Noorwegen, Lapland
Lapland heeft iets mysterieus. Het is meer dan het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en een stukje Rusland. Het is het land van de Samen, die hier als nomaden met hun rendierkudden rondtrokken. De Samen zijn er nog wel en de rendierkuddes ook, maar de mensen leven veelal niet meer als nomaden. Ze wonen in huizen in plaats van tenten en de kinderen gaan gewoon naar school. De mannen hoeden hun kudde op een moderne manier, met sneeuwscooters, auto’s of ATV’s.
Lapland is een gebied met een zeer grote diversiteit in planten, dieren en landschapstypen. Een gebied dat met de auto bereikbaar is, maar waar ook hele mooie wandelingen te maken zijn, of boottochten naar afgelegen plaatsen of vogelrotsen. Een gebied met voor elk wat wils.
Op deze pagina vindt u verschillende mogelijkheden om Noors Lapland te verkennen. Het is slechts een greep uit de vele mogelijkheden. Bent u op zoek naar een andere reis of wilt u een van de reizen maar dan langer of korter maken of wilt u het combineren met een gedeelte op eigen gelegenheid? Bel ons op +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak of mail ons uw wensen. Wij maken graag een voorstel voor u.
Lapland
Het Arctische deel van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland dat ten westen van de Witte Zee ligt, noemt men ook wel Lapland, het gebied waar de Lappen, of beter gezegd de Samen, van oudsher leven.
Het is een zeer gevarieerd gebied met vele landschapstypen. Van de ruige fjordenkusten van West-Noorwegen tot de immense toendra's in het noorden van Noorwegen en het Kola Schiereiland (Rusland). Hier leeft nog veel wild zoals beren, veelvraten, herten en elanden. Samen houden er rendieren die in de zomer in het wild op de toendra grazen.
Algemene reisinformatie Noorwegen
Noorwegen is een koninkrijk.
De totale oppervlakte bedraagt 386.958 km², dit is inclusief Spitsbergen, Jan Mayen en Bereneiland. Het is daarmee ruim 10 keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts ca. 4,5 miljoen inwoners.
Oslo is de hoofdstad.
De Noorse Kroon (NOK) is het wettige betaalmiddel. De wisselkoers (februari 2024) voor contant geld is ca. € 0,09 (ca. 11 Noorse kronen in één euro).
Noors is de officiële taal. Veel Noren spreken daarnaast ook Engels.
Een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart volstaan als grensdocument.
Klimaat
Noorwegen kent meerdere klimaatzones. Langs de kust heerst een gematigd zeeklimaat. In het binnenland en in het noorden heerst een gematigd droog polair klimaat. In de winter valt er veelal sneeuw en de temperatuur daalt tot ver onder het vriespunt. In de zomer kan het aangenaam warm zijn, alhoewel er ook stevige buien kunnen vallen.
Ook Noord-Finland heeft een gematigd droog polair klimaat met korte zomers en lange strenge winters. De eerste sneeuw valt vaak al eind augustus en blijft dan tot eind april, soms half mei liggen. Februari is over het algemeen de koudste maand met temperaturen tot -30°C, waarbij in Inari de laagste temperaturen gemeten worden.
Maar over het algemeen is er weinig wind en bij een lage luchtvochtigheid is het veel aangenamer dan u zou denken.
Landschap
Lapland is een zeer afwisselend gebied. Het Noorse deel bestaat uit een ruig berglandschap dat diep ingesneden wordt door fjorden. Naar het binnenland en oosten (Zweden, Finland en Rusland) gaat het over in een laagland met toendra's en eenzame tafelbergen en oerbossen, rivieren, moerassen en meren.
Flora
Lapland kent een grote verscheidenheid aan planten. Van alpiene en Arctische planten, tot bos- en moerasvegetatie. Als algemene regel geldt hoe noordelijker, hoe kleiner de planten en hoe lager de bomen. Voor de echte plantenliefhebber een gebied om van te watertanden.
Fauna
Rendieren en Lapland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Samen houden enorme kuddes rendieren, die echter vrijwel altijd los lopen. Alleen in de herfst worden ze bijeengedreven voor de selectie voor de slacht.
In de waterrijke delen komen elanden, bevers, zeehonden, robben, waadvogels, eenden en zwanen voor. In de bossen komen nog beren, veelvraten en lynxen voor. Langs de kust broeden zeevogels zoals Jan-van-genten, papegaaiduikers, alken, aalscholvers en meeuwen. Verder komt er een grote diversiteit aan zangvogels en roofvogels voor. Een waar eldorado voor iedere vogelliefhebber.
Het talrijkst zijn echter de muggen, die in de zomer op waterrijke plaatsen en bij windstil weer u graag lastig komen vallen.
Walvissen
Langs de kust van Noorwegen komen in de zomer Potvissen voor. Walvissafari's vertrekken vanaf de Vesterålen naar de beste plaatsen om deze majestueuze dieren te zien. Verder kunnen ook andere walvissen zoals Gewone vinvissen, Bultruggen en Orka's gezien worden. Bruinvissen en dolfijnen worden met regelmaat gezien. In de Witte Zee komen in het voorjaar en de zomer Beluga's voor.
Reizen in Lapland
Lapland is op diverse manieren te verkennen. Er zijn over het algemeen goed berijdbare wegen, u kunt er in de zomer wandelen, kanoën, raften, duiken en vissen. Wilt u liever over water reizen, daarvoor is een gevarieerd aanbod boottochten en zeil- & scheepsreizen waarmee u op de mooiste plekjes kunt komen.
In de herfst is het landschap ondergedompeld in prachtige herfstkleuren, op de toendra en in de bossen zijn struikjes beladen met bessen en er staan overal paddenstoelen. Trekvogels maken zich op om te vertrekken en dieren die blijven zorgen dat ze nog wat extra reserves opbouwen. Nu het 's nachts weer donker wordt, wordt noorderlicht weer zichtbaar.
In de winter kunt u hier hondensledetocht, skitochten en wandelingen met sneeuwschoenen maken. Tegen de jaarwisseling worden er op meerdere plaatsen ijshotels gebouwd waarin u kunt overnachten. In Lapland kan gedurende de winter ook vaak noorderlicht waargenomen worden.Voor wie hondenslede- en sneeuwscootertochten wil maken, is de late winter, eind februari tot half mei, de beste keus. De dagen worden weer langer en overdag schijnt vaak de zon.
In de vroege winter (december en januari) houden zich de laatste jaren in de fjorden tussen Tromsø en Alta groepen Orka's en Bultruggen op. Ook voor het zien van noorderlicht is dit een goede periode.
Vervoersinformatie
De nationale luchtvaartmaatschappij SAS heeft helaas de laatste jaren hun rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf naar Oslo steeds verder beperkt. Wel zijn er nieuwe verbindingen gekomen, waarbij u niet via Oslo, maar via Kopenhagen naar bijvoorbeeld Tromsø kunt vliegen.
KLM heeft wel dagelijks meerdere rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Oslo en v.v. Verder heeft KLM directe vluchten naar Kristiansand, Trondheim en Bergen. Door een samenwerkingsverband van KLM met de Noorse maatschappij Widerøe kan er vanuit Trondheim en Bergen doorgevlogen worden naar Tromsø.
Norwegian vliegt meerdere keren per week van Amsterdam naar Oslo. Helaas zijn de vluchttijden vaak zodanig dat u bij de luchthaven van Oslo moet overnachten en de volgende dag uw reis naar het noorden kunt voortzetten. Vluchten vanaf Oslo naar Amsterdam zijn aan het begin van de avond waardoor u wel op één dag van het noorden naar Amsterdam kunt komen.
Vanuit Oslo zijn er dagelijks meerdere vluchten van SAS, Norwegian en Widerøe naar noordelijke steden zoals Tromsø, Alta en Kirkenes.
Gedurende de winterperiode van t/m 31 maart 2024 biedt Transavia op maandag en vrijdag een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Tromsø en v.v.
Voor de winter van 2024-2025 is nog niet aangekondigd dat men deze dienst weer zal hervatten.
Eurowings biedt op enkele dagen per week een rechtstreekse vlucht van Düsseldorf naar Tromsø en v.v.
U kunt ook naar Noorwegen reizen met eigen vervoer. Er zijn veerbootdiensten vanuit Duitsland (Kiel) en Denemarken (Frederikshaven en Hirtshals) naar Noorwegen (Oslo, Kristiansand en Larvik).