip toegevoegd aan de vloot van Oceanwide Expeditions en is omgedoopt tot Ortelius. Lees meer...

Helikoptervluchten:

Tijdens de reizen zullen indien nodig twee helikopters ingezet worden om passagiers van het schip naar de landingsplaats te brengen en v.v. Er bestaat geen recht op een bepaalde tijd of een aantal helikoptervluchten. Alle helikoptervluchten zijn onder voorbehoud van weersomstandigheden en ijscondities. 

Reis van dag tot dag

Dag 01 Ushuaia

Rond 16.00u wordt u verwacht op de kade in Ushuaia voor inscheping aan boord van de Ortelius.
Aan het begin van de avond vertrekt het schip richting Drake Passage. Omdat het lang licht is, kunt u de hele avond genieten van de tocht door het Beaglekanaal.
In en langs het Beaglekanaal leven Magelshaenpinguïns, zeeleeuwen, Wenkbrauwalbatrossen, aalscholvers en pijlstormvogels.

Dag 02 + 03 Drake Passage

Twee volle dagen worden op de Drake Passage doorgebracht. De beruchte golven zorgen tevens voor de thermiek die albatrossen nodig hebben om te kunnen zweven. Ongeveer halverwege passeert de Ortelius de convergentiezone. Hier botst het koude, zeer voedselrijke water van Antarctica, op het warmere, voedselarmere water uit het noorden. Hier zult u de Reuzenalbatrossen kunnen zien zweven. Zonder een enkele vleugelslag zweven ze in enorme cirkels boven het water.
Maar ook walvissen, dolfijnen en andere zeevogels komen af op de enorme voedselrijkdom. Vanaf de verschillende buitendekken of vanaf de brug kunt u ze allemaal volgen.
Ook zullen er lezingen gehouden worden over de meeste uiteenlopende onderwerpen.
In de loop van de tweede dag zullen de eerste ijsbergen in zicht komen. Aan het einde van de tweede dag worden de contouren van het landschap zichtbaar.  

Dag 04 - 07 De Weddellzee

De ingang naar de Weddellzee heet Antarctic Sound, maar wordt ook wel Iceberg Alley genoemd. Enorme tafelijsbergen drijven hier richting open zee. Op de kop van het Antarctische Schiereiland ligt Brown Bluff. Als hier een landing gemaakt kan worden, is dat de kans om op het continent Antarctica te staan. 
Net in de Weddellzee ligt het eiland Paulet. Hier broeden Adéliepinguïns en Keizersaalscholvers. Vanuit de tijd van de ontedekking van Antarctica dateert de overwinteringshut van de mannen van de Nordenskiöld-expeditie.
De grootste Keizerspinguïnkolonie bevindt zich in de omgeving van het eiland Snow Hill, dat diep in de Weddellzee ligt. Of men zo ver kan komen, is niet van tevoren te voorspellen. maar er zal een goede poging gedaan worden om zover mogelijk in het doolhof van meerjarig ijs en ijsbergen door te dringen.
Met de helikopters kunnen landingen gemaakt worden op de grote ijsbergen, op eventueel vast ijs en misschien zelfs wel in de omgeving van een Keizerspinguïnkolonie. 

Dag 08 Deception

Voordat de Ortelius Antarctica verlaat, zal er nog een dag doorgebracht worden op de South Shetlandeilanden. Het vulkanische Deception staat op het programma.
Tijdens het invaren van het kratermeer van Deception zijn verschillende kraterpijpen te zien evenals de verschillende kleuren van vulkanisch gesteente. Aan de buitenzijde bij Bailey Head is een enorme Kinbandpinguïnkolonie. In het kratermeer (Whalers Bay) dobberen vaak grote groepen Kaapse Duiven. 
Door de hitte uit de ondergrond kan er een band van stoom boven het strand hangen. 

Dag 09 - 10 Drake Passage

Tijdens de oversteek zullen de ijsbergen verdwijnen, maar de Reuzenalbatrossen verschijnen weer, misschien komen wel enkele walvissen voorbij.
Tijd om de mooie momenten langzaam te laten inzinken. Nog wat foto's uitwisselen en langzaam wennen aan het feit dat de reis bijna ten einde is.

Dag 11 Ushuaia

Vroeg in de ochtend ligt de Ortelius weer aan de kade in Ushuaia. Zodra de douane het schip vrijgeeft, kunt u van boord.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

Deze reizen beginnen en eindigen in Ushuaia (Argentinië).

DataReisduurReiscode
19 nov - 29 nov 202010 nachtenOTL22-20

Ortelius // max. 108 passagiers

Prijzen per persoon

AccommodatiePrijsBeschikbaar
BP 4-pers. hut€ 9.600,003xman + 3xvrouwe
BP 2-pers. hut dek 3€ 10.950,00ja
BP 2-pers. hut dek 4€ 10.950,00ja
BW 2-pers. hut€ 11.450,002 hutten
Deluxe 2-pers. hut€ 11.900,001 hut
C 2-pers.€ 12.600,00ja

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 22 november 2019.

Hutdeling:

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 
In een 4-pers. hut kunt u uitsluitend met vier personen tegelijk of op indeling boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde  4-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de ander in een dameshut. 

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u geen hut met een andere passagier wilt delen, kunt u een 2-pers.hut voor alleengebruik boeken. Hiervoor bedraagt de toeslag: 
BP-2 pers. en BW 2-pers.hut, Deluxe hut en C-2 pers.hut: 70%.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies (met helikopters en zodiacs) gedurende de scheepsreis, gebruik rubberlaarzen tijdens de scheepsreis,  uitgebreide informatie met onder andere de Elmar Wereldwijzer Antarctica en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvluchten van Amsterdam of Brussel naar Buenos Aires en van Buenos Aires naar Ushuaia, overnachting voorafgaand aan de scheepsreis in Ushuaia, transfers in Buenos Aires en Ushuaia, verzekeringen, (fris)drankjes en fooien aan boord, uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Oceanwide Expeditions behoudt zich het recht voor, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, om een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten, eventuele overnachtingen en gewenste verlenging in Argentinië, Chili of op de Falklandeilanden.

*** KLM vliegt drie tot vier keer per week rechtstreeks van Amsterdam naar Buenos Aires en v.v. ***

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.